Parketsecretaris: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Parketsecretaris: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Parketsecretaris. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Parketsecretaris nodig heeft.Wat doet een Parketsecretaris? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Parketsecretaris?

Als Parketsecretaris bereid je strafzaken voor en maak je tenlasteleggingen op het gebied van de veel voorkomende (kleine) criminaliteit maar soms ook de zware criminaliteit. Ook zijn er specialistische Parketsecretarissen, bijvoorbeeld op het gebied van fraude- en milieuzaken. Vaak behandel je als Parketsecretaris zelfstandig lichte strafzaken en kun je op het politiebureau werkzaam zijn om strafzaken in een vroeg stadium te beoordelen. Soms treed je als Parketsecretaris ook op in de rechtzaal bij de kantonrechter. Als juridisch medewerker ben je eigenlijk de tegenhanger van de Parketsecretaris op het ressortsparket. Je behandelt strafzaken in hoger beroep en bereidt deze inhoudelijk voor.

Past het beroep Parketsecretaris bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Parketsecretaris

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Juridisch Medewerker bij het Openbaar Ministerie (OM)


Vacatures Parketsecretaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Parketsecretaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Parketsecretaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Parketsecretaris per ervaringsniveau

junior Parketsecretaris vacatures startend Parketsecretaris vacatures senior Parketsecretaris vacatures beginnend Parketsecretaris vacatures trainee Parketsecretaris vacatures leidinggevend Parketsecretaris vacatures medior Parketsecretaris vacatures aankomend Parketsecretaris vacatures ervaren Parketsecretaris vacatures leerling Parketsecretaris vacatures vacatures omscholen tot Parketsecretaris vacatures opleiding tot Parketsecretaris

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Parketsecretaris

Wat verdient een Parketsecretaris?

Het salaris van een Parketssecretaris begint bij € 3.030,- en loopt op tot maximaal € 4.197,-. Dit betreft de salarisschaal 11 als aanloopschaal en 12 als basisschaal.

Salarisschaal Parketsecretaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Parketsecretaris

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Parketsecretaris


Bekijk het salaris Parketsecretaris per ervaringsniveau

Salaris junior Parketsecretaris Wat verdient een startend Parketsecretaris? Wat is het loon senior Parketsecretaris? beginnend Parketsecretaris salaris Maximaal salaris trainee Parketsecretaris Hoeveel verdient een leidinggevend Parketsecretaris? Wat is het salaris van een medior Parketsecretaris? Salaris aankomend Parketsecretaris Wat verdient een ervaren Parketsecretaris? Welk salaris krijgt een leerling Parketsecretaris?


Parketsecretaris worden: Opleidingen tot Parketsecretaris

Wil je Parketsecretaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Parketsecretaris.

Hoe word je een Parketsecretaris? 

Om Parketsecretaris te worden is het vereist dat je een studie Rechtsgeleerdheid (WO) hebt afgerond met bij voorkeur strafrecht als richting van je Master. Vaak volg je hierna dan nog een interne opleiding om uiteindelijk als Parketsecretaris aan de slag te kunnen gaan bij het Openbaar Ministerie. 

Opleidingen Parketsecretaris

Strafrecht Thuisstudie
Wat mag wel en wat mag niet in Nederland? Volg de cursus Strafrecht op HBO-niveauIn het Wetboek van Strafrecht staat wat er mag in Nederland en wat er verboden is. …
Strafrecht ThuisstudieParketsecretaris worden: Omscholen tot Parketsecretaris

Als je je wilt omscholen tot Parketsecretaris is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Parketsecretaris zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Parketsecretaris dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Parketsecretaris

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Parketsecretaris

Als je Parketsecretaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Parketsecretaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Parketsecretaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Parketsecretaris?


Competenties en Vaardigheden Parketsecretaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Parketsecretaris.

Welke competenties heeft een Parketsecretaris nodig?

Een Parketsecretaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Parketsecretaris

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Controleren
 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen
 • Stimuleren
 • Overtuigingskracht
 • Positiviteit
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis

Persoonlijkheid en Eigenschappen Parketsecretaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Parketsecretaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Parketsecretaris nodig? 

Als Parketsecretaris is het belangrijk dat je ijverig bent maar ook dat je gedreven bent. Je moet  namelijk zorgdragen dat alle stukken in orde zijn en dat je werk van hoge kwaliteit is. Dit is namelijk weer van belang voor de kwaliteit van bijvoorbeeld de dossiers en overige juridische stukken (Succesvolle werker).  Het is daarbij tevens belangrijk dat je ordelijk bent om te zorgen dat alle aantekeningen kloppen en dat je ook dus goed het overzicht kunt houden. Productief zijn is ook erg belangrijk omdat je vaak veel werk voorgeschoteld krijgt dat op redelijk korte termijn af moet zijn (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Parketsecretaris


Eigenschappen Parketsecretaris

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Parketsecretaris

Wat zijn de baankansen voor een Parketsecretaris?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Parketsecretaris is gemiddeld. Vaak is er wel een redelijk constante vraag naar, omdat het Openbaar Ministerie op zoek is naar ondersteunend personeel. De doorgroeimogelijkheden van de Parketsecretaris zijn redelijk beperkt, al zou je eventueel door kunnen groeien tot de functie van Officier van Justitie. Ook kun je omdat je ook als juridisch medewerker bezig bent misschien aan de slag  als juridisch medewerker bij een andere gerechtelijke instantie of een andere sector. Vaak krijg je binnen deze andere organisatie dan nog een interne opleiding of bijscholing naast je werk als juridische medewerker. 

De actuele kans op werk voor een Parketsecretaris

Het beroep Parketsecretaris is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Parketsecretaris

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Parketsecretaris

Je kunt als Parketsecretaris een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Parketsecretaris is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Parketsecretaris


Organisaties waar een Parketsecretaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Parketsecretaris meestal werkt.

Waar werkt een Parketsecretaris?

Als parketsecretaris ben je werkzaam voor het Openbaar Ministerie. Dit is een onderdeel van de overheid en dus een non-profit organisatie.

 

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Netwerk Parketsecretaris

Met wie werkt een Parketsecretaris samen? 

Als Parketsecretaris kom je vooral in aanraking met andere leden van het Openbaar Ministerie, zoals de Officier van Justitie. Ook werk je veel samen met andere juridische medewerkers en kom je in contact met verdachten en politiemedewerkers. 


 • Openbaar Ministerie
 • Officier van Justitie
 • Agent
 • Juridisch Medewerker
Parketsecretaris

Interview met een Parketsecretaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Parketsecretaris:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Parketsecretaris verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Parketsecretaris?

De beroepen die verwant zijn aan Parketsecretaris zijn:
Juridisch Medewerker
Salaris: €2000 tot €4600
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Parketsecretaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Openbaar Ministerie
 • Officier van Justitie
 • Agent
 • Juridisch Medewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3030 tot €4197

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar