Maintenance Engineer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Maintenance Engineer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep maintenance engineer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je maintenance engineer wordt.

 

Wat is een Maintenance Engineer?

Een Maintenance Engineer houdt zich bezig met kapitaalgoederen. Dit zijn goederen waarmee een producent andere goederen of diensten produceert. Voorbeelden van kapitaalgoederen zijn machines, schepen, vliegtuigen, energiecentrales of installaties. Een Maintenance Engineer inspecteert de apparatuur of installaties, optimaliseert ze en verhelpt storingen en maakt de apparatuur/installaties gebruiksklaar. Ook registreert de Maintenance Engineer informatie over het functioneren van het kapitaalgoed en doet suggesties over verbeteringen. Hij plant en coördineert de uitvoering van onderhoudsactiviteiten.

Het is de verantwoordelijkheid van de Maintenance Engineer om het kapitaalgoed in een optimale staat te houden en ervoor te zorgen dat de onderhoudswerkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Hij is hierbij medeverantwoordelijk voor een de betrouwbaarheid van de installaties, voor ongestoorde productie en maximaal rendement. De Maintenance Engineer vervult een aansturende en uitvoerende rol. Om het functioneren van kapitaalgoederen aan te passen of te verbeteren heeft de Maintenance Engineer een signalerende en rapporterende functie.

Specifieke taken van een Maintenance Engineer zijn: preventief en correctief onderhoud, bewaken van bedrijfsprocessen, storingen verhelpen, het registreren en controleren van uitgevoerde werkzaamheden, bijhouden van technische voorraden en bijdragen aan verbeteringsprocessen.

De maintenance branche is onderverdeeld in vijf sectoren: Aviation, Maritiem, Procesindustrie, Energie en Infra. De verschillende vakgebieden van een Maintenance Engineer zijn: mechanica/werktuigbouwkunde, elektro(techniek), installatietechniek en mechatronica. De Maintenance Engineer beschikt over kennis en vaardigheden ten aanzien van besturingstechniek, meet- en regeltechniek, risicoanalyses en ICT. Naast technische vaardigheden heeft de Maintenance Engineer ook bedrijfseconomisch inzicht. Hij werkt volgens gestelde kaders voor kwaliteit, veiligheid en kosten. Dit zijn door branches vastgestelde eisen en wettelijk bepaalde vereisten.Wil je werken als Maintenance Engineer?

Werk je al als Maintenance Engineer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Maintenance Engineer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Maintenance Engineer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Maintenance Engineer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderhoudsmonteur
 • Logistiek Medewerker
 • Werkvoorbereider
 • Projectleider
 • Installatiedeskundigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

88


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Maintenance Engineer

Wat verdient een Maintenance Engineer?

Het bruto maandsalaris van een beginnende Maintenance Engineer ligt op zo'n €2500. Met ervaring kan dit oplopen tot €4500.

Onder de secundaire arbeidsvoorwaarden vallen onder andere een vakantietoeslag, een pensioenregeling en meestal een reiskostenvergoeding. Soms behoren ook een lease-auto en opleidingsmogelijkheden hiertoe.

Salarisschaal Maintenance Engineer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Maintenance Engineer

Op zoek naar een nieuwe baan als Maintenance Engineer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Maintenance Engineer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Maintenance Engineer vacatures

Vacature Maintenance Technician Pharma
Trinamics
Onderhoudsmonteur - Maintenance Technician(Onderhoud, Storing, Maintenance, Technician, Monteur, Automation, production, Pharmaceutical,Netherlands, Haarlem, Amsterdam) OrganisatieVoor een aantal klanten binnen de gezondheidszorg en Pharma, fabrikanten van medische benodigdheden, geneesmiddelen en vaccins …
Vacature Maintenance Technician
Xelvin B.V.
Organisation Our client is a decisive and successful family business in the meat processing industry with a strong vision for the long term. They focus on delivering quality products for …
Vacature Maintenance Engineer - FOOD - verpakkingsfabriek
Progressive Recruitment
-- Maintenance Engineer Gezocht! -- Beste netwerk, Voor een van mijn klanten in de voedingsmiddelenindustrie (verpakkingsfabriek) ben ik op zoek naar een Maintenance Engineer. Heb jij +/- 5 jaar ervaring …
Vacature Maintenance Engineer, Zaandam of Dordrecht
Engie Nederland
FUNCTIEOMSCHRIJVING Als maintenance engineer focus je je op de cyclus van onderhoudsoptimalisatie van technische installaties van infrastructurele werken. De belangrijkste bijdragen zijn het opzetten, standaardiseren en optimaliseren van onderhoudsconcepten. Je …
Vacature Maintenance technician
Randstad
Functieomschrijving Als Maintenance Technician hou jij de nieuwe Oatly fabriek in Vlissingen draaiende. Super belangrijk. Want wereldwijd produceert men in Vlissingen de meeste havermelk. Samen met jouw collega’s in het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Maintenance Engineer

Wat is de toekomst van Maintenance Engineer?

Er is veel vraag naar technisch personeel door de groei van duurzame en kapitaalintensieve bedrijvigheid zoals luchtvaart, de maritieme industrie en infrastructuur. Onderhoud, en dus Maintenance Engineering, wordt steeds belangrijker als gevolg van de stijgende hoeveelheden apparatuur, machines, systemen en infrastructuur. Het arbeidsmarktperspectief van een opgeleide Maintenance Engineer is dus goed.

Doorgroeimogelijkeden van een Maintenance Engineer liggen in grotere of complexere bedrijfsprocessen en in managementfuncties.

Baankans Maintenance Engineer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

88


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Maintenance Engineer worden: Opleidingen tot Maintenance Engineer

Wil je Maintenance Engineer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Maintenance Engineer.

Hoe word je een Maintenance Engineer? 

Een Maintenance Engineer heeft een technische opleiding op MBO of HBO niveau gevolgd. Voorbeelden zijn: Elektro-, Energie- of Besturingstechniek, of Onderhoudstechniek of -management.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Maintenance Engineer

Cursus Maintenance engineer
Als Maintenance engineer is het uw verantwoordelijkheid (assets) productiemiddelen meerjarig in een optimale staat te houden. Tijdens deze cursus leert u de brug te slaan tussen productie en technische dienst …
Cursus Maintenance engineer
Maintenance engineering
Uitgebreid De horizon van de Maintenance Engineer wordt breder. Het gaat niet meer om het alleen in stand houden van installaties of andere assets, maar ook om het verlengen van …
Maintenance engineering
Maintenance engineering (Dag)
Ben jij werkvoorbereider, monteur, engineer of operator en betrokken bij het waarborgen van onderhoud? Dan is deze cursus iets voor jou! Ben jij werkzaam als werkvoorbereider, monteur, engineer of operator …
Maintenance engineering (Dag)
Maintenance engineering (Avond)
Ben jij werkvoorbereider, monteur, engineer of operator en betrokken bij het waarborgen van onderhoud? Dan is deze cursus iets voor jou! Ben jij werkzaam als werkvoorbereider, monteur, engineer of operator …
Maintenance engineering (Avond)
Cisco Certified Technician Supporting Cisco Routing and Switching Network Devices [RSTECH]
OVERVIEW The Cisco Certified Technician Supporting Cisco Routing and Switching Network Devices (RSTECH) v3.0 e-learning course focuses on the skills required for onsite support and maintenance of Cisco® routers, switches, …
Cisco Certified Technician Supporting Cisco Routing and Switching Network Devices [RSTECH]

Omscholen of doorgroeien tot Maintenance Engineer

Als je Maintenance Engineer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Maintenance Engineer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Maintenance Engineer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Maintenance Engineer?

Competenties en Vaardigheden Maintenance Engineer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Maintenance Engineer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Maintenance Engineer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Maintenance Engineer

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Maintenance Engineer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Maintenance Engineer. Als Maintenance Engineer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Maintenance Engineer:


zie volledige beschrijving persoonstype Maintenance Engineer

Vakkennis voor een Maintenance Engineer

Het is voor een Maintenance Engineer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Maintenance Engineer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Maintenance Engineer

Cisco Certified Technician Supporting Cisco Routing and Switching Network Devices [RSTECH]
OVERVIEW The Cisco Certified Technician Supporting Cisco Routing and Switching Network Devices (RSTECH) v3.0 e-learning course focuses on the skills required for onsite support and maintenance of Cisco® routers, switches, …
Cisco Certified Technician Supporting Cisco Routing and Switching Network Devices [RSTECH]

Werkervaring Maintenance Engineer

Het is voor een startend Maintenance Engineer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Maintenance Engineer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderhoudsmonteur .

Iets anders leren?

Is Maintenance Engineer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Maintenance Engineer

Met wie werkt een Maintenance Engineer samen? 

Een Maintenance Engineer geeft leiding aan onderhoudsmonteurs. Hij werkt vaak samen met verschillende afdelingen in het bedrijf, zoals werkvoorbereiders, planners en logistiek medewerkers. Voor specifieke, technische kennis kan de Maintenance Engineer terecht bij technisch en installatiedeskundigen. Voor verbetervoorstellen werkt de Maintenance Engineer samen met de bepalers van het bedrijfsbeleid en de bedrijfsstrategie.


 • Onderhoudsmonteur
 • Logistiek Medewerker
 • Werkvoorbereider
 • Projectleider
 • Installatiedeskundigen
Maintenance Engineer


Organisaties waar een Maintenance Engineer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Maintenance Engineer meestal werkt.

Waar werkt een Maintenance Engineer?

Een Maintenance Engineer is werkzaam zijn bij de technische dienst of op de service- en onderhoudsafdeling van een eigenaar, een producent of een onderhouder van kapitaalgoederen. Hij werkt binnen één van de sectoren van Maintenance: Aviation, Maritiem, Procesindustrie, Energie of Infrastructuur.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Maintenance Engineer

Waar kun je het beste werken als Maintenance Engineer? Hieronder vind je de best door de Maintenance Engineer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Logo van Strukton Rail

Strukton Rail

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Maintenance Engineer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Maintenance Engineer.

Welke competenties heeft een Maintenance Engineer nodig?

Een Maintenance Engineer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Maintenance Engineer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Maintenance Engineer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Maintenance Engineer nodig? 

Een Maintenance Engineer kan zich goed aanpassen, want hij moet zich voegen naar verschillende vastgestelde vereisten en kaders. Hij is heel nauwkeurig en analytisch, en heeft een signalerend en oplossend vermogen (Waarnemer). Hij ziet uit zichzelf wat er moet gebeuren en hoe dit aangepakt moet worden. Een Maintenance Engineer kan goed leiding geven en taken delegeren (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Maintenance Engineer


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Maintenance Engineer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Maintenance Engineer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Maintenance Engineer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Maintenance Engineer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Maintenance Engineer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Maintenance Engineer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Maintenance Engineer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Maintenance Engineer iets voor je?

Zou je graag Maintenance Engineer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Maintenance Engineer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Maintenance Engineer?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Maintenance Engineer

Vacature Maintenance engineer
Yacht
Functieomschrijving Voor onze klant Shell HQ in Den Haag zijn wij op zoek naar een Maintenance Engineer Elektrotechniek. Wat ga je doen? Voor onze klanten verzorgen wij het integrale technisch …
Vacature Maintenance Technician
XDES
XDES is specialist in recruitment van technisch ; Functiebeschrijving Binnen onze afdeling Maintenance & Reliability van de afdeling Verpakking zijn wij op zoek naar een Maintenance Technician. Als Maintenance …
Vacature Maintenance Engineer
Connetix Nederland
Heb jij de laatste jaren de nodige expertise opgebouwd in railtechnieken en ben je klaar om de stap te zetten naar de rol van Maintenance Engineer of voor jezelf verder …
Vacature Maintenance Technician | Nijmegen | €40K - €50K
Life Sciences
Maintenance Technician | Nijmegen | €40K - €50K Wat ga je doen als Maintenance Technician? Je bent bezig met correctief onderhoud, waarbij je veel meedenkt in het preventieve deel. Jij …
Vacature Maintenance Technician
XDES
XDES is specialist in recruitment van technisch ; Functiebeschrijving Je komt te werken in het Maintenance team waar je samen met 20 collega's verantwoordelijk bent voor de technische performance …

Actuele blogposts


reacties op Maintenance Engineer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar