HBO docent psychologie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een HBO docent psychologie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hbo docent psychologie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hbo docent psychologie wordt.

Wat is een HBO docent psychologie?

De docent psychologie geeft lessen rondom de verschillende aspecten van het vak psychologie.

De docent psychologie geeft les op een HBO opleiding psychologie op een opleiding psychologie of een andere opleiding waar het vak psychologie een belangrijk onderdeel van het lespakket is. De docent psychologie geeft les in de verschillende aspecten van het vak psychologie. Zo kan hij lesgeven in onder andere psychologie, psychodiagnostiek, communicatie en klinische psychologie statistiek en geeft hij les over onder andere psychologische stromingen ter verklaring en voorspelling van menselijk gedrag, interpreteren en beoordelen en de oorzaken van stress en een burnout. De docent psychologie geeft in het algemeen dus les over menselijk gedrag begrijpen, voorspellen en verklaren. Zijn voornaamste taak is zijn studenten voorbereiden op en ontwikkelen binnen het vak psychologie zodat zijn studenten na het afronden van de opleiding aan de slag kunnen als psycholoog (of een ander soortgelijk beroep in de sector psychologie of mens en welzijn waaronder bijvoorbeeld jongerenhulpverlener of preventiemedewerker).

De docent psychologie ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Hij geeft zijn studenten theorieopdrachten, toetsen, tentamens, praktijkopdrachten en bekijkt deze, bespreekt deze met ze en geeft deze waar nodig een cijfer. Na aanleiding van al deze studieresultaten kan de docent psychologie de studievoortgang van zijn studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig met ze om de tafel gaan als dingen niet goed lopen om te kijken wat er moet gebeuren en waar hij ze bij kan helpen.

De docent psychologie heeft verstand van het vak psychologie en weet zijn kennis en visie op een interessante, leuke en educatieve manier op zijn studenten over te brengen. Daarnaast is het een zeer verantwoordelijk en pittig vak dus daarom is het belangrijk dat de docent psychologie verantwoordelijk lesgeeft, de tijd neemt om zijn studenten goed te begeleiden en het niet erg vindt om streng op te moeten treden wanneer een student zich vervelend gedraagt om de orde in de klas te bewaken en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent psychologie ook aanwezig bij vergaderingen met collega's (om de studenten te bespreken en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleidingen en de school) en bij ouderavonden om met ouders van studenten over de studieresultaten en studievoortgang van hun kind te praten.

Wil je werken als HBO docent psychologie?

Werk je al als HBO docent psychologie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je HBO docent psychologie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor HBO docent psychologie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep HBO docent psychologie in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Studenten
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Mensen uit het vak
 • Ouders van studenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden HBO docent psychologie

Wat verdient een HBO docent psychologie?

De docent psychologie verdient tussen de €1600,- en €2200,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is.

Salarisschaal HBO docent psychologie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures HBO docent psychologie

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden HBO docent psychologie

Wat is de toekomst van HBO docent psychologie?

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent psychologie is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid.

Naast zijn werk als docent psychologie kan de docent psychologie ook nog een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen (bijvoorbeeld een mentorrol).

Baankans HBO docent psychologie

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

HBO docent psychologie worden: Opleidingen tot HBO docent psychologie

Wil je hbo docent psychologie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een HBO docent psychologie? 

De docent psychologie heeft een WO opleiding ''Medische Psychologie'', ''Mental Health'', ''Psychologie'', ''Psychologie'' en Geestelijke Gezondheid'', ''Psychology'', ''Social and Health Psychology'', ''Social and Behavioural Sciences'' of ''Social Psychology'' gevolgd. Deze opleidingen zijn allen WO en over het algemeen vierjarig.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot HBO docent psychologie

Masteropleiding Lichaamstaal / Non Verbal Communication
Master Opleiding Lichaamstaal (geaccrediteerd SKJ) Betekenis en inhoud van lichaamstaal gebaseerd op wetenschappelijke concepten uit de neuro- en communicatiewetenschappen, psychologie en bewegingsleer. Post-HBO / universitair niveau. Specialistische kennis met Bodysystemics …
Meer opleidingen HBO docent psychologie

Weet je nog niet of je HBO docent psychologie wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding HBO docent psychologie of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk HBO docent psychologie

Met wie werkt een HBO docent psychologie samen? 

Het netwerk van de docent psychologie bestaat uit zijn studenten, zijn collega's, de directeur van de school, mensen uit het vak die op school komen spreken en ouders van studenten tijdens ouderavonden.


 • Studenten
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Mensen uit het vak
 • Ouders van studenten
HBO docent psychologie


Organisaties waar een HBO docent psychologie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een HBO docent psychologie meestal werkt.

Waar werkt een HBO docent psychologie?

De docent psychologie werkt op een HBO opleiding op een school.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers HBO docent psychologie

Waar kun je het beste werken als HBO docent psychologie? Hieronder vind je de best door de HBO docent psychologie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep HBO docent psychologie.

Competenties, Skills en Vaardigheden HBO docent psychologie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een HBO docent psychologie.

Welke competenties heeft een HBO docent psychologie nodig?

Een HBO docent psychologie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen HBO docent psychologie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij HBO docent psychologie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een HBO docent psychologie nodig? 

De docent psychologie is een waarnemer. Hij let goed op de studieresultaten en studievoortgang van zijn studenten en kijkt waar hij ze kan helpen en begeleiden. Dit maakt de docent psychologie ook een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het vak psychologie over op zijn studenten en biedt ze waar nodig extra tips, adviezen of individuele begeleiding.

Bekijk de persoonstypen voor HBO docent psychologie


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een HBO docent psychologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep HBO docent psychologie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep HBO docent psychologie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie HBO docent psychologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als HBO docent psychologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor HBO docent psychologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als HBO docent psychologie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep HBO docent psychologie iets voor je?

Zou je graag HBO docent psychologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als HBO docent psychologie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op HBO docent psychologie

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar