Seismoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Seismoloog? Lees de functieomschrijving.

 

Een seismoloog is een persoon die zich in (zaken gerelateerd aan) aardbevingen specialiseert en aan de hand van complexe apparatuur wetenschappelijk onderzoek verricht naar seismische processen op en in de aarde. Seismologen doen dit door middel van het lezen van zogeheten seismogrammen, de registratiewijze van trillingen van de aarde, die worden geproduceerd door een seismograaf. Naast trillingen registreert de seismograaf ook explosies en andere onregelmatigheden binnenin de aarde.

Op een seismogram is precies te lezen waar de aardbevingen zich bevinden en hoe zwaar deze zijn. Aan de hand van het bestuderen, meten en beschrijven van zowel horizontale als verticale seismische golven komt de seismoloog meer te weten over de oorsprong van aardbevingen.

Een van de voornaamste taken van de seismoloog is het evalueren van de mogelijke gevaren van aardbevingen. Dit doet hij door het evalueren van historische gegevens en toepassen van seismische modellen. Bovendien ontwikkelt de seismoloog ook nieuwe methoden voor het verzamelen en analyseren van seismische gegevens.

De seismoloog is voor een groot deel bezig met onderzoekstechnieken, gegevensanalyse en het produceren van onderzoeksrapporten. Voor een onderzoeksinstituut onderzoekt hij voornamelijk seismologische structuren en verschaft hij informatie voor de publieke sector en de overheid. Voor bedrijven verricht de seismoloog vaak veldstudies of is werkzaam in laboratoria. De seismoloog regelt alles wat vooraf gaat aan de veldstudie en bereidt technische rapporten over onderzoeksresultaten voor. Hij ontwikkelt achteraf presentaties met uitleg over onderzoeksresultaten en brengt advies uit.

Een seismoloog kan tevens werkzaam zijn als consultant. Zo kan hij advies geven over bouwtechnieken die de kans op verwoesting door een aardbeving kunnen verminderen. Een andere commerciële functie is het verrichten van onderzoek in de bodemstructuur naar de aanwezigheid van bepaalde grondstoffen zoals olie. De seismoloog analyseert de geologische structuren door middel van het evalueren van seismische golven die met behulp van speciale apparatuur worden veroorzaakt. Aan de hand van het soort golf kan de seismoloog de aanwezigheid van olie constateren.

Wil je werken als Seismoloog?

Werk je al als Seismoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Seismoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Seismoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Seismoloog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €5200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Seismoloog

Wat verdient een Seismoloog?

 

Het startsalaris varieert van 1800 tot 2000 euro met een bacheloropleiding tot een salaris tussen de 2000 en 2500 euro met een masteropleiding of PhD. Het gemiddelde salaris voor een senior seismoloog (na ongeveer 6 jaar), in het geval dat hij meerdere grote projecten aanvoert, kan oplopen tot bedragen tussen de 3000 en 5200 euro bruto per maand.

Het salaris verschilt afhankelijk van de industrie waarin de seismoloog werkzaam is. De hoogte van het salaris ligt gemiddeld tussen de 10% en 30% hoger in commerciële bedrijven, zoals de grotere oliebedrijven, dan in de non-profitsector.

Salarisschaal Seismoloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Seismoloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Seismoloog

Hoe goed is de toekomst voor de Seismoloog? 

 

Er zijn geen specifieke standaardmogelijkheden om door te kunnen groeien. Wel valt te denken aan een senior positie in het managementteam van het betreffende bedrijf of instituut, een gespecialiseerde technische functie of juist een algemenere functie met meer verantwoordelijkheden.

In het geval van bijvoorbeeld de olie-industrie hangt de baanzekerheid af van de prijs van olie. Wanneer deze keldert, zullen de bedrijven geneigd zijn olie te vervaardigen uit zekerdere bronnen en het onderzoek terzijde te schuiven. In alle gevallen draagt sociale mobiliteit bij aan carrièrekansen.

Aangezien oliewinning zich altijd blijft ontwikkelen, evenals het feit dat onderzoek naar en de voorspelling van aardbevingen nodig blijft, zullen de arbeidsmarktperspectieven met dit specialisme naar alle waarschijnlijkheid gunstig blijven (in de commerciële sector). 

Baankans Seismoloog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Seismoloog worden: Opleidingen tot Seismoloog

Hoe word je een Seismoloog? 

 

Een seismoloog dient de universitaire opleiding ‘Aardwetenschappen’ afgerond te hebben. Universitaire opleidingen als technische aardwetenschappen, geowetenschappen en ‘bodem, water en atmosfeer’ liggen in dezelfde lijn als aardwetenschappen. Ook opleidingen in de toegepaste wetenschap zoals wiskunde, natuurkunde, geologie en geofysica met een aantoonbare interesse in seismologie en aardwetenschappen volstaan.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Seismoloog

Meer opleidingen Seismoloog

Weet je nog niet of je Seismoloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Seismoloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Seismoloog

Met wie werkt een Seismoloog samen? 

 

Seismologen kunnen verbonden zijn aan de afdeling seismologie van een meteorologische overheidsinstantie of aan andere onafhankelijke seismologische onderzoeksinstituten. Hierbij rapporteert de seismoloog aan het afdelingshoofd en verricht veelal zelfstandig onderzoek. In de profitsector kan de seismoloog werkzaam zijn bij energiebedrijven en verricht op projectmatige basis zelfstandig onderzoek. Zo werkt hij rapportages uit voor het managementteam, stelt zelfstandig de onderzoekslocatie vast en neemt beslissingen over instrumentatie en onderzoekstechnieken.


Seismoloog


Organisaties waar een Seismoloog werkzaam is

Waar werkt een Seismoloog meestal? 

 

Een seismoloog is vaak werkzaam bij onderzoeksinstituten, de overheid en op universiteiten en werkt dus veelal in de non-profitsector. In veel andere gevallen is de seismoloog echter ook werkzaam in de profitsector; denk aan een seismoloog die als adviseur werkzaam is bij bijvoorbeeld bouw- of energiebedrijven (met name oliebedrijven).

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Seismoloog

Waar kun je het beste werken als Seismoloog? Hieronder vindt je de best door de Seismoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Seismoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Seismoloog:

Welke competenties heeft een een Seismoloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Seismoloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Seismoloog nodig? 

 

De seismoloog heeft een onderzoekende functie, waarbij er nauwkeurig de ontwikkelingen op een seismogram waargenomen moeten worden. Door middel van analyse en onderzoek moet de seismoloog tot zijn bevindingen komen (waarnemer).

De seismoloog moet met veel geduld precieze metingen verrichten en analyseren. Alleen exacte resultaten tellen en moet daarom een perfectionist zijn (perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Seismoloog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Seismoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Seismoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Seismoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Seismoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Seismoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Seismoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Seismoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Seismoloog iets voor je?

Zou je graag Seismoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Seismoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Seismoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar