Lokettist Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Lokettist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Lokettist, zoals: "Wat doet een Lokettist?", of "Wat verdient een Lokettist? of "Hoe word je een Lokettist?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Lokettist nodig heeft.Wat is een Lokettist?

Een lokettist is iemand die een loket bemand. Dit kan gaan om allerlei soorten loketten, bijvoorbeeld een grenswisselkantoorloket, een gemeenteloket, een loket voor toeristeninformatie bij toeristische attracties en ga zo maar door.

De werkzaamheden van de lokettist bestaan in principe uit het verstrekken van informatie en/of het verkopen van producten of diensten en/of het verrichten van administratieve taken en/of doorverwijzen. Het is belangrijk dat de lokketist vriendelijk overkomt, overzichtelijk kan werken en een bepaalde mate van zelfstandigheid heeft. Verder is het werk niet in het bijzonder veeleisend.

Past het beroep Lokettist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Lokettist

Er zijn geen vacatures Lokettist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Lokettist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Lokettist in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Lokettist

Wat verdient een Lokettist?

Het maandsalaris van een lokettist kan uiteenlopen van rond de 1400 euro per maand tot en met ruim 2500 euro per maand. Het precieze salaris is afhankelijk van de werkzaamheden en de daarvoor vereiste kennis en vaardigheden. Indirect heeft dit dus ook met opleiding te maken.

Salarisschaal Lokettist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Lokettist

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Lokettist


Lokettist worden: Opleidingen tot Lokettist

Wil je Lokettist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Lokettist.

Hoe word je een Lokettist? 

Voor het beroep van lokettist is in principe geen opleiding nodig. Bepaalde werkgevers zoals een gemeente kunnen ervoor kiezen op een bepaald loket iemand neer te zetten met een bepaalde opleiding (mbo, hbo, enz.) omdat het werk bepaalde kennis of vaardigheden vereist. Ook zullen veel werkgevers trainingen geven op gebieden van bijvoorbeeld klantvriendelijkheid.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Lokettist

Er zijn geen opleidingen Lokettist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Lokettist in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Lokettist worden: Omscholen tot Lokettist

Als je je wilt omscholen tot Lokettist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Lokettist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Lokettist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Lokettist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Lokettist

Als je Lokettist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Lokettist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Lokettist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Lokettist?


Competenties en Vaardigheden Lokettist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Lokettist.

Welke competenties heeft een Lokettist nodig?

Een Lokettist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Lokettist

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis

Persoonlijkheid en Eigenschappen Lokettist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Lokettist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Lokettist nodig? 

De lokettist dient in de eerste plaats vriendelijk over te komen. Daarnaast moet hij of zij efficient kunnen werken en ook bij moeilijkere klanten/bezoekers geduldig en behulpzaam kunnen blijven. Hoewel dit overeenkomt met meerdere persoonstypen is het persoonstype Succesvolle werker het meest van toepassing.

Bekijk de persoonstypen voor Lokettist


Eigenschappen Lokettist

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Lokettist

Wat zijn de baankansen voor een Lokettist?

Een zoekopdracht op ‘lokettist’ levert niet zo gek veel op qua vacatures, maar dat is zo doordat veel lokettisten onder verschillende functietitels werkzaam zijn, bijvoorbeeld ‘servicemedewerker’, ‘informatiemedewerker’, ‘medewerker informatieverstrekking’, ‘verkoopmedewerker’, enzovoorts. Het arbeidsmarktperspectief voor dergelijke functies is al beter. Doorgroeimogelijkheden zijn er voor lokettisten dan weer minder, alleen met een opleiding en elders opgedane ervaring zal een lokettist aanspraak kunnen maken op een andere functie binnen dezelfde branche.

De actuele kans op werk voor een Lokettist

Het beroep Lokettist is onderdeel van de beroepsfamilie Kassamedewerkers en kaartverkopers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Kassamedewerkers en kaartverkopers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Lokettist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Lokettist

Je kunt als Lokettist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Lokettist is onderdeel van de beroepsfamilie Kassamedewerkers en kaartverkopers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Lokettist


Organisaties waar een Lokettist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Lokettist meestal werkt.

Waar werkt een Lokettist?

Lokettisten kunnen werken voor allerlei soorten bedrijven en overheidsinstellingen. Overal waar er loketten zijn, kort gezegd. Profit en non-profit dus.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Netwerk Lokettist

Met wie werkt een Lokettist samen? 

De lokettist heeft geen te specificeren netwerk. Naast andere lokettisten/servicemedewerkers hangt dit netwerk volledig af van het type werkgever.


 • Lokettist
 • Servicemedewerker
 • Medewerker informatiebalie
Lokettist

Interview met een Lokettist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Lokettist in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Lokettist
 • Servicemedewerker
 • Medewerker informatiebalie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar