Studieloopbaanadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Studieloopbaanadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep studieloopbaanadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je studieloopbaanadviseur wordt.

 

Wat is een Studieloopbaanadviseur?

De Studieloopbaanadviseur staat studenten en jongeren bij die moeite hebben met het kiezen van een opleiding of tijdens hun opleiding gaan twijfelen. Een Studieloopbaanadviseur is vaak verbonden aan een instelling in het Hoger Onderwijs, maar kan ook zelfstandig werken. Wanneer hij voor de aanvang van een opleiding wordt ingeschakeld bekijkt hij samen met de jongere de opleidingsmogelijkheden. Hij bespreekt wensen en interessegebieden en biedt aan de hand van tests inzicht in competenties, waardoor de jongere een meer weloverwogen studiekeuze kan maken.

Wanneer hij te maken heeft met studenten kan het zijn dat hij eenzelfde benadering kiest om de student te ondersteunen bij het switchen naar een betere opleiding. Het kan ook zijn dat studenten de Studieloopbaanadviseur benaderen omdat zij geen duidelijk zicht hebben op wat hen wacht ná hun opleiding. Opnieuw kunnen tests en het helder krijgen van idealen en competenties meehelpen, deze keer in de beroepskeuze. Voorts kan de student voor adviezen over cv en sollicitatie(brief) bij de Studieloopbanadviseur terecht.

In veel gevallen is de Studieloopbaanadviseur werkzaam op een serviceafdeling van een onderwijsinstelling waar ook bijvoorbeeld de studieadviseur of studentenpsycholoog zitten. Net als met particuliere Studieloopbaanadviseurs is het hier de bedoeling dat de student of jongere het initiatief neemt. Andere onderwijsinstellingen werken met een ander principe, waarbij iedere student of leerling individueel of in een groep een Studieloopbaanadviseur krijgt aangewezen.

De Studieloopbaanbegeleider heeft vaak ook een onderwijsgevende functie.

Behalve met het voeren van individuele gesprekken houdt de Studieloopbaanadviseur zich ook met voorlichting bezig, bijvoorbeeld op open dagen.

Past het beroep Studieloopbaanadviseur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Studieloopbaanadviseur?

Werk je al als Studieloopbaanadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Studieloopbaanadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Studieloopbaanadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Studieloopbaanadviseur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Student
  • Studieadviseur
  • Docent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2079 tot €3546

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

12


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Studieloopbaanadviseur

Wat verdient een Studieloopbaanadviseur?

Bij een ROC worden Studieloopbaanadviseurs ingeschaald in schaal 10, wat betekent dat het salaris maximaal €3546 bruto per maand is. Bij particuliere organisaties wordt niet altijd een uurloon gehanteerd, maar kunnen mensen ook 'paketten' kopen, bijvoorbeeld een basisstudiekeuze programma van drie gesprekken voor €380 Euro. Op een Hogeschool komt een Studieloopbaanadviseur in schaal 8, met een minimumsalaris van €2079 bruto per maand.

Salarisschaal Studieloopbaanadviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Studieloopbaanadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Studieloopbaanadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Studieloopbaanadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Studieloopbaanadviseur vacatures

Vacature Docent Studieloopbaanbegeleider
Randstad
Functieomschrijving Wij zijn op zoek naar een docent die in ieder geval voor een halfjaar beschikbaar is. Je gaat lesgeven aan studenten die opleiding: verzorgende, kraamzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg …
Vacature Docent Studieloopbaanbegeleider
Randstad
Wij zijn op zoek naar een docent die in ieder geval voor een halfjaar beschikbaar is.Je gaat lesgeven aan studenten die opleiding: verzorgende, kraamzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg volgen. Het …
Vacature Studieloopbaanbegeleider
Randstad
Voor een onderwijsinstelling in Groningen zoeken wij een fulltime studieloopbaan- en stagebegeleider voor studenten van het MBO niveau 4, ICT. wat bieden wij jou • inschaling conform cao MBO (LB) …
Vacature Studieloopbaanbegeleider
Randstad
Voor een onderwijsinstelling in Groningen zoeken wij een fulltime studieloopbaan- en stagebegeleider voor studenten van het MBO niveau 4, ICT. wat bieden wij jouinschaling conform cao MBO (LB)Groningen, Drenthe en …
Vacature Studieloopbaanbegeleider
Randstad
Voor een onderwijsinstelling in Groningen zoeken wij een fulltime studieloopbaan- en stagebegeleider voor studenten van het MBO niveau 4, ICT.wat bieden wij jouinschaling conform cao MBO (LB)Groningen, Drenthe en Frieslandfulltime24/7 …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Studieloopbaanadviseur

Wat zijn de baankansen voor een Studieloopbaanadviseur?

Een Studieloopbaanadviseur kan doorgroeien naar andere studentondersteunende of adviserende functies, voornamelijk in de breedte, dus naar gelijkwaardige posities. Hij kan ook voor zichzelf beginnen.

De actuele kans op werk voor een Studieloopbaanadviseur

Het beroep Studieloopbaanadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken. De kans op werk voor de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

12

Baankans Studieloopbaanadviseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Studieloopbaanadviseur worden: Opleidingen tot Studieloopbaanadviseur

Wil je Studieloopbaanadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Studieloopbaanadviseur.

Hoe word je een Studieloopbaanadviseur? 

Het opleidingsniveau varieert per instelling. Bij een Universiteit is waarschijnlijk een Universitaire opleiding vereist, alleen al vanwege de kennis die nodig is van de Universitaire wereld. Hetzelfde geldt voor Hogescholen.

Er zijn diverse organisaties die cursussen aanbieden in specifiek Studieloopbaanbegeleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Studieloopbaanadviseur

Er zijn geen opleidingen Studieloopbaanadviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Studieloopbaanadviseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Studieloopbaanadviseur

Als je je wilt omscholen tot Studieloopbaanadviseur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Studieloopbaanadviseur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Studieloopbaanadviseur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Studieloopbaanadviseur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Studieloopbaanadviseur

Als je Studieloopbaanadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Studieloopbaanadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Studieloopbaanadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Studieloopbaanadviseur?

Competenties en Vaardigheden Studieloopbaanadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Studieloopbaanadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Studieloopbaanadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Studieloopbaanadviseur

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Studieloopbaanadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Studieloopbaanadviseur. Als Studieloopbaanadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Studieloopbaanadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Studieloopbaanadviseur

Vakkennis voor een Studieloopbaanadviseur

Het is voor een Studieloopbaanadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Studieloopbaanadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Studieloopbaanadviseur


Werkervaring Studieloopbaanadviseur

Het is voor een startend Studieloopbaanadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Studieloopbaanadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Studieadviseur .

Iets anders leren?

Is Studieloopbaanadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Studieloopbaanadviseur

Met wie werkt een Studieloopbaanadviseur samen? 

Afhankelijk van zijn werkplek heeft de Studieloopbaanadviseur contact met jongeren (of ouderen) die een opleiding willen kiezen en mogelijk hun ouders. Als hij werkt bij een onderwijsinstelling als ROC, Hogeschool of Universiteit zal hij niet alleen met studenten te maken krijgen maar met alle collega's die zich met voorlichting en advisering bezig houden, zoals de studentenpsycholoog, studieadviseur of decaan.


  • Student
  • Studieadviseur
  • Docent
Studieloopbaanadviseur


Organisaties waar een Studieloopbaanadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Studieloopbaanadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Studieloopbaanadviseur?

Sommige Studieloopbaanadviseurs werken voor adviesbureaus. Veel andere werken bij onderwijsinstellingen.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Studieloopbaanadviseur

Waar kun je het beste werken als Studieloopbaanadviseur? Hieronder vind je de best door de Studieloopbaanadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Studieloopbaanadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Studieloopbaanadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Studieloopbaanadviseur.

Welke competenties heeft een Studieloopbaanadviseur nodig?

Een Studieloopbaanadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Studieloopbaanadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Studieloopbaanadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Studieloopbaanadviseur nodig? 

De Studieloopbaanadviseur moet zowel vriendelijk en begripvol als direct en zelfverzekerd zijn. Hij stelt de student of jongere op zijn gemak, laat hem zijn verhaal doen en geeft daarna duidelijk, overtuigend advies (Bemiddelaar). Hij straalt vertrouwen uit en zekerheid, maar staat juist ook open voor contact (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Studieloopbaanadviseur


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Studieloopbaanadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Studieloopbaanadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Studieloopbaanadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Studieloopbaanadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Studieloopbaanadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Studieloopbaanadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Studieloopbaanadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Studieloopbaanadviseur iets voor je?

Zou je graag Studieloopbaanadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Studieloopbaanadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Studieloopbaanadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar