Postvoorbereider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Postvoorbereider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep postvoorbereider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je postvoorbereider wordt.

 

Wat is een Postvoorbereider?

Een postvoorbereider sorteert de post zodat de post gemakkelijker, sneller en efficiënter door de postbodes kan worden bezorgd.

De postvoorbereider is werkzaam op één van de vele sorteercentra door heel Nederland. Hij sorteert de post per straat en per wijk zodat de postbode de post sneller en efficiënter kan bezorgen. Daarnaast sjouwt de postvoorbereider de post ook van de plek waar de post word gesorteerd naar de plek waar de postbezorger de post komt ophalen.

Het werk van postvoorbereider is een vrij accuraat, verantwoordeijk en precies beroep. Daarom is het belangrijk dat de postvoorbereider nauwkeurig en zelfstandig kan werken. Daarnaast kan het werk ook fysiek zwaar zijn; de postvoorbereider moet met posttassen van tussen de vijfentwintig en vijftig kilo van de ene locatie binnen het sorteercentrum naar de andere locatie sjouwen. Hierdoor is het belangrijk dat de postvoorbereider in een goede fysieke conditie is en geen last heeft van blessures die hem het werk moeilijker kunnen maken.

De post wordt over het algemeen op de gewone sorteercentra met de hand gesorteerd. Daarnaast zijn er speciale centrale voorbereidingslocaties (cvl's) waar de post ook met machines wordt gesorteerd. 

De functie van postvoorbereider is tussen de acht en twintig uur per week en is daarom over het algemeen een perfecte baan voor studenten en mensen die op zoek zijn naar een extra bijverdienste.

De werkzaamheden worden over het algemeen vroeg in de ochtend (tussen vijf uur 's ochtends en elf uur 's ochtends ) of 's nachts (van één uur 's nachts tot vier uur 's nachts) uitgevoerd.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Postvoorbereider?

Werk je al als Postvoorbereider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Postvoorbereider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Postvoorbereider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Postvoorbereider in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Collega's
  • Postbode

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €517 tot €540

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

82


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Postvoorbereider

Wat verdient een Postvoorbereider?

De postvoorbereider verdient het minimumloon. Dit is voor mensen van éénentwintig €8,62 bruto per uur en mensen van drieëntwintig €8,99. Het loon kan maximaal oplopen tot €12,00 bruto per uur.

Daarnaast verdient de postvoorbereider, als hij 's nachts werkt, een toeslag van 20 tot 40% op het brutoloon per uur en bouwt hij per gewerkt uur vakantiegeld op. 

Salarisschaal Postvoorbereider

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Postvoorbereider

Op zoek naar een nieuwe baan als Postvoorbereider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Postvoorbereider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Postvoorbereider vacatures

Vacature Postvoorbereider in Tilburg (5046 AA) bij PostNL
PostNL
Postvoorbereider in Tilburg (5046 AA)Tilburg, ook inzetbaar in Den Bosch (steenbok 2) (Postcode: 5046 AA) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 4-6 uur per dag, 16 uur per week Ben jij …
Vacature Postvoorbereider in Eindhoven (5652 AD) bij PostNL
PostNL
Postvoorbereider in Eindhoven (5652 AD)Eindhoven (Postcode: 5652 AD) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 3-5 uur per dag, 15 uur per week Ben jij geordend en werk je graag in een …
Vacature Postvoorbereider in Katwijk (2223 XN)
PostNL
Postvoorbereider in Katwijk (2223 XN)Katwijk (Postcode: 2223 XN) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 3-4 uur per dag, 15 uur per week Ben jij geordend en werk je graag in een …
Vacature Postvoorbereider in Alkmaar (1823 DL)
PostNL
Postvoorbereider in Alkmaar (1823 DL)Alkmaar (Postcode: 1823 DL) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 3-5 uur per dag, 15 uur per week Ben jij geordend en werk je graag in een …
Vacature Postvoorbereider in Arnhem (6828 XA) bij PostNL
PostNL
Postvoorbereider in Arnhem (6828 XA)Arnhem (Postcode: 6828 XA) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 3-5 uur per dag, 20 uur per week Ben jij geordend en werk je graag in een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Postvoorbereider

Wat zijn de baankansen voor een Postvoorbereider?

Het arbeidsmarktperspectief is voor de postvoorbereider redelijk groot omdat er (met name bij de centrale voorbereidingslocaties) veel vraag is naar postvoorbereiders en postsorteerders.

Er zijn voor dit beroep weinig tot geen doorgroeimogelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Postvoorbereider

Het beroep Postvoorbereider is onderdeel van de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

82

Baankans Postvoorbereider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Postvoorbereider worden: Opleidingen tot Postvoorbereider

Wil je Postvoorbereider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Postvoorbereider.

Hoe word je een Postvoorbereider? 

Voor de functie van postvoorbereider is geen opleiding vereist. Wel is het zo dat bij de centrale voorbereidingslocaties strenge eisen zijn voordat mensen worden aangenomen; zij moeten tijdens de sollicitatie eerst een aantal taken verrichten en worden, nadat ze zijn aangenomen, eerst naar een drie weken durende training gestuurd. Deze training is over het algemeen een betaalde training.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Postvoorbereider

Er zijn geen opleidingen Postvoorbereider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Postvoorbereider in werkt

Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & Detailhandel

Omscholen tot Postvoorbereider

Als je je wilt omscholen tot Postvoorbereider is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Postvoorbereider zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Postvoorbereider dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Postvoorbereider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Postvoorbereider

Als je Postvoorbereider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Postvoorbereider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Postvoorbereider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Postvoorbereider?

Competenties en Vaardigheden Postvoorbereider

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Postvoorbereider nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Postvoorbereider nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Postvoorbereider

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Postvoorbereider

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Postvoorbereider. Als Postvoorbereider wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Postvoorbereider:


zie volledige beschrijving persoonstype Postvoorbereider

Vakkennis voor een Postvoorbereider

Het is voor een Postvoorbereider ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Postvoorbereider zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Postvoorbereider


Werkervaring Postvoorbereider

Het is voor een startend Postvoorbereider die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Postvoorbereider is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Koerier, Postbode .

Iets anders leren?

Is Postvoorbereider het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Postvoorbereider

Met wie werkt een Postvoorbereider samen? 

Het netwerk van de postvoorbereider bestaat uit zijn collega's, met wie hij samen de post aan het voorbereiden is, en met de postbodes die na de werkzaamheden van de postvoorbereider de post komen ophalen. Daarnaast kan hij zijn werkgever om advies vragen en is er meestal ook een leidinggevende in het sorteercentrum aanwezig om de werkzaamheden te controleren.


  • Collega's
  • Postbode
Postvoorbereider


Organisaties waar een Postvoorbereider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Postvoorbereider meestal werkt.

Waar werkt een Postvoorbereider?

De postvoorbereider werkt in een sorteercentrum. Deze sorteercentra zijn meestal van POSTNL (vroeger TNT Post). PostNL is daarom in vrijwel alle gevallen de werkgever van de postvoorbereider.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Postvoorbereider

Waar kun je het beste werken als Postvoorbereider? Hieronder vind je de best door de Postvoorbereider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Postvoorbereider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Postvoorbereider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Postvoorbereider.

Welke competenties heeft een Postvoorbereider nodig?

Een Postvoorbereider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Postvoorbereider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Postvoorbereider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Postvoorbereider nodig? 

De functie van postvoorbereider is een zeer verantwoordelijk, nauwkeurig en belangrijk beroep. Als de post niet goed gesorteerd is kan dit ervoor zorgen dat de postbode de post niet kan bezorgen en hierdoor kan het langer duren voordat de post bij mensen word bezorgd. Daarom is het belangrijk dat de postvoorbereider tijdens het voorbereiden goed oplet en accuraat te werk gaat omdat hij geen fouten mag maken (perfectionist en waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Postvoorbereider


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Postvoorbereider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Postvoorbereider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Postvoorbereider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Postvoorbereider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Postvoorbereider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Postvoorbereider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Postvoorbereider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Postvoorbereider iets voor je?

Zou je graag Postvoorbereider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Postvoorbereider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Postvoorbereider

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar