Interieurarchitect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Interieurarchitect? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep interieurarchitect. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je interieurarchitect wordt.

 

Wat is een Interieurarchitect?

De Interieurarchitect is verantwoordelijk voor de inrichting en uitstraling van een bepaalde ruimte (Binnenhuisarchitecten doen vooral aan woninginrichting, Interieurarchitecten doen ook andere ruimtes). Deze ruimte kan een bepaalde kamer zijn, maar ook het interieur van een heel gebouw.Wat doet een Interieurarchitect?

De Interieurarchitect ontwerpt de inrichting op basis van  gesprekken met de opdrachtgevers. Hij/zij begint na inventarisatie met het vervaardigen en bewerken van een uitgangsschets. Pas als de schets goedgekeurd is, wordt er een definitief ontwerp gemaakt. Hiermee kan de Interieurarchitect aan het werk om de details goed neer te zetten en het uiteindelijke ontwerp te realiseren. De Interieurarchitect moet niet alleen creatief zijn, maar ook technisch inzicht hebben en realistisch kijk op de haalbaarheid van de uitvoering.

De Interieurarchitect moet alles in de ruimte in de gaten houden, bijvoorbeeld omvang, lichtinval, plaats van deuren en bovenal de functie van de ruimte. Wanneer mogelijk moet hij ook met de architect van het gebouw kunnen samenwerken.De werkzaamheden moeten binnen een bepaalde tijdslimiet plaatsvinden, waardoor het noodzakelijk is dat de Interieurarchitect goed met stress en druk om kan gaan..

Het is belangrijk dat de schets waarmee de Interieurarchitect werkt niet alleen goed getekend is en de juiste elementen bezit, maar ook de opdrachtgever overtuigt. Hiervoor moet de Interieurarchitect niet alleen kennis van zaken hebben, maar mensen en hun wensen en eisen goed weten in te schatten. Het gaat meestal niet uitsluitend om de indeling van de ruimte, maar ook om het gevoel dat de toekomstige gebruikers erbij hebben. Details zoals kleur of lichtval kunnen hierbij cruciaal zijn. Om op de hoogte te kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen en trends, moet een Interieurarchitect de vakbladen goed in de gaten blijven houden en bovendien zelf bepaalde evenementen bezoeken.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamhedenen Interieurontwerper

 • ontwerpen maken die aan esthetische eisen voldoen
 • afmetingen juist in een bouwkundig ontwerp zetten 
 • architecturale plannen ontwikkelen
 • behoeften van klanten identificeren
 • binnenruimte meten
 • blauwdruk tekenen
 • gedetailleerde werktekeningen voor interieurinrichting maken
 • klanten advies geven over opties voor binnenhuisinrichting
 • trends in interieurontwerp volgen
 • voldoen aan bouwvoorschriften
 • tekening maken met CAD-software

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Interieurarchitect?

Werk je al als Interieurarchitect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Interieurarchitect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Interieurarchitect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Interieurarchitect in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klant
 • Werklui
 • Architect
 • Winkelier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2250 tot €2900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Interieurarchitect

Wat verdient een Interieurarchitect?

Van de Interieurarchitectuur wordt men over het algemeen niet rijk, Jan des Bouvrie daargelaten. Maar het verdient ook niet slecht, met een startsalaris van ongeveer €2250 dat op kan lopen tot €2900. De arbeidsvoorwaarden voor een Interieurarchitect verschillen per bedrijf, en zijn ook weer anders voor Interieurarchitecten die voor zichzelf beginnen.

Salarisschaal Interieurarchitect

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Interieurarchitect

Op zoek naar een nieuwe baan als Interieurarchitect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Interieurarchitect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Interieurarchitect vacatures

Vacature Interieurarchitect
Konvert
Voor onze klant regio Boortmeerbeek zijn we op zoek naar een interieurarchitect. In het merendeel van de gevallen werk je op projectbasis van de klanten. Dat betekent dat je een …
Vacature Interieurontwerper
APS Personeelservices
Is het jouw droom om als Interieurontwerper te werken aan uiteenlopende bouwkundige projecten zoals het inrichten van woningen en bedrijfspanden? Dan hebben we een parel van een vacature voor je! …
Vacature Interieurarchitect
Introduce
Bostoen bouwt niet zomaar huizen en appartementen van nul tot een volledig afgewerkt geheel, ze creëren een Thuis. Reeds meer dan 45 jaar biedt het familiebedrijf betaalbare en duurzame woonoplossingen …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Interieurarchitect

Wat zijn de baankansen voor een Interieurarchitect?

Interieurarchitect worden is echt een kwestie van passie voor het beroep hebben. Werk is over het algemeen niet makkelijk te regelen als starter en er zijn maar weinig Interieurarchitecten die met hun werk op televisie komen of een goedlopende winkel op weten te zetten. Doorzetten is dus essentieel om een goed arbeidsmarktperspectief te kunnen hebben.

De actuele kans op werk voor een Interieurarchitect

Het beroep Interieurarchitect is onderdeel van de beroepsfamilie Interieurarchitecten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Interieurarchitecten is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Interieurarchitect

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Interieurarchitect worden: Opleidingen tot Interieurarchitect

Wil je Interieurarchitect worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Interieurarchitect.

Hoe word je een Interieurarchitect? 

Een opleiding op de Kunstacademie of in de richting van Interior Design is essentieel om goed als Interieurarchitect te kunnen starten. Alternatieve routes zijn ook mogelijk, maar om als autodidact Interieurarchitect te worden kost veel tijd en moeite.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Interieurarchitect

Binnenhuisarchitectuur dagopleiding Utrecht, Amsterdam e.a.
Creatieve beroepsopleiding De dagopleiding Binnenhuisarchitectuur is de ideale basis voor een carrière als binnenhuisontwerper. U ontwikkelt een eigen stijl en visie, leert alles over kleuren, materialen en bouwtechnieken en oefent …
Binnenhuisarchitectuur dagopleiding Utrecht, Amsterdam e.a.
Inleiding kleurenleer - Goed gebruik van kleuren bij binnenhuisarchitectuur, make up, visagie en persoonlijke presentatie.
Kleuren, ze zijn overal om ons heen en ze bepalen onze leefwereld. Ooit gedacht: 'Daar wil ik meer van weten!'? Ook al zo vaak van die prachtige, kleurige boeken in …
Inleiding kleurenleer - Goed gebruik van kleuren bij binnenhuisarchitectuur, make up, visagie en persoonlijke presentatie.
Kleur in je interieur - Goed gebruik van kleuren bij binnenhuisarchitectuur, van huiskamer tot ZZP werkplek.
Ga je verhuizen? Sta je op het punt keuzes te maken voor de (her)inrichting van jouw onderkomen? Wil je kleuren om je heen waar je je thuis bij voelt? Kleuren …
Kleur in je interieur - Goed gebruik van kleuren bij binnenhuisarchitectuur, van huiskamer tot ZZP werkplek.
Gratis en vrijblijvende proefles - Binnenhuisarchitectuur
Gratis en vrijblijvende proefles - Binnenhuisarchitectuur De manier om te kijken of de opleiding van IPD bij u past! Wij kunnen ons goed voorstellen dat het voor u belangrijk is …
Gratis en vrijblijvende proefles - Binnenhuisarchitectuur
Binnenhuisarchitectuur
Elke ruimte is uniek. De vorm van de ruimte, de lichtinval, de functie en natuurlijk de smaak en persoonlijkheid van de eigenaar spelen een belangrijke rol bij de inrichting. Een …
Binnenhuisarchitectuur

Omscholen of doorgroeien tot Interieurarchitect

Als je Interieurarchitect wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Interieurarchitect zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Interieurarchitect

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Interieurarchitect?

Competenties en Vaardigheden Interieurarchitect

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Interieurarchitect nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Interieurarchitect nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Interieurarchitect

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Interieurarchitect

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Interieurarchitect. Als Interieurarchitect wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Interieurarchitect:


zie volledige beschrijving persoonstype Interieurarchitect

Vakkennis voor een Interieurarchitect

Het is voor een Interieurarchitect ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Interieurarchitect zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Interieurarchitect

Inleiding kleurenleer - Goed gebruik van kleuren bij binnenhuisarchitectuur, make up, visagie en persoonlijke presentatie.
Kleuren, ze zijn overal om ons heen en ze bepalen onze leefwereld. Ooit gedacht: 'Daar wil ik meer van weten!'? Ook al zo vaak van die prachtige, kleurige boeken in …
Inleiding kleurenleer - Goed gebruik van kleuren bij binnenhuisarchitectuur, make up, visagie en persoonlijke presentatie.
Kleur in je interieur - Goed gebruik van kleuren bij binnenhuisarchitectuur, van huiskamer tot ZZP werkplek.
Ga je verhuizen? Sta je op het punt keuzes te maken voor de (her)inrichting van jouw onderkomen? Wil je kleuren om je heen waar je je thuis bij voelt? Kleuren …
Kleur in je interieur - Goed gebruik van kleuren bij binnenhuisarchitectuur, van huiskamer tot ZZP werkplek.
Kleur in je interieur Binnenhuisarchitectuur
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Ga je verhuizen? Sta je op het punt keuzes te maken voor de (her)inrichting van jouw …
Kleur in je interieur Binnenhuisarchitectuur
Binnenhuisarchitectuur E-Learning
Ontwerp je interieur met de cursus BinnenhuisarchitectuurOf je nu in een villa, een appartement of een rijtjeshuis woont: na het volgen van de cursus Binnenhuisarchitectuur tover je elke woning om …
Binnenhuisarchitectuur E-Learning
Kleur in je interieur Binnenhuisarchitectuur
Volg nu Kleur in je interieur Binnenhuisarchitectuur en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Ga je …
Kleur in je interieur Binnenhuisarchitectuur

Werkervaring Interieurarchitect

Het is voor een startend Interieurarchitect die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Interieurarchitect is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Landschapsarchitect, Interieurstylist, Architect .

Iets anders leren?

Is Interieurarchitect het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Interieurarchitect

Met wie werkt een Interieurarchitect samen? 

De voornaamste gesprekspartner van een Interieurarchitect is de klant. Zonder overleg komt het ontwerp namelijk nooit goed tot stand. Daarnaast moet de Interieurarchitect het ontwerp aan werklui over kunnen brengen om het tot stand te laten komen.Dit kan met of zonder de originele architect van het gebouw, afhankelijk van in welk stadium van de bouw de Interieurarchitect ingeroepen wordt. Winkeliers zijn ook belangrijk, omdat deze materialen en expertise aan kunnen dragen. Daarnaast kan een Interieurarchitect ook via een winkel aan werk komen.


 • Klant
 • Werklui
 • Architect
 • Winkelier
Interieurarchitect


Organisaties waar een Interieurarchitect werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Interieurarchitect meestal werkt.

Waar werkt een Interieurarchitect?

Interieurarchitecten werken over het algemeen bij de grotere architectenbureaus, ofwel als adviseurs of als onderdeel van een aparte afdeling binnen het bedrijf. Daarnaast kan een Interieurarchitect ook bij een winkel werken, of een eigen designwinkel opzetten en van daaruit opdrachten binnen krijgen. Zelfstandig ondernemerschap is ook een optie.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Interieurarchitect

Waar kun je het beste werken als Interieurarchitect? Hieronder vind je de best door de Interieurarchitect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Interieurarchitect.

Competenties, Skills en Vaardigheden Interieurarchitect:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Interieurarchitect.

Welke competenties heeft een Interieurarchitect nodig?

Een Interieurarchitect heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Interieurarchitect

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Interieurarchitect passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Interieurarchitect nodig? 

Een Interieurarchitect werkt aan allerlei soorten projecten, zowel gericht op gebruik als uiterlijk. Het is dan niet alleen belangrijk dat alles er uiteindelijk goed uitziet, maar ook dat het goed werkt. Een badkamer mag er dan nog zo modern uitzien; als de kraan niet werkt is de klant toch niet tevreden. Een Interieurarchitect streeft naar een zo perfect mogelijk resultaat (Perfectionist). Daarnaast is er natuurlijk veel inlevingsvermogen nodig om een ontwerp zo te maken dat het past bij de ruimte en bij de toekomstige gebruikers. Een Interieurarchitect moet dus voldoende creatief kunnen denken (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Interieurarchitect


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Interieurarchitect

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Interieurarchitect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Interieurarchitect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Interieurarchitect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Interieurarchitect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Interieurarchitect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Interieurarchitect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Interieurarchitect iets voor je?

Zou je graag Interieurarchitect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Interieurarchitect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Interieurarchitect

MM

Interieurarchitect is een beschermde titel, met een mbo opleiding of cursus oid wordt je interieurontwerper of stylist. Om Interieurarchitect te kunnen worden moet je dus een gerichtte HBO opleiding volgen en daarnaast ingeschreven staan bij het architectenregister. 

ik

De ARTEZ Academie in Zwolle en Arnhem

Natalie

Ik ben gestart met een cursus via Springest.Gr.

Kim

Is er een HBO opleiding binnenhuisarchitect, zo ja welke zijn er? 

Natalie

Hallo Kim,kijk eens bij Springest op de site,ben ik ook geslaagd.

Wilma

En Kim,al begonnen aan de studie?Ik kan het je aanraden.Daag

Jac

Je zou bijvoorbeeld grafisch lyceum kunenn doen ofzo. of interieurdesign. MBO

ik

Wat is de vooropleding?

ik

Wat is de vooropleding?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar