Kolenboer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kolenboer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kolenboer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kolenboer wordt.

 

Wat is een Kolenboer?

Een Kolenboer was vroeger iemand die kolen verkocht aan bijvoorbeeld huishoudens en scholen. De Kolenboer nam bestellingen op en bezorgde deze vervolgens overwegend met paard en wagen in grote zakken van zo’n 70 kilo (soms in kleine pakketten voor mensen die weinig kolen nodig hadden). De kolen stortte hij in de kelder of het kolenhok. De mensen schepten de kolen vervolgens in een speciale kolenkit om ze te gebruiken.

De Kolenboer was vaak helemaal zwart van het kool. Velen kregen daarnaast last van versleten nekwervels en ruggen, omdat de kolenzakken zo zwaar waren.

Op een gegeven moment kregen veel mensen een petroleumkachel en hadden dus geen kolen meer nodig. De Kolenboeren gingen daarom vaak ook petroleum leveren. Vanaf de jaren ’60 gingen veel huishoudens over op aardgas. Steenkool stoken was namelijk veel bewerkelijker en later ook duurder dan aardgas. Uiteindelijk stierf het beroep van Kolenboer daarom uit.Wil je werken als Kolenboer?

Werk je al als Kolenboer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kolenboer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kolenboer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kolenboer in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Dorpsbewoners
 • Collega’s
 • Melkboer
 • Groenteboer
 • Voddenboer
 • Schillenboer
 • Mijnwerkers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kolenboer

Wat verdient een Kolenboer?

Hoeveel een Kolenboer verdiende, is niet duidelijk. Wel is bekend dat een Kolenboer een dik belegde boterham kon verdienen, net als de slager en de bakker in die tijd. In de jaren dat Kolenboeren bestonden, waren er meestal nog geen duidelijke secundaire arbeidsvoorwaarden vastgelegd in cao’s of contracten. Overigens werkten de meeste Kolenboeren als zelfstandig ondernemer en konden ze dus zelf hun werktijden en dergelijke inplannen.

Salarisschaal Kolenboer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kolenboer

Er zijn geen vacatures Kolenboer aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Kolenboer in werkt.

Meer weten over de sector waar een Kolenboer in werkt

Bekijk werken in Handel, Groothandel & Detailhandel

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kolenboer

Wat is de toekomst van Kolenboer?

Een Kolenboer kon zijn klantenkring uitbreiden door bijvoorbeeld diverse soorten kolen te leveren. Toen veel mensen overgingen op petroleumkachels, gingen veel Kolenboeren ook petroleum aanbieden. Echte doorgroeimogelijkheden leken er echter niet te zijn. 

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kolenboer worden: Opleidingen tot Kolenboer

Wil je kolenboer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Kolenboer? 

Om Kolenboer te worden, was geen specifieke opleiding nodig. Vaak ging het beroep van vader op zoon en bracht de vader zijn zoon de fijne kneepjes van het vak bij.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kolenboer

Er zijn geen opleidingen Kolenboer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Kolenboer in werkt

Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & Detailhandel


Netwerk Kolenboer

Met wie werkt een Kolenboer samen? 

Een Kolenboer had een heel breed netwerk. Hij had een vaste klantengroep aan wie hij kolen leverde. Ook zal de Kolenboer contact hebben gehad met collega-Kolenboeren, maar ook met andere boeren die andere producten leverden of ophaalden, zoals Melkboeren, Groenteboeren, Voddenboeren en Schillenboeren. Tevens zal de Kolenboer bijvoorbeeld contact hebben gehad met Mijnwerkers en tussenpersonen die de steenkolen naar de Kolenboer vervoerden.


 • Dorpsbewoners
 • Collega’s
 • Melkboer
 • Groenteboer
 • Voddenboer
 • Schillenboer
 • Mijnwerkers
Kolenboer


Organisaties waar een Kolenboer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kolenboer meestal werkt.

Waar werkt een Kolenboer?

Meestal werkte een Kolenboer voor zichzelf. Hij had een eigen paard en wagen en ging daarmee elke dag langs de deuren om kolen te brengen. De Kolenboer wilde winst maken, dus er was sprake van een profit-organisatie.

Meer weten over werken in de Sales & Verkoop?

Bekijk werken in Sales & Verkoop

Best beoordeelde werkgevers Kolenboer

Waar kun je het beste werken als Kolenboer? Hieronder vind je de best door de Kolenboer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kolenboer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kolenboer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kolenboer.

Welke competenties heeft een Kolenboer nodig?

Een Kolenboer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kolenboer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kolenboer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kolenboer nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Kolenboer zijn Succesvolle Werker en Loyalist.

De kolenzakken wogen soms wel zo’n 70 kilo, dus de Kolenboer moest fysiek in goede conditie zijn. Hij werkte gestructureerd en was doelgericht (Succesvolle Werker).

Daarnaast was een Kolenboer betrouwbaar, loyaal en verantwoordelijk. Hij moest afspraken met klanten nakomen en de goede bestellingen leveren (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Kolenboer


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Kolenboer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kolenboer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kolenboer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kolenboer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kolenboer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kolenboer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kolenboer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kolenboer iets voor je?

Zou je graag Kolenboer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kolenboer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kolenboer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar