Raadslid Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Raadslid? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep raadslid. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je raadslid wordt.

 

Wat is een Raadslid?

Een Raadslid is een gekozen volksvertegenwoordiger binnen een gemeente. De Raadsleden van één gemeente vormen samen de gemeenteraad van die gemeente.
Het onderhouden van goede contacten in de samenleving en het vormen van een goed onderbouwde mening is belangrijk voor een Raadslid. Een Raadslid moet ontwikkelingen in de samenleving signaleren en moet deze koppelen aan zaken die de inwoners van een gemeente vragen en vertalen naar beleid dat kan rekenen op voldoende draagvlak.

Een Raadslid stelt kaders op. Kaders geven ruimte aan de doelen/resultaten, tijd en middelen die voor de uitvoering beschikbaar worden gesteld. Het belangrijkste kader is de begroting. Het College van Burgemeester en Wethouders informeert bij de raad bij eventuele problemen en legt achteraf verantwoording af.

De Raadsleden controlen of het College de doelstellingen uitvoert binnen de gestelde kaders. Bij deze taak krijgen ze ondersteuning van de rekenkamer en de accountant.Wil je werken als Raadslid?

Werk je al als Raadslid en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Raadslid worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Raadslid, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Raadslid in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Wethouder
 • Burgemeester
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €202 tot €2094

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

profession_total_educations

  Huidig aantal opleidingen

 • 10

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Raadslid

Wat verdient een Raadslid?

Het salaris van een Raadslid wordt elk jaar herzien aan de hand van het indexcijfer CAO lonen Overheid.
De hoogte van het salaris van af van de grootte van de gemeente.

Ieder Raadslid krijgt ook nog iedere maand onkostenvergoeding en een vergoeding voor iedere vergadering. Deze bedragen hangen ook weer af van de grootte van de gemeente. 

Salarisschaal Raadslid

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Raadslid

Er zijn geen vacatures Raadslid aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Raadslid in werkt.

Meer weten over de sector waar een Raadslid in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Raadslid

Wat is de toekomst van Raadslid?

Een Raadslid heeft geen specifieke doorgroeimogelijkheden maar kan onder andere een baan aangeboden krijgen op provinciaal bestuurlijk niveau en nationaal bestuurlijk niveau. Dit niveau wordt over het algemeen hoger en belangrijker gevonden dan het gemeentelijke niveau en wordt daarom als een betere baan beschouwd.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Raadslid worden: Opleidingen tot Raadslid

Wil je Raadslid worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Raadslid.

Hoe word je een Raadslid? 

Er is geen specifieke opleiding voor het beroep van Raadslid. De meeste personen 'rollen in het vak'.

Wel worden er speciale trainingen en cursussen gegeven die een Raadslid kunnen helpen de nodige competenties te verwerven en verbeteren.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Raadslid

De beste training Snellezen voor Professionals - *9,3 Springest 2014 - 2019
Kom je ook om in de informatie (mail, rapporten, boeken, literatuur, online info en wil je in controle komen? *Ben je manager, werkende professional, raadslid, politicus, manager van een projectteams,
Effectief lezen van beleid voor raadsleden
Voor wie? U bent raadslid, fractieondersteuner of burgercommissielid of u werkt op de griffie als griffie of raadsadviseur.  Hoe meer raadsleden uit uw gemeente de training volgen, hoe beter de …
Media training voor gemeenteraadsleden
DE MEDIATRAINING: BENT U NIEUWS OF MAAKT U HET? De media kunnen het imago van uw gemeente maar ook van u als raadslid maken of breken. Als raadslid kunt u …
Grip op energiebeleid
Er komt veel energiebeleid op raadsleden af: Regionale Energiestrategie, warmteplannen, warmtevisies, etc. Hoe krijg je hier als raadslid grip op? In deze training krijg je de beginselen onder de knie …
Griffiemedewerker
8-daagse leergang Kennismaken met Gemeentewet Positionering van de griffie binnen de gemeente (en provincie) Ontwikkelen inzicht in de wijze waarop gemeente en provincie politiek worden aangestuurd Leren wat de rol …Omscholen of doorgroeien tot Raadslid

Als je Raadslid wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Raadslid zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Raadslid

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Raadslid?

Competenties en Vaardigheden Raadslid

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Raadslid nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Raadslid nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Raadslid

Trainingen & cursussen Analytisch
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leervermogen
Trainingen & cursussen Organiseren
Trainingen & cursussen Overtuigen

Persoonlijkheid van een Raadslid

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Raadslid. Als Raadslid wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Raadslid:


zie volledige beschrijving persoonstype Raadslid

Vakkennis voor een Raadslid

Het is voor een Raadslid ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Raadslid zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Raadslid


Werkervaring Raadslid

Het is voor een startend Raadslid die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Raadslid is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Wethouder, Burgemeester .

Iets anders leren?

Is Raadslid het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Netwerk Raadslid

Met wie werkt een Raadslid samen? 

Een Raadslid is een volksvertegenwoordiger en het is daarom belangrijk dat hij goede contacten onderhoudt in de samenleving.

Verder controleert een Raadslid het College van Burgemeester en Wethouders en staat dus in direct contact met deze personen.


 • Wethouder
 • Burgemeester
 • Burger
Raadslid


Organisaties waar een Raadslid werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Raadslid meestal werkt.

Waar werkt een Raadslid?

Een Raadslid werkt bij de overheid.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Raadslid

Waar kun je het beste werken als Raadslid? Hieronder vind je de best door de Raadslid beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Raadslid.

Competenties, Skills en Vaardigheden Raadslid:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Raadslid.

Welke competenties heeft een Raadslid nodig?

Een Raadslid heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Raadslid

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Raadslid passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Raadslid nodig? 

Een Raadslid moet een sterke behoefte hebben om alles te weten en te begrijpen. Hij moet verder ook onafhankelijk zijn, vertrouwen op zijn eigen bronnen en een goed analytisch vermogen hebben (Waarnemer).

Het behalen van successen en het vermijden van mislukkingen is erg belangrijk voor een Raadslid. Om zo goed mogelijk zijn functie te kunnen uitvoeren moet een Raadslid constant bezig zijn met de omgeving. Het leervermogen van een Raadslid is daarom ook groot (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Raadslid


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Raadslid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Raadslid

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Raadslid

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Raadslid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Raadslid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Raadslid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Raadslid. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Raadslid iets voor je?

Zou je graag Raadslid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Raadslid bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Raadslid

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar