Nurse Practitioner Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Nurse Practitioner? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep nurse practitioner. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je nurse practitioner wordt.

Wat is een Nurse Practitioner?

Een Nurse Practioner is iemand die tussen een verpleegkundige en medische specialist (huisarts) staat. Een Nurse Practioner is iemand die taken van een huisarts of medisch specialist overneemt, zoals het doen van diagnostisch onderzoek. Het werk van een Nurse Practitioner heeft als doel de zorg voor cliënt of patiënt te verbeteren. Hiertoe doet hij wetenschappelijk onderzoek, voert hij behandelingen uit en denkt hij actief mee over hoe in de praktijk optimale zorg te kunnen bieden.

De Nurse Practitioner behandelt mensen die klachten hebben als keelpijn, hoesten en verzorgt kleine wonden. Als hij iemand moet verwijzen naar een specialist raadpleegt hij nog wel een (huis)arts. Een Nurse Practitioner kan meer aandacht besteden aan de patiënt dan een arts of huisarts en mag ook medicijnen voorschrijven. Hij bespreekt onderzoeksresultaten met de patiënt en geeft deze verdere informatie over de geconstateerde aandoening.

Het beroep van Nurse Practitioner moet niet verward worden met het beroep praktijkondersteuner. Een praktijkondersteuner mag zelf geen diagnose stellen terwijl een Nurse Practitioner dat wel mag. Bovendien biedt een praktijondersteuner hulp bij met name chronische aandoeningen, terwijl een Nurse Practitioner zich ook met andere klachten bezighoudt.

Een Nurse Practitioner mag ook onderwijs geven, omdat hij specialistische kennis heeft op een bepaald gebied. Deze kennis kan doorgegeven worden aan verpleegkundigen of arts-assistenten.

Wil je werken als Nurse Practitioner?

Werk je al als Nurse Practitioner en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Nurse Practitioner worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Nurse Practitioner, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Nurse Practitioner in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Medisch Specialist
 • Arts
 • Verpleegkundige
 • Arts-assistent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2295 tot €4645

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

72


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Nurse Practitioner

Wat verdient een Nurse Practitioner?

Het starsalaris van een Nurse Practitioner is €2295 bruto per maand, wat op kan lopen tot maximaal  €4645 per maand. Tijdens zijn opleiding heeft een Nurse Practitioner zich gespecialiseerd in een bepaalde richting. Het salaris is afhankelijk van deze richitng en relevante werkervaring. Naast dit salaris is er 8 % vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en een toeslag voor onregelmatige diensten.

Salarisschaal Nurse Practitioner

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Nurse Practitioner

Op zoek naar een nieuwe baan als Nurse Practitioner? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Nurse Practitioner. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Nurse Practitioner vacatures

Verpleegkundig Specialist
Matchpartner
Voor een innovatieve organisatie in de ouderenzorg in Leiden zijn wij op zoek naar een Verpleegkundig Specialist. Functieomschrijving Wij zijn op zoek naar een Verpleegkundig Specialist. Deze gaat binnen een …
Verpleegkundig Specialist
Twente
Gezondheid is voor ieder mens één van de belangrijkste elementen voor een gelukkig leven. ZGT draagt bij aan de gezondheid van mensen in de vorm van preventie, diagnostiek, behandeling en …
Verpleegkundig Specialist in regio West (Rotterdam e.o.)
Novicare
Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van de ouderenzorg, ga je voor vakinhoudelijke expertise of wil je juist breed ontwikkelen? Kies dan voor Novicare!Novicare is een zelfstandige behandeldienst gespecialiseerd …
Verpleegkundig Specialist in regio Haarlem e.o.
Novicare
Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van de ouderenzorg, ga je voor vakinhoudelijke expertise of wil je juist breed ontwikkelen? Kies dan voor Novicare!Novicare is een zelfstandige behandeldienst gespecialiseerd in …
Verpleegkundig Specialist
ZorgLoont
Werkomgeving: AmsterdamSpecialisme(n): OuderenzorgProvincie: Noord-HollandDienstverband: Vast dienstverbandUur per week: Uren in overlegSalarisindicatie: Conform Cao VVTBen jij een enthousiaste en gedreven verpleegkundig specialist met de nodige ervaring? Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel? …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Nurse Practitioner

Wat is de toekomst van Nurse Practitioner?

De opleiding wordt op Masterniveau afgerond. Een Nurse Practitioner kan zich op dit niveau verder ontwikkelen. Het is een nieuwe opleiding en naar het beroep is op de arbeidsmarkt veel vraag. Een Nurse Practitioner kan waarschijnlijk snel een baan vinden.

Baankans Nurse Practitioner

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

72


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Nurse Practitioner worden: Opleidingen tot Nurse Practitioner

Wil je nurse practitioner worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Nurse Practitioner? 

Om het beroep Nurse Practitioner uit te voeren moet je de Master Advanced Nursing Practice (HBO) hebben gedaan.  Deze opleiding duurt  twee jaar en kan gevolgd worden na de opleiding Verpleegkunde (HBO) en minimaal twee jaar werkervaring. Naast deze voorwaarden wordt er ook een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal verwacht.

In de opleiding komen zowel theorie als werken in de praktijk aan bod (duaal) en is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen voor een aantal vakken. Voor minimaal 32 uur per week moet er in de praktijk aan ervaring worden opgedaan.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Nurse Practitioner

Meer opleidingen Nurse Practitioner

Weet je nog niet of je Nurse Practitioner wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Nurse Practitioner of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Nurse Practitioner

Met wie werkt een Nurse Practitioner samen? 

Een medische specialist of arts leidt de Nurse Practitioner op.

Een Nurse Practitioner kan onderwijs geven aan een verpleegkundige of arts-assistent en heeft natuurlijk vooral te maken me de patiënten die hij behandelt.


 • Medisch Specialist
 • Arts
 • Verpleegkundige
 • Arts-assistent
Nurse Practitioner


Organisaties waar een Nurse Practitioner werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Nurse Practitioner meestal werkt.

Waar werkt een Nurse Practitioner?

Een Nurse Practitioner kan werkzaam zijn bij een huisarts, in een ziekenhuis, verpleeghuis of GGZ. Ook is het mogelijk om als zelfstandige te werken.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Nurse Practitioner

Waar kun je het beste werken als Nurse Practitioner? Hieronder vind je de best door de Nurse Practitioner beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Nurse Practitioner.

Competenties, Skills en Vaardigheden Nurse Practitioner:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Nurse Practitioner.

Welke competenties heeft een Nurse Practitioner nodig?

Een Nurse Practitioner heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Nurse Practitioner

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Nurse Practitioner passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Nurse Practitioner nodig? 

Een Nurse Practitioner weet patiënten op hun gemak te stellen. Belangrijk hierbij zijn eigenschappen als zorgzaamheid en empathie (Gever).

Een Nurse Practitioner is in het werk praktisch, doelgericht en handelt volgens bepaalde maatschappelijke normen. Hij is ook zelfverzkerd en ijverig, wat nodig is bij het zelfstandig uitvoeren van diagnose en behandeling (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Nurse Practitioner


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Nurse Practitioner

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Nurse Practitioner

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Nurse Practitioner

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Nurse Practitioner

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Nurse Practitioner dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Nurse Practitioner belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Nurse Practitioner. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Nurse Practitioner iets voor je?

Zou je graag Nurse Practitioner willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Nurse Practitioner bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Nurse Practitioner

Anita

De nurse practitioner is een niet beschermde titel, die niet BIG geregistreerd wordt. Dit in tegenstelling tot verpleegkundig specialist (VS) Dit is een BIG geregistreerde functionaris, waarbij de titel is opgenomen in het specialisteregister. De VS heeft behalve de Masteropleiding afvangen nursing practice, vaak ook de module farmacotherapie succesvol afgerond. De omschrijving zoals hier beschreven, is dus niet van toepassing voor de nurse practitioner; zij is niet geregistreerd en niet bevoegd tot het uitvoeren van voorbehouden handelingen

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar