Museummedewerker Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Museummedewerker worden: Opleidingen tot Museummedewerker

Wil je Museummedewerker worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Museummedewerker, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Museummedewerker.

Hoe word je een Museummedewerker? 

De Museummedewerker moet een specialisme ontwikkelen voor het soort museum waarin hij wil werken. Bij natuurkundige musea kan daarmee een HBO opleiding als Chemie goed aansluiten, terwijl bij historische musea eerder een opleiding als Archeologie of Kunstgeschiedenis past (WO). Universitaire Letterenopleidingen (Talen, geschiedenis) of de Kunstacademie (HBO) zijn verdere opleidingen die tot het beroep Museummedewerker kunnen leiden.

De 3 best beoordeelde opleidingen Museummedewerker

bijgewerkt op 07-01-2022

Kunst en Antiek
Kijk je wel eens naar programma’s als Tussen Kunst en Kitsch? Dan weet je dat kunst- en antiekmarkten een heleboel kitsch verkopen, maar dat er ook verborgen juweeltjes te vinden …
Kunst en Antiek
Antiek en Oude Kunst Thuisstudie
Reis door de eeuwen met de cursus Antiek en Oude KunstGek op musea, oude steden, kunst- en antiekbeurzen en het programma Tussen Kunst en Kitsch? Dan wil je vast weten …
Antiek en Oude Kunst Thuisstudie
Antiek en Oude Kunst E-Learning
Reis door de eeuwen met de cursus Antiek en Oude KunstGek op musea, oude steden, kunst- en antiekbeurzen en het programma Tussen Kunst en Kitsch? Dan wil je vast weten …
Antiek en Oude Kunst E-Learning

Is het verstandig om Museummedewerker te worden?

Voordat je aan een opleiding Museummedewerker begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Museummedewerker worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Museummedewerker?

Omdat werk bij musea weinig verloop kent, is het arbeidsmarktperspectief voor starters niet gunstig. Eenmaal Museummedewerker kan je verder opklimmen tot conservator.

De actuele kans op werk voor een Museummedewerker

Het beroep Museummedewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Museumbeheerders en galeriehouders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Museumbeheerders en galeriehouders is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Museummedewerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Museummedewerker

Als je je wilt omscholen tot Museummedewerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Museummedewerker door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Museummedewerker zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Museummedewerker

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Museummedewerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Museummedewerker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Museummedewerker

Als je Museummedewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Museummedewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Museummedewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Museummedewerker?

Competenties en Vaardigheden Museummedewerker

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Museummedewerker nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Museummedewerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Museummedewerker

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Museummedewerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Museummedewerker. Als Museummedewerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Museummedewerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Museummedewerker

Vakkennis voor een Museummedewerker

Het is voor een Museummedewerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Museummedewerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Museummedewerker

Antiek en Oude Kunst E-Learning
Reis door de eeuwen met de cursus Antiek en Oude KunstGek op musea, oude steden, kunst- en antiekbeurzen en het programma Tussen Kunst en Kitsch? Dan wil je vast weten …
Antiek en Oude Kunst E-Learning

Werkervaring Museummedewerker

Het is voor een startend Museummedewerker die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Museummedewerker is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Museummedewerker, maar iets anders?

Is een opleiding Museummedewerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Museummedewerker

Als je Museummedewerker wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Museummedewerker


Weten hoe het is om als Museummedewerker te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Museummedewerker te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Museummedewerker te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Museummedewerker te worden?

Zou je graag Museummedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Museummedewerker voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar