Inkomensconsulent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Inkomensconsulent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep inkomensconsulent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je inkomensconsulent wordt.

 

Wat is een Inkomensconsulent?

De Inkomensconsulent werkt meestal bij een gemeente. De Inkomensconsulent bekijkt hier het inkomen van mensen en of zij recht hebben op een uitkering. Ook helpt de Inkomensconsulent bij het bekijken van andere voorzieningen waar de mensen recht op kunnen hebben. Als mensen geen werk hebben, bepaalt de Inkomensconsulent of zij recht hebben op een uitkering en wat de hoogte van deze uitkering is.

De Inkomensconsulent heeft in het werk veel te maken met andere mensen. Sociale vaardigheden zijn hierdoor erg belangrijk. De burger moet goed en deskundig te woord gestaan worden. Ook moet de Inkomensconsulent de situatie van de burger goed kunnen inschatten en beoordelen en de klant adviseren. Vaak wordt door een gemeente eerst gezocht naar werk, voordat overgegaan wordt op het verstrekken van een uitkering. De gesprekken die de Inkomensconsulent voert, zijn zeer afwisselend.

Naast het bepalen of iemand een uitkering krijgt, is de Inkomensconsulent ook verantwoordelijk dat er niet gefraudeerd wordt met uitkeringen. De Inkomensconsulent moet in de gaten houden of de klant de juiste informatie verstrekt en daarmee echt recht heeft op de uitkering. Ook moet de Inkomensconsulent bepalen wanneer de uitkering weer gestopt moet worden.Wil je werken als Inkomensconsulent?

Werk je al als Inkomensconsulent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Inkomensconsulent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Inkomensconsulent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Inkomensconsulent in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

21


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Inkomensconsulent

Wat verdient een Inkomensconsulent?

Het startsalaris van een Inkomensconsulent ligt rond de 2000 euro en dit kan oplopen als de Inkomensconsulent meer ervaring opdoet. Verder valt de Inkomensconsulent onder de CAO Gemeenten.

Salarisschaal Inkomensconsulent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Inkomensconsulent

Op zoek naar een nieuwe baan als Inkomensconsulent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Inkomensconsulent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Inkomensconsulent vacatures

Vacature Inkomensconsulent
Maandag
Levensonderhoud, check! Bijzondere bijstand, check! Toe aan een nieuwe Maandag? Check! Als Consulent Inkomen ben je zelfstandig verantwoordelijk voor de afhandeling van aanvragen Levensonderhoud en Bijzondere Bijstand, maar ook voor …
Vacature Inkomensconsulent
Maandag Zwolle
Voor een gemeente in Overijssel ben ik op zoek naar een Consulent Intake voor uur per week. Je komt te werken in het team Inkomensondersteuning. De focus van het Sociaal …
Vacature Inkomensconsulent - tot uur per week - vast contract
Langhenkel-Talenter
Jij, als inkomensconsulent, bent de redding voor uitkeringsgerechtigden, mensen met financiële vraagstukken en meer. Jouw hulp zorgt ervoor dat de mensen weer op eigen voeten in de maatschappij kunnen staan, …
Vacature Inkomensconsulent (HBO/ 36 uur)
Kamphorst Personeelsdiensten
Werkzaamheden als inkomensconsulent: • het afhandelen van aanvragen (en mogelijk heronderzoeken) in het kader van de Participatiewet (intake, rapportage en beschikking); • het afhandelen van aanvragen bijzondere bijstand; • het …
Vacature INKOMENSCONSULENT GEMEENTE ZUID HOLLAND
TopStad detachering BV
Bij Socialdomain vind je werk dat bij je past. Wij zijn voor diverse Gemeenten in zowel Noord en Zuid Holland op zoek naar Inkomensconsulenten. Elke gemeente heeft de inrichting van …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Inkomensconsulent

Wat is de toekomst van Inkomensconsulent?

Bij elke gemeente zijn Inkomensconsulenten nodig, hierdoor is er bijna altijd wel vraag naar goede Inkomensconsulenten. Doorgroeimogelijkheden zijn er soms binnen de gemeente, of er kan bij een andere gemeente gewerkt gaan worden.

Baankans Inkomensconsulent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

21


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Inkomensconsulent worden: Opleidingen tot Inkomensconsulent

Wil je Inkomensconsulent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Inkomensconsulent.

Hoe word je een Inkomensconsulent? 

Om als Inkomensconsulent aan de slag te kunnen, moet de Inkomensconsulent een HBO opleiding gevolgd hebben. Kennis van de diverse wet- en regelgeving rondom uitkeringen en bijstand is van groot belang. Een opleiding zoals Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO) sluit om deze reden goed aan op de functie van Inkomensconsulent.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Inkomensconsulent

Basisopleiding Inkomensconsulent
Basisopleiding Inkomensconsulent Werken binnen een sociale dienst vereist een goede (basis)kennis van wet- en regelgeving. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Denk alleen al aan de Participatiewet. Om …
Basisopleiding Inkomensconsulent
Actualiteitendag Inkomensconsulent
Actualiteitendag Inkomensconsulent Van de (gemandateerde) inkomensconsulenten wordt deskundigheid en kwaliteit verwacht. Gelet op de vele wijzigingen in wet- en regelgeving en de constante ontwikkelingen in de jurisprudentie is het daarom …
Actualiteitendag Inkomensconsulent
Opleiding tot Inkomensconsulent
Algemeen Een Inkomensconsulent bij een gemeente behandelt aanvragen voor de Participatiewet en aanverwante regelgeving. Hij is tevens het aanspreekpunt voor cliënten en heeft kennis van alle wetten in de sociale
Opleiding tot Inkomensconsulent

Omscholen of doorgroeien tot Inkomensconsulent

Als je Inkomensconsulent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Inkomensconsulent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Inkomensconsulent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Inkomensconsulent?

Competenties en Vaardigheden Inkomensconsulent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Inkomensconsulent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Inkomensconsulent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Inkomensconsulent

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Inkomensconsulent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Inkomensconsulent. Als Inkomensconsulent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Inkomensconsulent:


zie volledige beschrijving persoonstype Inkomensconsulent

Vakkennis voor een Inkomensconsulent

Het is voor een Inkomensconsulent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Inkomensconsulent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Inkomensconsulent


Werkervaring Inkomensconsulent

Het is voor een startend Inkomensconsulent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Inkomensconsulent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Inkomensconsulent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Inkomensconsulent

Met wie werkt een Inkomensconsulent samen? 

De Inkomensconsulent heeft in de dagelijkse werkzaamheden vooral te maken met de klant, in dit geval de burgers. De Inkomensconsulent adviseert en helpt hen bij het krijgen van een uitkering. De Inkomensconsulent bepaalt of zij hier recht op hebben en controleert of dit recht blijft bij de mensen die een uitkering hebben. Hierdoor heeft de Inkomensconsulent vaak intensief contact met de burger.


Inkomensconsulent


Organisaties waar een Inkomensconsulent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Inkomensconsulent meestal werkt.

Waar werkt een Inkomensconsulent?

De Inkomensconsulent is bijna altijd werkzaam bij een gemeente en werkt daardoor in de non-profit sector.


Best beoordeelde werkgevers Inkomensconsulent

Waar kun je het beste werken als Inkomensconsulent? Hieronder vind je de best door de Inkomensconsulent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Inkomensconsulent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Inkomensconsulent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Inkomensconsulent.

Welke competenties heeft een Inkomensconsulent nodig?

Een Inkomensconsulent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Inkomensconsulent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Inkomensconsulent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Inkomensconsulent nodig? 

De Inkomensconsulent moet goed en professioneel kunnen bepalen of iemand recht heeft op een uitkering. De Inkomensconsulent moet hiervoor goed observeren en analytisch ingesteld zijn (waarnemer).

Daarnaast heeft de Inkomensconsulent vaak intensief contact met de burger en moet over goede sociale en communicatie vaardigheden beschikken. De Inkomensconsulent moet betrokken zijn de behoeften van de burger goed kunnen aanvoelen (gever).

Bekijk de persoonstypen voor Inkomensconsulent


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Inkomensconsulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Inkomensconsulent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Inkomensconsulent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Inkomensconsulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Inkomensconsulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Inkomensconsulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Inkomensconsulent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Inkomensconsulent iets voor je?

Zou je graag Inkomensconsulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Inkomensconsulent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Inkomensconsulent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Inkomensconsulent

Vacature Inkomensconsulent
Maandag Eindhoven
Ben jij betrokken en resultaatgericht? Kun jij mensen motiveren en ondersteunen waar nodig en heb je minimaal jaar ervaring binnen de gemeentelijke hulpverlening of als Inkomensconsulent? Dan zoeken wij jou!  …
Vacature INKOMENSCONSULENT GEMEENTE ZUID HOLLAND
TopStad detachering BV
Bij Socialdomain vind je werk dat bij je past. Wij zijn voor diverse Gemeenten in zowel Noord en Zuid Holland op zoek naar Inkomensconsulenten. Elke gemeente heeft de inrichting van …
Vacature Inkomensconsulent Tozo (32-36 uur)
PIA
Je bent een inkomensconsulent die enige ervaring heeft met sociale zekerheid, voorliggende voorzieningen en fraudealertheid. Omschrijving van de opdrachtgever: Onze opdrachtgever, een gemeente in Zuid-Holland, is op zoek naar een …
Vacature Inkomensconsulent
Maandag Eindhoven
Ben jij betrokken en resultaatgericht? Kun jij mensen motiveren en ondersteunen waar nodig en heb je minimaal 1 jaar ervaring binnen de gemeentelijke hulpverlening of als Inkomensconsulent? Dan zoeken wij …
Vacature Inkomensconsulent
Maandag Arnhem
Jij bent, zeker in deze tijd, de inkomensconsulent die het verschil kan maken! Jouw kennis van de participatiewet aan de inkomenskant komt nu goed van pas! Iedereen in ons land …

Actuele blogposts


reacties op Inkomensconsulent

Ic-er

Het beroep van een inkomensconsulent is stressvol. Er komt juridisch heel veel bij kijken. Het is gevarieerd werk geen dag is hetzelfde.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar