Hydroloog worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hydroloog? Lees de functieomschrijving.

De Hydroloog houdt zich bezig met water en de waterhuishouding op aarde. De Hydroloog is een deskundige op dit gebied, doet hier onderzoek naar een geeft passende adviezen. De Hydroloog houdt zich bezig met het water vanaf het moment dat het als regen valt en niet verdampt. Het sluit hiermee aan op het werk van de meteoroloog.

De Hydroloog onderzoekt de hoeveelheid water die valt en of dit bijvoorbeeld overmatig is. Ook onderzoekt de Hydroloog hoe het gevallen regenwater het beste afgevoerd kan worden via sloten, kanalen of riolering. De Hydroloog houdt zich bezig met zowel de waterhuishouding aan de oppervlakte als met die dieper in de aarde, wat bijvoorbeeld van belang is voor de drinkwatervoorziening. De Hydroloog houdt zich bezig met het waterpeil en de kwaliteit van het drinkwater, maar ook met waterbouwkundige projecten zoals dijken. De expertise van de Hydroloog reikt hiermee ver.

Voor de exacte expertises van de Hydroloog zijn verschillende benaming. Zo houdt een oppervlakte-hydroloog zich bezig met water dat via de oppervlakte wordt afgevoerd, bijvoorbeeld via sloten. De agrohydroloog houdt zich bezig met het water dat de landbouwgewassen via de grond van vocht voorziet. En de grondwaterhydroloog of geohydroloog houdt zich bezig met het water wat zich dieper in de lagen van de aarde bevindt.

De werkzaamheden van de Hydroloog lopen uiteen van het doen van onderzoek naar de waterhuishouding tot het geven van advies over de waterhuishouding in de praktijk. De Hydroloog verricht hiervoor metingen en doet analyses.

Wil je werken als Hydroloog?

Werk je al als Hydroloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hydroloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hydroloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Hydroloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hydroloog

Wat verdient een Hydroloog?

Het salaris van een beginnende Hydroloog ligt zo rond de 2500 euro. Naarmate meer ervaring opgedaan wordt, kan dit bedrag oplopen tot een maximum van ongeveer 4500 euro. De secundaire arbeidsvoorwaarden bevatten vaak een eindejaarsuitkering en vakantiedagen, maar zijn per organisatie verschillend.

Salarisschaal Hydroloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hydroloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Hydroloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hydroloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Hydroloog vacatures

Hydroloog/beleidsmedewerker Hydrologie
Waterschap Noorderzijlvest
Droge voeten, voldoende en schoon water voor circa 400.000 inwoners en bedrijven in een groot gedeelte van Groningen, Noord- en Midden-Drenthe en een stukje Friesland. Daar staat het Waterschap Noorderzijlvest …
Specialist Watersysteem (Hydroloog)
Twente
Dankzij jou schoon, veilig en voldoende water. Jij bent de spil in het peilbeheer, waarbij jij hydrologische data weet te analyseren en te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Zo zorg …
Specialist Watersysteem (Hydroloog)
Waterschap Vechtstromen
Specialist Watersysteem (Hydroloog) Almelo, 36 uur Dankzij jou schoon, veilig en voldoende water. Jij bent de spil in het peilbeheer, waarbij jij hydrologische data weet te analyseren en te vertalen …
Gebiedsbeheerder
Waterschap Drents Overijsselse Delta
Ben jij een persoonlijkheid die een lastig gesprek niet uit de weg gaat? Werk jij graag in een dynamische omgeving en weet jij daarin de rust te bewaren, prioriteiten te …
Ervaren hydroloog/ hydraulicus
Witteveen+Bos
Ben je gebeten door watersystemen, ondernemend en heb je de ambitie om de groep Resilient Spatial Design bij Witteveen+Bos te versterken? Wij zijn op zoek naar een ervaren hydroloog/hydraulicus om …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hydroloog

Hoe goed is de toekomst voor de Hydroloog? 

Water en waterhuishouding worden in de wereld steeds belangrijker. De vraag naar specialisten op het gebied van water groeit dan ook, zowel vanuit de overheid als vanuit het bedrijfsleven. Het arbeidsmarktperspectief is dan ook gunstig. Vaak zijn er ook doorgroeimogelijkheden voor de Hydroloog, bijvoorbeeld naar een leidinggevende functie.

Huidige aantal vacatures

6


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hydroloog worden: Opleidingen tot Hydroloog

Hoe word je een Hydroloog? 

Om Hydroloog te kunnen worden, zijn verschillende opleiding op het gebied van water en watermanagement te volgen. Dit zijn voornamelijk universitaire opleidingen. Vaak wordt eerst een bachelor Aardwetenschappen gevolgd, waarna voor een meer toegespitste master zoals Water Management, Hydrology of Hydrology and Water Quality gekozen kan worden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hydroloog

Meer opleidingen Hydroloog

Weet je nog niet of je Hydroloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hydroloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hydroloog

Met wie werkt een Hydroloog samen? 

Het werk van de Hydroloog begint op het punt waar het werk van de meteoroloog eindigt, namelijk als de regen gevallen is. De Hydroloog werkt vaak in ploegen samen met andere deskundigen op het gebied van water en bodem. Omdat er ook gekeken wordt naar bijvoorbeeld de kwaliteit van het water, en daarmee naar de chemische samenstelling, is er ook geregeld contact met bodem- en geochemici.


Hydroloog


Organisaties waar een Hydroloog werkzaam is

Waar werkt een Hydroloog meestal? 

De Hydroloog is veelal werkzaam voor een adviesbureau, onderzoekscentrum of voor een overheidsinstelling zoals een gemeente, ministerie of natuurlijk een waterschap. De Hydroloog doet in opdracht van de organisatie onderzoek en brengt advies uit. De Hydroloog kan hierbij zowel in de profit als in de non-profit sector werkzaam zijn.


Best beoordeelde werkgevers Hydroloog

Waar kun je het beste werken als Hydroloog? Hieronder vindt je de best door de Hydroloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hydroloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hydroloog:

Welke competenties heeft een een Hydroloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hydroloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hydroloog nodig? 

Naast de expertise op het gebied van water en waterhuishouding, beschikt de Hydroloog vaak ook over een brede interesse in natuur en milieu. De Hydroloog moet analytisch ingesteld zijn en over goede onderzoeksvaardigheden beschikken (Waarnemer). Ook moet de Hydroloog duidelijk advies kunnen uitbrengen en daarom resultaatgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Hydroloog


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Hydroloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hydroloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hydroloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hydroloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hydroloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hydroloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hydroloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hydroloog iets voor je?

Zou je graag Hydroloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hydroloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hydroloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar