Officier Luchtverkeersleiding Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Officier Luchtverkeersleiding? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep officier luchtverkeersleiding. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je officier luchtverkeersleiding wordt.

 

Wat is een Officier Luchtverkeersleiding?

De Officier Luchtverkeersleiding heeft na afronding van zijn opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht drie mogelijkheden. Hij wordt geplaatst bij een verkeerstoren van een luchtmachtbasis, bij de afdeling Area Control van het Air Operations Control Station (AOCS) of de afdeling Centralized Approach van het AOCS.

De Officier is verantwoordelijk voor de veiligheid van het luchtruim. Hij werkt in een groep van Luchtverkeersleiders. Enerzijds geeft hij leidingaan onderofficieren en manschappen, anderzijds volgt hij orders op van leidinggevenden. Tijdens de werkzaamheden zal er contact zijn met de Civiele Luchtverkeersleiding om de Piloten en Vliegers te voorzien van advies en ondersteuning.

De Officier krijgt te maken met onregelmatige werktijden. Aangezien het luchtruim 24 uur per dag veilig moet zijn, wordt er gewerkt in ploegendiensten.

Op een Verkeerstoren zal de Officier Luchtverkeersleiding al het luchtverkeer, zowel binnenkomende als vertrekkende vluchten, begeleiden binnen een straal van 15 kilometer (tot 1 km hoogte). De Officier kijkt om zich heen en zal adviezen geven om botsingen en dergelijke te voorkomen. Buiten de grens van het werkgebied wordt de Vlieger door verwezen naar het AOCS indien hij niet zelfstandig verder kan.

Op de afdeling Area Control van het AOCS wordt er zorg gedragen over toegewezen vliegtuigen binnen het luchtruim. De bedoeling is om de vliegtuigen zowel horizontaal als verticaal van elkaar gescheiden te houden.

Op de afdeling Centralized Approach wordt assistentie verleend aan vliegtuigen die aankomen of vertrekken van militaire luchtbases en daarbij radarsteun verlangen. Na succesvolle hulpverlening wordt de Vlieger doorverwezen naar de verkeerstoren van de basis of op eigen kracht verder gestuurd.

Tot slot dient er gemeld te worden dat de Officier van onbesproken gedrag dient te zijn. Door het grote belang van de werkzaamheden dient de Officier zich goed te kunnen concentreren en goed bestand te zijn tegen druk.

Past het beroep Officier Luchtverkeersleiding bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Officier Luchtverkeersleiding?

Werk je al als Officier Luchtverkeersleiding en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Officier Luchtverkeersleiding worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Officier Luchtverkeersleiding, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Officier Luchtverkeersleiding in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Luchtgevechtsleiding
 • Particuliere Luchtverkeersleiding
 • Ondergeschikte Luchtverkeersleiding
 • Leidinggevende Luchtverkeersleiding

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2173 tot €5073

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Officier Luchtverkeersleiding

Wat verdient een Officier Luchtverkeersleiding?

De Officier Luchtverkeersleiding zal zodra de opleiding is gestart beginnen met het ontvangen van loon. Bij het begin van de opleiding heeft de Officier Luchtverkeersleiding in spé nog een lage rang en krijgt hij naar die rang betaald. Naarmate de opleiding vordert, en naarmate er een hogere rang wordt behaald, stijgt het loon mee. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Het maandsalaris ligt tussen de €2173 en €5073.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden de opleiding, het uniform en de studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtmacht na afronding van de opleiding tot Officier Luchtverkeersleiding een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Salarisschaal Officier Luchtverkeersleiding

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Officier Luchtverkeersleiding

Er zijn geen vacatures Officier Luchtverkeersleiding aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Officier Luchtverkeersleiding in werkt.

Meer weten over de sector waar een Officier Luchtverkeersleiding in werkt

Bekijk werken in Defensie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Officier Luchtverkeersleiding

Wat zijn de baankansen voor een Officier Luchtverkeersleiding?

Binnen de organisatie van de Luchtmacht is er bij goed geleverde prestaties de mogelijkheid om bij te tekenen voor dezelfde functie, of de mogelijkheid om door te stromen naar hogere officiersfuncties. Ook is het mogelijk om een andere functie binnen Defensie te gaan bekleden, mits er plaats vrij is.

Buiten Defensie is er een mogelijkheid om bij de burgerluchtverkeersleiding werkzaam te worden als luchtverkeersleider (of als leidinggevende bij de luchtverkeersleiding). Daarnaast is het mogelijk in bestuurlijke functies terecht te komen binnen het bedrijfsleven of bij de overheid.

Momenteel heeft de Luchtmacht nog vacatures open staan voor de functie Officier Luchtverkeersleider.

Door enige doorloop in de defensiefuncties en door de noodzakelijkheid voor de veiligheid van ons luchtruim zal er niet bezuinigd worden op de luchtverkeersleiding.

De actuele kans op werk voor een Officier Luchtverkeersleiding

De kans op werk voor het beroep Officier Luchtverkeersleiding is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Officier Luchtverkeersleiding

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Officier Luchtverkeersleiding worden: Opleidingen tot Officier Luchtverkeersleiding

Wil je Officier Luchtverkeersleiding worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Officier Luchtverkeersleiding.

Hoe word je een Officier Luchtverkeersleiding? 

Er zijn twee opleidingsmogelijkheden om Officier Luchtverkeersleiding te worden. De eerste optie is een anderhalf tot twee jaar durende verkorte Officiersopleiding. De tweede optie is een Militair Wetenschappelijke Opleiding van zo'n vier en een half jaar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Om toegelaten te worden tot de Militair Wetenschappelijke Opleiding dient de gegadigde minimaal in het bezit te zijn van een VWO diploma met minimaal een 5 voor Engels, Nederlands en Wiskunde A1,2 of hoger of een HBO of WO propedeuse met minimaal 80 studie-uren wiskunde. Met buitenlandse diploma's dient er een vergelijkbaar diploma mét een Nederlands als Tweede Taal niveau 2 diploma te zijn behaald. De toekomstige Officier mag maximaal 23 zijn op de dag dat de opleiding begint.

Om toegelaten te worden tot de verkorte Officiersopleiding dient de toekomstige Officier minimaal in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma met een 5 voor de eerder genoemde vakken, een overgangsrapport van VWO 5 naar VWO 6 met minimaal een 5 voor de genoemde vakken, een MBO niveau-4 diploma mét afgelegd examen in Nederlands, Engels en Wiskunde (ook hier geldt: minimaal een 5). De toekomstige Officier mag maximaal 29 zijn op de dag dat de opleiding begint.

Daarnaast gelden er enkele oogeisen. Een oogafwijking mag maximaal -2 of +2 zijn. Gelaserde ogen worden geaccepteerd. Wanneer de ogen op het moment van toelating voldoen aan de eisen, maar de gegadigde nog wel bril of lenzen draagt, is er een mogelijkheid om een laseringreep tot €3600 vergoed te krijgen van de Luchtmacht.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Officier Luchtverkeersleiding

Er zijn geen opleidingen Officier Luchtverkeersleiding aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Officier Luchtverkeersleiding in werkt

Bekijk alle opleidingen Defensie

Omscholen tot Officier Luchtverkeersleiding

Als je je wilt omscholen tot Officier Luchtverkeersleiding is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Officier Luchtverkeersleiding zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Officier Luchtverkeersleiding dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Officier Luchtverkeersleiding

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Officier Luchtverkeersleiding

Als je Officier Luchtverkeersleiding wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Officier Luchtverkeersleiding zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Officier Luchtverkeersleiding

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Officier Luchtverkeersleiding?

Competenties en Vaardigheden Officier Luchtverkeersleiding

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Officier Luchtverkeersleiding nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Officier Luchtverkeersleiding nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Officier Luchtverkeersleiding

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Officier Luchtverkeersleiding

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Officier Luchtverkeersleiding. Als Officier Luchtverkeersleiding wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Officier Luchtverkeersleiding:


zie volledige beschrijving persoonstype Officier Luchtverkeersleiding

Vakkennis voor een Officier Luchtverkeersleiding

Het is voor een Officier Luchtverkeersleiding ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Officier Luchtverkeersleiding zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Officier Luchtverkeersleiding


Werkervaring Officier Luchtverkeersleiding

Het is voor een startend Officier Luchtverkeersleiding die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Officier Luchtverkeersleiding is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Officier Luchtgevechtsleiding .

Iets anders leren?

Is Officier Luchtverkeersleiding het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Officier Luchtverkeersleiding

Met wie werkt een Officier Luchtverkeersleiding samen? 

De Officier Luchtverkeersleiding werkt samen binnen een groep met luchtverkeersleiders. Hij geeft leiding aan zijn ondergeschikten en werkt in opdracht van zijn leidinggevenden. Tijdens zijn/haar werkzaamheden komt de Officier in contact met militaire (en some civiele) piloten. Deze krijgen advies en sturing van de Officier.

Hij komt in zijn dagelijkse werkzaamheden niet in contact met vijand of met burger. Wel is het zo dat de Officier contacten onderhoudt met de burgerluchtverkeersleiding ter afstemming van het verkeer en is het mogelijk om in contact te komen met het civiel luchtverkeer zelf.


 • Luchtgevechtsleiding
 • Particuliere Luchtverkeersleiding
 • Ondergeschikte Luchtverkeersleiding
 • Leidinggevende Luchtverkeersleiding
Officier Luchtverkeersleiding


Organisaties waar een Officier Luchtverkeersleiding werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Officier Luchtverkeersleiding meestal werkt.

Waar werkt een Officier Luchtverkeersleiding?

Na afronding van de opleiding tot Officier Luchtverkeersleiding word je geplaatst bij een verkeerstoren van een luchtmachtbasis door het land, bij de afdeling Area Control van het AOCS of bij de afdeling Centralized Approach van het AOCS in Nieuw Millingen.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Officier Luchtverkeersleiding

Waar kun je het beste werken als Officier Luchtverkeersleiding? Hieronder vind je de best door de Officier Luchtverkeersleiding beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Officier Luchtverkeersleiding.

Competenties, Skills en Vaardigheden Officier Luchtverkeersleiding:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Officier Luchtverkeersleiding.

Welke competenties heeft een Officier Luchtverkeersleiding nodig?

Een Officier Luchtverkeersleiding heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Officier Luchtverkeersleiding

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Officier Luchtverkeersleiding passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Officier Luchtverkeersleiding nodig? 

De Officier Luchtverkeersleiding heeft een zelfverzekerde, ijverige, gedreven, doel- en prestatiegerichte, soms wat ijdele en ongeduldige persoonlijkheid (Succesvolle werker). Daarnaast is de Officier Luchtverkeersleiding een verantwoordelijke, zorgzame, betrouwbare en loyale persoon (Loyalist).

Dankzij de gedreven doel- en prestatiegerichtheid in combinatie met de verantwoordelijkheid is de Officier Luchtverkeersleiding in staat ons luchtruim veilig te houden.

Bekijk de persoonstypen voor Officier Luchtverkeersleiding


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Officier Luchtverkeersleiding

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Officier Luchtverkeersleiding

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Officier Luchtverkeersleiding

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Officier Luchtverkeersleiding

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Officier Luchtverkeersleiding dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Officier Luchtverkeersleiding belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Officier Luchtverkeersleiding. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Officier Luchtverkeersleiding iets voor je?

Zou je graag Officier Luchtverkeersleiding willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Officier Luchtverkeersleiding bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Officier Luchtverkeersleiding

Joost

Een vraagje; wat is t beginsalaris ? is dit voor mensen met een mbo diploma ? 

karel

Even goed lezen Joost.Met een MBO-diploma heb je geen kans.Gr.

jules

wauw dit wil ik echt graag worden. vooral dat geld.

jules

wauw dit wil ik echt graag worden. vooral dat geld.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar