Hovenier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hovenier? Lees de functieomschrijving.

De werkzaamheden van een Hovenier zijn sterk afhankelijk van de richting waarin hij werkt. Hoveniers kunnen zich richten op aanleggen van tuinen, parken, plantsoenen, sportparken en groenstroken en/of het onderhouden hiervan. Hij kan zich in een bepaalde richting specialiseren.

Wanneer je als Hovenier tuinen aanlegt dan zal je dit doen aan de hand van een - al dan niet zelf opgesteld - plan waarin staat wat er allemaal in die tuin moet gaan komen. Dat kan zijn het aanleggen van borders (bloembedden), het leggen van bestrating en terrassen, neerzetten van schuttingen en tuinhuisjes en bijvoorbeeld het aanleggen van een vijver.

Als je er als Hovenier voor kiest om je vooral op onderhoud te richten dan betekent dat dat je onder andere bezig bent met gras maaien, planten opbinden, hagen knippen of bomen en struiken snoeien, maar ook met het verzetten van planten of neerzetten van nieuw groen.

Het takenpakket van de Hovenier is dus heel veelzijdig; van metselwerk en elektra tot gras maaien of snoeien. Je hebt veel verschillende mogelijkheden, maar bent uiteindelijk altijd buiten bezig met je handen om een tevreden klant achter te laten.

Als je als leidinggevende komt te werken bij een hoveniersbedrijf houd je je meer bezig met de organisatie, voorbereiding en begeleiding van de projecten die de allround Hovenier uit zal voeren. Je richt je op de planning, aansturing en het bewaken van de kwaliteit. Maar daarnaast moet je dan ook contact leggen met nieuwe klanten en hun budget en begroting in de gaten houden.

Wil je werken als Hovenier?

Werk je al als Hovenier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hovenier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hovenier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Hovenier in één oogopslag

Netwerk:

 • Hovenier
 • Klant
 • Leidinggevende
 • Landschapsarchitect

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €900 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

46


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hovenier

Wat verdient een Hovenier?

Als Hovenier verdien je ergens tussen de €900 wanneer je nog leerling bent en €2300 wanneer je al langere tijd werkt en meer ervaring hebt opgedaan. Wat je als Hovenier verdient hangt af van leeftijd en ervaring maar ook in welke sector je werkzaam bent. Ook de grootte van het hoveniersbedrijf en je naamsbekendheid spelen een rol.

Een reiskostenvergoeding is voor een Hovenier vrij gebruikelijk, maar niet standaard. Andere regelingen als een dertiende maand of bonussysteem zijn niet van toepassing. In de branche komt het ook relatief veel voor dat geen volledige 40-urige werkweek wordt gemaakt.

Salarisschaal Hovenier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hovenier

Op zoek naar een nieuwe baan als Hovenier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hovenier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Hovenier vacatures

Hovenier
Covebo Nijkerk
Je hebt aantoonbare ervaring in particuliere tuinaanleg en -onderhoud, je beheerst dus alle kneepjes van het vak. Ook zoeken wij medewerkers die de vakbekwame hoveniers assisteren bij de werkzaamheden. Hierbij …
Medewerker groenvoorziening
AB Midden Nederland
Ben jij een harde werker, flexibel, enthousiast en heb jij echt iets met groen? Grijp dan deze unieke kans. Je voert alle mogelijke werkzaamheden uit die het vak uitdagend maken …
Enthousiaste (leerling) hovenier
Veluwe Personeel BV
Ben jij het liefst de gehele dag in de buitenlucht aan het werk en niet bang voor vieze handen? Heb je ervaring als hovenier of affiniteit met groen? Ben je …
Allround hovenier/ Groenvoorziener
Herenbos
 Ben je ervaren in de groenvoorziening en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is allround hovenier/groenvoorziener wat voor jou! Voor een klant in omgeving Den Haag zijn we …
Vakbekwaam (daktuin-) hovenier
Herenbos
 Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als hovenier? Zoek dan niet verder, maar solliciteer bij Herenbos!Voor een klant in omgeving Rotterdam zijn we op zoek naar een vakbekwaam …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hovenier

Hoe goed is de toekomst voor de Hovenier? 

Er zijn relatief veel vacatures te vinden voor Hoveniers. Veelal worden reeds bekwame Hoveniers gevraagd, maar er is ook vraag naar Leerling Hoveniers, Assistent Hoveniers of een Tweede Man. Overal waar groen professioneel wordt onderhouden kan een Hovenier aan het werk. Openbaar groen wordt altijd professioneel aangelegd en onderhouden en daarin zal dus altijd werk te vinden zijn.

Als beginnend Hovenier kun je nog aardig groeien. In eerste instantie kom je meestal een bedrijf binnen als Leerling Hovenier of Assistent Hovenier. Je kunt dan doorgroeien tot tweede in rang en uiteindelijk de Eerste Hovenier worden. Nog een mogelijkheid is om je te specialiseren in een specifieke richting of om door te studeren op HBO niveau. Het hoogst haalbare is om leidinggevende te worden binnen een hoveniersbedrijf en de verantwoording te hebben over alles wat door de overige Hoveniers wordt uitgevoerd.

Huidige aantal vacatures

46


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hovenier worden: Opleidingen tot Hovenier

Hoe word je een Hovenier? 

Om hovenier te worden kun je een MBO of een HBO opleiding volgen.

De MBO opleiding Hovenier en Groenvoorziening gaat in op alle aspecten van het aanleggen van groen en het onderhouden ervan, het inrichten van de beschikbare ruimte en het gebruik van de diverse apparaten en machines. Aan de andere kant is er ook aandacht voor communicatie met klanten en collega's, het werven van nieuwe klanten, maar ook aansturing, registratie, financiën en organisatie.

Tijdens de HBO opleiding Tuin- en Landschapsinrichting komen ook aanleg, onderhoud en beheeraan bod. Daarnaast kies je een specialisatierichting en wordt er meer aandacht besteed aan ontwerpen, planuitwerking, ecologie en landschapsbouw.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hovenier

Hovenier
Bomen, planten, en bloeiende bloemen: onze omgeving heeft een grote invloed op ons. Daarom is niet alleen het interieur belangrijk, maar zeker ook datgene wat we buiten zien. Onze eigen …
Plantenkennis Gevorderden (Hovenier)
Een training voor als je nog geen of weinig kennis hebt van siergewassen. In de Plantenkennis Basis leer je gangbare, kruidachtige en houtige siergewassen herkennen. We besteden veel aandacht aan …
Avondopleiding: Aankomend Hovenier
Wilt u zich laten omscholen tot hovenier of bent u al in de sector werkzaam?Dan helpt deze opleiding om uw opleidingswens te verwezenlijken. De opleiding wordt in de avonduren gegeven …
Plantenkennis Basis (Hovenier)
Een training voor als je nog geen of weinig kennis hebt van siergewassen. In de Plantenkennis Basis leer je gangbare, kruidachtige en houtige siergewassen herkennen. We besteden veel aandacht aan …
Hovenier Thuisstudie
Natuurliefhebber? Volg deopleidingHovenier en begin voor jezelfHarken, schoffelen en planten trimmen. Vind je het heerlijk om in de tuin te werken en heb je groene vingers? Dan is deopleiding Hovenier …
Meer opleidingen Hovenier

Weet je nog niet of je Hovenier wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hovenier of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hovenier

Met wie werkt een Hovenier samen? 

Als Hovenier werk je al of niet onder een leidinggevende waaraan je verantwoording aflegt. Afhankelijk daarvan leg je direct of indirect ook verantwoording af aan de klant of opdrachtgever.

Als je plannen uitvoert van een landschapsarchitect dan heb je soms ook met deze persoon te maken. Ook hier geldt dat dit afhangt van of je wel of geen leidinggevende boven je hebt die deze contacten onderhoudt.


 • Hovenier
 • Klant
 • Leidinggevende
 • Landschapsarchitect
Hovenier


Organisaties waar een Hovenier werkzaam is

Waar werkt een Hovenier meestal? 

Een hoveniersbedrijf is in principe een profit organisatie. Het bedrijf heeft puur als doel winst te maken door een dienst aan te bieden. Als je binnen een dergelijk bedrijf terecht komt werk je dus in de profit sector.

Het kan echter ook voorkomen dat je als Hovenier aan de slag gaat voor bijvoorbeeld een gemeente. In zo'n geval ben je bezig binnen de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Hovenier

Waar kun je het beste werken als Hovenier? Hieronder vindt je de best door de Hovenier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hovenier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hovenier:

Welke competenties heeft een een Hovenier nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hovenier

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hovenier nodig? 

Als Hovenier is het handig om een zekere mate van fantasie en creativiteit te bezitten. Iedere tuin moet er immers weer anders uitzien dan de vorige. Daarnaast is snel werken en productief bezig zijn goed om de klant tevreden te houden en het budget niet te veel te belasten (Levensgenieter).

Omdat je veel met je handen bezig bent in het beroep van Hovenier moet je wel over genoeg energie beschikken om ook zwaardere werkzaamheden vol te kunnen houden, gedurende de hele dag. Ook een praktische werkwijze en een praktische kijk op de tuin en de indeling zullen het eindresultaat positief beïnvloeden (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Hovenier


Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Hovenier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hovenier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hovenier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hovenier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hovenier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hovenier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hovenier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hovenier iets voor je?

Zou je graag Hovenier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hovenier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hovenier

marcel

Mijn passie is tuinieren ipv mijn huidige baan in de zorg.Hoe maak ik van mijn passie mijn werk op mijn 44ste? Graag advies of bij interesse naar mflbrouwer@ziggo.nl Alvast Bedankt

Willem

Probeer in je vrije tijd een baantje te krijgen bij een hoveniersbedrijf.Als dat lukt en het is nog steeds je passie dan vind je ongetwijfeld een baan als hovenier want je hebt dan zoveel collegaas leren kennen die wel iets weten voor je.(netwerken).Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar