Maintenance Engineer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Maintenance Engineer? Lees de functieomschrijving.

Een Maintenance Engineer houdt zich bezig met kapitaalgoederen. Dit zijn goederen waarmee een producent andere goederen of diensten produceert. Voorbeelden van kapitaalgoederen zijn machines, schepen, vliegtuigen, energiecentrales of installaties. Een Maintenance Engineer inspecteert de apparatuur of installaties, optimaliseert ze en verhelpt storingen en maakt de apparatuur/installaties gebruiksklaar. Ook registreert de Maintenance Engineer informatie over het functioneren van het kapitaalgoed en doet suggesties over verbeteringen. Hij plant en coördineert de uitvoering van onderhoudsactiviteiten.

Het is de verantwoordelijkheid van de Maintenance Engineer om het kapitaalgoed in een optimale staat te houden en ervoor te zorgen dat de onderhoudswerkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Hij is hierbij medeverantwoordelijk voor een de betrouwbaarheid van de installaties, voor ongestoorde productie en maximaal rendement. De Maintenance Engineer vervult een aansturende en uitvoerende rol. Om het functioneren van kapitaalgoederen aan te passen of te verbeteren heeft de Maintenance Engineer een signalerende en rapporterende functie.

Specifieke taken van een Maintenance Engineer zijn: preventief en correctief onderhoud, bewaken van bedrijfsprocessen, storingen verhelpen, het registreren en controleren van uitgevoerde werkzaamheden, bijhouden van technische voorraden en bijdragen aan verbeteringsprocessen.

De maintenance branche is onderverdeeld in vijf sectoren: Aviation, Maritiem, Procesindustrie, Energie en Infra. De verschillende vakgebieden van een Maintenance Engineer zijn: mechanica/werktuigbouwkunde, elektro(techniek), installatietechniek en mechatronica. De Maintenance Engineer beschikt over kennis en vaardigheden ten aanzien van besturingstechniek, meet- en regeltechniek, risicoanalyses en ICT. Naast technische vaardigheden heeft de Maintenance Engineer ook bedrijfseconomisch inzicht. Hij werkt volgens gestelde kaders voor kwaliteit, veiligheid en kosten. Dit zijn door branches vastgestelde eisen en wettelijk bepaalde vereisten.

Wil je werken als Maintenance Engineer?

Werk je al als Maintenance Engineer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Maintenance Engineer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Maintenance Engineer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Maintenance Engineer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderhoudsmonteur
 • Logistiek Medewerker
 • Werkvoorbereider
 • Projectleider
 • Installatiedeskundigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

57


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Maintenance Engineer

Wat verdient een Maintenance Engineer?

Het bruto maandsalaris van een beginnende Maintenance Engineer ligt op zo'n €2500. Met ervaring kan dit oplopen tot €4500.

Onder de secundaire arbeidsvoorwaarden vallen onder andere een vakantietoeslag, een pensioenregeling en meestal een reiskostenvergoeding. Soms behoren ook een lease-auto en opleidingsmogelijkheden hiertoe.

Salarisschaal Maintenance Engineer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Maintenance Engineer

Op zoek naar een nieuwe baan als Maintenance Engineer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Maintenance Engineer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Maintenance Engineer vacatures

(Senior) Tenchnical Maintenance Engineer
Carriere Uitzendbureau
Over de functie De opdrachtgever produceert en distribueert vanuit Delft.ISO 9001 gecertificeerd.Duidelijke SHEQ regels.Just in Time productie proces, dus continuiteit essentieel.In onze productie worden verpakkingen in verschillende maateenheden gevuld.350 verschillende …
Maintenance engineer Inspectie en Preventie
Independent Recruiters Groep
Maintenance engineer Inspectie en Preventie gezocht! Ben jij de technisch specialist die de projecten op deze chemische plant wil coördineren? Ben jij de maintenance engineer die graag de zaken op …
Maintenance Technician (5-ploegendienst)
Nobru Technisch Personeel B.V.
Jij wilt graag allround aan de slag. Het uitvoeren van zowel elektrotechnisch als mechanisch onderhoud, daar ligt jouw uitdaging! Bij storingen reageer jij adequaat en met jouw technische expertise bedenk …
Werkvoorbereider Maintenance
Nobru Technisch Personeel B.V.
In deze rol ben jij verantwoordelijk voor het voorbereiden van alle onderhoudswerkzaamheden als het gaat om werktuigkundige installaties. Zowel voor bestaande installaties (productie/process/laboratoria) als ook ten behoeve van nieuwbouw / …
Maintenance & Reliability Engineer
Techsharks
De procesindustrie bestaat uit bedrijven die grondstoffen, producten en halffabricaten maken. De gebruikte grondstoffen zijn in het eindproduct niet meer te herkennen.Denk aan karton, kunststof, voedsel, medische toepassingen en talloze …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Maintenance Engineer

Hoe goed is de toekomst voor de Maintenance Engineer? 

Er is veel vraag naar technisch personeel door de groei van duurzame en kapitaalintensieve bedrijvigheid zoals luchtvaart, de maritieme industrie en infrastructuur. Onderhoud, en dus Maintenance Engineering, wordt steeds belangrijker als gevolg van de stijgende hoeveelheden apparatuur, machines, systemen en infrastructuur. Het arbeidsmarktperspectief van een opgeleide Maintenance Engineer is dus goed.

Doorgroeimogelijkeden van een Maintenance Engineer liggen in grotere of complexere bedrijfsprocessen en in managementfuncties.

Baankans Maintenance Engineer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

57


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Maintenance Engineer worden: Opleidingen tot Maintenance Engineer

Hoe word je een Maintenance Engineer? 

Een Maintenance Engineer heeft een technische opleiding op MBO of HBO niveau gevolgd. Voorbeelden zijn: Elektro-, Energie- of Besturingstechniek, of Onderhoudstechniek of -management.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Maintenance Engineer

Cursus Maintenance Engineer
Onacceptabel falen van installatiedelen aan machines wilt u zo veel mogelijk voorkomen om bedrijfszekerheid te garanderen en hoge kosten te voorkomen. Met de huidige, complexe machineparken is maintenance management dan …
Maintenance engineering (Dag)
Ben jij werkvoorbereider, monteur, engineer of operator en betrokken bij het waarborgen van onderhoud? Dan is deze cursus iets voor jou! Ben jij werkzaam als werkvoorbereider, monteur, engineer of operator …
Meer opleidingen Maintenance Engineer

Weet je nog niet of je Maintenance Engineer wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Maintenance Engineer of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Maintenance Engineer

Met wie werkt een Maintenance Engineer samen? 

Een Maintenance Engineer geeft leiding aan onderhoudsmonteurs. Hij werkt vaak samen met verschillende afdelingen in het bedrijf, zoals werkvoorbereiders, planners en logistiek medewerkers. Voor specifieke, technische kennis kan de Maintenance Engineer terecht bij technisch en installatiedeskundigen. Voor verbetervoorstellen werkt de Maintenance Engineer samen met de bepalers van het bedrijfsbeleid en de bedrijfsstrategie.


 • Onderhoudsmonteur
 • Logistiek Medewerker
 • Werkvoorbereider
 • Projectleider
 • Installatiedeskundigen
Maintenance Engineer


Organisaties waar een Maintenance Engineer werkzaam is

Waar werkt een Maintenance Engineer meestal? 

Een Maintenance Engineer is werkzaam zijn bij de technische dienst of op de service- en onderhoudsafdeling van een eigenaar, een producent of een onderhouder van kapitaalgoederen. Hij werkt binnen één van de sectoren van Maintenance: Aviation, Maritiem, Procesindustrie, Energie of Infrastructuur.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Maintenance Engineer

Waar kun je het beste werken als Maintenance Engineer? Hieronder vindt je de best door de Maintenance Engineer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Logo van Strukton Rail

Strukton Rail

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Maintenance Engineer:

Welke competenties heeft een een Maintenance Engineer nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Maintenance Engineer

Wat voor persoonlijkheid heb je als Maintenance Engineer nodig? 

Een Maintenance Engineer kan zich goed aanpassen, want hij moet zich voegen naar verschillende vastgestelde vereisten en kaders. Hij is heel nauwkeurig en analytisch, en heeft een signalerend en oplossend vermogen (Waarnemer). Hij ziet uit zichzelf wat er moet gebeuren en hoe dit aangepakt moet worden. Een Maintenance Engineer kan goed leiding geven en taken delegeren (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Maintenance Engineer


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Maintenance Engineer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Maintenance Engineer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Maintenance Engineer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Maintenance Engineer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Maintenance Engineer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Maintenance Engineer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Maintenance Engineer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Maintenance Engineer iets voor je?

Zou je graag Maintenance Engineer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Maintenance Engineer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Maintenance Engineer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar