Leraar Wiskunde Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Wiskunde? Lees de functieomschrijving.

Als Docent Wiskunde sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Wiskunde in de breedste zin van het woord: algebra, meetkunde, kansrekening, enz. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Wil je werken als Leraar Wiskunde?

Werk je al als Leraar Wiskunde en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Wiskunde worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Wiskunde, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Leraar Wiskunde in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2251 tot €4567

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

22


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Wiskunde

Wat verdient een Leraar Wiskunde?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Wiskunde die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Wiskunde doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2010).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.251,-
€ 2.264,-
€ 2.273,-

€ 3.441,-
€ 4.015,-
€ 4.567,-

Salarisschaal Leraar Wiskunde

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Leraar Wiskunde

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Wiskunde? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Wiskunde. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Wiskunde vacatures

Docent wiskunde
Randstad
Wiskundedocenten zien het vaak als een uitdaging om leerlingen op een innovatieve manier wegwijs te maken in het vak wiskunde. Jij bent een docent die het leuk vindt om kennis …
Docenten Wiskunde en/ of Rekenen
Randstad
Voor de regio Noord-Holland (Amsterdam, Den Helder, Alkmaar, Purmerend, Heerhugowaard, Zaandam, Haarlem) zoeken wij docenten Wiskunde en/of Rekenen. Als docent Wiskunde beschik jij over je eerste- of tweedegraads bevoegdheid of je …
docent wiskunde (1e en/ of 2e graads)
Randstad
Docent wiskunde Amsterdam gezocht! Zijn cijfers helemaal jou ding? Dan zijn wij opzoek naar jou! voor een school in Amsterdam is Randstad Onderwijs opzoek naar een ervaren docent wiskunde die …
Docent wiskunde (2e graads)
Randstad
Docent wiskunde regio Amsterdam gezocht.Zijn cijfers helemaal jou ding? Dan zijn wij opzoek naar jou! voor een school in de omgeving Amsterdam is Randstad Onderwijs opzoek naar een ervaren docent …
Docent wiskunde
Matchpartner
Ben jij de docent wiskunde die het beste uit de leerlingen haalt? Dan hebben wij jou heel hard nodig.  Wij zoeken per direct een docent wiskunde binnen het vmbo voor 0,8 …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Wiskunde

Hoe goed is de toekomst voor de Leraar Wiskunde? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Wiskunde (of iemand die zoek naar een baan als leraar Wiskunde) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij de beta vakken (natuur-scheikunde, wiskunde) juist tegenovergesteld. Elke week komen er nieuwe vacatures bij.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Wiskunde zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Wiskunde

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

22


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar Wiskunde worden: Opleidingen tot Leraar Wiskunde

Hoe word je een Leraar Wiskunde? 

De meeste Docenten Wiskunde hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO Wiskunde gevolgd (tegenwoordig Bachelor/Master of Education in Mathematics). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Wiskunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare vakkennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leraar Wiskunde

Pabo-Top (verkorte voltijdopleiding tot Leraar Basisonderwijs)
Let op: dit is een bekostigde opleiding. U dient zich ook via Studielink in te schrijven Wat houdt d​​e Pabo-TOP in? Tijdens je studie aan de Pedagogische Academie word je in …
Rekencoördinator
REKENCOÖRDINATOR PRIMAIR ONDERWIJS De opleiding tot rekencoördinator richt zich op de vakdidactiek rekenen-wiskunde in de klas/school én op de coördinerende rol van de leraar, de innovatiecoach, binnen de organisatie. Een …
Meer opleidingen Leraar Wiskunde

Weet je nog niet of je Leraar Wiskunde wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leraar Wiskunde of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Leraar Wiskunde

Met wie werkt een Leraar Wiskunde samen? 

Een Leraar Wiskunde komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector ofconrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Wiskunde


Organisaties waar een Leraar Wiskunde werkzaam is

Waar werkt een Leraar Wiskunde meestal? 

Een Leraar Wiskunde komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (MiddelbareSschool). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Wiskunde

Waar kun je het beste werken als Leraar Wiskunde? Hieronder vindt je de best door de Leraar Wiskunde beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Wiskunde.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Wiskunde:

Welke competenties heeft een een Leraar Wiskunde nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Leraar Wiskunde

Wat voor persoonlijkheid heb je als Leraar Wiskunde nodig? 

De Leraar Wiskunde moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel , soms in groepsverband, de Wiskunde te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Wiskundedocenten staan er om bekend wiskunde te zien als een spel, of als een methodiek om het dagelijks leven aan de wiskundige taal te onderwerpen. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Wiskunde grip hebben op zijn leerlingen en kennis hebben van abstractie. Echter, hij moet deze ook weer kunnen concretiseren en vergelijkingen/formules op een heldere wijze uitleggen. Net als zijn leerlingen moet de Leraar Wiskunde net zo lang rekenen/stuwen met sommen of probleemstukken tot ze zijn opgelost (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Wiskunde


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Leraar Wiskunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Wiskunde

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Wiskunde

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Wiskunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Wiskunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Wiskunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Wiskunde. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Wiskunde iets voor je?

Zou je graag Leraar Wiskunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Wiskunde bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Wiskunde

Biyen Doorsen

Ik ben wiskunde leraares ik woon in Suriname ik ben bezig om naar Nederland teverhuizen om te komen werken als iets voor mij is hoor ik het graag ctolvd@live.com  wiskunde 2 graad nummer +597 8636035

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar