Pruikenmaker Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Pruikenmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep pruikenmaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je pruikenmaker wordt.Wat is een Pruikenmaker?

De Pruikenmaker vervaardigt pruiken. Een pruik is een kunstmatig kapsel. Deze wordt op het hoofd gedragen en geeft de suggestie dat het om een echt kapsel gaat. De Pruikenmaker maakt een pruik door natuurlijke of synthetische haren in kleine trosjes te knopen en deze vervolgens via een bepaald patroon op een soort gaas vast te maken. Een pruik kan gemaakt zijn van synthetisch haar, maar ook van natuurlijk haar zoals paardenhaar of het duurdere mensenhaar. Ook kan afgeknipt, eigen hoofdhaar gebruikt worden. Dit komt echter maar weinig voor.

Pruiken worden voor recreatie en entertainment gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan etalagepoppen, op het toneel, in theatervoorstellingen en films en in optochten. Ook kunnen pruiken gedragen worden door mensen die ontevreden zijn over hun kapsel of die helemaal geen haar hebben. Dit kan om medische redenen zijn, bijvoorbeeld na een behandeling tegen kanker waardoor haaruitval ontstaat.

De Pruikenmaker vervaardigt de pruiken, maar doet meestal ook het onderhoud. Zo vormt, herstelt en kleurt de Pruikenmaker de pruiken meestal ook zelf.

Past het beroep Pruikenmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Pruikenmaker

Er zijn geen vacatures Pruikenmaker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Pruikenmaker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Pruikenmaker in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Pruikenmaker

Wat verdient een Pruikenmaker?

Het salaris van de Pruikenmaker is afhankelijk van de organisatie waar de Pruikenmaker voor werkt of dat de Pruikenmaker als zelfstandige werkt. De inkomsten zijn afhankelijk van de opdrachten en de hoeveelheid pruiken die de Pruikenmaker maakt.

Salarisschaal Pruikenmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Pruikenmaker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Pruikenmaker


Pruikenmaker worden: Opleidingen tot Pruikenmaker

Wil je Pruikenmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Pruikenmaker.

Hoe word je een Pruikenmaker? 

Er is geen speciale opleiding tot Pruikenmaker. Vaak ligt een kappersopleiding als basis voor de Pruikenmaker. Hier leert de Pruikenmaker met haar omgaan en leert de Pruikenmaker alles over kapsels. Door middel van cursussen en praktijk kan de Pruikenmaker de benodigde kennis en vaardigheden opdoen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Pruikenmaker

Er zijn geen opleidingen Pruikenmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Pruikenmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Pruikenmaker worden: Omscholen tot Pruikenmaker

Als je je wilt omscholen tot Pruikenmaker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Pruikenmaker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Pruikenmaker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pruikenmaker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pruikenmaker

Als je Pruikenmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pruikenmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pruikenmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Pruikenmaker?


Competenties en Vaardigheden Pruikenmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Pruikenmaker.

Welke competenties heeft een Pruikenmaker nodig?

Een Pruikenmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Pruikenmaker

 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Betrouwbaar
 • Verantwoording
 • Geheimhouding
 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Zelfmanagement
 • Vasthoudendheid
 • Eigen mening

Persoonlijkheid en Eigenschappen Pruikenmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Pruikenmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Pruikenmaker nodig? 

De Pruikenmaker moet secuur kunnen werken, analytisch ingesteld zijn en klantgericht zijn. De Pruikenmaker moet goed naar de wensen en behoeften van de klant kunnen luisteren en de pruik hierop aanpassen (Gever). De Pruikenmaker moet leergierig zijn en nieuwe technieken en ontwikkelingen kunnen toepassen om zo de beste kwaliteit pruiken te kunnen bieden (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Pruikenmaker


Eigenschappen Pruikenmaker

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Pruikenmaker

Wat zijn de baankansen voor een Pruikenmaker?

Er is weinig vraag naar Pruikenmakers. Het is een specialistisch beroep waar niet gemakkelijk werk in te vinden is. Bij voldoende deskundigheid en een goed netwerk van klanten kan de Pruikenmaker succesvol worden.

De actuele kans op werk voor een Pruikenmaker

Het beroep Pruikenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Kappers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Kappers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Pruikenmaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Pruikenmaker

Je kunt als Pruikenmaker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Pruikenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Kappers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Pruikenmaker


Organisaties waar een Pruikenmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Pruikenmaker meestal werkt.

Waar werkt een Pruikenmaker?

De Pruikenmaker werkt vaak als zelfstandige of in dienst van bijvoorbeeld een toneel- of theatergezelschap. De Pruikenmaker is werkzaam in de profit sector.

Meer weten over werken in de Uiterlijke verzorging?

Bekijk werken in Uiterlijke verzorging

Netwerk Pruikenmaker

Met wie werkt een Pruikenmaker samen? 

De Pruikenmaker werkt vaak zelfstandig en heeft hierdoor weinig contact met collega’s. Wel heeft de Pruikenmaker veel contact met klanten om de pruik zo goed mogelijk te kunnen maken of aan te passen. Tot de klanten van de Pruikenmaker horen particulieren, maar ook acteurs van toneel- en theatergezelschappen.


Pruikenmaker

Interview met een Pruikenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Pruikenmaker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar