Hoofdverpleegkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoofdverpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

De Hoofdverpleegkundige heeft de eindverantwoordelijkheid over een verpleegafdeling in een ziekenhuis of medisch centrum. De Hoofdverpleegkundige heeft de leiding over het team van verpleegkundigen en voert daarnaast ook een deel van de uitvoerende verpleegkundige taken uit.

De Hoofdverpleegkundige geeft leiding aan de verpleegkundigen, andere medewerkers op de afdeling en aan de stagiaires. De Hoofdverpleegkundige ontwikkelt het beleidskader, verdeelt de taken, beheert de budgetten en draagt zorg voor de kwaliteit, doelmatigheid en doeltreffendheid van de verpleegkundige zorg. De Hoofdverpleegkundige zorgt dat de afdeling goed loopt, dat de onderlinge relaties goed zijn en dat de zorg voor de patiënten zo optimaal mogelijk is.

Daarnaast voert de Hoofdverpleegkundige ook uitvoerende verpleegkundige taken uit. De Hoofdverpleegkundige stelt problemen met de gezondheid van de patiënt vast en inventariseert de wensen en behoeften van de patiënt. De Hoofdverpleegkundige verleent verpleegkundige zorg en houdt medische dossiers bij. Ook het adviseren van de patiënt hoort bij de taakomschrijving van de Hoofdverpleegkundige.

De taken van de Hoofdverpleegkundige bevatten dus zowel leidinggevende taken als verzorgende taken. De functie van Hoofdverpleegkundige is daarmee een uiteenlopende functie die een grote verantwoordelijk omvat. De Hoofdverpleegkundige moet zowel voor de gezondheid van de patiënt zorgen als voor een goedlopende afdeling.

Wil je werken als Hoofdverpleegkundige?

Werk je al als Hoofdverpleegkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoofdverpleegkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hoofdverpleegkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Hoofdverpleegkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Verpleegkundige

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €3300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoofdverpleegkundige

Wat verdient een Hoofdverpleegkundige?

Het salaris van de Hoofdverpleegkundige varieert van 2300 euro tot 3300 euro, afhankelijk van ervaring. Vaak komt daar nog vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering bij, afhankelijk van de organisatie waar de Hoofdverpleegkundige voor werkzaam is.

Salarisschaal Hoofdverpleegkundige

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hoofdverpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoofdverpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoofdverpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Hoofdverpleegkundige vacatures

Kwaliteitsverpleegkundige - Intramuraal
LEKZ
Een Kwaliteitsverpleegkundige, daar zijn we naar op zoek. Op zoek voor een zorginstelling, regio Antwerpen. Het betreft een functie tussen de 24-38 uur per week (uren zijn bespreekbaar).Als Kwaliteitsverpleegkundige verhoog …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoofdverpleegkundige

Hoe goed is de toekomst voor de Hoofdverpleegkundige? 

Er is voldoende werk voor de Hoofdverpleegkundige. Meestal begint de Hoofdverpleegkundige als verpleegkundige op een afdeling en groeit later door tot de functie van Hoofdverpleegkundige.

Baankans Hoofdverpleegkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hoofdverpleegkundige worden: Opleidingen tot Hoofdverpleegkundige

Hoe word je een Hoofdverpleegkundige? 

Voor de functie van Hoofdverpleegkundige zijn op meerdere niveaus geschikte opleidingen te vinden. Op MBO en HBO niveau is er de opleiding Verpleegkunde of Verpleegkundige. Verder kan op WO niveau ook de opleiding Geneeskunde gevolgd worden, al leidt deze meer op tot arts dan tot (hoofd)verpleegkundige.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hoofdverpleegkundige

Meer opleidingen Hoofdverpleegkundige

Weet je nog niet of je Hoofdverpleegkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hoofdverpleegkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hoofdverpleegkundige

Met wie werkt een Hoofdverpleegkundige samen? 

De Hoofdverpleegkundige stuurt een team van verpleegkundigen aan en heeft hierdoor veel contact met hen. Ook is er contact met het bestuur over het uit te dragen beleid en met de hoofden van andere afdelingen.


  • Verpleegkundige
Hoofdverpleegkundige


Organisaties waar een Hoofdverpleegkundige werkzaam is

Waar werkt een Hoofdverpleegkundige meestal? 

De Hoofdverpleegkundige is voornamelijk werkzaam in en ziekenhuis of in een medisch centrum. Hier biedt de Hoofdverpleegkundige zorg aan patiënten die iets aan hun gezondheid mankeren. De Hoofdverpleegkundige verleent medische zorg en stuurt een team van verpleegkundigen aan.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Hoofdverpleegkundige

Waar kun je het beste werken als Hoofdverpleegkundige? Hieronder vindt je de best door de Hoofdverpleegkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoofdverpleegkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoofdverpleegkundige:

Welke competenties heeft een een Hoofdverpleegkundige nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hoofdverpleegkundige

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hoofdverpleegkundige nodig? 

Aan de werkzaamheden van de Hoofdverpleegkundige zitten twee kanten. Aan de ene kant moet de Hoofdverpleegkundige zorg dragen voor de patiënt, hen de zorg bieden die hen toekomt en klaarstaan voor hun wensen en behoeften (Gever). Aan de andere kant moet de Hoofdverpleegkundige een afdeling met verpleegkundigen leiden en hier de verantwoordelijkheid voor dragen (Baas). De Hoofdverpleegkundige moet hierdoor een sterke persoonlijkheid hebben en zowel voor mensen kunnen zorgen als hen goed kunnen aansturen.

Bekijk de persoonstypen voor Hoofdverpleegkundige


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Hoofdverpleegkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoofdverpleegkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoofdverpleegkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoofdverpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoofdverpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoofdverpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoofdverpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoofdverpleegkundige iets voor je?

Zou je graag Hoofdverpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoofdverpleegkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoofdverpleegkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar