Hoedenmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoedenmaker? Lees de functieomschrijving.

 

Een Hoedenmaker is iemand die allerlei soorten hoeden en petten kan maken. Zo kan een Hoedenmaker chique hoeden voor dames maken, maar bijvoorbeeld ook politiepetten of mutsen en petten voor kinderen.

Eerst vraagt een Hoedenmaker naar de wensen van de klant. Voor wat voor gelegenheid is de hoed, welke materialen en kleuren vindt de klant mooi en wat mag de hoed kosten? Dan gaat de Hoedenmaker naar de tekentafel om een hoed te ontwerpen. Als de klant tevreden is, kan de Hoedenmaker aan de slag. Hij knipt het gekozen materiaal op maat en spant het met behulp van stoom om de basisvorm. Daarna spant de Hoedenmaker het materiaal over een houten mal. Het materiaal moet vervolgens 24 uur drogen. Dan krijgt de hoed een nabehandeling, zodat de vorm goed blijft. Weer laat de Hoedenmaker het materiaal 24 uur drogen. De volgende dag haalt de Hoedenmaker het materiaal van de mal en naait er staaldraad, een rifband, een zoom en een binnenband in. Daarna werkt de Hoedenmaker de hoed af met versiersels als veren en bloemen. De Hoedenmaker zal de hoed thuis afleveren of op laten halen.

Wil je werken als Hoedenmaker?

Werk je al als Hoedenmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoedenmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hoedenmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Hoedenmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klanten
 • Opdrachtgevers
 • Collega’s
 • Leveranciers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoedenmaker

Wat verdient een Hoedenmaker?

 

Een Hoedenmaker kan rekenen op zo’n €1400,- tot €2400,- bruto per maand bij een fulltime dienstaanstelling. Het bedrag hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd, ervaring en opdrachten van de Hoedenmaker. Als de Hoedenmaker een eigen bedrijf heeft, kan het maandelijkse inkomen heel anders zijn.

Een Hoedenmaker in loondienst krijgt een vakantietoeslag van acht procent van het jaarloon en vakantiedagen, maar soms ook een eindejaarsuitkering en een pensioensregeling. De precieze secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Hoedenmaker werkzaam is.

Salarisschaal Hoedenmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hoedenmaker

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoedenmaker

Hoe goed is de toekomst voor de Hoedenmaker? 

 

Voor een Hoedenmaker is het arbeidsmarktperspectief niet zo goed. Ookal heb je veel talent en ben je heel creatief, dan nog moet de markt wel goed zijn. In tijden van economische crisis zullen mensen bezuinigen op luxe artikelen, zoals een (speciaal voor hen ontworpen) hoed. Daarom moet een Hoedenmaker altijd iets extra’s bieden, zich verdiepen in modetrends en goed netwerken.

Een Hoedenmaker kan, als hij goed werk aflevert, niet alleen opdrachten krijgen van particulieren, maar ook van televisie- en theaterproducenten en modehuizen. Ook kan een Hoedenmaker zich specialiseren (bijvoorbeeld in hoge hoeden) en zo een deel van de markt naar zich toetrekken. In enkele gevallen kan een Hoedenmaker zelfs doorbreken in het buitenland.

Baankans Hoedenmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hoedenmaker worden: Opleidingen tot Hoedenmaker

Hoe word je een Hoedenmaker? 

 

Om Hoedenmaker te worden, kan aan twee vakscholen de MBO-opleiding Creatief Vakman gevolgd worden. Het eerste jaar kunnen de leerlingen zich oriënteren. Daarna kan een specialisatie gekozen worden, waaronder de specialisatie Hoedenmaker.

Iemand kan ook Hoedenmaker worden als hij een soortgelijke opleiding heeft gevolgd, zoals Kleermakerij.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hoedenmaker

Meer opleidingen Hoedenmaker

Weet je nog niet of je Hoedenmaker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hoedenmaker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hoedenmaker

Met wie werkt een Hoedenmaker samen? 

Een Hoedenmaker heeft vanzelfsprekend veel contact met zijn klanten. Dit kunnen particulieren zijn, maar zelfs ook opdrachtgevers als televisie- en theaterproducenten en modehuizen. Tevens werkt een Hoedenmaker soms samen met collega’s. Verder komt een Hoedenmaker bijvoorbeeld in contact met leveranciers van stoffen en andere benodigdheden. 


 • Klanten
 • Opdrachtgevers
 • Collega’s
 • Leveranciers
Hoedenmaker


Organisaties waar een Hoedenmaker werkzaam is

Waar werkt een Hoedenmaker meestal? 

 

Een Hoedenmaker werkt bijvoorbeeld in een Hoedenmakerij, waar hij hoeden (al dan niet op aanvraag) maakt en verkoopt. Ook kan een Hoedenmaker in loondienst of als freelancer bij een modehuis of televisie- of theaterproducent werkzaam zijn. Vaak heeft een Hoedenmaker zijn eigen bedrijf. In alle gevallen wordt naar winst gestreefd, dus de Hoedenmaker is werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Hoedenmaker

Waar kun je het beste werken als Hoedenmaker? Hieronder vindt je de best door de Hoedenmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoedenmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoedenmaker:

Welke competenties heeft een een Hoedenmaker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hoedenmaker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hoedenmaker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Hoedenmaker zijn Romanticus en Perfectionist.

Een Hoedenmaker heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij is zeer creatief, innovatief en kan zich goed inleven in anderen. Een Hoedenmaker maakt een originele hoed die past bij de wensen van de klant en de gelegenheid waarvoor hij wordt gebruikt (Romanticus).

Daarnaast vergt het maken van een hoed veel geduld en nauwkeurigheid. De hoeden moeten goed zitten en perfect zijn afgewerkt. De Hoedenmaker is daarom secuur, geduldig en veeleisend (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Hoedenmaker


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Hoedenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoedenmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoedenmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoedenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoedenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoedenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoedenmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoedenmaker iets voor je?

Zou je graag Hoedenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoedenmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoedenmaker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar