Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar geschiedenis en staatsinrichting. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar geschiedenis en staatsinrichting wordt.

 

Wat is een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting?

Als Docent Geschiedenis sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van geschiedenis en staatsinrichting. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Ook is er het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook bij je taken.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.Wil je werken als Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting?

Werk je al als Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2251 tot €4567

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Wat verdient een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Geschiedenis en Staatsinrichting die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Geschiedenis en Staatsinrichting doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2010).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.251,-
€ 2.264,-
€ 2.273,-

€ 3.441,-
€ 4.015,-
€ 4.567,-

Salarisschaal Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting vacatures

Bijles docent geschiedenis
Hulpen.nl
Een bijles docent geschiedenis gevraagd in Bijles. Hulp voor bijles geschiedeis havo 4. Jongen 15 jaar.
Docent Geschiedenis
Roozz
Roozz zoekt een Docent Geschiedenis te Oud-Beijerland HBO geplaatst op 12-05-2020 docent geschiedenis School:Hoeksch Lyceum Oud-Beijerland Contactpersoon:Mevr. C. Groenenboom, administratief medewerker, Mevr. L. van de Griend, administratief medewerker Telefoonnummer:0186-617522, 0186-617522 …
Docent Geschiedenis 1e gr.
Roozz
Roozz zoekt een Docent Geschiedenis 1e gr. te Dordrecht HBO geplaatst op 06-05-2020 docent geschiedenis 1e gr. School: Stedelijk Dalton Lyceum Kapteynweg Dordrecht Contactpersoon: Mevr. E. Aytekin, teamleider Telefoonnummer: 078-6530888 …
Docent Geschiedenis
Alberdingk Thijm College
Alberdingk Thijm College zoekt een Docent Geschiedenis te HBO geplaatst op 28-04-2020 Alberdingk Thijm Scholen Alberdingk Thijm College is per augustus 2020 op zoek naar een: Docent Geschiedenis (0,8 - …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Wat is de toekomst van Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting (of iemand die zoek naar een baan als leraar geschiedenis/staatsinrichting) is al een aantal jaren niet best. Waar er bij vakken als scheikunde, wiskunde, duits, frans, engels, nederlands er veel werkgelegenheid is, is dat bij geschiedenis een stuk minder.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting worden: Opleidingen tot Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Wil je leraar geschiedenis en staatsinrichting worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting? 

De meeste Docenten Geschiedenis en Staatsinrichting hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Geschiedenis en Staatsinrichting gevolgd (tegenwoordig Bachelor/Master of Education in History). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Geschiedenis te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare historische kennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Er zijn geen opleidingen Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs


Netwerk Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Met wie werkt een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting samen? 

Een Leraar Geschiedenis komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting


Organisaties waar een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting?

Een Leraar Geschiedenis komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Waar kun je het beste werken als Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting? Hieronder vind je de best door de Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting.

Welke competenties heeft een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting nodig?

Een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting nodig? 

De Leraar Geschiedenis moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, somsin groepsverband, de geschiedenis te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas) .

Geschiedenisdocenten staan er bij uitstek om bekend dat zij idealiter continu met de stof bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Docent Geschiedenis moet echter ook in staat zijn verhalen te vertellen. Hij dient als het ware een gids te zijn die leerlingen de weg in de geschiedenis wijst (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting iets voor je?

Zou je graag Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar