Kinderverzorger Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Kinderverzorger? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Kinderverzorger, zoals: "Wat doet een Kinderverzorger?", of "Wat verdient een Kinderverzorger? of "Hoe word je een Kinderverzorger?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Kinderverzorger nodig heeft.Wat is een Kinderverzorger?

Een Kinderverzorger is iemand die, zoals de naam al doet vermoeden, voor kinderen zorgt. Zij kan dit doen bij particulieren thuis, maar ook op scholen, bedrijven en kinderdagverblijven. De Kinderverzorger zorgt bijvoorbeeld voor het aankleden, wassen, verschonen en het te eten geven van de kinderen.

Andere werkzaamheden van een Kinderverzorger zijn bijvoorbeeld het opstellen van activiteitenplannen die de ontwikkeling van de kinderen ondersteunen, het organiseren van activiteiten en spelletjes, het bereiden van snacks of kleine maaltijden en het in de gaten houden van de kinderen. Ook leert een Kinderverzorger de kinderen dingen als naar het toilet gaan, eten en opruimen.   

Bovendien houdt een Kinderverzorger voor elk kind een dossier bij met zijn of haar vorderingen. De Kinderverzorger bespreekt de voortgang en behoeften van kinderen met de ouders of voogden. 

Past het beroep Kinderverzorger bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Kinderverzorger

Op zoek naar een nieuwe baan als Kinderverzorger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kinderverzorger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kinderverzorger vacatures

Vacature Kinderverzorger | De Octopus
Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Taken en verantwoordelijkhedenWij zijn het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs. Bij ons is iedereen welkom. Kwaliteitsvol onderwijs in een open en stedelijke omgeving, dat is ons handelsmerk. Wij geloven in de …
Vacature Kinderverzorger | De Leerexpert Columbiastraat
Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Ambitieus, toegankelijk en ontplooiingsgericht: het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen biedt als één van de grootste inrichters
Vacature Kinderverzorger | De Leerexpert Columbiastraat
Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Taken en verantwoordelijkhedenAmbitieus, toegankelijk en ontplooiingsgericht: het autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen biedt als één van de grootste inrichters voor onderwijs in Vlaanderen dagelijks meer dan vijftigduizend leerlingen en cursisten …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kinderverzorger

Wat verdient een Kinderverzorger?

Een Kinderverzorger kan rekenen op zo’n €1500,- tot €2600,- bruto per maand. Dit bedrag  hangt onder andere af van waar de Kinderverzorger werkt, de gevolgde opleiding, haar ervaring en haar leeftijd.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden onder andere 25 vakantiedagen en een vakantietoeslag van acht procent.

Salarisschaal Kinderverzorger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Kinderverzorger

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Kinderverzorger


Kinderverzorger worden: Opleidingen tot Kinderverzorger

Wil je Kinderverzorger worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kinderverzorger.

Hoe word je een Kinderverzorger? 

Om als Kinderverzorger aan de slag te gaan, is het natuurlijk erg belangrijk dat je van kinderen houdt en het leuk vindt om voor ze te zorgen. Het is een pré als de Kinderverzorger ervaring heeft met oppassen.

Een Kinderverzorger bij een school, bedrijf of erkend kinderdagverblijf heeft meestal relevante diploma’s nodig. Voorbeelden van relevante MBO-opleidingen zijn Kinderzorg, Begeleider Kindervang en Verpleegkunde. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kinderverzorger

Er zijn geen opleidingen Kinderverzorger aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Kinderverzorger in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Kinderverzorger worden: Omscholen tot Kinderverzorger

Als je je wilt omscholen tot Kinderverzorger is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Kinderverzorger zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Kinderverzorger dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Kinderverzorger

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kinderverzorger

Als je Kinderverzorger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kinderverzorger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kinderverzorger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kinderverzorger?


Competenties en Vaardigheden Kinderverzorger:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kinderverzorger.

Welke competenties heeft een Kinderverzorger nodig?

Een Kinderverzorger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Vaardigheden Kinderverzorger

 • Inlevingsvermogen
 • Luisteren
 • Geduld
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibel gedrag
 • Vragen stellen
 • Respectvol
 • Effectief communiceren
 • Openheid
 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Zelfmanagement
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit

Persoonlijkheid en Eigenschappen Kinderverzorger

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kinderverzorger passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kinderverzorger nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Kinderverzorger zijn Gever en Waarnemer.

Als Kinderverzorger ben je voornamelijk een Gever. Het is belangrijk dat een Kinderverzorger op een leuke manier de baas is over de kinderen. De Kinderverzorger leert de kinderen zich te ontwikkelen en zorgt voor hen, maar zij moeten ook leren te gehoorzamen. Alleen doet de kinderzorger dit vanuit de gevende rol.

Tevens is het van belang dat de Kinderverzorger inzicht heeft in allerlei situaties en daar goed op reageert. Ze moet dus inzichtelijk en analytisch zijn (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Kinderverzorger


Eigenschappen Kinderverzorger

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Kinderverzorger

Wat zijn de baankansen voor een Kinderverzorger?

Er is veel vraag naar kinderopvang, dus ook naar Kinderverzorgers. Wel dienen ze meestal in het bezit te zijn van relevante diploma’s en relevante werkervaring te hebben.

Bij goed functioneren kan een Kinderverzorger steeds meer taken krijgen toegewezen. Zo kan ze bijvoorbeeld de leiding krijgen over de andere Kinderverzorgers.

De actuele kans op werk voor een Kinderverzorger

Het beroep Kinderverzorger is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Kinderverzorger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Kinderverzorger

Je kunt als Kinderverzorger een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Kinderverzorger is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers kinderopvang. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Kinderverzorger


Organisaties waar een Kinderverzorger werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kinderverzorger meestal werkt.

Waar werkt een Kinderverzorger?

Een Kinderverzorger kan bij particulieren thuis aan de slag, maar ook bij diverse organisaties in zowel de profit- als de non-profitsector. Voorbeelden zijn scholen, bedrijven en kinderdagverblijven. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Netwerk Kinderverzorger

Met wie werkt een Kinderverzorger samen? 

 

Natuurlijk heeft een Kinderverzorger heel veel contact met de kinderen waar ze voor zorgt en met de andere Kinderverzorgers. Ook bespreekt de Kinderverzorger de voortgang en behoeftes van kinderen met de ouders. 


 • Kinderen
 • Collega’s
 • Ouders
Kinderverzorger

Interview met een Kinderverzorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Kinderverzorger:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Kinderverzorger verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Kinderverzorger?

De beroepen die verwant zijn aan Kinderverzorger zijn:
Pedagoog
Salaris: €2298 tot €3285
Opleiding: HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Kinderbegeleider
Salaris: €1000 tot €3000
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Kinderverzorger in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Kinderen
 • Collega’s
 • Ouders

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar