Model Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Model? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep model. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je model wordt.

 

Wat is een Model?

Een Fotomodel is iemand die model staat voor de camera. In de meeste gevallen gaat het erom dat je als Model (nieuwe) mode-items showt en verkoopt. Door de kleding die je op de foto draagt, de make-up die de visagist heeft aangebracht of een product waarmee je in verband wordt gebracht moeten mensen de stap nemen om het ook aan te willen schaffen.

Het begint met het matchen van Model en product. Leeftijd, uiterlijk en waar het Model voor staat zijn hierin van belang. Ook attributen en het gebruik van archetypen moeten bijdragen aan de beeldvorming rond product en Model. Een baby staat bijvoorbeeld vaak voor babyvoeding of luiers, een oude vrouw voor ouderwets, witte tanden en een brede lach voor tandpasta, mooi haar voor een shampoo en ga zo maar door.

Wanneer Model, omgeving en accesoires zijn gekozen kan de shoot bijna beginnen. Als Model word je gekleed en opgemaakt door professionals. Vervolgens schiet de fotograaf grote aantallen foto's met veschillende poses, gezichtsuitdrukkingen en met andere accessoires. Uiteindelijk zullen slechts een of enkele van de foto's te zien zijn in een magazine of folder.Wil je werken als Model?

Werk je al als Model en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Model worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Model, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Model in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Fotomodel
 • Fotograaf
 • Visagist
 • Ontwerper
 • Agent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

447


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Model

Wat verdient een Model?

Wat je als Fotomodel kunt gaan verdienen hangt helemaal af van je eigen successen. Als je begint zul je misschien per foto of per opdracht betaald krijgen en werken als freelancer, maar je kunt uitgroeien tot een Topmodel dat fulltime modellenwerk doet voor de grootste merken. Het verschil is dus heel groot.

Salarisschaal Model

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Model

Op zoek naar een nieuwe baan als Model? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Model. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Model vacatures

BIM / Revit modelleur E
Xelvin B.V.
Organisatie Als BIM Modelleur zal je via Xelvin Installatietechniek werkzaam zijn bij een adviesbureau met meerdere vestigingen in Noord- en Oost-Nederland. Afhankelijk van je woonplaats zal er geopteerd worden voor …
BIM-modelleur met ervaring en goede communicatieve eigenschappen
Ingenieursburo linssen b.v.
BIM-modelleur met ervaring en goede communicatieve eigenschappen Gezien onze orderportefeuille en toenemende behoefte aan BIM ontwerpen zijn wij op zoek naar BIM-modelleurs voor bij voorkeur de elektrotechnische discipline. De BIM …
Modelleur/ Engineer W
Breman
Je werk Je ontwerpt zelfstandig werktuigbouwkundige installaties en werkt deze uit tot een 3D model in Revit. Je zorgt voor een juiste berekening en dimensionering van de werktuigbouwkundige installaties. Je …
Junior Revit modelleur
Continu
Vanuit nul een model op zetten volgens de Dutch Revit Standard gebaseerde werkmethodiek Het maken van families en werken met worksets en clash control met Navisworks Het werken met integrale …
Civiel constructeur
Eminent Groep
Je bent als civiel constructeur verantwoordelijk voor het volgende takenpakket: Ontwerpen en berekenen van voornamelijk civieltechnische werken  Deelnemen aan verschillende interne projectteams Je voert overleggen met opdrachtgevers en weet zowel …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Model

Wat is de toekomst van Model?

Het probleem met modellenwerk is dat er maar weinig werk is en een hele grote groep mensen die wel als Fotomodel aan de slag willen. Het gevolg is dat het moeilijk is om een start te maken. Je moet echt ergens anders in zijn, iets unieks hebben waarom de opdrachtgevers jou kunnen kiezen boven een ander Model. En dan gaat het erom dat je de verwachtingen waar kunt maken en naam kunt maken.

Huidige aantal vacatures

447


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Model worden: Opleidingen tot Model

Wil je model worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Model? 

Als je Fotomodel wil worden is het verstandig je hierop voor te bereiden door een speciale opleiding of cursus te volgen in modellenwerk. In veel cursussen is er niet alleen aandacht voor het staan voor de lens en wat je dan doen moet, maar ook is er tijd ingeruimd voor de catwalk en de te bewandelen route voor het leven van een Topmodel.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Model

Persoonlijke effectiviteit & assertiviteit
Na de training: Ben je je bewust van je sterke en zwakke punten van jouw werkstijl. Kun je je communicatieve en sociale vaardigheden versterken. Neem je de effecten van je …
Basiskennis IT voor niet IT'ers (IT voor dummies)
Basiskennis in IT is een must-have voor veel professionals die veel met de IT te maken hebben, zoals bijvoorbeeld sales consultants, managers, IT recruiters en juristen die IT zaken afhandelen. …
Power BI Training | Desktop & Online (Level I)
Nu ook beschikbaar als Virtual Classroom training. 20% korting op de betreffende training wordt na inschrijving op de factuur verwerkt. (alleen geldig op inschrijvingen vanaf 17 maart 2020) Power BI Training …
Power BI Desktop & Online Basis
Power BI is een tool van Microsoft die kan worden gebruikt om inzicht te krijgen in grote hoeveelheden data. In Power BI kun je overzichtelijke rapportages en analyses maken en …
Gespreksmethodiek - module Psychosociaal therapeut (voor zorg en welzijn)
Gespreksmethodiek – cliënten begeleiden naar gedragsverandering In deze avondmodule leert u de gespreksmethodiek die ten grondslag ligt aan coaching, counseling en conflictbemiddeling. U leert hier gesprekken te voeren met een …
Meer opleidingen Model

Weet je nog niet of je Model wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Model of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Model

Met wie werkt een Model samen? 

Als Fotomodel werk je soms samen met andere Modellen, maar in ieder geval in opdracht van een opdrachtgever. Afhankelijk van het product kan het zijn dat je gekleed wordt door een ontwerper en bijbehorende coupeur. Daarnaast is er een visagist aanwezig voor de make-up.

Wanneer je geboekt bent voor een shoot krijg je tevens te maken met een fotograaf van wie je de aanwijzingen op moet volgen. De fotograaf is immers degene die het beste weet wat de opdrachtgever uiteindelijk voor product wil hebben.

Omdat het werk wat je als Fotomodel doet al genoeg met zich meebrengt hebben de meeste professionele Modellen een agent die de boekingen regelt en administratie bijhoudt.


 • Fotomodel
 • Fotograaf
 • Visagist
 • Ontwerper
 • Agent
Model


Organisaties waar een Model werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Model meestal werkt.

Waar werkt een Model?

De modellenwereld is commercieel en er gaat een hoop geld in om. Het is dan ook onderdeel van de profit sector.

Meer weten over werken in de Sales & Verkoop?

Bekijk werken in Sales & Verkoop

Best beoordeelde werkgevers Model

Waar kun je het beste werken als Model? Hieronder vind je de best door de Model beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Model.

Competenties, Skills en Vaardigheden Model:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Model.

Welke competenties heeft een Model nodig?

Een Model heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Model

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Model passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Model nodig? 

Een Model vindt het meestal belangrijk om gewild en geliefd te zijn. Immers alleen dat kan je opdrachten opleveren. In de spotlights willen staan en, vooral in het begin van je carrière, het anderen naar de zin willen maken moet in je zitten (Gever).

Ondanks dat veel Modellen geen eigen baas zijn moet je wel sterk in je schoenen staan. Een onafhankelijke instelling en zelfverzekerde houding helpt je in je werk als Fotomodel (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Model


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Model

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Model

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Model

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Model

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Model dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Model belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Model. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Model iets voor je?

Zou je graag Model willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Model bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Model

joy

nice wil ik gaan doen!!!

joy

maar niet heus!!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar