Planoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Planoloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep planoloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je planoloog wordt.

 

Wat is een Planoloog?

De Planoloog houdt zich op een wetenschappelijke manier bezig met de ruimtelijke ordening. Een van de belangrijke overheidstaken is dat de openbare ruimte op een goede manier wordt ingericht. Hoe dit gedaan moet worden onderzoekt de Planoloog. De Planoloog kijkt daarbij naar de grond en de wateren, naar de omliggende gebieden en naar de menselijke behoeftes. Vanuit dit onderzoek wordt er bepaald of een gebied tot een woonwijk of industrieterrein wordt omgebouwd, een andere bestemming krijgt of dat het een natuurgebied blijft.

Om dit te kunnen doen moet de Planoloog anderen kunnen overtuigen van zijn inzichten en op een politiek vlak mee kunnen denken. Het gaat niet alleen om wat het beste is voor de openbare ruimte en het milieu, maar vooral ook wat het beste is voor de mens en hiermee ook welke politieke belangen bij een bepaald bestemmingsplan meespelen. Op deze manier komen verschillende takken van wetenschap - demografie, politicologie, sociologie en zelfs economie - samen in de functie van Planoloog. Deze zijn nodig om een optimale inrichting van de openbare ruimte, die ook nog eens financieel haalbaar is te kunnen realiseren.

Een Planoloog is voornamelijk bezig met het bestuderen van cijfers en statestieken betreffende een bepaald gebied of het voeren van overleg en debatten met de (andere) politieke partijen die invloed op en belangen bij de ruimtelijke ordening hebben.Wil je werken als Planoloog?

Werk je al als Planoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Planoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Planoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Planoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Ambtenaar
  • Deskundige
  • Projectontwikkelaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2050 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

30


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Planoloog

Wat verdient een Planoloog?

Het salaris van een Planoloog ligt tussen de €2050 voor een startende HBO'er, en ca. €5000 voor een ervaren WO'er. Over het algemeen zijn de salarissen en arbeidsvoorwaarden in de consultancy beter dan bij de overheid.

Salarisschaal Planoloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Planoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Planoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Planoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Planoloog vacatures

Vacature Planoloog
Yacht
Bedrijfsomschrijving Yacht is dé verbindende kracht tussen professionals en organisaties die het verschil willen maken. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat werk dat ertoe doet mensen gelukkig maakt. Ons …
Vacature Senior Planoloog team West
Yacht
Bedrijfsomschrijving De Directie Ruimte en DuurzaamheidDirectie Ruimte en Duurzaamheid De omgeving van stedenbouw, planologie en duurzaamheid verandert sterk. De manier waarop omgegaan wordt met het stellen van kaders en …
Vacature Juridisch Planoloog
Maandag
Onze leefruimte invullen, rekening houdend met de bijbehorende spelregels en de belangen van anderen, dat is Ruimtelijke Ordening. Als er ergens veel gebeurt op dit moment dan is het wel …
Vacature Planoloog
Maandag
Jij bent de ruimtelijke expert die een bijdrage gaat leveren aan het opstellen van de nieuwe omgevingsvisie! Binnen de gemeente bestaan er veel nieuwe ideeën over de indeling van de …
Vacature Planoloog
Eminent Groep
Ter uitbreiding van het team van onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een proactieve en enthousiaste planoloog. Als planoloog bij onze opdrachtgever wordt jij verantwoordelijk voor het gehele proces …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Planoloog

Wat is de toekomst van Planoloog?

Het arbeidsmarktperspectief van een Planoloog is oke, zowel specifiek als Planoloog als in soortgelijke functies. Doorgroeimogelijkheden bestaan in de vorm van zwaardere functies, waar meer senioriteit en verantwoordelijkheid worden verwacht van de Planoloog.

Huidige aantal vacatures

30


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Planoloog worden: Opleidingen tot Planoloog

Wil je Planoloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Planoloog.

Hoe word je een Planoloog? 

Een HBO  of WO opleiding in de richting van Planologie, Sociale Geografie of Ruimtelijke Planning of een dergelijke andere opleiding (de namen kunnen verschillen), vormt een stevige ondergrond voor het werk als Planoloog.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Planoloog

Er zijn geen opleidingen Planoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Planoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw

Omscholen of doorgroeien tot Planoloog

Als je Planoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Planoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Planoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Planoloog?

Competenties en Vaardigheden Planoloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Planoloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Planoloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Planoloog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Planoloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Planoloog. Als Planoloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Planoloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Planoloog

Vakkennis voor een Planoloog

Het is voor een Planoloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Planoloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Planoloog


Werkervaring Planoloog

Het is voor een startend Planoloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Planoloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Stedenbouwkundige, Stadsgeograaf, Stadssocioloog .

Iets anders leren?

Is Planoloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Planoloog

Met wie werkt een Planoloog samen? 

Het netwerk van een Planoloog bestaat voornamelijk uit ambtenaren (zowel voor een consultant als voor een ambtenaar), omdat die uiteindelijk bepalen welke bestemming een bepaald gebied krijgt. Het is handig om met andere deskundigen in contact te blijven, zoals milieudeskundigen, om een goed beeld van de openbare ruimte en de impact van veranderingen te hebben. Verder kan er soms contact zijn met projectontwikkelaars, vooral in de consultancy, omdat die graag willen weten hoe een bepaald gebied eruit komt te zien en hoe zij vorm moeten geven aan bouwprojecten om het bouwcontract van de overheid binnen te halen.


  • Ambtenaar
  • Deskundige
  • Projectontwikkelaar
Planoloog


Organisaties waar een Planoloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Planoloog meestal werkt.

Waar werkt een Planoloog?

De Planoloog zal voornamelijk bij overheidsinstanties werken, maar er bestaan ook adviesbureaus die Planologen op commerciële basis in- of verhuren. Dan werkt de Planoloog als consultant.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Planoloog

Waar kun je het beste werken als Planoloog? Hieronder vind je de best door de Planoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Planoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Planoloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Planoloog.

Welke competenties heeft een Planoloog nodig?

Een Planoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Planoloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Planoloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Planoloog nodig? 

Omdat er in de politiek, ook t.a.v. de inrichting van de openbare ruimte, veel verschillende belangen spelen moet de Planoloog goed weten te laveren tussen de verschillende toekomstvisies. Uiteindelijk moet hij op grond van zijn wetenschappelijk onderzoek naar de beste oplossing voor alle partijen streven (Bemiddelaar). Ook is het voor het wetenschappelijke gedeelte van zijn werk nodig voor een Planoloog om alle factoren waar te nemen en te integreren, en zo vanuit de details een compleet beeld te scheppen van de situatie (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Planoloog


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Planoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Planoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Planoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Planoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Planoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Planoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Planoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Planoloog iets voor je?

Zou je graag Planoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Planoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Planoloog?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Planoloog

Vacature Planoloog
Matchpartner
Ben je beschikbaar als Planoloog? Wil jij samen met partners werken aan duurzame ruimtelijke economische ontwikkelingen? Dan heb ik hier de juiste vacature voor je. Lees gauw verder over deze …
Vacature Junior Planoloog
Maandag
Als junior Planoloog zijn de mogelijkheden eindeloos. Je bent verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening in de planfase van diverse projecten. Je kan je bezig houden met het stedelijk gebied, het …
Vacature Beleidsadviseur Ruimtelijke ontwikkeling
FORTEC
Jij bent...een zelfstarter die weet hoe je de mouwen opstroopt. Je krijgt energie van complexe en politiek gevoelige vraagstukken. Als ervaren beleidsadviseur ruimtelijk ontwikkeling ga je aan de slag …
Vacature Planoloog
Maandag
Voor diverse opdrachtgevers in West- en Midden Brabant is Maandag op zoek naar Planologen op junior niveau als strategisch (senior) niveau. Als Planoloog ben je verantwoordelijk voor de ruimtelijk orde …
Vacature Planoloog
Eminent Groep
Ter uitbreiding van het team van onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een proactieve en enthousiaste planoloog. Als planoloog bij onze opdrachtgever wordt jij verantwoordelijk voor het gehele proces …

Actuele blogposts


reacties op Planoloog

richard

kleine opmerking bij de bovenstaande tekst: de salarissen (alles inclusief) liggen bij de overheid voor wat betreft de functie van planoloog (uitgaande van schaal 11) echt hoger dan bij marktpartijen.

planoloog

De salaris indicatie klopt wel.Gr.

Otto

Wow, dat bericht van Henk. Verschrikkelijke punctuatie, maar wijst wel iemand anders op een typo xD

Henk

Hallo Otto,bedankt voor je compliment.H.gr.

Herman

En wat voor cijfer is het geworden,Biep.Gr.

bliep

ik doe nu een project over duurzaamheid uit de ogen van een plannoloog

Arjan

Probeer eerst een zin zonder fouten te schrijven.Gr.

Henk

Veel sucses met je project Biep.Ga ook een cursus Ned.taal volgen.Hierboven staan aanbieders genoeg.Je zult meer zelfvertrouwen krijgen ,goed voor je ontwikkeling en ook goed voor je toekomstige loopbaan.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar