Leraar Wiskunde Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Wiskunde? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar wiskunde. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar wiskunde wordt.

 

Wat is een Leraar Wiskunde?

Als Docent Wiskunde sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Wiskunde in de breedste zin van het woord: algebra, meetkunde, kansrekening, enz. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.Wil je werken als Leraar Wiskunde?

Werk je al als Leraar Wiskunde en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Wiskunde worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Wiskunde, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Wiskunde in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2251 tot €4567

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

418


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Wiskunde

Wat verdient een Leraar Wiskunde?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Wiskunde die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Wiskunde doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2010).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.251,-
€ 2.264,-
€ 2.273,-

€ 3.441,-
€ 4.015,-
€ 4.567,-

Salarisschaal Leraar Wiskunde

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar Wiskunde

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Wiskunde? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Wiskunde. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Wiskunde vacatures

Vacature Docent wiskunde
Randstad
Functieomschrijving Er zijn maar twee type mensen op aarde. Zij die wiskunde begrijpen en zij die geen wiskunde begrijpen. Behoor jij tot de eerste groep? Wil je graag jongeren helpen …
Vacature Docent wiskunde (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving Voor een school in Amsterdam zijn wij op zoek naar een Docent Wiskunde voor 0,8 fte. De duur van deze vacature docent Wiskunde is tot het einde van het …
Vacature Docent wiskunde
Randstad
Functieomschrijving Weet jij de leerling van deze tijd te bereiken met jouw kennis van wiskunde? Kun jij wiskunde begrijpelijk maken voor de leerlingen van deze tijd? Wij zoeken de wiskunde …
Vacature Docent wiskunde (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving Voor een grote praktijkgerichte opleider binnen het MBO, zoeken wij met spoed een docent Wiskunde 2e graads. Het betreft een tijdelijke functie ziektevervanging.wat bieden wij jou Marktconform salaris …
Vacature Docent Wiskunde
Mediacollege Amsterdam
Docent wiskunde & rekenenVoor het vmbo van het Mediacollege Amsterdam (Ma) zijn we opzoek naar twee enthousiaste en inspirerende docenten wiskunde & rekenen.Past deze baan bij jou? Als …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Wiskunde

Wat is de toekomst van Leraar Wiskunde?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Wiskunde (of iemand die zoek naar een baan als leraar Wiskunde) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij de beta vakken (natuur-scheikunde, wiskunde) juist tegenovergesteld. Elke week komen er nieuwe vacatures bij.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Wiskunde zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Wiskunde

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

418


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar Wiskunde worden: Opleidingen tot Leraar Wiskunde

Wil je Leraar Wiskunde worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar Wiskunde.

Hoe word je een Leraar Wiskunde? 

De meeste Docenten Wiskunde hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO Wiskunde gevolgd (tegenwoordig Bachelor/Master of Education in Mathematics). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Wiskunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare vakkennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Leraar Wiskunde

Basiskennis wiskunde
Wiskunde ligt aan de basis van veel van onze dagelijkse situaties. Het totaalbedrag bij het boodschappen doen, het berekenen van een kortingspercentage, het afsluiten van een lening bij de bank …
Basiskennis wiskunde
VWO Wiskunde B
Wiskunde B verdiept zich in de meer wetenschappelijke tak van de wiskunde. Je verkent onder meer het berekenen en opstellen van wiskundige formules, algebra en goniometrie. Met deze kennis kun …
VWO Wiskunde B
VWO Wiskunde B E-Learning
Haal het officiële staatsexamen VWO Wiskunde Bcomplete lesstof + examentraining Puzzelen met cijfers. Aan de slag met algebra, formules, vergelijkingen en wiskundig redeneren. Wiskunde B is de meer theoretische tegenhanger …
VWO Wiskunde B E-Learning
VWO Wiskunde B Thuisstudie
Haal het officiële staatsexamen VWO Wiskunde Bcomplete lesstof + examentraining Puzzelen met cijfers. Aan de slag met algebra, formules, vergelijkingen en wiskundig redeneren. Wiskunde B is de meer theoretische tegenhanger …
VWO Wiskunde B Thuisstudie
VWO Wiskunde A E-Learning
Haal het officiële staatsexamen VWO Wiskunde Acomplete lesstof + examentraining Problemen oplossen met cijfers en sommen? Uitrekenen hoe groot of klein – statistisch gezien – de kans is dat een …
VWO Wiskunde A E-Learning

Omscholen of doorgroeien tot Leraar Wiskunde

Als je Leraar Wiskunde wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Wiskunde zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Wiskunde

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Wiskunde?

Competenties en Vaardigheden Leraar Wiskunde

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar Wiskunde nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar Wiskunde nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Wiskunde

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Leraar Wiskunde

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Wiskunde. Als Leraar Wiskunde wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Wiskunde:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Wiskunde

Vakkennis voor een Leraar Wiskunde

Het is voor een Leraar Wiskunde ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar Wiskunde zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar Wiskunde

VWO Wiskunde B E-Learning
Haal het officiële staatsexamen VWO Wiskunde Bcomplete lesstof + examentraining Puzzelen met cijfers. Aan de slag met algebra, formules, vergelijkingen en wiskundig redeneren. Wiskunde B is de meer theoretische tegenhanger …
VWO Wiskunde B E-Learning
VWO Wiskunde A E-Learning
Haal het officiële staatsexamen VWO Wiskunde Acomplete lesstof + examentraining Problemen oplossen met cijfers en sommen? Uitrekenen hoe groot of klein – statistisch gezien – de kans is dat een …
VWO Wiskunde A E-Learning
HAVO Wiskunde A E-Learning
Haal het officiële staatsexamen HAVO Wiskunde Acomplete lesstof + examentraining Grafieken lezen? Berekenen welk abonnement het voordeligst is? De ideale bureaustoel ontwerpen met wiskundige modellen? Volg de cursus HAVO Wiskunde …
HAVO Wiskunde A E-Learning
HAVO Wiskunde B E-Learning
Haal het officiële staatsexamen HAVO Wiskunde Bcomplete lesstof + examentraining Geometrische figuren tekenen. De tijd berekenen die de maan op aarde zichtbaar is. Snijpunten in een grafiek berekenen. De cursus …
HAVO Wiskunde B E-Learning

Werkervaring Leraar Wiskunde

Het is voor een startend Leraar Wiskunde die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Wiskunde is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Informatica .

Iets anders leren?

Is Leraar Wiskunde het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar Wiskunde

Met wie werkt een Leraar Wiskunde samen? 

Een Leraar Wiskunde komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector ofconrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Wiskunde


Organisaties waar een Leraar Wiskunde werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Wiskunde meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Wiskunde?

Een Leraar Wiskunde komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (MiddelbareSschool). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Wiskunde

Waar kun je het beste werken als Leraar Wiskunde? Hieronder vind je de best door de Leraar Wiskunde beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Wiskunde.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Wiskunde:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Wiskunde.

Welke competenties heeft een Leraar Wiskunde nodig?

Een Leraar Wiskunde heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Wiskunde

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Wiskunde passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Wiskunde nodig? 

De Leraar Wiskunde moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel , soms in groepsverband, de Wiskunde te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Wiskundedocenten staan er om bekend wiskunde te zien als een spel, of als een methodiek om het dagelijks leven aan de wiskundige taal te onderwerpen. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Wiskunde grip hebben op zijn leerlingen en kennis hebben van abstractie. Echter, hij moet deze ook weer kunnen concretiseren en vergelijkingen/formules op een heldere wijze uitleggen. Net als zijn leerlingen moet de Leraar Wiskunde net zo lang rekenen/stuwen met sommen of probleemstukken tot ze zijn opgelost (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Wiskunde


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Leraar Wiskunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Wiskunde

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Wiskunde

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Wiskunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Wiskunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Wiskunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Wiskunde. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Wiskunde iets voor je?

Zou je graag Leraar Wiskunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Wiskunde bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Wiskunde?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Leraar Wiskunde

Vacature Docent Wiskunde
Mediacollege Amsterdam
Docent wiskunde & rekenen Voor het vmbo van het Mediacollege Amsterdam (Ma) zijn we opzoek naar twee enthousiaste en inspirerende docenten wiskunde & rekenen. Past deze baan bij jou? Als …
Vacature Docent wiskunde tweedegraads
Matchpartner
Functieomschrijving Matchpartner Onderwijs zoekt per direct een docent wiskunde voor een voortgezet onderwijsinstelling in Breda. Deze vacature staat open voor 0,6 tot 0,8 fte. Je geeft les binnen het vmbo. …
Vacature docent wiskunde in Zwijndrecht
DevelsteinCollege
Voor de vestiging Loket (vmbo-bk) zijn wij per 1 augustus 2021 op zoek naar een: docent wiskunde tweedegraads bevoegd of studerende daarvoor 20 tot 24 lesuren in de onder- en …
Vacature Docent Wiskunde 2e graad in Venlo
Valuascollege
We zijn per 1 augustus 2021 op zoek naar een docent wiskunde 2e graad. Onze voorkeur gaat uit naar een bevoegd docent wiskunde, maar anderen met een relevante opleiding worden …
Vacature Docent Wiskunde 0,6 fte (1e graad) in Venlo
Blariacumcollege
Wat verwachten we van jou? Wij zoeken per 1 augustus een bevoegd docent wiskunde 1e graad. De lessen zullen worden gegeven in de bovenbouw van het havo-vwo.

Actuele blogposts


reacties op Leraar Wiskunde

Biyen Doorsen

Ik ben wiskunde leraares ik woon in Suriname ik ben bezig om naar Nederland teverhuizen om te komen werken als iets voor mij is hoor ik het graag ctolvd@live.com  wiskunde 2 graad nummer +597 8636035

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar