Historisch Geograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Historisch Geograaf? Lees de functieomschrijving.

Historische Geografie is een wetenschap die onderdeel is van de geschiedenis en van de geografie.
Historische Geografie maakt deel uit van de geografie, omdat het zich richt op het onderzoek naar het aardoppervlak. Historisch wordt voor de naam gezet omdat de wetenschap zich bezig houdt met het bestuderen van het aardoppervlak uit het verleden.

Een Historisch Geograaf is iemand die de wetenschap ‘Historische Geografie’ beoefend. Hij houdt zich bezig met de ruimtelijke organisatie van de samenleving in het verleden. Tot conclusies over de ruimtelijke organisatie komt hij door onderzoek te verrichten naar de invloed van mensen op het landschap door de jaren heen. Dit onderzoekt een Historisch Geograaf voornamelijk door kaartmateriaal (topografische kaarten, kadasterkaarten, hoogtekaarten, bodemkaarten), (lucht)foto’s, en geschreven bronnen te analyseren. Door het onderzoek ontstaat er meer inzicht in hoe mensen in de loop der tijd in een specifiek landschap geleefd en gefunctioneerd hebben.  Aan de hand van de archieven is vast te stellen hoe oud een bepaalde nederzetting is, wanneer een bepaalde stad gebouwd is, de waterlopen in het verleden of de ontwikkeling van wegen in een bepaald gebied verlopen is. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk voor het historisch-cultureel erfgoed van een bepaald gebied.

Wil je werken als Historisch Geograaf?

Werk je al als Historisch Geograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Historisch Geograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Historisch Geograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Historisch Geograaf in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1400 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Historisch Geograaf

Wat verdient een Historisch Geograaf?

Een Historisch Geograaf is doorgaans in dienst van een overheidsinstelling en ontvangt hierdoor een vast salaris. Dit salaris ligt gemiddeld rond de 1800,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Als secundaire arbeidsvoorwaarde geniet een Historisch Geograaf vaak een reiskostenvergoeding, vakantieregeling en een 13e maand. De overheid hecht waarde aan doorgroei van hun ambtenaren, waardoor werknemers intern vaak een opleiding kunnen volgen.

Salarisschaal Historisch Geograaf

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Historisch Geograaf

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Historisch Geograaf

Hoe goed is de toekomst voor de Historisch Geograaf? 

De arbeidsmarkt van een Historisch Geograaf is redelijk. Historische Geografie is een vakgebied waar relatief weinig studenten in geïnteresseerd zijn. Er is dus vrij weinig aanbod van Historisch Geografen. Echter, de vraag naar hen is ook gering. Bijna uitsluitend overheidsinstellingen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van de inrichting van het cultuurlandschap, waardoor er geen breed scala aan werkgelegenheid voor de Historisch Geografen is.

Doorgroeimogelijkheden voor een Historisch Geograaf zijn er weinig. Het is een specifiek beroep dat vaak onder eigen verantwoordelijkheid beoefend wordt. Een Historisch Geograaf heeft doorgaans een baas boven zich, maar deze houdt zich niet bezig met soortgelijke onderzoekswerkzaamheden als een Historisch Geograaf, waardoor dit niet een doorgroeimogelijkheid voor een Historisch Geograaf is wat in het verlengde van de werkzaamheden ligt.

Baankans Historisch Geograaf

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Historisch Geograaf worden: Opleidingen tot Historisch Geograaf

Hoe word je een Historisch Geograaf? 

Een Historisch Geograaf is WO-geschoold. Er wordt geen opleiding gegeven die opleidt tot Historisch Geograaf. De discipline wordt verbonden aan het algemenere Aardwetenschappen. Binnen deze opleiding wordt het deelgebied Historische Geografie als vak aangeboden. Als een student interesse in dit onderwerp heeft, kan na het succesvol afronden van een WO-bachelor richting de Aardwetenschappen, de eenjarige master Historisch Geografie gevolgd worden.

 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Historisch Geograaf

Meer opleidingen Historisch Geograaf

Weet je nog niet of je Historisch Geograaf wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Historisch Geograaf of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Historisch Geograaf

Met wie werkt een Historisch Geograaf samen? 

Een Historisch Geograaf houdt zich bezig met onderzoek naar de geschiedenis van het cultuurlandschap in een bepaald gebied. Dit onderzoek verricht hij door oude kaarten, foto’s en geschreven bronnen te bestuderen. Deze gegevens zijn vaak niet in handen van de organisatie waar een Historisch Geograaf werkzaam voor is, waardoor hij daarvoor vaak naar een archief moet gaan. Met de medewerkers daar gaat hij op zoek naar geschikte gegevens over het te onderzoeken gebied.

Mogelijk heeft een Historisch Geograaf daarnaast ook contact met mede Historisch Geografen, archeologen, biologen of geologen. Vaak wordt het onderzoek van een Historisch Geograaf zelfstandig verricht, maar er zijn opdrachten waar hij in teamverband moet werken.


Historisch Geograaf


Organisaties waar een Historisch Geograaf werkzaam is

Waar werkt een Historisch Geograaf meestal? 

Een Historisch Geograaf vindt vaak werk in de non-profit sector. Vooral provincies en gemeenten zijn geïnteresseerd in hoe een bepaald gebied binnen de provincie of de gemeente het cultuurlandschap gevormd is en waarom dat op die manier gedaan is. Dit geeft inzicht in het culturele erfgoed van dat bepaalde gebied en versterkt de identiteit van een gebied. De onderzoeksgegevens kunnen uitwijzen dat het culturele landschap door de jaren heen op een bepaald manier ontstaan is. Het kan zijn dat gemeenten of provincies ervoor kiezen om dit culturele erfgoed te beschermen, waardoor ze er bijvoorbeeld bij het maken van een bestemmingsplan rekening mee houden. Bij deze overheidsinstanties gaat een Historisch Geograaf vaak aan de slag als beleidsmedewerker of onderzoeker.

Enkele Historisch Geografen zijn werkzaam binnen de profit sector. Zij verrichten hun onderzoek dan vaak in opdracht van een particulier of bedrijf die geïnteresseerd is in een gebied waar zij iets mee te maken hebben en waarna nog geen historisch geografisch onderzoek naar gedaan is.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Historisch Geograaf

Waar kun je het beste werken als Historisch Geograaf? Hieronder vindt je de best door de Historisch Geograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Historisch Geograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Historisch Geograaf:

Welke competenties heeft een een Historisch Geograaf nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Historisch Geograaf

Wat voor persoonlijkheid heb je als Historisch Geograaf nodig? 

Een Historisch Geograaf is een Loyalist en een Succesvolle werker. Karakteristiek voor een loyalist is dat hij loyaal en betrouwbaar is. Het werk van een Historisch Geograaf wordt vaak zelfstandig gedaan, waardoor hij minimaal gecontroleerd wordt bij zijn werkzaamheden. Hij dient dan ook betrouwbaar te zijn, zodat zijn leidinggevende er gerechtvaardigd op kan vertrouwen dat het gedane onderzoek op een juiste wijze verricht is.
Een Succesvolle werker is een Historisch Geograaf omdat hij doelgericht en zelfverzekerd zijn onderzoek moet verrichten. Het onderzoek bestaat vaak uit het bestuderen van vele historische bronnen. Als hij niet doelgericht en zelfverzekerd aan het werk gaat, wordt het lastig om door al dit materiaal zinvol materiaal te vinden, waardoor het onderzoek uiteindelijk stil zou komen te liggen.

Bekijk de persoonstypen voor Historisch Geograaf


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Historisch Geograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Historisch Geograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Historisch Geograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Historisch Geograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Historisch Geograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Historisch Geograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Historisch Geograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Historisch Geograaf iets voor je?

Zou je graag Historisch Geograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Historisch Geograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Historisch Geograaf

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar