Tandartsassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tandartsassistent? Lees de functieomschrijving.

Een Tandartsassistent staat onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist. Een Tandartsassistent is betrokken bij de controle en behandeling van patiënten. De werkzaamheden bestaan onder andere uit  het voorbereiden van behandelingen, het assisteren bij behandelingen (zoals aanreiken van instrumenten), het klaarmaken van materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken, het maken en ontwikkelen van röntgenfoto’s, gebitsreiniging, het geven van advies en uitleg over mondhygiëne en het schoonmaken van de instrumenten. De Assistent komt ook veel in aanraking met de patiënten. Hij maakt afspraken en plant deze in, ontvangt eventueel de patiënten in de praktijk en geeft vaak adviezen en poetsinstructies.

Naast deze werkzaamheden helpen Tandartsassistenten ook op administratief gebied. Zo houden ze zich vaak bezig met het documenteren van patiëntengegevens, het registreren van medische informatie, de correspondentie met andere tandspecialisten (bijvoorbeeld voor verwijzingen), het verwerken van facturen en met het in de gaten houden van de voorraden.

De werkzaamheden die een Assistent krijgt toebedeeld hangen vaak af van de afspraken met de werkgever en van de werkervaring.  In veel gevallen krijgt een Assistent veel werkzaamheden op zich, wat betekent dat er veel tegelijk gedaan moet worden. Het kan een hele drukke baan zijn.

Een Tandartsassistent werkt meestal op vaste tijden, maar het kan voorkomen dat er buiten deze tijden gewerkt moet worden, bijvoorbeeld in het weekend.

Wil je werken als Tandartsassistent?

Werk je al als Tandartsassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tandartsassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Tandartsassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Tandartsassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1560 tot €2111

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

9


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tandartsassistent

Wat verdient een Tandartsassistent?

Het salaris van een Tandartsassisten ligt tussen de €1560 en €2111 per maand.

De adviessalarissen van de NMT richtlijnen (de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) liggen voor 2010 op €1560 per maand, wat kan oplopen tot ongeveer €2111 per maand.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

Ongeveer 8% vakantietoeslag

Salarisschaal Tandartsassistent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Tandartsassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Tandartsassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tandartsassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tandartsassistent vacatures

Allround tandartsassistent - Dental Clinics Veenendaal de Reede
TopMondzorg B.V.
Wij zijn voor ons team in Veenendaal de Reede op zoek naar een allround tandartsassistent die ons team komt versterken. Dagen/uren zijn in overleg. Zowel fulltime als part-time mogelijkheden.Organisatie
Tandartsassistent(e)
Tempo-Team
Woon jij in de omgeving Utrecht en zoek jij een nieuwe uitdaging als tandartsassistent(e). Wij hebben een leuke uitdaging voor jou!Als tandartsassistent(e) zorg je er samen met jouw directe collega’s …
Preventie-assistent/ Tandartsassistent gezocht voor Dental Clinics Zaltbommel
TopMondzorg B.V.
Wij willen al onze patiënten een gezonde en stralende lach geven. Want lachen is leven! Wil jij ons hierbij helpen? Wij zijn per direct op zoek naar een fulltime preventie-assistent/tandartsassistent …
Orthodontie assistent - TopOrtho Rotterdam
TopMondzorg B.V.
Vacature (ervaren) orthodontie assistent(e) RotterdamVoor onze praktijk in Rotterdam zijn wij per direct op zoek naar een (ervaren) orthodontie assistent(e) voor 3 en 5 dagen per week. Werktijden zijn …
Tandartsassistente gezocht
Tandarts Zaandam
Wij zijn per direct op zoek naar een tandartsassistente.Werkzaamheden:Assisteren aan de stoel tijdens de behandelingKlaarmaken, opruimen en schoonmaken van de behandelkamers en de instrumentenVastleggen van behandelgegevens in de patiëntenkaartMaken van …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tandartsassistent

Hoe goed is de toekomst voor de Tandartsassistent? 

Uit een onderzoek uit 2009 blijkt dat er op het moment een tekort aan Tandartsassistenten is.

Na bijscholing kan een tandartsassistent doorgroeien naar de functie van preventieassistent, een zogenaamde Tandartsassistent+. Zo krijgt de Assistent meer bevoegdheden.

Baankans Tandartsassistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

9


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Tandartsassistent worden: Opleidingen tot Tandartsassistent

Hoe word je een Tandartsassistent? 

Om Tandartsassistent te worden moet je de opleiding Tandartsassistent (MBO niveau-4) doen. Deze opleiding duurt drie jaar.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Tandartsassistent

Tandartsassistent (Basis)
Als tandartsassistent heb je een gevarieerd takenpakket. Je regelt niet alleen de administratie van een tandartsenpraktijk, maar assisteert ook bij ingrepen en helpt mee aan Als tandartsassistent heb je een …
Opleiding Tandartsassistent
Deze vernieuwde opleiding is zowel geschikt voor de instromende- als doorstromende tandartsassistent. Met dit diploma bent u goed voorbereid op het werken als tandartsassistent.  Het is noodzakelijk dat u of werkzaam …
Tandartsassistent(e) E-Learning
Tandartsassistente worden? Volg de tandartsassistente opleiding van NHAHet is altijd lente in de ogen van de… Nee, echt: hoe ziet de wereld van een tandartsassistent(e) eruit? Wat moet je weten …
Tandartsassistent(e) Thuisstudie
Tandartsassistente worden? Volg de tandartsassistente opleiding van NHAHet is altijd lente in de ogen van de… Nee, echt: hoe ziet de wereld van een tandartsassistent(e) eruit? Wat moet je weten …
Meer opleidingen Tandartsassistent

Weet je nog niet of je Tandartsassistent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Tandartsassistent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Tandartsassistent

Met wie werkt een Tandartsassistent samen? 

In de praktijk werk je onder toezicht van de tandarts of orthodontist en werk je samen met verschillende assistenten en eventueel met een mondhygiënist of andere specialist.

De doelgroep van een Tandartsassistent bestaat uit cliënten van alle leeftijden die ter controle van het gebit komen of met mondklachten. Dat wil zeggen kiespijn, ontstoken tandvlees, gaatjes, scheve tanden, slechte mondhygiëne, enz.


Tandartsassistent


Organisaties waar een Tandartsassistent werkzaam is

Waar werkt een Tandartsassistent meestal? 
  • Praktijk of groepspraktijk
  • Centrum voor tandheelkunde
  • Afdeling tandheelkunde bij een instelling voor bijv. gehandicaptenzorg
  • Orthodontistenpraktijk ( of andere tandartsspecialist)
  • Ziekenhuizen
  • Jeugdtandverzorging

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Tandartsassistent

Waar kun je het beste werken als Tandartsassistent? Hieronder vindt je de best door de Tandartsassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tandartsassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tandartsassistent:

Welke competenties heeft een een Tandartsassistent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Tandartsassistent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Tandartsassistent nodig? 

Je hebt een ondersteunende rol (Bemiddelaar).

Je moet betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeftes van de cliënten (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Tandartsassistent


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Tandartsassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tandartsassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tandartsassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tandartsassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tandartsassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tandartsassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tandartsassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tandartsassistent iets voor je?

Zou je graag Tandartsassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tandartsassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tandartsassistent

...

Kan niet wachten om aan deze opleiding te starten

Katja

Bang voor de tandarts?Goede samenvatting ,trouwens.H.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar