Reisbegeleider Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Reisbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Reisbegeleider, zoals: "Wat doet een Reisbegeleider?", of "Wat verdient een Reisbegeleider? of "Hoe word je een Reisbegeleider?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Reisbegeleider nodig heeft.Wat is een Reisbegeleider?

Zoals de naam al doet vermoeden begeleidt de Reisbegeleider mensen die op vakantie zijn. Het werk van de Reisbegeleider lijkt vaak een droom. Mooie bestemmingen, wat van de wereld zien en veel vrije tijd. Toch komt er bij het werk van de Reisbegeleider veel kijken en heeft de Reisbegeleider veel verantwoordelijkheid. De belangrijkste verantwoordelijkheid van de Reisbegeleider is dat de Reisbegeleider ervoor moet zorgen dat de klant een mooie en zorgeloze vakantie heeft.

De taken van de Reisbegeleider zijn heel divers. De Reisbegeleider zorgt ervoor dat de reis volgens het programma verloopt, is verantwoordelijk voor het vervoer van en naar het vliegveld, begeleid de reizigers tijdens andere verplaatsingen en is verantwoordelijk voor het begeleiden van de reizigers tijdens excursies en activiteiten. Ook regelt de Reisbegeleider alles met bijvoorbeeld de chauffeur, gids en lokale agenten, checkt de Reisbegeleider de reizigers in en uit bij de accommodaties en helpt de Reisbegeleider de reizigers bij calamiteiten en problemen. De Reisbegeleider moet 24 uur per dag klaarstaan voor de reiziger.

Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, goede mensenkennis en flexibiliteit zijn dan ook belangrijke eigenschappen van de Reisbegeleider. De Reisbegeleider moet de reizigers tevreden houden, begeleiden tijdens alle aspecten van de reis en voor heen klaarstaan. De Reisbegeleider zorgt ervoor dat de reiziger een zorgeloze vakantie heeft en dat aan de wensen en behoeften van de reiziger wordt voldaan. De Reisbegeleider dient ook over een goede kennis van de reisbestemming te beschikken en wat weten te vertellen over de bestemming en tijdens de excursies en activiteiten.

Past het beroep Reisbegeleider bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Reisbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Reisbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Reisbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Reisbegeleider vacatures

Vacature Host en Runner - GGD Hart voor Brabant
Aethon
Wil jij jouw steentje bijdragen in de strijd tegen de pandemie? Op verschillende locaties zoals Den Bosch, Uden, Cuijk, Tilburg, Boxmeer, Oss, Waalwijk, Boxtel kun jij aan de slag als …
Vacature Host bij GGD West-Brabant
Aethon
Wil jij jouw steentje bijdragen in de strijd tegen de pandemie? Op verschillende locaties zoals Breda, Oosterhout en Roosendaal kun jij aan de slag als Host/Hostess en Runner. Jij verwelkomt …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Reisbegeleider

Wat verdient een Reisbegeleider?

Het salaris van een reisbegeleider is fhankelijk van de organisatie, de bestemming, je ervaring etcetera. Het salaris van een reisbegeleider start conform de CAO bij minimaal € 1739 op basis van een fulltime werkweerk, dit kan oplopen tot zo’n €2967

Er zijn wel veel reisleiders die een parttime dienstverband hebben, of op oproepbasis werken. Voor hen geldt het gestelde minimale maandsalaris niet.

Salarisschaal Reisbegeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Reisbegeleider

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Reisbegeleider


Reisbegeleider worden: Opleidingen tot Reisbegeleider

Wil je Reisbegeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Reisbegeleider.

Hoe word je een Reisbegeleider? 

Om Reisbegeleider te kunnen worden is een opleiding in de toerisme het meest voor de hand liggend. Toch is een toeristische opleiding niet altijd een vereiste. Intern krijgt de Reisbegeleider ook nog altijd een opleiding waarin de Reisbegeleider leert wat de Reisbegeleider moet doen en hoe in bepaalde situaties gehandeld moet worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Reisbegeleider

Er zijn geen opleidingen Reisbegeleider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Reisbegeleider in werkt

Bekijk alle opleidingen Reizen & Recreatie


Reisbegeleider worden: Omscholen tot Reisbegeleider

Als je je wilt omscholen tot Reisbegeleider is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Reisbegeleider zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Reisbegeleider dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Reisbegeleider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Reisbegeleider

Als je Reisbegeleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Reisbegeleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Reisbegeleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Reisbegeleider?


Competenties en Vaardigheden Reisbegeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Reisbegeleider.

Welke competenties heeft een Reisbegeleider nodig?

Een Reisbegeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Reisbegeleider

 • Effectief communiceren
 • Luisteren
 • Openheid
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit
 • Leiding geven
 • Plannen
 • Motiveren
 • Voorbereiden
 • Methodisch werken
 • Prioriteiten stellen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Reisbegeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Reisbegeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Reisbegeleider nodig? 

De Reisbegeleider moet betrokken zijn bij de reizigers en zorgen dat er aan de wensen en behoeften van de reiziger wordt voldaan (Gever). De Reisbegeleider moet altijd klaarstaan voor de reiziger. Ook moet de Reisbegeleider enthousiast en energiek zijn. De Reisbegeleider moet altijd optimistisch blijven en zorgen dat de reiziger het naar zijn zin heeft (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Reisbegeleider


Eigenschappen Reisbegeleider

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Optimistisch
 • Energiek
 • VindingrijkArbeidsmarktperspectief Reisbegeleider

Wat zijn de baankansen voor een Reisbegeleider?

Er is voldoende vraag naar geschikte Reisbegeleiders, maar vaak is het werk van de Reisbegeleider niet fulltime.

De actuele kans op werk voor een Reisbegeleider

Het beroep Reisbegeleider is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Reisbegeleider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Reisbegeleider

Je kunt als Reisbegeleider een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Reisbegeleider is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Reisbegeleider

Verwante beroepen Reisbegeleider


Organisaties waar een Reisbegeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Reisbegeleider meestal werkt.

Waar werkt een Reisbegeleider?

De Reisbegeleider werkt meestal voor een reisorganisatie die reizen organiseert. De Reisbegeleider is werkzaam in de profit sector.


Netwerk Reisbegeleider

Met wie werkt een Reisbegeleider samen? 

De Reisbegeleider heeft tijdens de reizen veel contact met de reizigers. Dit zijn de klanten en de Reisbegeleider moet ervoor zorgen dat zij een zorgeloos en heerlijke vakantie kunnen hebben. Daarnaast heeft de Reisbegeleider tijdens de reis geregeld contact met lokale agenten, chauffeurs en de medewerkers van de accommodaties.


Reisbegeleider

Interview met een Reisbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Reisbegeleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1739 tot €2957

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Ga direct naar