Hovenier worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hovenier worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Hovenier worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Hovenier? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Hovenier goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Hovenier?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Hovenier wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Hovenier.

Alles over hoe je Hovenier kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Hovenier?

Om hovenier te worden kun je een MBO of een HBO opleiding volgen.

De MBO opleiding Hovenier en Groenvoorziening gaat in op alle aspecten van het aanleggen van groen en het onderhouden ervan, het inrichten van de beschikbare ruimte en het gebruik van de diverse apparaten en machines. Aan de andere kant is er ook aandacht voor communicatie met klanten en collega's, het werven van nieuwe klanten, maar ook aansturing, registratie, financiën en organisatie.

Tijdens de HBO opleiding Tuin- en Landschapsinrichting komen ook aanleg, onderhoud en beheeraan bod. Daarnaast kies je een specialisatierichting en wordt er meer aandacht besteed aan ontwerpen, planuitwerking, ecologie en landschapsbouw.

Welke vaardigheden heb je nodig om Hovenier te worden?

Om Hovenier te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Hovenier zijn Doelgericht werken, Doorzettingsvermogen en Ambitie. Ook zijn Proactiviteit, Wendbaarheid en Oog voor detail belangrijke vaardigheden als je Hovenier wilt worden. Verder zijn Zorgvuldigheid, Nauwkeurigheid en Analytisch vermogen ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Hovenier te worden?

Als je Hovenier wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Hovenier

  • Accuratesse
  • Anticiperen
  • Creativiteit
  • Energie
  • Klantgerichtheid
  • Resultaatgerichtheid
  • Zelfsturing

Welke eigenschappen heb je nodig om Hovenier te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Hovenier te worden zijn Optimisme, Energiek en Vindingrijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Hovenier worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Hovenier. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Hovenier zijn de Levensgenieter en de Succesvolle werker.

Als Hovenier is het handig om een zekere mate van fantasie en creativiteit te bezitten. Iedere tuin moet er immers weer anders uitzien dan de vorige. Daarnaast is snel werken en productief bezig zijn goed om de klant tevreden te houden en het budget niet te veel te belasten (Levensgenieter).

Omdat je veel met je handen bezig bent in het beroep van Hovenier moet je wel over genoeg energie beschikken om ook zwaardere werkzaamheden vol te kunnen houden, gedurende de hele dag. Ook een praktische werkwijze en een praktische kijk op de tuin en de indeling zullen het eindresultaat positief beïnvloeden (Succesvolle werker).

Opleiding Hovenier

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Hovenier kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Hovenier. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Hovenier. Maar ook cursussen en trainingen voor de Hovenier.

Top 5 opleidingen Hovenier

Hovenier
Bomen, planten, en bloeiende bloemen: onze omgeving heeft een grote invloed op ons. Daarom is niet alleen het interieur belangrijk, maar zeker ook datgene wat we buiten zien. Onze eigen …
Hovenier
Plantenkennis Basis
Plantenkennis Basis is een compacte praktische cursus, specifiek gericht om soorten te leren herkennen en benoemen. Ideaal voor hoveniers en tuinontwerpers die hun basis plantenkennis willen opfrissen en voor liefhebbers …
Plantenkennis Basis
Hovenier E-Learning
Natuurliefhebber? Volg deopleidingHovenier en begin voor jezelfHarken, schoffelen en planten trimmen. Vind je het heerlijk om in de tuin te werken en heb je groene vingers? Dan is deopleiding Hovenier …
Hovenier E-Learning
Hovenier Thuisstudie
Natuurliefhebber? Volg deopleidingHovenier en begin voor jezelfHarken, schoffelen en planten trimmen. Vind je het heerlijk om in de tuin te werken en heb je groene vingers? Dan is deopleiding Hovenier …
Hovenier Thuisstudie
Verandermanagement glastuinbouw - telen met minder gas
In deze praktijkgerichte online module Verandermanagement glastuinbouw - telen met minder gas leer je hoe je succesvolle verandertrajecten op het gebied van energiemanagement opzet én uitvoert. In deze tijd van …
Verandermanagement glastuinbouw - telen met minder gas

Omscholen tot Hovenier

Hoe kan je omscholen tot Hovenier? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Hovenier zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Opleiding vacatures

Vacature BBL Leerling Hovenier
Komwerkenvoor
Het bedrijf Wat is er fijner dan in de buitenlucht werken? Bij de Lingebrug Hoveniers is dit juist hoe de gemiddelde werkdag eruit ziet, lekker veel buiten! Midden in Ochten, …

Leerling vacatures

Vacature Leerling Hovenier
HoveniersVacature
Het bedrijf Negentig procent van de werkzaamheden die het hoveniersbedrijf uitvoert is bij particuliere klanten. Je kunt hierbij denken aan eenmalige tuinklussen maar ook vaste afspraken over terugkerende onderhoudswerkzaamheden of …
Vacature Leerling Hovenier
HoveniersVacature
Het bedrijf Welkom bij dé expert op het gebied van allround hovenierswerk in de regio van Zwolle! Dit hoveniersbedrijf voorziet zowel particuliere als zakelijke klanten van aanleg- en onderhoudswerkzaamheden. Het …
Vacature Leerling hovenier
HoveniersVacature
Het bedrijf Het unieke hoveniersbedrijf richt zich op het aanleggen en onderhouden van tuinen van bedrijven en particulieren. Het groeiende bedrijf uit Woerden staat bekend om zijn eigentijdse tuinen daarnaast …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Hovenier?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Hovenier. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Hovenier?

Als je wilt omscholen tot Hovenier is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Hovenier

Wat verdient een Hovenier? Het salaris van een Hovenier begint bij €2250,- bruto per maand. Een ervaren Hovenier verdient tot maximaal €2750,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.