Inkomensconsulent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Inkomensconsulent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep inkomensconsulent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je inkomensconsulent wordt.

 

Wat is een Inkomensconsulent?

De Inkomensconsulent werkt meestal bij een gemeente. De Inkomensconsulent bekijkt hier het inkomen van mensen en of zij recht hebben op een uitkering. Ook helpt de Inkomensconsulent bij het bekijken van andere voorzieningen waar de mensen recht op kunnen hebben. Als mensen geen werk hebben, bepaalt de Inkomensconsulent of zij recht hebben op een uitkering en wat de hoogte van deze uitkering is.

De Inkomensconsulent heeft in het werk veel te maken met andere mensen. Sociale vaardigheden zijn hierdoor erg belangrijk. De burger moet goed en deskundig te woord gestaan worden. Ook moet de Inkomensconsulent de situatie van de burger goed kunnen inschatten en beoordelen en de klant adviseren. Vaak wordt door een gemeente eerst gezocht naar werk, voordat overgegaan wordt op het verstrekken van een uitkering. De gesprekken die de Inkomensconsulent voert, zijn zeer afwisselend.

Naast het bepalen of iemand een uitkering krijgt, is de Inkomensconsulent ook verantwoordelijk dat er niet gefraudeerd wordt met uitkeringen. De Inkomensconsulent moet in de gaten houden of de klant de juiste informatie verstrekt en daarmee echt recht heeft op de uitkering. Ook moet de Inkomensconsulent bepalen wanneer de uitkering weer gestopt moet worden.Wil je werken als Inkomensconsulent?

Werk je al als Inkomensconsulent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Inkomensconsulent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Inkomensconsulent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Inkomensconsulent in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

30


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Inkomensconsulent

Wat verdient een Inkomensconsulent?

Het startsalaris van een Inkomensconsulent ligt rond de 2000 euro en dit kan oplopen als de Inkomensconsulent meer ervaring opdoet. Verder valt de Inkomensconsulent onder de CAO Gemeenten.

Salarisschaal Inkomensconsulent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Inkomensconsulent

Op zoek naar een nieuwe baan als Inkomensconsulent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Inkomensconsulent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Inkomensconsulent vacatures

Inkomensconsulent (ref. nr. )
WOODselect
Ter versterking van ons team zijn wij regelmatig op zoek naar ervaren Inkomensconsulenten met minimaal jaar werkervaring binnen een gemeentelijke organisatie. Als consulent bij WOODselect houd je je bezig met …
Inkomensconsulent - tot uur per week - vast contract
Langhenkel-Talenter
Jij, als inkomensconsulent, bent de redding voor uitkeringsgerechtigden, mensen met financiële vraagstukken en meer. Jouw hulp zorgt ervoor dat de mensen weer op eigen voeten in de maatschappij kunnen staan, …
Integraal klantmanager
Langhenkel-Talenter
Klantmanager werk en inkomen, allround klantmanager bij Langhenkel-Talenter (regio Zuid-West).WAT JIJ GAAT DOENAls Integraal Klantmanager verricht je alle voorkomende werkzaamheden op het gebied van doel- en rechtmatigheid (Werk …
Inkomensconsulent
YER Public
Afhandelen aanvragen levensonderhoud (Pw en Ioaw) Afhandelen aanvragen bijzondere bijstand voor uitkeringsgerechtigde en niet gerechtigde (nuggers) Uitvoeren heronderzoeken Afhandelen van mutaties (bijv. kostendelersnorm), beëindigingen, terugvorderingen Boetes en bestandsbeheer Recente relevante …
Inkomensconsulent boete
Langhenkel-Talenter
Langhenkel-Talenter is op zoek naar een Boeteambtenaar / Inkomensconsulent boete in de regio Zuid-West.Mensen die een uitkering ontvangen moeten zich houden aan de inlichtingenplicht. Zodra is vastgesteld dat de inwoner …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Inkomensconsulent

Wat is de toekomst van Inkomensconsulent?

Bij elke gemeente zijn Inkomensconsulenten nodig, hierdoor is er bijna altijd wel vraag naar goede Inkomensconsulenten. Doorgroeimogelijkheden zijn er soms binnen de gemeente, of er kan bij een andere gemeente gewerkt gaan worden.

Baankans Inkomensconsulent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

30


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Inkomensconsulent worden: Opleidingen tot Inkomensconsulent

Wil je inkomensconsulent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Inkomensconsulent? 

Om als Inkomensconsulent aan de slag te kunnen, moet de Inkomensconsulent een HBO opleiding gevolgd hebben. Kennis van de diverse wet- en regelgeving rondom uitkeringen en bijstand is van groot belang. Een opleiding zoals Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO) sluit om deze reden goed aan op de functie van Inkomensconsulent.

De 3 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Inkomensconsulent

Opleiding tot Inkomensconsulent
Algemeen Een Inkomensconsulent bij een gemeente behandelt aanvragen voor de Participatiewet en aanverwante regelgeving. Hij is tevens het aanspreekpunt voor cliënten en heeft kennis van alle wetten in de sociale
Actualiteitendag Inkomensconsulent
Actualiteitendag Inkomensconsulent Van de (gemandateerde) inkomensconsulenten wordt deskundigheid en kwaliteit verwacht. Gelet op de vele wijzigingen in wet- en regelgeving en de constante ontwikkelingen in de jurisprudentie is het daarom …
Basisopleiding Inkomensconsulent
Basisopleiding Inkomensconsulent Werken binnen een sociale dienst vereist een goede (basis)kennis van wet- en regelgeving. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Denk alleen al aan de Participatiewet. Om …
Meer opleidingen Inkomensconsulent

Weet je nog niet of je Inkomensconsulent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Inkomensconsulent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Inkomensconsulent

Met wie werkt een Inkomensconsulent samen? 

De Inkomensconsulent heeft in de dagelijkse werkzaamheden vooral te maken met de klant, in dit geval de burgers. De Inkomensconsulent adviseert en helpt hen bij het krijgen van een uitkering. De Inkomensconsulent bepaalt of zij hier recht op hebben en controleert of dit recht blijft bij de mensen die een uitkering hebben. Hierdoor heeft de Inkomensconsulent vaak intensief contact met de burger.


Inkomensconsulent


Organisaties waar een Inkomensconsulent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Inkomensconsulent meestal werkt.

Waar werkt een Inkomensconsulent?

De Inkomensconsulent is bijna altijd werkzaam bij een gemeente en werkt daardoor in de non-profit sector.


Best beoordeelde werkgevers Inkomensconsulent

Waar kun je het beste werken als Inkomensconsulent? Hieronder vind je de best door de Inkomensconsulent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Inkomensconsulent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Inkomensconsulent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Inkomensconsulent.

Welke competenties heeft een Inkomensconsulent nodig?

Een Inkomensconsulent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Inkomensconsulent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Inkomensconsulent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Inkomensconsulent nodig? 

De Inkomensconsulent moet goed en professioneel kunnen bepalen of iemand recht heeft op een uitkering. De Inkomensconsulent moet hiervoor goed observeren en analytisch ingesteld zijn (waarnemer).

Daarnaast heeft de Inkomensconsulent vaak intensief contact met de burger en moet over goede sociale en communicatie vaardigheden beschikken. De Inkomensconsulent moet betrokken zijn de behoeften van de burger goed kunnen aanvoelen (gever).

Bekijk de persoonstypen voor Inkomensconsulent


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Inkomensconsulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Inkomensconsulent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Inkomensconsulent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Inkomensconsulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Inkomensconsulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Inkomensconsulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Inkomensconsulent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Inkomensconsulent iets voor je?

Zou je graag Inkomensconsulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Inkomensconsulent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Inkomensconsulent

Ic-er

Het beroep van een inkomensconsulent is stressvol. Er komt juridisch heel veel bij kijken. Het is gevarieerd werk geen dag is hetzelfde.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar