Kantonrechter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kantonrechter? Lees de functieomschrijving.

De kantonrechter behandelt zowel civiele zaken als strafzaken. Het is een rechter die altijd in zijn eentje een zaak afhandelt in geval van overtredingen uit het strafrecht, arbeidszaken, huurzaken en civiele zaken. Het financiële belang mag niet hoger zijn dan € 25.000. Vroeger was het kantongerecht een apart gerecht naast de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad. Enkele jaren geleden echter, zijn de kantongerechten opgegaan in de rechtbanken. De term ‘kantonrechter’ is echter blijven bestaan. In de praktijk moet men gewoon naar het gebouw van de rechtbank.

De kantonrechter is dus een rechter voor de wat kleinere zaken. Als resultaat daarvan behandelt hij er ook veel meer dan andere rechters. Soms wel tientallen per dag. Een kantonrechter specialiseert zich vaak in een vakgebied, en is dus bijvoorbeeld óf voor de sector civiel, óf voor de sector straf. Wanneer men procedeert in een zaak voor de kantonrechter, is men niet verplicht een advocaat te hebben. Men kan dus zelf optreden, of iemand anders machtigen. 

Als rechter heeft hij ruime ervaring binnen de juridische wereld, of heeft hij de raio-opleiding doorstaan in 6 jaar. Hij is onafhankelijk, en wordt voor het leven benoemd.

Wil je werken als Kantonrechter?

Werk je al als Kantonrechter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kantonrechter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Kantonrechter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Kantonrechter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • advocaat
 • rechter
 • cliënt
 • beklaagde
 • Officier van justitie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5255 tot €6777

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kantonrechter

Wat verdient een Kantonrechter?

Rechters bij een rechtbank, dus ook kantonrechter, zitten in Salariscategorie 9: € 5255 - € 6777. Dit is bepaald in het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren. Omdat je voor het Rijk werkt, zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak erg goed.

Salarisschaal Kantonrechter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Kantonrechter

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kantonrechter

Hoe goed is de toekomst voor de Kantonrechter? 

In Nederland zijn flink wat rechters nodig om alle zaken goed te kunnen behandelen. Er zijn naar schatting ruim 2200 rechters. Rechter word je echter niet zomaar. Om bij de raio-opleiding binnen te komen moet je door een strenge sollicitatieprocedure. En terecht, want het lot van velen ligt in de handen van de kantonrechter. Na de voltooide rechtenstudie kan ook eerst ervaring worden opgedaan om je kansen te verbeteren tot de opleiding te worden toegelaten.

Baankans Kantonrechter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kantonrechter worden: Opleidingen tot Kantonrechter

Hoe word je een Kantonrechter? 

Een rechter móet wetenschappelijk geschoold zijn, en dus een WO studie rechten hebben voltooid. Het is een 'togaberoep', dus het volledige curriculum moet zijn gevolgd om 'civiel effect' te hebben behaald. Het is mogelijk om daarna de opleiding tot Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding (raio) te volgen. Veel rechters kiezen er echter voor om via andere kanalen, zoals de advocatuur, bedrijfsjurist of jurist bij de overheid, in te stromen. Dan kan de opleiding verkort worden gevolgd.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kantonrechter

Cursusdag Strategisch Arbeidsrecht - Ontslagdossiers (Juridisch, HR)
Gaat u tijdens deze juridische cursusdag Arbeidsrecht met uw medecursisten meerdere facetten van ontslagdossiers strategisch en tactvol aanpakken en zich inleven in de oplossingen hiervan? Bijvoorbeeld voor HR mensen of
Arbeidsrecht
De eendaagse cursus Arbeidsrecht verschaft je, zowel praktisch als theoretisch, inzicht in de juridische aspecten van arbeidsverhoudingen. De WWZ (Wet Werk en Zekerheid) zorgt voor grote veranderingen in de werkgever-werknemer …
Journaal Arbeidsrecht
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof. mr. G.C. Boot hoogleraar Arbeidsrecht Universiteit Leiden, raadsheer Hof Amsterdam mr. E.W. de Groot Kantonrechter Rechtbank Gelderland (locatie Arnhem), tevens raadsheer-plaatsvervanger …
Actualiteiten Ontslag via de Kantonrechter en het UWV
Er zijn weer vele belangrijke ontwikkelingen bij het ontslagrecht:=> Het ontslagrecht gaat opnieuw volledig op de schop! De Eerste Kamer heeft het Wetsvoorstel WAB goedgekeurd! Tijdens deze actualiteitencursus krijgt
Journaal Arbeidsrecht
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof. mr. G.C. Boot hoogleraar Arbeidsrecht Universiteit Leiden, raadsheer Hof Amsterdam mr. E.W. de Groot Kantonrechter Rechtbank Gelderland (locatie Arnhem), tevens raadsheer-plaatsvervanger …
Meer opleidingen Kantonrechter

Weet je nog niet of je Kantonrechter wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kantonrechter of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Kantonrechter

Met wie werkt een Kantonrechter samen? 

De kantonrechter staat aan het hoofd van een zaak. Op de zitting houdt hij orde en zorgt dat partijen hun standpunten naar voren kunnen brengen. Tijdens een zaak is altijd een griffier aanwezig om te noteren hoe de zitting verloopt. De kantonrechter heeft dus veel contact met advocaten, cliënten, griffiers, maar ook met de andere rechters. Aan het hoofd van een rechtbank staat altijd een President.


 • advocaat
 • rechter
 • cliënt
 • beklaagde
 • Officier van justitie
Kantonrechter


Organisaties waar een Kantonrechter werkzaam is

Waar werkt een Kantonrechter meestal? 

Het gerechtshof maakt als deel van de rechterlijke macht uit van de trias politicas van Nederland: de rechterlijke macht, de wetgevende macht en de bestuurlijke macht. De Hoge Raad is dus onderdeel van Het Rijk en rechters vallen dus ook onder de categorie ambtenaar. Ambtenaren hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden en er is veel ruimte voor ontwikkeling op intellectueel vlak. Sommige rechters hebben nog nevenfuncties ernaast.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Kantonrechter

Waar kun je het beste werken als Kantonrechter? Hieronder vindt je de best door de Kantonrechter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kantonrechter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kantonrechter:

Welke competenties heeft een een Kantonrechter nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Kantonrechter

Wat voor persoonlijkheid heb je als Kantonrechter nodig? 

De kantonrechter handelt meer zaken af dan een gewone rechter en moet dus goed onder tijdsdruk kunnen werken. Ondanks dat moet hij wel in staat zijn goede oordelen te geven, het moet dus een perfectionist zijn. Om een goed oordeel te kunnen vellen is het belangrijk dat hij de partijen aanhoort en daarna zijn oordeel zorgvuldig vormt. Hij moet goed kunnen analyseren en zich vooral op de inhoud richten.

Bekijk de persoonstypen voor Kantonrechter


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Kantonrechter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kantonrechter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kantonrechter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kantonrechter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kantonrechter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kantonrechter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kantonrechter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kantonrechter iets voor je?

Zou je graag Kantonrechter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kantonrechter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kantonrechter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar