Mediator worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Mediator worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Mediator worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Mediator? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Mediator goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Mediator?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Mediator wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Mediator.

Alles over hoe je Mediator kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Mediator?

Omdat Mediator nog steeds een vrij beroep is, is er geen opleiding vereist. Vrijwel iedereen kan zich namelijk Mediator noemen. De meeste gecertificeerde Mediators hebben echter een juridische opleiding gevolgd op WO niveau en hebben daarna nog een cursus gevolgd. Ook bestaat er een HBO cursus Mediator. Wil je je als Mediator aansluiten bij het MfN (Mediator federatie Nederland) dan moet je slagen voor een kennistoets. Bij het MfN aangesloten Mediators voldoen aan de kwaliteitseisen van de SKM (Stichting Kwaliteit Mediators). Zij hebben een erkende Mediation opleiding gevolgd en houden hun kennis en vaardigheden op peil.

Inhoud opleiding mediation

Tijdens een opleiding Mediation leer je o.a. conflictgesprekken te voeren. Doel is een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden, zodat ze niet naar de rechter hoeven. Je leert alles over mediationvaardigheden, het onderscheid tussen informeren en adviseren, de omgang met externe adviseurs enzovoort. Ook leer je typische organisatieconflicten herkennen en hiervoor oplossingen te bedenken.

Welke vaardigheden heb je nodig om Mediator te worden?

Om Mediator te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Mediator zijn Inlevingsvermogen, Respectvol en Gevoeligheid. Ook zijn Helder communiceren, Taalkennis en Integriteit belangrijke vaardigheden als je Mediator wilt worden. Verder zijn Zelfbeheersing, Bemiddelingskracht en Motivatie ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Mediator te worden?

Als je Mediator wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Mediator

 • Conflicten beheersen
 • Doorzettingsvermogen
 • Integriteit
 • Leiderschap
 • Luisteren
 • Onafhankelijkheid
 • Sensitiviteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Mediator te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Mediator te worden zijn Empathie, Diplomatiek en Zorgzaamheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Trouw, Integriteit en Punctueel.


Met welke persoonstypen kun je Mediator worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Mediator. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Mediator zijn de Bemiddelaar en de Loyalist.

Als Mediator is het erg belangrijk dat je diplomatiek kunt zijn. Je moet er namelijk voor zorgen dat je partijen zoveel mogelijk hun eigen gang laat gaan maar dat je toch een sturende factor bent (Bemiddelaar). Empatisch vermogen is ook een belangrijk eigenschap omdat je je moet kunnen inleven in de standpunten van beide partijen. Verder heb je een groot voordeel als M ediator als je geduldig kunt zijn. Conflicten zullen namelijk niet in een dag opgelost zijn. Er zal vaak een lange tijd overheen gaan voordat partijen tot een oplossing kunnen komen (Bemiddelaar).

Opleiding Mediator

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Mediator kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Mediator. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Mediator. Maar ook cursussen en trainingen voor de Mediator.

Top 5 opleidingen Mediator

Opleiding tot mediator
Resultaat Je bent in staat om als beginnend mediator op te treden Je stelt je als mediator neutraal op Je beheerst de benodigde bemiddelingsvaardigheden Je kunt omgaan met ingewikkelde conflictsituaties …
Opleiding tot mediator
De Interculturele Mediator
Of u nu een buurtbemiddelaar bent, een echtscheidingsbemiddelaar, een business mediator of een arbeidsmediator: mediators van allerlei pluimage hebben te maken met diversiteit aan de mediationtafel. Culturele verschillen kunnen misverstanden …
De Interculturele Mediator
Mediator in Strafzaken
Het is steeds gebruikelijker om daders en slachtoffers van strafbare feiten met elkaar in gesprek te brengen. Dit herstelrecht is intussen zelfs vastgelegd in het Nederlands strafrecht, en rechters verwijzen …
Mediator in Strafzaken
Mindfulness voor de Mediator
Het betreft een introductie van mindfulness in mediation. Theorie en praktijkoefeningen om tegelijkertijd ontspannen, aandachtig en vrij(er) van oordelen te zijn. Dat helpt om met meer zelfvertrouwen Het betreft een …
Mindfulness voor de Mediator
Opleiding tot mediator
Dé Mediatoropleiders bieden een efficiënte, compacte en hoogwaardige kwaliteit opleiding tot mediator. Geheel geaccrediteerd conform MfN-protocol, Intop exameneisen en gericht op het voeren van een succesvolle mediationpraktijk. Ook als u …
Opleiding tot mediator

Omscholen tot Mediator

Hoe kan je omscholen tot Mediator? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Mediator zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Mediator

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Mediator?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Mediator. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Mediator?

Als je wilt omscholen tot Mediator is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Mediator

Wat verdient een Mediator? Het salaris van een Mediator begint bij €3800,- bruto per maand. Een ervaren Mediator verdient tot maximaal €6000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Mediator

Ondernemingsplan voor de vrijgevestigde Mediator

Ondernemingsplan voor de vrijgevestigde Mediator

De workshop Ondernemersplan van de vrijgevestigde Mediator levert u een compleet commercieel plan op waarmee u de continuïteit van uw praktijk waarborgt voor de toekomst. Veelal zijn Mediators vakinhoudelijke professionals die alles weten van onderlinge dynamiek tussen partijen, maar zijn …

 • Onderwerp opleiding Mediator
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 395,00
 • Duur 1 dag
informatiebijeenkomst Basisopleiding tot (MfN) Mediator

informatiebijeenkomst Basisopleiding tot (MfN) Mediator

Tijdens deze middag of avond informeren wij u over onze opleiding tot (MfN) Mediator en eventuele verdere specialisaties. Tijden: - Donderdag 30 mei 2024; 15:00-17:00, Online platform. - Woensdag 12 j Telefonisch of live spreken mediator/trainer Het is te allen …

 • Onderwerp opleiding Mediator
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 0,00
 • Duur 3 uren
Opleiding tot Familie Mediator

Opleiding tot Familie Mediator

Wilt u zich na uw basisopleiding mediation kwalificeren in het professioneel begeleiden van gezins- en familieleden bij het oplossen van hun onderlinge problemen? Vanaf 2013 worden toevoegingsaanvragen op het gebied van personen- en familierecht getoetst op de afronding van een …

 • Onderwerp opleiding Mediator
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 3.230,00
 • Duur 7 dagen
Beroepsopleiding legal mediator en ADR-specialist

Beroepsopleiding legal mediator en ADR-specialist

Leer samen met andere advocaten het vak van mediation van zeer ervaren trainers Module 1: Conflictenleer basisbeginselen ADR-arbitrage (bijeenkomst 1 en 2) Conflictenleer ligt aan de basis van ADR en legal mediation. Je maakt kennis met verschillende modellen om een …

 • Onderwerp opleiding Mediator
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 10.500,00
Assessmenttraining voor mediators

Assessmenttraining voor mediators

MfN Mediation Assessmenttraining (12 PE-punten) In deze praktijkgerichte tweedaagse Assessmenttraining worden de deelnemers voorbereid op de eindtermen voor de vaardigheidstoets MfN Registermediator en/of kunnen deelnemers het examen afleggen door middel van een video, ook wel het assessment genoemd. Toelating tot

 • Onderwerp opleiding Mediator
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.100,00
 • Duur 2 dagen
Beoordeling