Tandartsassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tandartsassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep tandartsassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je tandartsassistent wordt.

 

Wat is een Tandartsassistent?

Een Tandartsassistent ondersteunt een tandarts bij klinische behandelingen, helpt met de voorbereiding en assisteert bij de praktische uitvoering van de behandeling. Daarnaast is de Tandarsassistent vaak verantwoordelijk voor de administratieve taken.  

Een Tandartsassistent staat onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist en voert alle werkzaamheden uit onder toezicht en volgens de instructies van een tandarts.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Tandartsassistent?

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het voorbereiden van behandelingen, het assisteren bij behandelingen (zoals aanreiken van instrumenten), het klaarmaken van materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken, het maken en ontwikkelen van röntgenfoto’s, gebitsreiniging, het geven van advies en uitleg over mondhygiëne en het schoonmaken van de instrumenten. De Assistent komt ook veel in aanraking met de patiënten. Hij maakt afspraken en plant deze in, ontvangt eventueel de patiënten in de praktijk en geeft vaak adviezen en poetsinstructies.

Naast deze werkzaamheden helpen Tandartsassistenten ook op administratief gebied. Zo houden ze zich vaak bezig met het documenteren van patiëntengegevens, het registreren van medische informatie, de correspondentie met andere tandspecialisten (bijvoorbeeld voor verwijzingen), het verwerken van facturen en met het in de gaten houden van de voorraden.

De werkzaamheden die een Assistent krijgt toebedeeld hangen vaak af van de afspraken met de werkgever en van de werkervaring.  In veel gevallen krijgt een Assistent veel werkzaamheden op zich, wat betekent dat er veel tegelijk gedaan moet worden. Het kan een hele drukke baan zijn.

Een Tandartsassistent werkt meestal op vaste tijden, maar het kan voorkomen dat er buiten deze tijden gewerkt moet worden, bijvoorbeeld in het weekend.

Voorbeeldtaken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Tandartsassistent

 • Assisteren van de tandarts bij de voorbereiding, uitvoering en afronding van patiënten behandelingen
 • Onder toezicht van de tandarts (deels) zelf een aantal handelingen uitvoeren
 • Medeverantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de geleverde zorg en de patiënttevredenheid
 • Zorgdragen voor naleving van klinische protocollen, richtlijnen en afspraken
 • Angstige cliënten en patiënten geruststellen wanneer dit nodig is
 • Praktijkruimte schoonhouden en desinfecteren van apparatuur en instrumenten

Wil je werken als Tandartsassistent?

Werk je al als Tandartsassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tandartsassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Tandartsassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tandartsassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1458 tot €2547

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

107


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tandartsassistent

Wat verdient een Tandartsassistent?

Het salaris van een Tandartsassistent ligt tussen de €1458,98 en €2547,76 bruto per maand. Het bedrag €1458,98 geldt voor een startend Tandartsassistent van 18 jaar. Vanaf 21 jaar is het startersbedrag voor een Tandartsassistent €1881,68 bruto per maand.

Wanneer de Tandartsassistent doorgroeit naar Senior tandartsassistent, Preventieassistent, Orthodontieassistent, Kaakchirurgieassistent, Officemanager, of Junior mondhygiënist loopt de salarisschaal door tot € 2701,49 bruto per maand.

Deze bedragen zijn gebasseerd op adviessalarissen van de KNMT richtlijnen (de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde). Zoals in bijna alle gevallen is de hoogste van het salaris ook afhankelijk van de specifieke eigenschappen, kwaliteiten en onderhandeling van de beroepsbeoefenaar zelf.

Mogelijke Secundaire arbeidsvoorwaarden Tandartsassistent:

 • Vakantiedagen
 • 8% vakantietoeslag
 • 13e maand of winstdeling/jaarbonus

 

Salarisschaal Tandartsassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Tandartsassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Tandartsassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tandartsassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tandartsassistent vacatures

Vacature Preventie / tandartsassistent
Lassus Tandartsen
Lassus Tandartsen Oisterwijk is een moderne groeiende ;In verband met uitbreiding van het behandelteam zijn we op zoek naar een preventie / tandarts assistent (m/v) voor 4 – 5 dagen …
Vacature Tandartsassistent Twente
TMI
Ben jij tandartsassistente en wil jij aan de slag binnen een ziekenhuis? Dan hebben wij een functie per direct beschikbaar in regio Twente. Het betreft een functie voor de duur …
Vacature Tandartsassistent, Amsterdam
Randstad
Voor een tandartsenpraktijk zijn wij op zoek naar een tandartsassistent die hun team kan komen versterken. We zoeken iemand die het leuk vindt om dienstverlenend en patiëntgericht te werken. Je …
Vacature Tandartsassistent, Lelystad
Randstad
Voor een tandartsenpraktijk in Lelystad zijn wij op zoek naar een tandartsassistent die hun team kan komen versterken. We zoeken iemand die het leuk vindt om dienstverlenend en patiëntgericht te …
Vacature Tandartsassistente
Tandartspraktijk Muysson
Vacature Tandartsassistente Elspeet per direct Wij zijn op zoek naar een enthousiaste tandartsassistent(e) om ons team te komen versterken, ervaring is niet noodzakelijk. Voor scholing wordt gezorgd. Naast algemene tandheelkunde …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tandartsassistent

Wat zijn de baankansen voor een Tandartsassistent?

De vraag naar Tandartsassistenten is al jaren goed, dus het arbeidsmarktperspectief ook.

Ook zijn er voldoende doorontwikkelmogelijkheden. Na bijscholing kan een tandartsassistent doorgroeien naar de functie van preventieassistent, een zogenaamde Tandartsassistent+. Zo krijgt de Assistent meer bevoegdheden.

De actuele kans op werk voor een Tandartsassistent

Het beroep Tandartsassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Tandartsassistenten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tandartsassistenten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

107

Baankans Tandartsassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Tandartsassistent worden: Opleidingen tot Tandartsassistent

Wil je Tandartsassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Tandartsassistent.

Hoe word je een Tandartsassistent? 

Om Tandartsassistent te worden moet je de opleiding Tandartsassistent (MBO niveau-4) doen. Deze opleiding duurt drie jaar.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Tandartsassistent

GeoServer Basis
GeoServer verzorgt het aanbieden van uw geoinformatie (shapefiles, OracleSpatial, PostGIS, rasterdata en meer) in de vorm van open webservices (WFS, WMS, GeoJSON, KML, PDF, enz.). GeoServer is een bel GeoServer …
GeoServer Basis
OpenLayers
Steeds meer applicaties maken gebruik van OpenLayers als oplossing om kaarten te presenteren. Wellicht de meest bekende gebruiker is OpenStreetMap. OpenLayers is een JavaScript-bibliotheek en vergt du Tijdens de cursus OpenLayers worden …
OpenLayers
STATA
Het statistiekpakket STATA, oorspronkelijk op de markt gebracht door StataCorp, is een sterk analysepakket waarmee statistische analyse en datasimulaties snel en handig te maken zijn. STATA, een samen Deze cursus …
STATA
STATA
Deze cursus duurt 3 dagen en kost €1395,-. Als voorkennis is basiskennis statistiek vereist. Het statistiekpakket STATA werd oorspronkelijk op de markt gebracht door StataCorp. Het is een sterk analysepakket …
STATA
Leergang Landmeetkunde
De cursus duurt 4 dagen en kost €1495,-. De lestijden zijn van: 9.00 tot 16.00 uur. De leergang wordt veelal op maandagen gegeven. Er staat iedere maand een leergang landmeetkunde …
Leergang Landmeetkunde

Omscholen tot Tandartsassistent

Als je je wilt omscholen tot Tandartsassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Tandartsassistent zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Tandartsassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures Tandartsassistent

Vacature Leerling Tandartsassistent (m/ v)
Koers Oost
Leerling Tandartsassistent | Fulltime | ZutphenOverweeg jij tandartsassistent te worden en wil je alvast werkervaring opdoen in de branche?In deze ondersteunende rol ligt de focus van de werkzaamheden op:-Het aannemen …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tandartsassistent

Als je Tandartsassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tandartsassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tandartsassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Tandartsassistent?

Competenties en Vaardigheden Tandartsassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Tandartsassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Tandartsassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Tandartsassistent

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Tandartsassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Tandartsassistent. Als Tandartsassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Tandartsassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Tandartsassistent

Vakkennis voor een Tandartsassistent

Het is voor een Tandartsassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Tandartsassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Tandartsassistent

Workshop QGIS voor GIS-professionals
Ben je een GIS-professional en wil je snel je weg kunnen vinden in QGIS? In deze online workshop leer je waar je de meest gebruikte GIS-functies vindt via praktijkopdrachten en …
Workshop QGIS voor GIS-professionals

Werkervaring Tandartsassistent

Het is voor een startend Tandartsassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Tandartsassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Tandartsassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Tandartsassistent

Met wie werkt een Tandartsassistent samen? 

In de praktijk werk je onder toezicht van de tandarts of orthodontist en werk je samen met verschillende assistenten en eventueel met een mondhygiënist of andere specialist.

De doelgroep van een Tandartsassistent bestaat uit cliënten van alle leeftijden die ter controle van het gebit komen of met mondklachten. Dat wil zeggen kiespijn, ontstoken tandvlees, gaatjes, scheve tanden, slechte mondhygiëne, enz.


Tandartsassistent


Organisaties waar een Tandartsassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tandartsassistent meestal werkt.

Waar werkt een Tandartsassistent?

 • Praktijk of groepspraktijk
 • Centrum voor tandheelkunde
 • Afdeling tandheelkunde bij een instelling voor bijv. gehandicaptenzorg
 • Orthodontistenpraktijk ( of andere tandartsspecialist)
 • Ziekenhuizen
 • Jeugdtandverzorging

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Tandartsassistent

Waar kun je het beste werken als Tandartsassistent? Hieronder vind je de best door de Tandartsassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tandartsassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tandartsassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tandartsassistent.

Welke competenties heeft een Tandartsassistent nodig?

Een Tandartsassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Tandartsassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tandartsassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tandartsassistent nodig? 

Je hebt een ondersteunende rol (Bemiddelaar).

Je moet betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeftes van de cliënten (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Tandartsassistent


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Tandartsassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tandartsassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tandartsassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tandartsassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tandartsassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tandartsassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tandartsassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tandartsassistent iets voor je?

Zou je graag Tandartsassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tandartsassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tandartsassistent

...

Kan niet wachten om aan deze opleiding te starten

Katja

Bang voor de tandarts?Goede samenvatting ,trouwens.H.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar