Kapelaan/Hulppastoor Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kapelaan/Hulppastoor? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kapelaan/hulppastoor. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kapelaan/hulppastoor wordt.

 

Wat is een Kapelaan/Hulppastoor?

De Kapelaan is in Nederland de functie van geestelijke, officieel verbonden aan een kapel (cappellanus:een aan een kapel verbonden geestelijke). Ookwel Parochievicaris genoemd, een Priester van de Katholieke Kerk, werkzaam in een parochie. In Vlaanderen wordt de Kapelaan anders genoemd, nl. onderpastoor. Vaak wordt er in het dagelijks kerkelijk taalgebruik gesproken over ‘pastor’, ‘pastoor’ of ‘pastores’, naast of vaak ook in de plaats van ‘priester’ of ‘pastoraal werker’. De verwarring over deze (sterk op elkaar lijkende) benamingen is groot. Vaak komt dit omdat aan een bepaalde term ook kerkpolitieke gevoelige kwesties ten grondslag liggen.  Of je een  'kapelaan' ‘pastoor’ of ‘pastor’ (in de uitspraak een nauwelijks hoorbaar verschil)  bent,  kan een manier zijn om te zeggen hoe je in de kerk staat. De herderlijke zorg van een parochie wordt, onder het gezag van de diocesane bisschop, aan een pastoor als haar eigen herder toevertrouwd . Door het afnemend aantal priesterroepingen worden ook lekek mee ingeschakeld in het pastoraatt en de verschillende taken binnen de parochie. Sommigen gebruiken de term pastor voor zowel clerici als leken, alhoewel deze titel enkel aan priesters toekomt. Vanwege dit oneigenlijk gebruik van het woord geraken de termen 'Pastoor' en 'Kapelaan' voor priesters weer in zwang in Nederland om verwarring te voorkomen.Wil je werken als Kapelaan/Hulppastoor?

Werk je al als Kapelaan/Hulppastoor en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kapelaan/Hulppastoor worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kapelaan/Hulppastoor, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kapelaan/Hulppastoor in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Parochianen, Kerk, Geloof

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kapelaan/Hulppastoor

Wat verdient een Kapelaan/Hulppastoor?

Als Kapelaan verdient men zo'n € 1500 tot € 200 bruto per maand, afhankelijk van de grootte van de parochie. Dit geld komt direct uit de collectes, en wordt dus niet door de bisschop of gemeente verzorgd. Voordelen zijn wel dat men niet voor een eigen woning hoeft te zorgen, en andere kosten vaak ook direct uit de collecte komen in plaats van het salaris. Ook heeft men recht op pensioen en vakantiedagen en een reis/onkostenvergoeding.

Salarisschaal Kapelaan/Hulppastoor

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kapelaan/Hulppastoor

Er zijn geen vacatures aanwezig.


Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kapelaan/Hulppastoor

Wat is de toekomst van Kapelaan/Hulppastoor?

Er is een tekort aan priesters, waardoor mannen met open armen bij een priesteropleiding welkom geheten worden, en vaak snel door een bisschop tot pastoor benoemd kunnen worden. Vanuit deze positie kan men bisschop worden, of zelfs nog hoger in de Katholieke kerk terecht komen. De hoogste eer is het om tot Paus.

Baankans Kapelaan/Hulppastoor

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kapelaan/Hulppastoor worden: Opleidingen tot Kapelaan/Hulppastoor

Wil je kapelaan/hulppastoor worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Kapelaan/Hulppastoor? 

Om Kapelaan of Hulppastoor te worden gaat er zeker een priesteropleiding van 6 à 7 jaar aan vooraf.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kapelaan/Hulppastoor

Er zijn geen opleidingen aanwezig.
Netwerk Kapelaan/Hulppastoor

Met wie werkt een Kapelaan/Hulppastoor samen? 

Een Kapelaan of Hulppastoor heeft dagelijks te maken met de kerk als instituut maar eveneens met diens parochianen waarvoor men zich dienstbaar inzet.  Het geloof speelt daarbij een leidende rol.


  • Parochianen, Kerk, Geloof
Kapelaan/Hulppastoor


Organisaties waar een Kapelaan/Hulppastoor werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kapelaan/Hulppastoor meestal werkt.

Waar werkt een Kapelaan/Hulppastoor?

Als Kapelaan/Hulppastoor werkt men  een organisatie van geloof en roeping binnen een kerkelijk verband.  Zowel met jongeren kan de Kapelaan veel te maken hebben maar ook kan een Kapelaan of Hulppastoor werkzaam zijn in het gevangeniswezen.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Kapelaan/Hulppastoor

Waar kun je het beste werken als Kapelaan/Hulppastoor? Hieronder vind je de best door de Kapelaan/Hulppastoor beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kapelaan/Hulppastoor.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kapelaan/Hulppastoor:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kapelaan/Hulppastoor.

Welke competenties heeft een Kapelaan/Hulppastoor nodig?

Een Kapelaan/Hulppastoor heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kapelaan/Hulppastoor

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kapelaan/Hulppastoor passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kapelaan/Hulppastoor nodig? 

Een Kapelaan is een Gever met een stabiele persoonlijkheid van contemplatieve aard. De Kapelaan is een Bemiddelaar  tussen de aarde en het Hiernamaals. Hij is een loyale Dienaar van God met het Woord van God, de Bijbel, als uitgangspunt.

Bekijk de persoonstypen voor Kapelaan/Hulppastoor


Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Kapelaan/Hulppastoor

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kapelaan/Hulppastoor

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kapelaan/Hulppastoor

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kapelaan/Hulppastoor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kapelaan/Hulppastoor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kapelaan/Hulppastoor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kapelaan/Hulppastoor. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kapelaan/Hulppastoor iets voor je?

Zou je graag Kapelaan/Hulppastoor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kapelaan/Hulppastoor bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kapelaan/Hulppastoor

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar