Preventieassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Preventieassistent? Lees de functieomschrijving.

Een Preventieassistent is in principe een tandartsassistent met meer bevoegdheden. Na de basisopleiding kan een Assistent cursussen of bijscholingen volgen waardoor hij of zij kan opklimmen naar tandartsassistent-plus: bijvoorbeeld een Preventieassistent en stoelassistent. Een Preventieassistent richt zich voornamelijk op de mondhygiëne van patiënten. De Assistent staat onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist en is betrokken bij de controle en behandeling van patiënten.

Een Preventieassistent heeft meer bevoegdheden dan een gewone assistent. Zo mag een Preventieassistent zelfstandig patiënten behandelen, kleine gaatjes boren, fluoridebehandelingen geven en tandsteen verwijderen. De tandarts blijft echter de eindverantwoordelijke. Overige werkzaamheden komen overeen met die van de Tandartsassistent en bestaan onder andere uit  het voorbereiden van behandelingen, het helpen bij behandelingen (zoals aanreiken van instrumenten), het klaarmaken van materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken, het maken en ontwikkelen van röntgenfoto’s, gebitsreiniging, het geven van advies en uitleg over mondhygiëne en het schoonmaken van de instrumenten. De Preventieassistent komt ook veel in aanraking met de patiënten. Zo moeten de patiënten ontvangen worden in de praktijk en worden er vaak adviezen en poetsinstructies gegeven.

Naast deze werkzaamheden helpen Preventiesassistenten ook op administratief gebied. Zo houden ze zich vaak bezig met het documenteren van patiëntengegevens, het maken en inplannen van afspraken, het registreren van medische informatie, de correspondentie met andere tandspecialisten (bijvoorbeeld voor verwijzingen), met de verwerking van facturen en met het in de gaten houden van de voorraden.

Een Preventieassistent werkt meestal op vaste werktijden, maar het kan voorkomen dat er buiten deze tijden gewerkt moet worden, bijvoorbeeld in het weekend.

Wil je werken als Preventieassistent?

Werk je al als Preventieassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Preventieassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Preventieassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Preventieassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Tandarts
 • Mondhygiënist
 • Andere assistent
 • Preventieassistent
 • Orthodontist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1720 tot €2239

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Preventieassistent

Wat verdient een Preventieassistent?

Het salaris van een Preventieassistent ligt tussen de €1720 en €2239 per maand.

De adviessalarissen van de NMT richtlijnen (de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) liggen voor 2010 op ongeveer €1720 per maand, wat kan oplopen tot ongeveer €2239 per maand.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

Ongeveer 8% vakantietoeslag

Salarisschaal Preventieassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Preventieassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Preventieassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Preventieassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Preventieassistent vacatures

Ervaren (preventie)assistente gezocht
Lassus Tandartsen
ERVAREN PREVENTIEASSISTENT GEZOCHT Onze praktijk is een snel groeiende, levendige organisatie met goed opgeleide, enthousiaste en cliëntgerichte medewerkers die met trots onze cliënten zorg bieden. Voor onze praktijk zijn wij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Preventieassistent

Hoe goed is de toekomst voor de Preventieassistent? 

Uit een onderzoek uit 2009 blijkt dat er op het moment een tekort aan Tandartsaassistenten is, wat dan ook geldt voor de Preventieassistent.

Een tandartsassistent-plus kan altijd cursussen en bijscholingen volgen voor een breder carrièreperspectief.

Baankans Preventieassistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Preventieassistent worden: Opleidingen tot Preventieassistent

Hoe word je een Preventieassistent? 

Om Preventieassistent te worden moet je eerst de driejarige opleiding Tandartsassistent (MBO niveau-4) afronden. Daarna moet je een cursus Tandartsassistent-plus volgen en eventueel andere bijscholingen.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Preventieassistent

Cursus Preventie Assistent
De cursus Preventieassistent is bedoeld voor ervaren en gemotiveerde tandartsassistenten, die zich verder willen bekwamen en ontwikkelen in de preventieve tandheelkundige zorg. Deze cursus leidt u op tot Preventieassistent. Het …
Meer opleidingen Preventieassistent

Weet je nog niet of je Preventieassistent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Preventieassistent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Preventieassistent

Met wie werkt een Preventieassistent samen? 

Je werkt in de praktijk onder toezicht van de Tandarts en werkt samen met verschillende Assistenten en eventueel een mondhygiënist en andere specialisten.

 De doelgroep van een Preventieassistent bestaat uit cliënten van alle leeftijden die voor controle van het gebit komen of met mondklachten. Dat wil zeggen kiespijn, ontstoken tandvlees, gaatjes, scheve tanden, slechte mondhygiëne, enz.


 • Tandarts
 • Mondhygiënist
 • Andere assistent
 • Preventieassistent
 • Orthodontist
Preventieassistent


Organisaties waar een Preventieassistent werkzaam is

Waar werkt een Preventieassistent meestal? 
 • Praktijk of groepspraktijk
 • Centrum voor tandheelkunde
 • Afdeling tandheelkunde bij een instelling voor bijv. gehandicaptenzorg
 • Orthodontistenpraktijk (of andere tandartsspecialist)
 • Ziekenhuizen
 • Jeugdtandverzorging

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Preventieassistent

Waar kun je het beste werken als Preventieassistent? Hieronder vindt je de best door de Preventieassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Preventieassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Preventieassistent:

Welke competenties heeft een een Preventieassistent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Preventieassistent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Preventieassistent nodig? 

Je werkt in een ondersteunende functie (Bemiddelaar).

Je moet betrokken en verzorgend naar je cliënten toe zijn en je moet rekening houden met de behoeftes van anderen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Preventieassistent


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Preventieassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Preventieassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Preventieassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Preventieassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Preventieassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Preventieassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Preventieassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Preventieassistent iets voor je?

Zou je graag Preventieassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Preventieassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Preventieassistent

Luthgarda

Werken als preventie assistente is heel erg leuk en dankbaar werk. Geeft voldoening als je mensen/kinderen kan motiveren.

Paulina Bos

Heel mooi beroep, een beetje ondergewaardeerd. Salaris mogen echt hoger. Aangezien je toch bijdraag in de omzet. 15 euro per uur. Vind ik niet echt goed verdienen. Een schoonmaakster verdien dat ook per uur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar