Leraar filosofie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar filosofie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar filosofie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar filosofie wordt.

Wat is een Leraar filosofie?

De leraar filosofie geeft les in het vak filosofie.

De leraar filosofie geeft les op de middelbare school in vmbo, havo en vwo klassen, het gymnasium of het volwassenenonderwijs. Daarnaast kan de leraar filosofie ook les op specifieke MBO of HBO opleidingen geven.

De leraar filosofie geeft les in het vak filosofie. Hij leert de leerlingen van alles over de verschillende filosofen, de verschillende manieren van denken en de verschillende culturen. Daarnaast houdt de leraar filosofie vaak een discussie in de klas of bespreekt hij dingen klassikaal zodat de leerlingen hun eigen mening kunnen ontdekken en ontwikkelen.

De leraar filosofie bereidt zijn eigen lesmateriaal voor, geeft de leerlingen door hem geschreven of uitgezochte opdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens en kijkt deze na en becijfert deze. Daarnaast geeft de leraar filosofie de leerlingen waar nodig individuele begeleiding.

De belangrijkste taak van de leraar filosofie is zijn leerlingen voorbereiden op het tentamen of examen en de leerlingen aan het denken zetten en ervoor zorgen dat zij kennis maken met de verschillende manier van denken. Hij weet zijn kennis en visie op een interessante en leuke manier aan zijn leerlingen of studenten over te brengen en geeft waar nodig ook individuele begeleiding.

Wil je werken als Leraar filosofie?

Werk je al als Leraar filosofie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar filosofie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar filosofie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar filosofie in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega's
 • Leerlingen
 • Directeur van de school
 • Ouders van leerlingen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar filosofie

Wat verdient een Leraar filosofie?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een docent die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Filosofie doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

 

Salarisschaal Leraar filosofie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Leraar filosofie

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar filosofie

Wat is de toekomst van Leraar filosofie?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de leraar filosofie is gemiddeld. Omdat er niet op elke middelbare school aandacht aan filosofie wordt geschonken en het vak niet overal wordt gegeven kan het gebeuren dat de leraar filosofie moet verhuizen naar een andere regio of stad om daar les te kunnen geven aan een middelbare school.

Baankans Leraar filosofie

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar filosofie worden: Opleidingen tot Leraar filosofie

Wil je leraar filosofie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Leraar filosofie? 

De leraar filosofie heeft een opleiding ''Docent Filosofie'' gevolgd. Dit is een HBO opleiding. De opleiding is over het algemeen vierjarig.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leraar filosofie

Masterclass Visie op Onderwijs
In de waan van de dag is er vaak weinig ruimte voor reflectie binnen het onderwijs. Met deze masterclass nemen we de tijd om te denken, vragen te stellen, te …
Meer opleidingen Leraar filosofie

Weet je nog niet of je Leraar filosofie wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leraar filosofie of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Leraar filosofie

Met wie werkt een Leraar filosofie samen? 

Het netwerk van de leraar filosofie bestaat uit zijn collega's (bij vergaderingen en in de pauze), zijn leerlingen, de directeur van de school en eventueel ouders van leerlingen tijdens ouderavonden.


 • Collega's
 • Leerlingen
 • Directeur van de school
 • Ouders van leerlingen
Leraar filosofie


Organisaties waar een Leraar filosofie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar filosofie meestal werkt.

Waar werkt een Leraar filosofie?

De leraar filosofie werkt op een middelbare school, op het volwassenenonderwijs of geeft les op MBO of HBO scholen.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar filosofie

Waar kun je het beste werken als Leraar filosofie? Hieronder vind je de best door de Leraar filosofie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar filosofie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar filosofie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar filosofie.

Welke competenties heeft een Leraar filosofie nodig?

Een Leraar filosofie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar filosofie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar filosofie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar filosofie nodig? 

De leraar filosofie is een gever. Hij geeft zijn kennis en visie over op de leerlingen en geeft ze waar nodig individuele begeleiding. Daarnaast is de leraar filosofie ook een bemiddelaar; hij luistert naar de leerlingen tijdens discussies, geeft ze advies en fungeert als gespreksleider en komt tussenbeide wanneer dit nodig is. Ook is de leraar filosofie een waarnemer; hij let goed op de leerlingen in de klas en daarnaast ook op de ontwikkelingen binnen de maatschappij om dit in zijn lesmateriaal mee te kunnen nemen.

Bekijk de persoonstypen voor Leraar filosofie


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar filosofie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar filosofie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar filosofie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar filosofie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar filosofie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar filosofie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar filosofie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar filosofie iets voor je?

Zou je graag Leraar filosofie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar filosofie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar filosofie

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar