Lid Tweede Kamer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Lid Tweede Kamer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep lid tweede kamer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je lid tweede kamer wordt.

 

Wat is een Lid Tweede Kamer?

De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlands parlement. De Tweede Kamer speelt een belangrijke rol bij de beleidsvorming en controleert de regering. Een Lid van de Tweede Kamer neemt één van de 150 zetels in en vertegenwoordigd een politieke partij. Leden van de Tweede Kamer worden direct verkozen door het volk tijdens Tweede Kamer verkiezingen. De samenstelling reflecteert de opvattingen van de samenleving en een Tweede Kamerlid is verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de kiezers.

 

Een Tweede Kamerlid maakt onderdeel uit van dit belangrijke bestuursorgaan. Een aantal rechten horen bij deze functie die het Lid in staat stellen om de taken goed uit te voeren. Zo is er het budgetrecht, enquêterecht, recht van amendement en recht van initiatief. Dit betekent dat Leden van de Tweede Kamer verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van de rijksbegroting en toezicht houden op de uitvoering ervan. Een meerderheid in de Tweede Kamer kan een zelfstandig parlementair onderzoek instellen, indien dat nodig wordt geacht. Ook mag ieder Lid van de Tweede Kamer een voorstel indienen om onderdelen van een wetsvoorstel te wijzigen of op eigen initiatief een wetsvoorstel indienen. Daarnaast delen Tweede Kamerleden met Eerste Kamerleden het recht om vragen te stellen aan het kabinet en het recht om moties in te dienen.  

Past het beroep Lid Tweede Kamer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Lid Tweede Kamer

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, Tweede Kamerlid

Wil je werken als Lid Tweede Kamer?

Werk je al als Lid Tweede Kamer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Lid Tweede Kamer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Lid Tweede Kamer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Lid Tweede Kamer in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €7750 tot €7750

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Lid Tweede Kamer

Wat verdient een Lid Tweede Kamer?

Een Tweede Kamerlid verdient ongeveer €7.750,- exclusief eindejaarsuitkering. 

Salarisschaal Lid Tweede Kamer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Lid Tweede Kamer

Er zijn geen vacatures Lid Tweede Kamer aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Lid Tweede Kamer in werkt.

Meer weten over de sector waar een Lid Tweede Kamer in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Lid Tweede Kamer

Wat zijn de baankansen voor een Lid Tweede Kamer?

Leden van de Tweede Kamer vinden vaak emplooi buiten de Tweede Kamer als hun ambtstermijn is verstreken. Vanwege het opgebouwde netwerk is er vaak interesse vanuit het bedrijfsleven om van dit netwerk gebruik te maken. Daarnaast blijven veel Tweede Kamerleden actief in de Publieke Sector. Veel Tweede Kamerleden hebben de ambitie door te groeien naar de post van Minister maar dit is uiteindelijk maar voor weinigen weggelegd.

De actuele kans op werk voor een Lid Tweede Kamer

De kans op werk voor het beroep Lid Tweede Kamer is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Lid Tweede Kamer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Lid Tweede Kamer worden: Opleidingen tot Lid Tweede Kamer

Wil je Lid Tweede Kamer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Lid Tweede Kamer.

Hoe word je een Lid Tweede Kamer? 

Er bestaat geen specifieke opleiding die iemand voorbereid op de functie van Tweede Kamerlid, aangezien Leden verkozen worden door het volk. Het is een functie die vooral op ervaring aankomt. Een Lid van de Tweede Kamer moet wel ouder dan 18 jaar zijn en zich kandidaat stellen. Deze optie is open voor particulieren en mensen die een nieuwe politieke groepering oprichten, maar meestal sluit iemand die zich verkiesbaar wil stellen als Tweed Kamerlid zich aan bij een politieke partij. 

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Lid Tweede Kamer

OR & Beloningsverschillen
Algemeen Ga het beloningsgesprek aan met uw bestuurder! Er is momenteel veel onvrede over de grote verschillen tussen topsalarissen en de salarissen op de werkvloer. Als OR-lid speelt u een …
OR & Beloningsverschillen

Omscholen tot Lid Tweede Kamer

Als je je wilt omscholen tot Lid Tweede Kamer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Lid Tweede Kamer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Lid Tweede Kamer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Lid Tweede Kamer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Lid Tweede Kamer

Als je Lid Tweede Kamer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Lid Tweede Kamer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Lid Tweede Kamer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Lid Tweede Kamer?

Competenties en Vaardigheden Lid Tweede Kamer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Lid Tweede Kamer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Lid Tweede Kamer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Lid Tweede Kamer

Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Lid Tweede Kamer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Lid Tweede Kamer. Als Lid Tweede Kamer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Lid Tweede Kamer:


zie volledige beschrijving persoonstype Lid Tweede Kamer

Vakkennis voor een Lid Tweede Kamer

Het is voor een Lid Tweede Kamer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Lid Tweede Kamer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Lid Tweede Kamer


Werkervaring Lid Tweede Kamer

Het is voor een startend Lid Tweede Kamer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Lid Tweede Kamer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Lid Tweede Kamer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Lid Tweede Kamer

Je kunt als Lid Tweede Kamer een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Lid Tweede Kamer is onderdeel van de beroepsfamilie Politieke bestuurders. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Lid Tweede Kamer


Hoofd beroepsgroep Lid Tweede Kamer

Het beroep Lid Tweede Kamer valt binnen de hoofdberoepsgroep Managers

Managers leiden ondernemingen, organisaties en overheden. Managers bepalen de doelstellingen, de strategie en het beleid van de organisatie of de afdeling. Daaropvolgend zorgen Managers ervoor dat de juiste activiteiten worden uitgevoerd en zorgen ze ervoor dat de benodigde middelen hiervoor beschikbaar zijn. Ze evalueren de resultaten en bepalen of de strategie, het beleid en de activiteiten de doelstellingen behalen. Op basis daarvan wordt het beleid, de activiteiten en de budgetten doorgezet, herzien of aangepast. Een manager is vaak de eindverantwoordelijke voor het resultaat en de werkwijze van de organisatie.

Veelvoorkomende taken en verantwoordelijkheden van de hoofdgroep Managers

 • het formuleren en/of adviseren van beleid, budgetten, wet- en regelgeving
 • het bepalen van de doelstellingen, de normen en prestatie indicatoren
 • zorgen voor beleid, procedures en systemen om de resultaten te evalueren
 • het autoriseren van materiële, personele en financiële middelen om de activiteiten te kunnen uitvoeren
 • het monitoren en evalueren van de prestaties van de organisatie, de afdeling en de medewerkers 
 • het selecteren of goedkeuren van de selectie van personeel
 • zorgen voor naleving van gezondheids- en veiligheidseisen 
 • plannen en aansturen van de dagelijkse werkzaamheden
 • vertegenwoordigen van de organisatie of afdeling tijdens vergaderingen of bijeenkomsten

 

Beroepen binnen de hoofdgroep Managers worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • 11 Topbestuurders, leden wetgevende instanties, beleidvoerende functies
 • 12 Managers op administratief en commercieel gebied
 • 13 Managers productie en gespecialiseerde dienstverlening
 • 14 Managers horeca, detailhandel en overige diensten

 
Netwerk Lid Tweede Kamer

Met wie werkt een Lid Tweede Kamer samen? 

Tweede Kamerleden hebben veel te maken met ministers, de minister-president en Leden van de Eerste Kamer. Als Tweede Kamerlid besteed je veel tijd aan vergaderen. Tijden plenaire vergaderingen komen de leden van de Tweede Kamer samen, tijden verenigde vergaderingen komen de Eerste en Tweede Kamer bijeen en specialistische onderwerpen worden besproken in commissievergaderingen waarbij gespecialiseerde Kamerleden en een minister en/of staatssecretaris aanwezig zijn.  


Lid Tweede Kamer


Organisaties waar een Lid Tweede Kamer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Lid Tweede Kamer meestal werkt.

Waar werkt een Lid Tweede Kamer?

Tweede Kamerleden werken in het Nederland parlement en dus voor een non-profit organisatie. 

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Lid Tweede Kamer

Waar kun je het beste werken als Lid Tweede Kamer? Hieronder vind je de best door de Lid Tweede Kamer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Lid Tweede Kamer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Lid Tweede Kamer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Lid Tweede Kamer.

Welke competenties heeft een Lid Tweede Kamer nodig?

Een Lid Tweede Kamer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Lid Tweede Kamer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Lid Tweede Kamer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Lid Tweede Kamer nodig? 

Als Tweede Kamerlid moet je een politieke visie hebben, besluitvaardig zijn en goed kunnen samenwerken. Aangezien Tweede Kamerleden vooral veel tijd doorbrengen in vergadering, is het ook belangrijk dat ze goed kunnen luisteren en overleggen. Belangrijke taken zijn het controleren van de wetgeving en beleid vormen. Dit vraagt om kwaliteiten als integriteit en de discipline om naar doelen toe te werken. (Perfectionist) Een Tweede Kamerlid is doelgericht en streeft ernaar een bepaalde politieke visie door te voeren. (Succesvole werker) Dit vergt een gedreven houding en het vermogen goed te kunnen redeneren en overtuigen

Bekijk de persoonstypen voor Lid Tweede Kamer


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Lid Tweede Kamer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Lid Tweede Kamer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Lid Tweede Kamer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Lid Tweede Kamer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Lid Tweede Kamer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Lid Tweede Kamer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Lid Tweede Kamer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Lid Tweede Kamer iets voor je?

Zou je graag Lid Tweede Kamer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Lid Tweede Kamer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Lid Tweede Kamer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar