Kantonrechter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kantonrechter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kantonrechter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kantonrechter wordt.

 

Wat is een Kantonrechter?

De kantonrechter behandelt zowel civiele zaken als strafzaken. Het is een rechter die altijd in zijn eentje een zaak afhandelt in geval van overtredingen uit het strafrecht, arbeidszaken, huurzaken en civiele zaken. Het financiële belang mag niet hoger zijn dan € 25.000. Vroeger was het kantongerecht een apart gerecht naast de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad. Enkele jaren geleden echter, zijn de kantongerechten opgegaan in de rechtbanken. De term ‘kantonrechter’ is echter blijven bestaan. In de praktijk moet men gewoon naar het gebouw van de rechtbank.

De kantonrechter is dus een rechter voor de wat kleinere zaken. Als resultaat daarvan behandelt hij er ook veel meer dan andere rechters. Soms wel tientallen per dag. Een kantonrechter specialiseert zich vaak in een vakgebied, en is dus bijvoorbeeld óf voor de sector civiel, óf voor de sector straf. Wanneer men procedeert in een zaak voor de kantonrechter, is men niet verplicht een advocaat te hebben. Men kan dus zelf optreden, of iemand anders machtigen. 

Als rechter heeft hij ruime ervaring binnen de juridische wereld, of heeft hij de raio-opleiding doorstaan in 6 jaar. Hij is onafhankelijk, en wordt voor het leven benoemd.Wil je werken als Kantonrechter?

Werk je al als Kantonrechter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kantonrechter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kantonrechter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kantonrechter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • advocaat
 • rechter
 • cliënt
 • beklaagde
 • Officier van justitie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5255 tot €6777

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kantonrechter

Wat verdient een Kantonrechter?

Rechters bij een rechtbank, dus ook kantonrechter, zitten in Salariscategorie 9: € 5255 - € 6777. Dit is bepaald in het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren. Omdat je voor het Rijk werkt, zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak erg goed.

Salarisschaal Kantonrechter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kantonrechter

Er zijn geen vacatures Kantonrechter aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Kantonrechter in werkt.

Meer weten over de sector waar een Kantonrechter in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kantonrechter

Wat is de toekomst van Kantonrechter?

In Nederland zijn flink wat rechters nodig om alle zaken goed te kunnen behandelen. Er zijn naar schatting ruim 2200 rechters. Rechter word je echter niet zomaar. Om bij de raio-opleiding binnen te komen moet je door een strenge sollicitatieprocedure. En terecht, want het lot van velen ligt in de handen van de kantonrechter. Na de voltooide rechtenstudie kan ook eerst ervaring worden opgedaan om je kansen te verbeteren tot de opleiding te worden toegelaten.

Baankans Kantonrechter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Kantonrechter worden: Opleidingen tot Kantonrechter

Wil je Kantonrechter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kantonrechter.

Hoe word je een Kantonrechter? 

Een rechter móet wetenschappelijk geschoold zijn, en dus een WO studie rechten hebben voltooid. Het is een 'togaberoep', dus het volledige curriculum moet zijn gevolgd om 'civiel effect' te hebben behaald. Het is mogelijk om daarna de opleiding tot Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding (raio) te volgen. Veel rechters kiezen er echter voor om via andere kanalen, zoals de advocatuur, bedrijfsjurist of jurist bij de overheid, in te stromen. Dan kan de opleiding verkort worden gevolgd.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Kantonrechter

Arbeidsrecht
De eendaagse cursus Arbeidsrecht verschaft je, zowel praktisch als theoretisch, inzicht in de juridische aspecten van arbeidsverhoudingen. De WWZ (Wet Werk en Zekerheid) zorgt voor grote veranderingen in de werkgever-werknemer …
Arbeidsrecht
Procederen voor de overheidswerknemer
"Per 1 januari 2020 zijn ambtenaren genormaliseerd. Zij vallen nu onder het reguliere arbeidsrecht en hun arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in een cao. Procederen gebeurt niet meer bij de bestuursrechter, maar …
Procederen voor de overheidswerknemer
Juridisch journaal - Wat kan de OR doen bij een conflict met de ondernemer? (video)
Volg nu Juridisch journaal - Wat kan de OR doen bij een conflict met de ondernemer? (video) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ …
Juridisch journaal - Wat kan de OR doen bij een conflict met de ondernemer? (video)
Verdiepingscursus Arbeids(proces)recht**, Arbeidsrecht & sociale zekerheid
Als advocaat in arbeidsrechtszaken wilt u goed beslagen ten ijs komen voor de kantonrechter in eerste aanleg en voor het Hof als u besluit in hoger beroep te gaan. Maar …
Verdiepingscursus Arbeids(proces)recht**, Arbeidsrecht & sociale zekerheid
Verdiepingscursus Arbeids(proces)recht**, Arbeidsrecht & sociale zekerheid
Als advocaat in arbeidsrechtszaken wilt u goed beslagen ten ijs komen voor de kantonrechter in eerste aanleg en voor het Hof als u besluit in hoger beroep te gaan. Maar …
Verdiepingscursus Arbeids(proces)recht**, Arbeidsrecht & sociale zekerheid

Omscholen of doorgroeien tot Kantonrechter

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Kantonrechter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kantonrechter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kantonrechter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kantonrechter?

Competenties en Vaardigheden Kantonrechter

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Kantonrechter nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Kantonrechter nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kantonrechter

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Kantonrechter

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kantonrechter. Als Kantonrechter wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kantonrechter:


zie volledige beschrijving persoonstype Kantonrechter

Vakkennis voor een Kantonrechter

Het is voor een Kantonrechter ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Kantonrechter zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Kantonrechter

Juridisch journaal - Wat kan de OR doen bij een conflict met de ondernemer? (video)
Volg nu Juridisch journaal - Wat kan de OR doen bij een conflict met de ondernemer? (video) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ …
Juridisch journaal - Wat kan de OR doen bij een conflict met de ondernemer? (video)

Werkervaring Kantonrechter

Het is voor een startend Kantonrechter die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kantonrechter is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Advocaat .

Iets anders leren?

Is Kantonrechter het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Kantonrechter

Met wie werkt een Kantonrechter samen? 

De kantonrechter staat aan het hoofd van een zaak. Op de zitting houdt hij orde en zorgt dat partijen hun standpunten naar voren kunnen brengen. Tijdens een zaak is altijd een griffier aanwezig om te noteren hoe de zitting verloopt. De kantonrechter heeft dus veel contact met advocaten, cliënten, griffiers, maar ook met de andere rechters. Aan het hoofd van een rechtbank staat altijd een President.


 • advocaat
 • rechter
 • cliënt
 • beklaagde
 • Officier van justitie
Kantonrechter


Organisaties waar een Kantonrechter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kantonrechter meestal werkt.

Waar werkt een Kantonrechter?

Het gerechtshof maakt als deel van de rechterlijke macht uit van de trias politicas van Nederland: de rechterlijke macht, de wetgevende macht en de bestuurlijke macht. De Hoge Raad is dus onderdeel van Het Rijk en rechters vallen dus ook onder de categorie ambtenaar. Ambtenaren hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden en er is veel ruimte voor ontwikkeling op intellectueel vlak. Sommige rechters hebben nog nevenfuncties ernaast.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Kantonrechter

Waar kun je het beste werken als Kantonrechter? Hieronder vind je de best door de Kantonrechter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kantonrechter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kantonrechter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kantonrechter.

Welke competenties heeft een Kantonrechter nodig?

Een Kantonrechter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kantonrechter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kantonrechter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kantonrechter nodig? 

De kantonrechter handelt meer zaken af dan een gewone rechter en moet dus goed onder tijdsdruk kunnen werken. Ondanks dat moet hij wel in staat zijn goede oordelen te geven, het moet dus een perfectionist zijn. Om een goed oordeel te kunnen vellen is het belangrijk dat hij de partijen aanhoort en daarna zijn oordeel zorgvuldig vormt. Hij moet goed kunnen analyseren en zich vooral op de inhoud richten.

Bekijk de persoonstypen voor Kantonrechter


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Kantonrechter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kantonrechter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kantonrechter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kantonrechter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kantonrechter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kantonrechter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kantonrechter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kantonrechter iets voor je?

Zou je graag Kantonrechter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kantonrechter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kantonrechter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar