Raadslid Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Raadslid? Lees de functieomschrijving.

Een Raadslid is een gekozen volksvertegenwoordiger binnen een gemeente. De Raadsleden van één gemeente vormen samen de gemeenteraad van die gemeente.
Het onderhouden van goede contacten in de samenleving en het vormen van een goed onderbouwde mening is belangrijk voor een Raadslid. Een Raadslid moet ontwikkelingen in de samenleving signaleren en moet deze koppelen aan zaken die de inwoners van een gemeente vragen en vertalen naar beleid dat kan rekenen op voldoende draagvlak.

Een Raadslid stelt kaders op. Kaders geven ruimte aan de doelen/resultaten, tijd en middelen die voor de uitvoering beschikbaar worden gesteld. Het belangrijkste kader is de begroting. Het College van Burgemeester en Wethouders informeert bij de raad bij eventuele problemen en legt achteraf verantwoording af.

De Raadsleden controlen of het College de doelstellingen uitvoert binnen de gestelde kaders. Bij deze taak krijgen ze ondersteuning van de rekenkamer en de accountant.

Wil je werken als Raadslid?

Werk je al als Raadslid en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Raadslid worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Raadslid, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Raadslid in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Wethouder
  • Burgemeester
  • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €202 tot €2094

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Raadslid

Wat verdient een Raadslid?

Het salaris van een Raadslid wordt elk jaar herzien aan de hand van het indexcijfer CAO lonen Overheid.
De hoogte van het salaris van af van de grootte van de gemeente.

Ieder Raadslid krijgt ook nog iedere maand onkostenvergoeding en een vergoeding voor iedere vergadering. Deze bedragen hangen ook weer af van de grootte van de gemeente. 

Salarisschaal Raadslid

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Raadslid

Op zoek naar een nieuwe baan als Raadslid? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Raadslid. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Raadslid vacatures

HR Consultant met commerciële drive
Select Human Resources B.V.
Als HR Consultant vul je de vacatures van onze klanten op een kwalitatieve en professionele manier in, creatief gebruik makend van de verschillende kanalen om te rekruteren. Je hebt een …
Milieu Engineer
Qualified People
Wil jij graag betrokken zijn bij het naleven en opstellen van het milieubeleid binnen de industrie? Kan jij actief je visie uitdragen en weet jij hoe je kan zorgen voor …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Raadslid

Hoe goed is de toekomst voor de Raadslid? 

Een Raadslid heeft geen specifieke doorgroeimogelijkheden maar kan onder andere een baan aangeboden krijgen op provinciaal bestuurlijk niveau en nationaal bestuurlijk niveau. Dit niveau wordt over het algemeen hoger en belangrijker gevonden dan het gemeentelijke niveau en wordt daarom als een betere baan beschouwd.

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Raadslid worden: Opleidingen tot Raadslid

Hoe word je een Raadslid? 

Er is geen specifieke opleiding voor het beroep van Raadslid. De meeste personen 'rollen in het vak'.

Wel worden er speciale trainingen en cursussen gegeven die een Raadslid kunnen helpen de nodige competenties te verwerven en verbeteren.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Raadslid

Lezen van beleid voor raadsleden
Voor wie? U bent raadslid, fractieondersteuner of burgercommissielid of u werkt op de griffie als griffie of raadsadviseur.  Hoe meer raadsleden uit uw gemeente de training volgen, hoe beter de …
Media training voor gemeenteraadsleden
DE MEDIATRAINING: BENT U NIEUWS OF MAAKT U HET? De media kunnen het imago van uw gemeente maar ook van u als raadslid maken of breken. Als raadslid kunt u …
Basiscursus medezeggenschap
Als nieuwe medezeggenschapsraad of als nieuw raadslid komt er veel informatie op u af. Danthe ziet een basiscursus als middel om de medezeggenschap een vliegende start te geven. Wij leveren …
De beste training Snellezen voor Professionals - *9,3 Springest 2014 - 2019
Kom je ook om in de informatie (mail, rapporten, boeken, literatuur, online info en wil je in controle komen? *Ben je manager, werkende professional, raadslid, politicus, manager van een projectteams,
Meer opleidingen Raadslid

Weet je nog niet of je Raadslid wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Raadslid of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Raadslid

Met wie werkt een Raadslid samen? 

Een Raadslid is een volksvertegenwoordiger en het is daarom belangrijk dat hij goede contacten onderhoudt in de samenleving.

Verder controleert een Raadslid het College van Burgemeester en Wethouders en staat dus in direct contact met deze personen.


  • Wethouder
  • Burgemeester
  • Burger
Raadslid


Organisaties waar een Raadslid werkzaam is

Waar werkt een Raadslid meestal? 

Een Raadslid werkt bij de overheid.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Raadslid

Waar kun je het beste werken als Raadslid? Hieronder vindt je de best door de Raadslid beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Raadslid.

Competenties, Skills en Vaardigheden Raadslid:

Welke competenties heeft een een Raadslid nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Raadslid

Wat voor persoonlijkheid heb je als Raadslid nodig? 

Een Raadslid moet een sterke behoefte hebben om alles te weten en te begrijpen. Hij moet verder ook onafhankelijk zijn, vertrouwen op zijn eigen bronnen en een goed analytisch vermogen hebben (Waarnemer).

Het behalen van successen en het vermijden van mislukkingen is erg belangrijk voor een Raadslid. Om zo goed mogelijk zijn functie te kunnen uitvoeren moet een Raadslid constant bezig zijn met de omgeving. Het leervermogen van een Raadslid is daarom ook groot (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Raadslid


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Raadslid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Raadslid

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Raadslid

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Raadslid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Raadslid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Raadslid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Raadslid. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Raadslid iets voor je?

Zou je graag Raadslid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Raadslid bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Raadslid

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar