Mental Coach Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Mental Coach? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep mental coach. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je mental coach wordt.

 

Wat is een Mental Coach?

Een Mental Coach helpt mensen met het veranderen van hun (negatieve) gedachtes.

Hij of zij helpt mensen meestal 1 op 1 om ineffectieve denkpatronen te doorbreken en meer in het heden te leven. Zo kan een Mental Coach bijvoorbeeld mensen helpen met stress, onvoldoende focus, piekeren of een laag zelfvertrouwen. Een Mental Coach heeft sterke overeenkomsten met een psycholoog: beide focussen zich op uiteenlopende problemen van cliënten door goed naar hen te luisteren en hen te helpen inzicht te krijgen in hun eigen gedachtestromen. Het grote verschil zit in de aanpak: een psycholoog is over het algemeen eerst/vooral op zoek naar de oorzaak van bepaalde gedachtes of gedrag om zo een oplossing voor de lange termijn te bieden. Een Mental Coach is meer gericht op de toekomst en hoe die op de korte termijn veranderd kan worden. Doordat er niet in het verleden van de cliënt gegraven wordt, loopt een cliënt meestal korter bij een Mental Coach dan bij een psycholoog.
 
Mental Coaches werken als zelfstandig ondernemer of voor coachingbureaus. Zij hebben vaak meerdere methodes onder de knie waar zij certificaten voor hebben gehaald. Deze methodes komen veelal overeen met de methodes die psychologen toepassen.
 

Past het beroep Mental Coach bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Mental Coach?

Werk je al als Mental Coach en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Mental Coach worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Mental Coach, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Mental Coach in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Cliënten
 • Therapeuten
 • Verzorgers
 • Artsen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €7800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Mental Coach

Wat verdient een Mental Coach?

Als je als Mental Coach in dienst bent bij een bedrijf is het salaris afhankelijk van de cao-schalen, opleiding en ervaring. Het ligt tussen de 2200 en 7800 euro bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een vakantietoeslag, reiskostenvergoeding en soms een eindejaarsbonus.

Als je voor jezelf werkt, zijn er geen secundaire arbeidsvoorwaarden.
 

Salarisschaal Mental Coach

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Mental Coach

Er zijn geen vacatures Mental Coach aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Mental Coach in werkt.

Meer weten over de sector waar een Mental Coach in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Mental Coach

Wat zijn de baankansen voor een Mental Coach?

De vooruitzichten op een baan als Mental Coach zijn redelijk. Er zijn weinig vacatures voor Mental Coaches te vinden online, maar de meeste Mental Coaches werken dan ook voor zichzelf (al dan niet aangesloten bij Coaching bureaus). Met de huidige druk die in onze maatschappij ligt op prestaties is er een grote vraag naar Mental Coaches om bijvoorbeeld te helpen met zelfvertrouwen, sollicitaties en stress.
 
Doorgroeimogelijkheden:
Er zijn veel cursussen te vinden op het gebied van psychologie, waardoor je als coach mee kunt blijven gaan met de tijd. Hierdoor kun je zorgen dat je breed onderlegd bent en dus interessant blijft voor cliënten, maar er zijn verder weinig doorgroeimogelijkheden.
 

De actuele kans op werk voor een Mental Coach

De kans op werk voor het beroep Mental Coach is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Mental Coach

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Mental Coach worden: Opleidingen tot Mental Coach

Wil je Mental Coach worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Mental Coach.

Hoe word je een Mental Coach? 

Een goede basis voor een Mental Coach is een opleiding in de richting van psychologie. Deze studie wordt op veel plaatsen in Nederland aangeboden op MBO-, HBO- en WO- niveau. Verder kun je diverse cursussen (online) volgen op HBO-niveau om als gediplomeerde Mental Coach aan de slag te kunnen. Er is ook een groot aanbod aan cursussen in specifieke methodes waar soms in vacatures voor een Mental Coach om gevraagd wordt.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Mental Coach

Mental Coach
Wat leer ik in de opleiding Mental Coach? Centraal in de opleiding Mental Coach staat hoe je mensen intrinsiek kunt motiveren om een doel te behalen. Je leert te zien …
Mental Coach
Mental coach
Word mental coach en leer hoe het beïnvloeden van gedachten leidt tot succesvolle prestaties. Volg de opleiding Mental coach en leer particulieren, sporters, zakenmensen, managers en teams te coachen naar …
Mental coach
Mental coach
Het vakgebied van mental coaching heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Waar vroeger vooral aandacht werd besteed aan fysieke eigenschappen die kunnen bijdragen aan het leveren van een …
Mental coach
Mental Coaching
Maak van jezelf een prioriteit   Wat doet een mental coach? Mental coaching gaat over onderzoek naar en begrip van de mentale conditionering die je gedrag aanstuurt. De rol van …
Mental Coaching
Mental Health Coach
Mental Health Coach Soms lopen mensen vast in hun werk of privéleven, maar hebben nog wel het vermogen hun problemen zelf op te lossen (zelfsturing) met begeleiding van buitenaf. In …
Mental Health Coach

Omscholen tot Mental Coach

Als je je wilt omscholen tot Mental Coach is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Mental Coach zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Mental Coach dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Mental Coach

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Mental Coach

Als je Mental Coach wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Mental Coach zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Mental Coach

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Mental Coach?

Competenties en Vaardigheden Mental Coach

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Mental Coach nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Mental Coach nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Mental Coach

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Mental Coach

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Mental Coach. Als Mental Coach wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Mental Coach:


zie volledige beschrijving persoonstype Mental Coach

Vakkennis voor een Mental Coach

Het is voor een Mental Coach ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Mental Coach zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Mental Coach

Mental coach
Word mental coach en leer hoe het beïnvloeden van gedachten leidt tot succesvolle prestaties. Volg de opleiding Mental coach en leer particulieren, sporters, zakenmensen, managers en teams te coachen naar …
Mental coach

Werkervaring Mental Coach

Het is voor een startend Mental Coach die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Mental Coach is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog .

Iets anders leren?

Is Mental Coach het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Mental Coach

Met wie werkt een Mental Coach samen? 

Een Mental Coach kan in contact zijn met andere instellingen die met de cliënt samenwerken, zoals verzorgers, artsen en therapeuten.
 
Verder werkt de Mental Coach uiteraard met cliënten van alle leeftijden en met verschillende problemen.
 

 • Cliënten
 • Therapeuten
 • Verzorgers
 • Artsen
Mental Coach


Organisaties waar een Mental Coach werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Mental Coach meestal werkt.

Waar werkt een Mental Coach?

Een Mental Coach heeft vaak een eigen praktijk of werkt bij een coachingbureau (maar ook daar vaak als freelancer).

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Mental Coach

Waar kun je het beste werken als Mental Coach? Hieronder vind je de best door de Mental Coach beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Mental Coach.

Competenties, Skills en Vaardigheden Mental Coach:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Mental Coach.

Welke competenties heeft een Mental Coach nodig?

Een Mental Coach heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Mental Coach

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Mental Coach passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Mental Coach nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Mental Coach zijn de Gever en de Bemiddelaar.
 
Een Mental Coach moet in staat zijn om de cliënt aan te zetten tot ander gedrag of andere denkwijzen. Hij is dus goed in het helpen van anderen en is geduldig, empathisch en sociaal  (Bemiddelaar).
 
Verder is een Mental Coach in staat om goed naar zijn of haar cliënt te luisteren en diens vertrouwen te winnen. Hij kan zich inleven in de gevoelens en gedachtes van de cliënt en is behulpzaam en goed in omgang met anderen (Gever).
 

Bekijk de persoonstypen voor Mental Coach


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Mental Coach

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Mental Coach

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Mental Coach

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Mental Coach

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Mental Coach dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Mental Coach belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Mental Coach. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Mental Coach iets voor je?

Zou je graag Mental Coach willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Mental Coach bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Mental Coach

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar