Industrieel Ontwerper Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Industrieel Ontwerper? Lees de functieomschrijving.

Een Industrieel Ontwerper werkt zelfstandig of bij een productiebedrijf. Een Industrieel Ontwerper houdt zich bezig met het bedenken en ontwerpen van allerlei soorten gebruiksvoorwerpen. Zo zijn er consumentenproducten zoals huishoudelijke apparaten, meubels of fietsen. Een Industrieel Ontwerper kan ook producten voor professioneel gebruik ontwerpen zoals elektronica of apparaten voor de gezondheidszorg. Ook straatmeubilair zoals brievenbussen, bankjes of straatverlichting wordt ontworpen door een Industrieel Ontwerper. Hij kan ook verpakkingen voor voedingsmiddelen of voor grotere producten in de transportsector ontwerpen.

Een Industrieel Ontwerper bedenkt nieuwe producten of een variant op een bestaand product. Vaak gebeurt dit in een team, bijvoorbeeld met marketing en productiespecialisten. Meestal ontwerpt de Industrieel Ontwerper voor een opdrachtgever. Het begint met een vooronderzoek naar het doel en gebruik van het product. Daarna gaat de ontwerper tekeningen maken, vaak met behulp van speciale software. Een Industrieel Ontwerper heeft creatieve vrijheid, maar hij moet ook rekening houden met het doel en gebruik van het product, het materiaal waarvan het gemaakt moet worden, technische aspecten en de kosten. De opdrachtgever geeft hiervoor zijn wensen en eisen aan, waar het ontwerp aan moet voldoen. De schetsen worden omgezet naar proefmodellen, prototypes. Uiteindelijk wordt het product ook daadwerkelijk geproduceerd. Er moet echter veel geschetst, geschrapt en verbeterd worden voor het zover is.

Een Industrieel Ontwerper werkt veel achter de computer of in een werkplaats. Hij heeft voortdurend te maken met deadlines. Een Industrieel Ontwerper werkt meestal in een team, waarbij veel overlegd moet worden met de opdrachtgever en productiemedewerkers.

Wil je werken als Industrieel Ontwerper?

Werk je al als Industrieel Ontwerper en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Industrieel Ontwerper worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Industrieel Ontwerper, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Industrieel Ontwerper in één oogopslag

Netwerk:

 • Productiemedewerker
 • Marketingmedewerker
 • Architect
 • Technisch Specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €3900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Industrieel Ontwerper

Wat verdient een Industrieel Ontwerper?

De arbeidsvoorwaarden van een Industrieel Ontwerper hangen af van zijn opleiding (HBO of WO) en ervaring. Een beginnend Industrieel Ontwerper verdient ongeveer €2500 bruto per maand. Met ervaring kan dit oplopen tot een salaris van €3900.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Industrieel Ontwerper werkt.

Salarisschaal Industrieel Ontwerper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Industrieel Ontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Industrieel Ontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Industrieel Ontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Industrieel Ontwerper vacatures

Productontwerper
Boerplay
Wij gaan uitbreiden en zijn daarom op zoek naar een creatieve en energieke                                                          PRODUCTONTWERPER                                            Jouw uitdagingAls Productontwerper maak je deel uit van ons enthousiaste team Productontwikkeling, dat …
Industrieel Ontwerper - 200° FAHRENHEIT b.v.
200° FAHRENHEIT b.v.
200° Fahrenheit B.V. is in korte tijd een onmisbare speler geworden in de BBQ-markt. Met de eigen merken The Bastard, Grill Guru en Grizzly Grills en als distributeur van meerdere …
Productontwerper 32-40 uur per week Life & Mobility
Markus Select
In deze functie is je hoofdtaak: het helpen realiseren van goede ontwerpen binnen het productenpakket van de elektrische rolstoelen van Life & Mobility. Je werkt in een projectteam dat de …
Industrieel Ontwerper
200° FAHRENHEIT b.v.
Industrieel Ontwerper 200° FAHRENHEIT b.v., Haarlem 200° Fahrenheit B.V. is in korte tijd een onmisbare speler geworden in de BBQ-markt. Met de eigen merken The Bastard, Grill Guru en Grizzly …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Industrieel Ontwerper

Hoe goed is de toekomst voor de Industrieel Ontwerper? 

Het arbeidsmarktperspectief van een Industrieel Ontwerper is niet goed. Er zijn weinig banen. Vaak wordt er gewerkt op projectbasis waardoor de Industrieel Ontwerper geen vaste baan kan vinden.

Een Industrieel Ontwerper kan, indien werkzaam op een ontwerp- en ontwikkelafdeling van een bedrijf, doorgroeien naar Projectleider. Ook kan hij zelfstandig worden en een eigen ontwerpbureau starten, zoals een vijfde van de afgestudeerd Industrieel Ontwerpers doet.

Baankans Industrieel Ontwerper

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Industrieel Ontwerper worden: Opleidingen tot Industrieel Ontwerper

Hoe word je een Industrieel Ontwerper? 

Een Industrieel Ontwerper heeft een HBO of WO opleiding gevolgd in de richting van: Industrial Design; Engineering, Design and Innovation; Industrieel Ontwerpen; Werktuigbouwkunde of een meer artistieke opleiding zoals Autonome Beeldende Kunst of Grafisch Ontwerpen.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Industrieel Ontwerper

Beroepsopleiding: Industrieel Design & Vormgeving (B.I.D. diploma) Nieuw!
Industriële vormgeving dat ook wel industrieel ontwerper, productontwikkelaar, productdesign of industrial design wordt genoemd kenmerkt zich door een eeuwenoud gevoel, om de toekomst van individuele producten/diensten te verbeteren. Kijk in …
Meer opleidingen Industrieel Ontwerper

Weet je nog niet of je Industrieel Ontwerper wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Industrieel Ontwerper of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Industrieel Ontwerper

Met wie werkt een Industrieel Ontwerper samen? 

Een Industrieel Ontwerper die in opdracht werkt moet veel overleggen met deze opdrachtgever om de wensen te inventariseren en om het ontwerp te laten goedkeuren voor productie. Hiervoor werkt hij ook samen met productie- en marketingmedewerkers, die meer weten hoe het product gemaakt moet worden en in de markt gezet moet worden. Voor technische vragen of bijvoorbeeld materiaalspecificaties moet de Industrieel Ontwerper informatie inwinnen bij technisch of materiaal specialisten. Voor ontwerpen in de openbare ruimte (straatmeubilair) werkt hij samen met een (landschaps)architect.


 • Productiemedewerker
 • Marketingmedewerker
 • Architect
 • Technisch Specialist
Industrieel Ontwerper


Organisaties waar een Industrieel Ontwerper werkzaam is

Waar werkt een Industrieel Ontwerper meestal? 

Een Industrieel Ontwerper kan op een ontwerp- en ontwikkelafdeling van een bedrijf werken. Dit kunnen commerciële bedrijven zijn, maar ook voor ziekenhuizen en openbare plekken moeten producten ontworpen worden. Een Industrieel Ontwerper kan ook bij een ontwerpbureau werken waar hij projecten of losse klussen voor uitvoert. Veel Industrieel Ontwerpers starten hun eigen ontwerpbureau.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Industrieel Ontwerper

Waar kun je het beste werken als Industrieel Ontwerper? Hieronder vindt je de best door de Industrieel Ontwerper beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Industrieel Ontwerper.

Competenties, Skills en Vaardigheden Industrieel Ontwerper:

Welke competenties heeft een een Industrieel Ontwerper nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Industrieel Ontwerper

Wat voor persoonlijkheid heb je als Industrieel Ontwerper nodig? 

Een Industrieel Ontwerper is nauwkeurig, veeleisend en heeft veel discipline (Perfectionist). Omdat het ontwerp steeds verbeterd en bijgeschaafd moet worden heeft een Industrieel Ontwerper veel doorzettingsvermogen en streeft hij altijd naar het hoogst haalbare. Het samenbrengen van de verschillende eisen die aan het product worden gesteld vereist creativiteit, flexibiliteit en innovativiteit. Een Industrieel Ontwerper is vernieuwend, kan zijn ideeën goed presenteren en anderen van zijn visie overtuigen (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Industrieel Ontwerper


Levensgenieter


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Industrieel Ontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Industrieel Ontwerper

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Industrieel Ontwerper

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Industrieel Ontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Industrieel Ontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Industrieel Ontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Industrieel Ontwerper. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Industrieel Ontwerper iets voor je?

Zou je graag Industrieel Ontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Industrieel Ontwerper bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Industrieel Ontwerper

Jean Paul

Ralph,bedankt voor je visie en heldere uitleg.H.gr.,

Ralph Zoontjens

Waarschijnlijk komt het slechte arbeidsmarktperspectief doordat er teveel aanbod van jonge ontwerpers is. Deze mensen hebben vaak prima vaardigheden en goede ideeen, maar redden het door het grote aanbod niet om bij een bedrijf of studio binnen te komen en gaan dan wat anders doen. Het percentage afgestudeerde IO'ers wat ook daadwerkelijk dit als zijn/haar beroep maakt ligt dan ook slechts op zo'n 10%. Een oplossing is om dan ZZP'er te worden maar dit is alleen aan te raden als men al een netwerk van betrouwbare klanten heeft, anders is het erg lastig om aan voldoende salaris en uitdagende opdrachten te komen. Maar omdat we in een tijd vol van innovatiespirit zitten betekent dit alles helemaal niet dat er weinig kansen liggen! Met een beetje startkapitaal is het als IO'er prima mogelijk om een eigen bedrijf op te zetten rondom eigen uitvindingen, en oplossingen zoals 3D printen en crowdfunding maken het mogelijk om zonder veel voorinvestering toch een product naar buiten te krijgen. Ook

Pieter

Vreemd dat dit beroep zo weinigarbeidsmarktperspectief heeft. We zitten nu in een tijd dat we juist creative breinen nodig hebben om te innoveren. We draaien naar mijn idee te lang op bestaande ideeen/modellen.

Pieter

Vreemd dat dit beroep zo weinigarbeidsmarktperspectief heeft. We zitten nu in een tijd dat we juist creative breinen nodig hebben om te innoveren. We draaien naar mijn idee te lang op bestaande ideeen/modellen.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar