Kostuumontwerper Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kostuumontwerper? Lees de functieomschrijving.

Een kostuumontwerper is iemand die kostuums ontwerpt of stijlt.

De kostuumontwerper ontwerpt kostuums voor televisieprogramma's, theatervoorstellingen, dansvoorstellingen, opera's, musicals en cabaret, kleinkunst en muziekvoorstellingen. De kostuumontwerper krijgt van de producent van de voorstelling of het televisieprogramma de opdracht om kostuums te gaan ontwerpen. Ze overleggen wat er precies gemaakt moet worden en welke materialen moeten worden gebruikt Vervolgens kan de kostuumtonwerper de acteurs of mensen die het kostuum moeten gaan dragen volledig gaan meten om zo een goede indicatie te krijgen van hoe lang en breed het kostuum moet zijn.

De kostuumontwerper kan werken met verschillende materialen, afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever. Zo kan de kostuumontwerper werken met plastic, met touw, met blik maar ook met stoffen en andere hedendaagse voorwerpen. De kostuumbouwer tekent het kostuum uit en begint het kostuum dan vervolgens rondom een paspop te ontwerpen. De kostuumontwerper kan afhankelijk van de opdracht dagen, weken of maanden met een kostuum bezig zijn. Zo is het ene kostuum makkelijker om te ontwerpen en te stijlen dan een ander kostuum.

Alhoewel de meeste kostuumontwerpers ook zelf het kostuum maken en naaien kan de kostuumontwerper ook de opdracht geven aan andere mensen om het kostuum, als hij is ontworpen, te gaan produceren. Dit is vooral bij grote producties (van bijvoorbeeld Joop van de Ende) het geval.

Wil je werken als Kostuumontwerper?

Werk je al als Kostuumontwerper en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kostuumontwerper worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Kostuumontwerper, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Kostuumontwerper in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Theater en televisieproducenten
  • Regisseur
  • Acteurs

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kostuumontwerper

Wat verdient een Kostuumontwerper?

Het salaris van een kostuumontwerper verschilt per persoon en is afhankelijk van het aantal opdrachten dat hij aanneemt en de hoeveelheid werkzaamheden die hij verricht. Hiervoor valt dus geen precieze indicatie te geven.

Salarisschaal Kostuumontwerper

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Kostuumontwerper

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kostuumontwerper

Hoe goed is de toekomst voor de Kostuumontwerper? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een kostuumontwerper is weinig. Door de bezuinigingen wordt er ook op kostuumontwerpers bezuinigd en is het moeilijk om een naam voor jezelf te maken in de televisie of theaterwereld. Wel kan er op een opleiding veel genetwerkt worden waarer eventuele werkmogelijkheden en opdrachten uit kunnen voortkomen.

Baankans Kostuumontwerper

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kostuumontwerper worden: Opleidingen tot Kostuumontwerper

Hoe word je een Kostuumontwerper? 

Voor het beroep van kostuumontwerper kan een designopleiding, kostuumopleiding (in Limburg) en/of modeopleiding worden gevolgd. Deze zijn op zowel MBO en HBO niveau te volgen en vierjarig.

Ook worden er cursussen en workshops georganiseerd door erkende kostuumontwerpers.

 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kostuumontwerper

Meer opleidingen Kostuumontwerper

Weet je nog niet of je Kostuumontwerper wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kostuumontwerper of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Kostuumontwerper

Met wie werkt een Kostuumontwerper samen? 

Het netwerk van de kostuumontwerper bestaat uit de theater of televisieproducenten of de regisseur die hem een opdracht geven en voor wie hij het kostuum ontwerpt en de acteurs of mensen die het kostuum moeten dragen die hij moet opmeten. Daarnaast kunnen er ook mensen voor hem werkzaam zijn die het kostuum maken.


  • Theater en televisieproducenten
  • Regisseur
  • Acteurs
Kostuumontwerper


Organisaties waar een Kostuumontwerper werkzaam is

Waar werkt een Kostuumontwerper meestal? 

De kostuumontwerper werkt zowel profit als non profit voor televisie of theaterproducenten, een regisseur of onafhankelijk. De meeste kostuumontwerpers werken op freelance basis.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Kostuumontwerper

Waar kun je het beste werken als Kostuumontwerper? Hieronder vindt je de best door de Kostuumontwerper beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kostuumontwerper.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kostuumontwerper:

Welke competenties heeft een een Kostuumontwerper nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Kostuumontwerper

Wat voor persoonlijkheid heb je als Kostuumontwerper nodig? 

Om een kostuum goed te kunnen ontwerpen moet er goed op details worden gelet, moet er accuraat worden gewerkt en moeten de maten van de acteurs en mensen die het gaan dragen nauwkeurig zijn opgemeten. (waarnemer) Daarnaast is de kostuumontwerper verantwoordelijk voor het maken van het kostuum en speelt hij daarom een belangrijke rol in het maken van de theater of televisieproductie. Hierdoor moet hij ten alle tijden goed en accuraat kunnen werken (succesvolle werker).

 

Bekijk de persoonstypen voor Kostuumontwerper


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Kostuumontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kostuumontwerper

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kostuumontwerper

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kostuumontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kostuumontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kostuumontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kostuumontwerper. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kostuumontwerper iets voor je?

Zou je graag Kostuumontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kostuumontwerper bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kostuumontwerper

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar