Wethouder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Wethouder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep wethouder. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je wethouder wordt.

 

Wat is een Wethouder?

Een Wethouder is een Openbaar Bestuurder binnen een gemeente. De functie van Wethouder is te vergelijken met de functie van minister in de landelijke politiek en met de functie van gedeputeerde in de provinciale politiek.

Samen met de burgemeester vormen de Wethouders het College van Burgemeester en Wethouders (College van B&W). Dit is het dagelijks bestuur van de gemeente.
Een Wethouder wordt gekozen door de gemeenteraad en wordt voor een periode van vier jaar benoemd. Sinds 2002 is een Wethouder geen lid meer van de gemeenteraad en kan hij ook van buiten de Raad en van buiten de gemeente worden aangetrokken.

Een Wethouder moet werken volgen de richtlijnen van de Gemeenteraad. De Wethouder dient de Raad en de Raadscommissies alle inlichtingen te verschaffen die voor een behoorlijk bestuur noodzakelijk zijn.

Elke Wethouder heeft een eigen taakgebied of portefeuille, zoals onderwijs, cultuur of financiën. Het aantal Wethouders in een gemeente is afhankelijk van het aantal inwoners. Tussen de Raad en Wethouder geldt de vertrouwensregel. Deze regel houdt in dat als de Wethouder het vertrouwen van de Raad verliest hij gedwongen af moet treden.Wil je werken als Wethouder?

Werk je al als Wethouder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Wethouder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Wethouder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Wethouder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Burgemeester
  • Raadslid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1561 tot €9098

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Wethouder

Wat verdient een Wethouder?

Het salaris van een Wethouder is afhankelijk van de grootte van de gemeente en ligt tussen de €1561 en €9098 bruto per maand.
Een Wethouder kan aanspraak maken op een eenmalige uitkering, een vakantie-uitkering en een eindejaarsuitkering.
Verder krijgt een Wethouder ook een vaste onkostenvergoeding. Ook hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de grootte van de gemeente.

Salarisschaal Wethouder

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Wethouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Wethouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Wethouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Wethouder vacatures

Vacature Wethouder
BeljonWesterterp
• Vier wethouders met specialismen: Financiën, Sociaal Domein, Jeugd en Onderwijs, Fysiek Domein. • Eén van de wethouders heeft tevens het specialisme: Organisatieverandering. • Hbo werk- en denkniveau, kennis van …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Wethouder

Wat is de toekomst van Wethouder?

Een Wethouder heeft geen specifieke doorgroeimogelijkheden maar kan onder andere een baan aangeboden krijgen op provinciaal bestuurlijk niveau en landelijk bestuurlijk niveau. Dit niveau wordt over het algemeen hoger en belangrijker gevonden dan het gemeentelijke niveau en wordt daarom als een betere baan beschouwd.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Wethouder worden: Opleidingen tot Wethouder

Wil je Wethouder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Wethouder.

Hoe word je een Wethouder? 

Voor het beroep van Wethouder is geen specifiek opleiding vereist. De taken en bevoegdheden worden aangeleerd na de benoeming. Wel hebben Wethouders vaak (veel) bestuurlijke ervaring of ervaring in management.

In grotere steden (>100.000 inwoners) is het opleidingsniveau van Wethouders zeer hoog; 63% WO(+).

Door training en coaching kunnen Wethouders hun bestuurlijke vaardigheden verder ontwikkelen.  
  

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Wethouder

Advisering in een politiek-bestuurlijk krachtenveld
Tweede dag: 28 november 2019 Doel: Professionele deskundigheid met haalbare adviezen ‘Hoe combineert u, als beleidsmedewerker die mondeling of schriftelijk beleidsadviezen geeft, politiek-bestuurlijke wensen en opvattingen met uw eigen professionele …
Advisering in een politiek-bestuurlijk krachtenveld

Omscholen of doorgroeien tot Wethouder

Als je Wethouder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Wethouder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Wethouder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Wethouder?

Competenties en Vaardigheden Wethouder

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Wethouder nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Wethouder nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Wethouder

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Wethouder

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Wethouder. Als Wethouder wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Wethouder:


zie volledige beschrijving persoonstype Wethouder

Vakkennis voor een Wethouder

Het is voor een Wethouder ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Wethouder zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Wethouder


Werkervaring Wethouder

Het is voor een startend Wethouder die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Wethouder is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Commissaris van de Koningin, Raadslid, Burgemeester .

Iets anders leren?

Is Wethouder het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Wethouder

Met wie werkt een Wethouder samen? 

De Wethouder is lid van het College van Burgemeester en Wethouders en heeft dus intensief contact met de burgemeester.
De Wethouder wordt benoemd door de raad en is ook verantwoording schuldig aan de raad.


  • Burgemeester
  • Raadslid
Wethouder


Organisaties waar een Wethouder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Wethouder meestal werkt.

Waar werkt een Wethouder?

Een Wethouder werkt binnen een gemeente.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Wethouder

Waar kun je het beste werken als Wethouder? Hieronder vind je de best door de Wethouder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Wethouder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Wethouder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Wethouder.

Welke competenties heeft een Wethouder nodig?

Een Wethouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Wethouder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Wethouder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Wethouder nodig? 

Een Wethouder moet om zijn taken goed te kunnen uitvoeren zelfverzekerd zijn en niet bang zijn om boosheid te uiten. Het is nodig dat een Wethouder zich goed in een situatie kan inleven en zich dus goed kan aanpassen aan de situatie. Hij is goed in organiseren en levert veel kritiek op anderen. Zelfontwikkeling is een belangrijk doel van de Wethouder (Baas).

De Wethouder kan in de ene situatie juist de vriendelijke en loyale persoon zijn die je steunt en in een andere situatie een passief en agressief persoon. De Wethouder heeft in ieder geval een groot aanpassingvermogen (Bemiddelaar)

Bekijk de persoonstypen voor Wethouder


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Wethouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Wethouder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Wethouder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Wethouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Wethouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Wethouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Wethouder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Wethouder iets voor je?

Zou je graag Wethouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Wethouder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Wethouder

Sjoerd

Hallo, is het beroep wethouder erg stresvol? En na de periode van 6 jaar word je dan snel weer opnieuw ""gekozen"" in een gemeente als domburg hoeveel verdient een wethouder dan? Alvast bedankt

Sjoerd

4 jaar*

Henri

In een gem. als Veere waar ook Domburg deel van uitmaakt  is het beroep van wethuder nit echt stressvol Als wethouder heb je in de gem.Veere een maand salaris van ongeveer 7000euro.Gr.

Bernhard

Henri,heeft het bijna goed.Een wethouder in Gem.Veere(ong..22000 inw.)zijn salaris is 5500 a 6000 euro.per mnd. M.vr.gr.

vincent

Daar komen natuurlijk nog de belastingvrije voordeeltjes bij.O.a.,onkostenvergoedingen voor alles wat je bedenken kunt.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar