Leraar maatschappijleer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar maatschappijleer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar maatschappijleer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar maatschappijleer wordt.

 

Wat is een Leraar maatschappijleer?

De leraar maatschappijleer geeft les in het vak maatschappijleer.

De leraar maatschappijleer geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO en VWO klassen. De leraar maatschappijleer geeft les in het vak maatschappijleer. Hij leert de leerlingen van alles over de maatschappij en bespreekt met de leerlingen de actualiteit. Hij geeft les in de verschillende onderwerpen rondom de maatschappij. Zo geeft de leraar maatschappijleer bijvoorbeeld les over de multiculturele samenleving, beroepen, de Nederlandse staat (politieke lessen) of het Nederlandse koningshuis. De leraar maatschappijleer houdt de actualiteit goed bij en verwerkt dit in zijn lesmateriaal. Hij bereidt zijn eigen lesmateriaal voor, geeft de leerlingen opdrachten, huiswerk en toetsen en kijkt deze na en becijfert deze.

De leraar maatschappijleer heeft veel verstand van het vak maatschappijleer en geeft leerlingen hierin zowel groepsgericht of individueel les. Hij houdt discussies in de klas en zet de klas aan het denken over verschillende actuele onderwerpen om zo de leerlingen een mening te geven zodat ze aan de slag kunnen. De leraar maatschappijleer geeft op een leuke en interessante manier les maar kan waar nodig wel streng optreden. Daarnaast respecteert hij de meningen van de leerlingen maar zorgt hij er wel voor dat deze binnen de perken blijven wanneer de mening te expliciet gegeven wordt. De leraar maatschappijleer helpt de leerlingen hun meningen te vormen en begeleidt ze naar het examen toe.Wil je werken als Leraar maatschappijleer?

Werk je al als Leraar maatschappijleer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar maatschappijleer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar maatschappijleer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar maatschappijleer in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega's
 • Leerlingen
 • Ouders van leerlingen
 • Directeur van de school

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar maatschappijleer

Wat verdient een Leraar maatschappijleer?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een docent die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Maatschappijleer doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

 

Salarisschaal Leraar maatschappijleer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar maatschappijleer

Er zijn geen vacatures Leraar maatschappijleer aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Leraar maatschappijleer in werkt.

Meer weten over de sector waar een Leraar maatschappijleer in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar maatschappijleer

Wat is de toekomst van Leraar maatschappijleer?

De arbeidsmarktvoorwaarden voor de leraar maatschappijleer zijn gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de leraar maatschappijleer doorgroeien door een mentorrol op zich te nemen of door te leren om zo ook het vak maatschappijwetenschappen te kunnen geven.

Baankans Leraar maatschappijleer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar maatschappijleer worden: Opleidingen tot Leraar maatschappijleer

Wil je Leraar maatschappijleer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar maatschappijleer.

Hoe word je een Leraar maatschappijleer? 

De leraar maatschappijleer heeft een opleiding ''Leraar Maatschappij'' gevolgd. Deze is HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar maatschappijleer

Er zijn geen opleidingen Leraar maatschappijleer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar maatschappijleer in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Leraar maatschappijleer

Als je Leraar maatschappijleer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar maatschappijleer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar maatschappijleer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar maatschappijleer?

Competenties en Vaardigheden Leraar maatschappijleer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar maatschappijleer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar maatschappijleer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar maatschappijleer

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Leraar maatschappijleer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar maatschappijleer. Als Leraar maatschappijleer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar maatschappijleer:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar maatschappijleer

Vakkennis voor een Leraar maatschappijleer

Het is voor een Leraar maatschappijleer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar maatschappijleer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar maatschappijleer


Werkervaring Leraar maatschappijleer

Het is voor een startend Leraar maatschappijleer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar maatschappijleer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Aardrijkskunde .

Iets anders leren?

Is Leraar maatschappijleer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar maatschappijleer

Met wie werkt een Leraar maatschappijleer samen? 

Het netwerk van de leraar maatschappijleer bestaat uit zijn collega's (bij vergaderingen en tijdens pauzes), zijn leerlingen, de ouders van de leerlingen (tijdens ouder kind gesprekken) en de directeur van de school.


 • Collega's
 • Leerlingen
 • Ouders van leerlingen
 • Directeur van de school
Leraar maatschappijleer


Organisaties waar een Leraar maatschappijleer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar maatschappijleer meestal werkt.

Waar werkt een Leraar maatschappijleer?

De leraar maatschappijleer werkt op een middelbare school of op een volwassenenopleiding.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar maatschappijleer

Waar kun je het beste werken als Leraar maatschappijleer? Hieronder vind je de best door de Leraar maatschappijleer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar maatschappijleer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar maatschappijleer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar maatschappijleer.

Welke competenties heeft een Leraar maatschappijleer nodig?

Een Leraar maatschappijleer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar maatschappijleer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar maatschappijleer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar maatschappijleer nodig? 

De leraar maatschappijleer is een gever. Hij geeft zijn kennis en zijn visie op het vak maatschappijleer en de verschillende onderwerpen op de leerlingen over en geeft ze waar nodig individueel les. Ook is de leraar maatschappijleer een waarnemer en een bemiddelaar. Hij let goed op de actualiteit en verwerkt dit in zijn lessen en is de bemiddelaar en gespreksleider tijdens klassikale discussies.

Bekijk de persoonstypen voor Leraar maatschappijleer


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar maatschappijleer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar maatschappijleer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar maatschappijleer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar maatschappijleer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar maatschappijleer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar maatschappijleer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar maatschappijleer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar maatschappijleer iets voor je?

Zou je graag Leraar maatschappijleer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar maatschappijleer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar maatschappijleer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar