Hoogleraar Biologie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoogleraar Biologie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hoogleraar biologie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hoogleraar biologie wordt.

 

Wat is een Hoogleraar Biologie?

 

Als hoogleraar Biologie doceer je een vak binnen de studie Biologie.  Vaak geeft de hoogleraar Biologie colleges aan een universiteit waar deze studie genoten kan worden. Tevens begeleidt de hoogleraar Biologie werkgroepen binnen deze studie. Voor het geven van colleges dient de hoogleraar Biologie deze zeer goed voor te bereiden. De colleges worden gegeven aan grote groepen mensen en dienen niet alleen inhoudelijk goed te zijn maar ook geïllustreerd en ondersteund te worden door een goede presentatie. Hiervoor kan de hoogleraar Biologie bijvoorbeeld een powerpointsheets gebruiken.

Voor het begeleiden van de werkgroepen is het belangrijk dat de hoogleraar Biologie de stof goed doorneemt die wordt behandeld in de les. Verder kijkt de hoogleraar Biologie eventuele papers en/of tentamens na die de desbetreffende werkgroep maakt. De hoogleraar Biologie neemt dus ook vaak werk mee naar huis. Verder is het belangrijk dat de hoogleraar Biologie op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen die zich binnen het vak van Biologie voordoen.  Er wordt dus wel van de hoogleraar Biologie verwacht dat deze zich veel inleest tijdens maar ook naast de werkuren. 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Hoogleraar Biologie?

Werk je al als Hoogleraar Biologie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoogleraar Biologie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Hoogleraar Biologie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hoogleraar Biologie in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Studenten
  • Hoogleraar Biologie
  • Hoogleraar aan Universiteit

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €4000 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

92


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoogleraar Biologie

Wat verdient een Hoogleraar Biologie?

 

Het salaris van de hoogleraar Biologie kan verschillend zijn. Het hangt er ten eerste van af hoeveel uren per week de hoogleraar Biologie les geeft aan de universiteit. Tevens hangt het ervan af hoe intensief de uren zijn die de hoogleraar Biologie doceert. Zo is het geven van hoorcolleges intensiever dan het begeleiden van een werkgroep. Daar komt bij dat er veel voorbereidings tijd  aan het geven van een collega vooraf gaat. Ook hangt het ervan af hoeveel ervaring de hoogleraar Biologie heeft in het les geven, hoe lang de hoogleraar Biologie al aan de universiteit doceert en hoe vaak de hoogleraar Biologie is gepromoveerd.

 

Salarisschaal Hoogleraar Biologie

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Hoogleraar Biologie

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoogleraar Biologie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoogleraar Biologie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Hoogleraar Biologie vacatures

Vacature Docent biologie (1e graads)
Randstad
Functieomschrijving Ben je 1e graads bevoegd voor jouw favoriete vak biologie? Wil jij graag aan de slag als docent biologie in het voortgezet onderwijs? Lees dan verder! Het gaat om …
Vacature Docent biologie (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving Ben jij gedreven, enthousiast én heb jij 2e graad bevoegdheid in de richting van biologie of natuurkunde? Ben je ook pedagogisch sterk en heb je ervaring met de doelgroep, …
Vacature Docent biologie in IJsselstein
Cals College IJsselstein
We zoeken met ingang van het nieuwe schooljaar een docent biologie voor 0,8 fte. Onze voorkeur gaat uit naar een 1e graads docent, eventueel 2e graads.
Vacature Docent Biologie (2021-2022/ 51) Lyceum in GORINCHEM
Lyceum Oudehoven
Klik op de knop solliciteren voor meer informatie over deze vacature.
Vacature Docent Biologie/ NaSk 2e gr. in Den Haag
Johan de Witt Scholengroep
We zijn op zoek naar een docent Biologie die affiniteit heeft met NaSk vmbo-tl, kader, basis

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoogleraar Biologie

Wat zijn de baankansen voor een Hoogleraar Biologie?

 

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden voor een hoogleraar Biologie. De hoogleraar Biologie begint na zijn of haar eerste promotie met doceren aan een universiteit. Maar als de hoogleraar Biologie na een aantal jaar weer een nieuw proefschrift schrijft dat bijvoorbeeld gepubliceerd wordt in een wetenschappelijk blad dan zal het aanzien en het salaris van de hoogleraar Biologie in kwestie groeien. Ook is het heel erg goed voor de carrière van de hoogleraar Biologie om te promoveren aan een universiteit in het buitenland. Hoe meer onderzoeken en proefschriften de hoogleraar Biologie schrijft, hoe meer de hoogleraar weet en daar gaat het binnen een wetenschappelijk vakgebied om. De hoogleraar Biologie heeft dus zelf in de hand in hoeverre hij of zij dit aanzien wil vergroten na de eerste promotie. 

De actuele kans op werk voor een Hoogleraar Biologie

Het beroep Hoogleraar Biologie is onderdeel van de beroepsfamilie Docenten hoger onderwijs agrarisch, natuur en milieu. De kans op werk voor de beroepsfamilie Docenten hoger onderwijs agrarisch, natuur en milieu is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

92

Baankans Hoogleraar Biologie

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Hoogleraar Biologie worden: Opleidingen tot Hoogleraar Biologie

Wil je Hoogleraar Biologie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Hoogleraar Biologie.

Hoe word je een Hoogleraar Biologie? 

 

Om hoogleraar Biologie moet je in eerste instantie de opleiding Biologie volgen. Dit kan aan verschillende universiteiten in Nederland. Deze studie duurt vier jaar en om deze studie te volgen is een diploma voortgezet wetenschappelijk onderwijs  (VWO) een vereiste. Na de studie van Biologie te hebben afgerond kan een afgestudeerde student vele kanten op. Hij/zij kan het beroepsleven ingaan maar kan er ook voor kiezen om werkzaam te blijven aan een universiteit. Een toekomstige hoogleraar Biologie zou bijvoorbeeld kunnen assisteren in werkgroepen aan de desbetreffende universiteit om zo ervaring op te doen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de toekomstige hoogleraar Biologie gaat promoveren. De hoogleraar Biologie moet hier voor een promotieonderzoek schrijven dat moet worden beoordeeld door andere hoogleraren binnen Biologie. Als de persoon in kwestie op deze manier een onderzoek heeft verricht en iets heeft toegevoegd aan het vak Biologie, dan is hij/zij bekwaam om te doceren aan de universiteit.  Uiteraard kan de hoogleraar Biologie nog vaker promoveren. Hoe vaker een hoogleraar Biologie promoveert, des te hoger in aanzien de leraar in kwestie staat. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hoogleraar Biologie

Er zijn geen opleidingen Hoogleraar Biologie aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hoogleraar Biologie in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Hoogleraar Biologie

Als je je wilt omscholen tot Hoogleraar Biologie is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Hoogleraar Biologie zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Hoogleraar Biologie dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hoogleraar Biologie

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hoogleraar Biologie

Als je Hoogleraar Biologie wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hoogleraar Biologie zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hoogleraar Biologie

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Hoogleraar Biologie?

Competenties en Vaardigheden Hoogleraar Biologie

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Hoogleraar Biologie nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Hoogleraar Biologie nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Hoogleraar Biologie

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een Hoogleraar Biologie

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Hoogleraar Biologie. Als Hoogleraar Biologie wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Hoogleraar Biologie:


zie volledige beschrijving persoonstype Hoogleraar Biologie

Vakkennis voor een Hoogleraar Biologie

Het is voor een Hoogleraar Biologie ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Hoogleraar Biologie zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Hoogleraar Biologie


Werkervaring Hoogleraar Biologie

Het is voor een startend Hoogleraar Biologie die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Hoogleraar Biologie is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Hoogleraar Geschiedenis .

Iets anders leren?

Is Hoogleraar Biologie het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Hoogleraar Biologie

Met wie werkt een Hoogleraar Biologie samen? 

 

Ten eerste heeft de hoogleraar Biologie veel te maken met studenten. Er bestaat op een universiteit en zeker binnen de werkgroepen ook veel interactie tussen de hoogleraar Biologie en zijn of haar pupillen. Studenten worden ook getraind om veel na te denken en met vragen naar de hoogleraar Biologie te komen. Tevens heeft de hoogleraar Biologie veel contact met andere hoogleraren binnen de studie Biologie. Er wordt veel overleg gepleegd over tentamens, resultaten, colleges en de te doceren stof. Via het netwerk van collega´s komt de hoogleraar Biologie dan ook aan zijn-haar uren. Er wordt binnen het team gekeken hoeveel leraren er zijn binnen het vakgebied en elke hoogleraar krijgt een aantal uren. Mocht het zo zijn dat de hoogleraar Biologie niet aan genoeg uren kan komen binnen een bepaalde universiteit dan kan er contact op worden genomen met andere universiteiten in Nederland en in het speciaal met het vakgebied Biologie.

 


  • Studenten
  • Hoogleraar Biologie
  • Hoogleraar aan Universiteit
Hoogleraar Biologie


Organisaties waar een Hoogleraar Biologie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hoogleraar Biologie meestal werkt.

Waar werkt een Hoogleraar Biologie?

 

De hoogleraar Biologie zal doorgaans op een universiteit lesgeven en dus niet werkzaam zijn bij een profit organisatie. Echter, als de hoogleraar Biologie met zijn of haar kennis werk zoekt binnen commerciële bedrijven en hier bijvoorbeeld cursussen geeft dan zal het wel meer de kant opgaan van een profit organisatie. Dit komt alleen vrij weinig voor. Meestal blijft een hoogleraar Biologie werkzaam binnen het vakgebied aan een universiteit. Of in het doceren of in het schrijven van wetenschappelijke artikelen en proefschriften.

 

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Hoogleraar Biologie

Waar kun je het beste werken als Hoogleraar Biologie? Hieronder vind je de best door de Hoogleraar Biologie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoogleraar Biologie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoogleraar Biologie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hoogleraar Biologie.

Welke competenties heeft een Hoogleraar Biologie nodig?

Een Hoogleraar Biologie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Hoogleraar Biologie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hoogleraar Biologie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hoogleraar Biologie nodig? 

 

De hoogleraar Biologie moet overwicht hebben. De hoogleraar in kwestie moet voor volle zalen durven spreken en de aandacht winnen van vele studenten. Daarvoor is het belangrijk dat de hoogleraar Biologie leiding kan geven en op zich kan nemen. Tevens moet de hoogleraar Biologie vooral in werkgroepen waarin de hoogleraar doceert een goede waarnemer zijn. De hoogleraar moet in staat zijn om in een groep studenten elke individuele student op waarde te schatten en indien nodig extra aandacht te kunnen geven. Het is dus belangrijk dat de hoogleraar Biologie aandacht heeft voor elke leerling afzonderlijk.

Bekijk de persoonstypen voor Hoogleraar Biologie


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Hoogleraar Biologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoogleraar Biologie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoogleraar Biologie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoogleraar Biologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoogleraar Biologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoogleraar Biologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoogleraar Biologie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoogleraar Biologie iets voor je?

Zou je graag Hoogleraar Biologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoogleraar Biologie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Hoogleraar Biologie?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Hoogleraar Biologie

Vacature Docent Biologie, 0,8 fte, tijdelijk, regio Gorinchem
Upwijs Recruitment
Docent Biologie, 0,8 fte, tijdelijk, regio Gorinchem Op een scholengemeenschap in de omgeving van Gorinchem ontstaat een vacature voor een docent Biologie, i.v.m. Zwangerschapsverlof, het gaat om 20 lesuren. Je …
Vacature docent biologie 2e graads in Enschede
Het Stedelijk Lyceum
• iemand die in staat is om de passie voor biologie over te brengen en leerlingen actief uit te dagen met een mix van theorie en vaardigheden • iemand die …
Vacature Docent Biologie tweedegraads in Winterswijk
Gerrit Komrij College
Jouw profiel Je vindt het leuk maatwerk te leveren zodat elke leerling zich maximaal kan ontwikkelen. Je hebt hart voor de leerlingen, daagt hen uit tot nieuwe inzichten in een …
Vacature Docent biologie - moleculaire biologie in Leiden
mboRijnland
Docent biologie - moleculaire biologie Ben jij onze nieuwe collega die het hart van onze studenten weet te raken? Wij zoeken een enthousiaste docent Biologie die elke dag het mooie …
Vacature Docent biologie, eerstegraads in Haren - Groningen
Maartenscollege
Ben jij een enthousiaste en ervaren eerstegraads docent biologie? Weet jij jouw passie voor het vak op inspirerende wijze over te brengen op onze leerlingen? En ben je per 1 …

Actuele blogposts


reacties op Hoogleraar Biologie

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar