Leraar Klassieke Talen Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Klassieke Talen? Lees de functieomschrijving.

Als Docent Klassieke Talen sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Klassieke Talen en Cultuur (Geschiedenis van de Oudheid). Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Wil je werken als Leraar Klassieke Talen?

Werk je al als Leraar Klassieke Talen en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Klassieke Talen worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Klassieke Talen, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Leraar Klassieke Talen in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2251 tot €4567

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Klassieke Talen

Wat verdient een Leraar Klassieke Talen?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Klassieke Talen die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Klassieke Talen doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft, of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2010).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.251,-
€ 2.264,-
€ 2.273,-

€ 3.441,-
€ 4.015,-
€ 4.567,-

Salarisschaal Leraar Klassieke Talen

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Leraar Klassieke Talen

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Klassieke Talen? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Klassieke Talen. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Klassieke Talen vacatures

Docent klassieke talen regio Noord-Holland
Maandag Onderwijs
Kleine klassen én het lesgeven in klassieke talen; dat klinkt voor jouw als muziek in de oren. Dat past he-le-maal bij je. Dan kan je écht alle aandacht aan de …
Per direct een docent Klassieke Talen gezocht!
Maandag Onderwijs
Voor een 0,4 à 0,7 fte vacature ben ik op zoek naar een docent Klassieke Talen. Hiervoor is een bevoegdheid van belang.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Klassieke Talen

Hoe goed is de toekomst voor de Leraar Klassieke Talen? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Klassieke Talen (of iemand die zoek naar een baan als Leraar Klassieke Talen) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol van vacatures in deze secties. Mensen die de opleiding klassieke talen hebben gedaan én het onderwijs in willen, worden steeds moeilijker vindbaar voor scholen.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Klassieke Talen zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Klassieke Talen

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar Klassieke Talen worden: Opleidingen tot Leraar Klassieke Talen

Hoe word je een Leraar Klassieke Talen? 
Om docent klassieke talen te kunnen worden volg je een studie Klassieke Talen aan de universiteit. Je hebt een gymnasiumdiploma nodig om toegelaten te kunnen worden. Ook met een vwo-diploma met Latijn kun je worden toegelaten. Je moet dan een voortraject volgen om op het vereiste niveau te kunnen komen voor deze talen.

Daarnaast kunnen eerste graads docenten, dus docenten die bevoegd zijn in een ander vak (met verwantschap met het vak klassieke talen), die zelf op eindexamenniveau Grieks en
Latijn hebben gehad, de  opleiding Scholae volgen. Dit is een opleiding die vanuit de samenwerkende universiteiten wordt georganiseerd.  
 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leraar Klassieke Talen

Meer opleidingen Leraar Klassieke Talen

Weet je nog niet of je Leraar Klassieke Talen wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leraar Klassieke Talen of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Leraar Klassieke Talen

Met wie werkt een Leraar Klassieke Talen samen? 

Een Leraar Latijns en Grieks komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Klassieke Talen


Organisaties waar een Leraar Klassieke Talen werkzaam is

Waar werkt een Leraar Klassieke Talen meestal? 

Een Leraar Klassieke Talen komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Klassieke Talen

Waar kun je het beste werken als Leraar Klassieke Talen? Hieronder vindt je de best door de Leraar Klassieke Talen beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Klassieke Talen.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Klassieke Talen:

Welke competenties heeft een een Leraar Klassieke Talen nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Leraar Klassieke Talen

Wat voor persoonlijkheid heb je als Leraar Klassieke Talen nodig? 

De Leraar Klassieke Talen moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de Latijnse en Griekse taal, literatuur en het land te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Grieks en Latijn staan er bij uitstek om bekend dat zij idealiter continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Grieks en Latijn grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Docent Klassieke Talen moet echter ook in staat zijn liefde voor Latijns en Grieks over te brengen op de leerlingen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Klassieke Talen


Baas


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Leraar Klassieke Talen

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Klassieke Talen

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Klassieke Talen

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Klassieke Talen

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Klassieke Talen dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Klassieke Talen belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Klassieke Talen. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Klassieke Talen iets voor je?

Zou je graag Leraar Klassieke Talen willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Klassieke Talen bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Klassieke Talen

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar