Lid Tweede Kamer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Lid Tweede Kamer? Lees de functieomschrijving.

De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlands parlement. De Tweede Kamer speelt een belangrijke rol bij de beleidsvorming en controleert de regering. Een Lid van de Tweede Kamer neemt één van de 150 zetels in en vertegenwoordigd een politieke partij. Leden van de Tweede Kamer worden direct verkozen door het volk tijdens Tweede Kamer verkiezingen. De samenstelling reflecteert de opvattingen van de samenleving en een Tweede Kamerlid is verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de kiezers.

 

Een Tweede Kamerlid maakt onderdeel uit van dit belangrijke bestuursorgaan. Een aantal rechten horen bij deze functie die het Lid in staat stellen om de taken goed uit te voeren. Zo is er het budgetrecht, enquêterecht, recht van amendement en recht van initiatief. Dit betekent dat Leden van de Tweede Kamer verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van de rijksbegroting en toezicht houden op de uitvoering ervan. Een meerderheid in de Tweede Kamer kan een zelfstandig parlementair onderzoek instellen, indien dat nodig wordt geacht. Ook mag ieder Lid van de Tweede Kamer een voorstel indienen om onderdelen van een wetsvoorstel te wijzigen of op eigen initiatief een wetsvoorstel indienen. Daarnaast delen Tweede Kamerleden met Eerste Kamerleden het recht om vragen te stellen aan het kabinet en het recht om moties in te dienen.  

Wil je werken als Lid Tweede Kamer?

Werk je al als Lid Tweede Kamer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Lid Tweede Kamer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Lid Tweede Kamer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Lid Tweede Kamer in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €7750 tot €7750

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Lid Tweede Kamer

Wat verdient een Lid Tweede Kamer?

Een Tweede Kamerlid verdient ongeveer €7.750,- exclusief eindejaarsuitkering. 

Salarisschaal Lid Tweede Kamer

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Lid Tweede Kamer

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Lid Tweede Kamer

Hoe goed is de toekomst voor de Lid Tweede Kamer? 

Leden van de Tweede Kamer vinden vaak emplooi buiten de Tweede Kamer als hun ambtstermijn is verstreken. Vanwege het opgebouwde netwerk is er vaak interesse vanuit het bedrijfsleven om van dit netwerk gebruik te maken. Daarnaast blijven veel Tweede Kamerleden actief in de Publieke Sector. Veel Tweede Kamerleden hebben de ambitie door te groeien naar de post van Minister maar dit is uiteindelijk maar voor weinigen weggelegd.

Baankans Lid Tweede Kamer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Lid Tweede Kamer worden: Opleidingen tot Lid Tweede Kamer

Hoe word je een Lid Tweede Kamer? 

Er bestaat geen specifieke opleiding die iemand voorbereid op de functie van Tweede Kamerlid, aangezien Leden verkozen worden door het volk. Het is een functie die vooral op ervaring aankomt. Een Lid van de Tweede Kamer moet wel ouder dan 18 jaar zijn en zich kandidaat stellen. Deze optie is open voor particulieren en mensen die een nieuwe politieke groepering oprichten, maar meestal sluit iemand die zich verkiesbaar wil stellen als Tweed Kamerlid zich aan bij een politieke partij. 

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Lid Tweede Kamer

Or & Beloningsverschillen
Algemeen Ga het beloningsgesprek aan met uw bestuurder! Er is momenteel veel onvrede over de grote verschillen tussen topsalarissen en de salarissen op de werkvloer. Als OR-lid speelt u een …
Meer opleidingen Lid Tweede Kamer

Weet je nog niet of je Lid Tweede Kamer wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Lid Tweede Kamer of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Lid Tweede Kamer

Met wie werkt een Lid Tweede Kamer samen? 

Tweede Kamerleden hebben veel te maken met ministers, de minister-president en Leden van de Eerste Kamer. Als Tweede Kamerlid besteed je veel tijd aan vergaderen. Tijden plenaire vergaderingen komen de leden van de Tweede Kamer samen, tijden verenigde vergaderingen komen de Eerste en Tweede Kamer bijeen en specialistische onderwerpen worden besproken in commissievergaderingen waarbij gespecialiseerde Kamerleden en een minister en/of staatssecretaris aanwezig zijn.  


Lid Tweede Kamer


Organisaties waar een Lid Tweede Kamer werkzaam is

Waar werkt een Lid Tweede Kamer meestal? 

Tweede Kamerleden werken in het Nederland parlement en dus voor een non-profit organisatie. 

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Lid Tweede Kamer

Waar kun je het beste werken als Lid Tweede Kamer? Hieronder vindt je de best door de Lid Tweede Kamer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Lid Tweede Kamer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Lid Tweede Kamer:

Welke competenties heeft een een Lid Tweede Kamer nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Lid Tweede Kamer

Wat voor persoonlijkheid heb je als Lid Tweede Kamer nodig? 

Als Tweede Kamerlid moet je een politieke visie hebben, besluitvaardig zijn en goed kunnen samenwerken. Aangezien Tweede Kamerleden vooral veel tijd doorbrengen in vergadering, is het ook belangrijk dat ze goed kunnen luisteren en overleggen. Belangrijke taken zijn het controleren van de wetgeving en beleid vormen. Dit vraagt om kwaliteiten als integriteit en de discipline om naar doelen toe te werken. (Perfectionist) Een Tweede Kamerlid is doelgericht en streeft ernaar een bepaalde politieke visie door te voeren. (Succesvole werker) Dit vergt een gedreven houding en het vermogen goed te kunnen redeneren en overtuigen

Bekijk de persoonstypen voor Lid Tweede Kamer


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Lid Tweede Kamer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Lid Tweede Kamer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Lid Tweede Kamer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Lid Tweede Kamer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Lid Tweede Kamer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Lid Tweede Kamer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Lid Tweede Kamer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Lid Tweede Kamer iets voor je?

Zou je graag Lid Tweede Kamer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Lid Tweede Kamer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Lid Tweede Kamer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar