MBO/HBO docent sociologie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een MBO/HBO docent sociologie? Lees de functieomschrijving.

De docent sociologie geeft les in het vak sociologie.

De docent sociologie geeft les op een MBO of HBO opleiding waar het vak sociologie gegeven wordt (waaronder bijvoorbeeld de opleiding bestuurskunde, bedrijfskunde of de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening). De docent sociologie geeft les in alle facetten van het vak sociologie. Dit vak gaat over de samenleving en de maatschappij en gaat over onderwerpen als de mate waarin samenlevingen saamhorigheid vertonen of juist het tegenovergestelde doen, ongelijkheden binnen de samenleving en samenleving binnen de verschillende overheden, bedrijven en instellingen. De docent sociologie geeft les over de menselijke samenleving en de verschijnselen van deze samenleving en in dit vak staan dan met name de inrichting, veranderingen en sociologische problemen centraal.

De docent sociologie ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Hij geeft theorieles in het vak sociologie, laat zijn leerlingen/studenten discusseren over verschillende onderwerpen zodat ze hun mening kunnen laten horen en ontwikkelen en geeft zijn leerlingen/studenten verschillende theorie en praktijkopdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens die hij vervolgens nakijkt, met de leerlingen/studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Na aanleiding van al deze resultaten kijkt de docent sociologie naar de studievoortgang en de studieprestaties van zijn leerlingen/studenten en gaat waar nodig met ze om de tafel om te kijken wat er beter moet en wat er moet veranderen.

De docent sociologie heeft verstand van het vak sociologie en weet zijn kennis en visie op een interessante, leuke en educatieve manier op zijn leerlingen/studenten over te brengen en durft streng op te treden wanneer een leerling/student zich vervelend gedraagt om de orde in de klas te bewaken en/of herstellen. Naast zijn werkzaamheden in de klas houdt de docent sociologie de actualiteit goed bij om deze in zijn lessen te verwerken/mee te nemen m zijn lesmateriaal altijd actueel te houden en er met zijn leerlingen/studenten over te praten.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent sociologie ook aanwezig bij vergaderingen met collega's (om over de leerlingen/studenten te praten en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleidingen en de school) en is hij aanwezig bij ouderavonden om met de ouders van leerlingen/studenten over de studievoortgang en studieprestaties van hun kind te praten.

Wil je werken als MBO/HBO docent sociologie?

Werk je al als MBO/HBO docent sociologie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je MBO/HBO docent sociologie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor MBO/HBO docent sociologie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep MBO/HBO docent sociologie in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen/studenten
 • Mensen uit het vak
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Ouders van leerlingen/studenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden MBO/HBO docent sociologie

Wat verdient een MBO/HBO docent sociologie?

De docent sociologie verdient tussen de €1600,- en €2200,- bruto per maand, afhankelijk van de school waar hij werkzaam is en het aantal jaren werkervaring.

Salarisschaal MBO/HBO docent sociologie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures MBO/HBO docent sociologie

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden MBO/HBO docent sociologie

Hoe goed is de toekomst voor de MBO/HBO docent sociologie? 

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent sociologie is goed. Er is relatief veel werkgelegenheid op de verschillende opleidingen. Daarnaast kan de docent sociologie met een relevante opleiding of werkervaring ook les gaan geven in het vak Maatschappijleer.

Daarnaast kan de docent sociologie naast zijn werkzaamheden als docent ook een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen (waaronder bijvoorbeeld een mentorrol).

Baankans MBO/HBO docent sociologie

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

MBO/HBO docent sociologie worden: Opleidingen tot MBO/HBO docent sociologie

Hoe word je een MBO/HBO docent sociologie? 

De docent sociologie heeft een HBO opleiding ''Leraar maatschappijleer'' of een WO opleiding ''Behavioural and Social Sciences'', ''Leraar 1e graad Maatschappijleer'', ''Leraar VHO in Maatschappijleer'', Mens en Maatschappijonderwijs en Communicatie'', ''Sociologie'', ''Sociology and Social Research''. Al deze opleidingen zijn over het algemeen vierjarig.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot MBO/HBO docent sociologie

Meer opleidingen MBO/HBO docent sociologie

Weet je nog niet of je MBO/HBO docent sociologie wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding MBO/HBO docent sociologie of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk MBO/HBO docent sociologie

Met wie werkt een MBO/HBO docent sociologie samen? 

Het netwerk van de docent sociologie bestaat uit zijn leerlingen/studenten, mensen uit het vak die op school komen spreken, collega's, de directeur van de school en de ouders van leerlingen/studenten tijdens ouderavonden.


 • Leerlingen/studenten
 • Mensen uit het vak
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Ouders van leerlingen/studenten
MBO/HBO docent sociologie


Organisaties waar een MBO/HBO docent sociologie werkzaam is

Waar werkt een MBO/HBO docent sociologie meestal? 

De docent sociologie werkt op een MBO of HBO opleiding op een school.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers MBO/HBO docent sociologie

Waar kun je het beste werken als MBO/HBO docent sociologie? Hieronder vindt je de best door de MBO/HBO docent sociologie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep MBO/HBO docent sociologie.

Competenties, Skills en Vaardigheden MBO/HBO docent sociologie:

Welke competenties heeft een een MBO/HBO docent sociologie nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen MBO/HBO docent sociologie

Wat voor persoonlijkheid heb je als MBO/HBO docent sociologie nodig? 

De docent sociologie is een waarnemer. Hij houdt goed de actualiteit bij en kijkt naar veranderingen binnen de samenleving en maatschappij m deze in zijn lesmateriaal mee te kunnen nemen en te verwerken. Ook let hij goed op zijn leerlingen/studenten en hun studievoortgang om ze zo optimaal te kunnen begeleiden. Dit maakt de docent sociologie ook een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak sociologie over op zijn leerlingen/studenten en biedt ze waar nodig individuele begeleiding of extra tips, hulp en adviezen.

Bekijk de persoonstypen voor MBO/HBO docent sociologie


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een MBO/HBO docent sociologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep MBO/HBO docent sociologie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep MBO/HBO docent sociologie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie MBO/HBO docent sociologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als MBO/HBO docent sociologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor MBO/HBO docent sociologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als MBO/HBO docent sociologie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep MBO/HBO docent sociologie iets voor je?

Zou je graag MBO/HBO docent sociologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als MBO/HBO docent sociologie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar