Officier Luchtverkeersleiding Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Officier Luchtverkeersleiding? Lees de functieomschrijving.

De Officier Luchtverkeersleiding heeft na afronding van zijn opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht drie mogelijkheden. Hij wordt geplaatst bij een verkeerstoren van een luchtmachtbasis, bij de afdeling Area Control van het Air Operations Control Station (AOCS) of de afdeling Centralized Approach van het AOCS.

De Officier is verantwoordelijk voor de veiligheid van het luchtruim. Hij werkt in een groep van Luchtverkeersleiders. Enerzijds geeft hij leidingaan onderofficieren en manschappen, anderzijds volgt hij orders op van leidinggevenden. Tijdens de werkzaamheden zal er contact zijn met de Civiele Luchtverkeersleiding om de Piloten en Vliegers te voorzien van advies en ondersteuning.

De Officier krijgt te maken met onregelmatige werktijden. Aangezien het luchtruim 24 uur per dag veilig moet zijn, wordt er gewerkt in ploegendiensten.

Op een Verkeerstoren zal de Officier Luchtverkeersleiding al het luchtverkeer, zowel binnenkomende als vertrekkende vluchten, begeleiden binnen een straal van 15 kilometer (tot 1 km hoogte). De Officier kijkt om zich heen en zal adviezen geven om botsingen en dergelijke te voorkomen. Buiten de grens van het werkgebied wordt de Vlieger door verwezen naar het AOCS indien hij niet zelfstandig verder kan.

Op de afdeling Area Control van het AOCS wordt er zorg gedragen over toegewezen vliegtuigen binnen het luchtruim. De bedoeling is om de vliegtuigen zowel horizontaal als verticaal van elkaar gescheiden te houden.

Op de afdeling Centralized Approach wordt assistentie verleend aan vliegtuigen die aankomen of vertrekken van militaire luchtbases en daarbij radarsteun verlangen. Na succesvolle hulpverlening wordt de Vlieger doorverwezen naar de verkeerstoren van de basis of op eigen kracht verder gestuurd.

Tot slot dient er gemeld te worden dat de Officier van onbesproken gedrag dient te zijn. Door het grote belang van de werkzaamheden dient de Officier zich goed te kunnen concentreren en goed bestand te zijn tegen druk.

Wil je werken als Officier Luchtverkeersleiding?

Werk je al als Officier Luchtverkeersleiding en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Officier Luchtverkeersleiding worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Officier Luchtverkeersleiding, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Officier Luchtverkeersleiding in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Luchtgevechtsleiding
 • Particuliere Luchtverkeersleiding
 • Ondergeschikte Luchtverkeersleiding
 • Leidinggevende Luchtverkeersleiding

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2173 tot €5073

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Officier Luchtverkeersleiding

Wat verdient een Officier Luchtverkeersleiding?

De Officier Luchtverkeersleiding zal zodra de opleiding is gestart beginnen met het ontvangen van loon. Bij het begin van de opleiding heeft de Officier Luchtverkeersleiding in spé nog een lage rang en krijgt hij naar die rang betaald. Naarmate de opleiding vordert, en naarmate er een hogere rang wordt behaald, stijgt het loon mee. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Het maandsalaris ligt tussen de €2173 en €5073.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden de opleiding, het uniform en de studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtmacht na afronding van de opleiding tot Officier Luchtverkeersleiding een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Salarisschaal Officier Luchtverkeersleiding

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Officier Luchtverkeersleiding

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Officier Luchtverkeersleiding

Hoe goed is de toekomst voor de Officier Luchtverkeersleiding? 

Binnen de organisatie van de Luchtmacht is er bij goed geleverde prestaties de mogelijkheid om bij te tekenen voor dezelfde functie, of de mogelijkheid om door te stromen naar hogere officiersfuncties. Ook is het mogelijk om een andere functie binnen Defensie te gaan bekleden, mits er plaats vrij is.

Buiten Defensie is er een mogelijkheid om bij de burgerluchtverkeersleiding werkzaam te worden als luchtverkeersleider (of als leidinggevende bij de luchtverkeersleiding). Daarnaast is het mogelijk in bestuurlijke functies terecht te komen binnen het bedrijfsleven of bij de overheid.

Momenteel heeft de Luchtmacht nog vacatures open staan voor de functie Officier Luchtverkeersleider.

Door enige doorloop in de defensiefuncties en door de noodzakelijkheid voor de veiligheid van ons luchtruim zal er niet bezuinigd worden op de luchtverkeersleiding.

Baankans Officier Luchtverkeersleiding

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Officier Luchtverkeersleiding worden: Opleidingen tot Officier Luchtverkeersleiding

Hoe word je een Officier Luchtverkeersleiding? 

Er zijn twee opleidingsmogelijkheden om Officier Luchtverkeersleiding te worden. De eerste optie is een anderhalf tot twee jaar durende verkorte Officiersopleiding. De tweede optie is een Militair Wetenschappelijke Opleiding van zo'n vier en een half jaar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Om toegelaten te worden tot de Militair Wetenschappelijke Opleiding dient de gegadigde minimaal in het bezit te zijn van een VWO diploma met minimaal een 5 voor Engels, Nederlands en Wiskunde A1,2 of hoger of een HBO of WO propedeuse met minimaal 80 studie-uren wiskunde. Met buitenlandse diploma's dient er een vergelijkbaar diploma mét een Nederlands als Tweede Taal niveau 2 diploma te zijn behaald. De toekomstige Officier mag maximaal 23 zijn op de dag dat de opleiding begint.

Om toegelaten te worden tot de verkorte Officiersopleiding dient de toekomstige Officier minimaal in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma met een 5 voor de eerder genoemde vakken, een overgangsrapport van VWO 5 naar VWO 6 met minimaal een 5 voor de genoemde vakken, een MBO niveau-4 diploma mét afgelegd examen in Nederlands, Engels en Wiskunde (ook hier geldt: minimaal een 5). De toekomstige Officier mag maximaal 29 zijn op de dag dat de opleiding begint.

Daarnaast gelden er enkele oogeisen. Een oogafwijking mag maximaal -2 of +2 zijn. Gelaserde ogen worden geaccepteerd. Wanneer de ogen op het moment van toelating voldoen aan de eisen, maar de gegadigde nog wel bril of lenzen draagt, is er een mogelijkheid om een laseringreep tot €3600 vergoed te krijgen van de Luchtmacht.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Officier Luchtverkeersleiding

Meer opleidingen Officier Luchtverkeersleiding

Weet je nog niet of je Officier Luchtverkeersleiding wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Officier Luchtverkeersleiding of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Officier Luchtverkeersleiding

Met wie werkt een Officier Luchtverkeersleiding samen? 

De Officier Luchtverkeersleiding werkt samen binnen een groep met luchtverkeersleiders. Hij geeft leiding aan zijn ondergeschikten en werkt in opdracht van zijn leidinggevenden. Tijdens zijn/haar werkzaamheden komt de Officier in contact met militaire (en some civiele) piloten. Deze krijgen advies en sturing van de Officier.

Hij komt in zijn dagelijkse werkzaamheden niet in contact met vijand of met burger. Wel is het zo dat de Officier contacten onderhoudt met de burgerluchtverkeersleiding ter afstemming van het verkeer en is het mogelijk om in contact te komen met het civiel luchtverkeer zelf.


 • Luchtgevechtsleiding
 • Particuliere Luchtverkeersleiding
 • Ondergeschikte Luchtverkeersleiding
 • Leidinggevende Luchtverkeersleiding
Officier Luchtverkeersleiding


Organisaties waar een Officier Luchtverkeersleiding werkzaam is

Waar werkt een Officier Luchtverkeersleiding meestal? 

Na afronding van de opleiding tot Officier Luchtverkeersleiding word je geplaatst bij een verkeerstoren van een luchtmachtbasis door het land, bij de afdeling Area Control van het AOCS of bij de afdeling Centralized Approach van het AOCS in Nieuw Millingen.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Officier Luchtverkeersleiding

Waar kun je het beste werken als Officier Luchtverkeersleiding? Hieronder vindt je de best door de Officier Luchtverkeersleiding beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Officier Luchtverkeersleiding.

Competenties, Skills en Vaardigheden Officier Luchtverkeersleiding:

Welke competenties heeft een een Officier Luchtverkeersleiding nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Officier Luchtverkeersleiding

Wat voor persoonlijkheid heb je als Officier Luchtverkeersleiding nodig? 

De Officier Luchtverkeersleiding heeft een zelfverzekerde, ijverige, gedreven, doel- en prestatiegerichte, soms wat ijdele en ongeduldige persoonlijkheid (Succesvolle werker). Daarnaast is de Officier Luchtverkeersleiding een verantwoordelijke, zorgzame, betrouwbare en loyale persoon (Loyalist).

Dankzij de gedreven doel- en prestatiegerichtheid in combinatie met de verantwoordelijkheid is de Officier Luchtverkeersleiding in staat ons luchtruim veilig te houden.

Bekijk de persoonstypen voor Officier Luchtverkeersleiding


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Officier Luchtverkeersleiding

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Officier Luchtverkeersleiding

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Officier Luchtverkeersleiding

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Officier Luchtverkeersleiding

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Officier Luchtverkeersleiding dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Officier Luchtverkeersleiding belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Officier Luchtverkeersleiding. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Officier Luchtverkeersleiding iets voor je?

Zou je graag Officier Luchtverkeersleiding willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Officier Luchtverkeersleiding bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Officier Luchtverkeersleiding

Joost

Een vraagje; wat is t beginsalaris ? is dit voor mensen met een mbo diploma ? 

karel

Even goed lezen Joost.Met een MBO-diploma heb je geen kans.Gr.

jules

wauw dit wil ik echt graag worden. vooral dat geld.

jules

wauw dit wil ik echt graag worden. vooral dat geld.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar