Sigarenmaker Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Sigarenmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Sigarenmaker, zoals: "Wat doet een Sigarenmaker?", of "Wat verdient een Sigarenmaker? of "Hoe word je een Sigarenmaker?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Sigarenmaker nodig heeft.Wat is een Sigarenmaker?

De Sigarenmaker vervaardigt sigaren. Van oudsher werd dit met de hand gedaan, maar tegenwoordig gebeurt dit machinaal. Hierdoor is de ambacht van het maken van sigaren voor het grootste deel verdwenen.

Een sigaar is een genotsmiddel voor rokers en is vervaardigd uit een mengsel van tabakssoorten. Het woord sigaar komt van het Spaanse woord ‘girar’ dat draaien betekent. Sigaren hebben in tegenstelling tot sigaretten vaak een eigen specifieke smaak en sigaren worden dan ook om deze reden gerookt. Er bestaan dan ook diverse ‘smaken’ sigaren.

De sigaar bestaat uit het binnengoed, een omblad en een dekblad. Het binnengoed is versneden tabak. Hier wordt een voorbewerkt tabaksblad omheen gerold, dit is het omblad. De Sigarenmaker heeft dan een zogenaamde pop of bosje. Om de sigaar af te maken wikkelt de Sigarenmaker het dekblad er nog omheen. Het proces van het maken van sigaren vraagt geregeld droogtijd en de poppen moeten tijdens het drogen gedraaid worden om naadvorming te voorkomen. Voor het maken van de poppen had de Sigarenmaker rond 1900 vaak nog een speciale poppenmaakster in dienst.

Past het beroep Sigarenmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Sigarenmaker

Er zijn geen vacatures Sigarenmaker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Sigarenmaker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Sigarenmaker in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sigarenmaker

Wat verdient een Sigarenmaker?

Het salaris van de Sigarenmaker is lastig in te schatten omdat het beroep nu bijna niet meer bestaat.

Salarisschaal Sigarenmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Sigarenmaker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Sigarenmaker


Sigarenmaker worden: Opleidingen tot Sigarenmaker

Wil je Sigarenmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sigarenmaker.

Hoe word je een Sigarenmaker? 

Het vak van de Sigarenmaker werd vaak in de praktijk geleerd. De Sigarenmaker werd vaak opgeleid door een Sigarenmaker die zijn kennis en de benodigde vaardigheden doorgaf. Tegenwoordig worden sigaren bijna alleen nog maar machinaal vervaardigt en bestaat hier dan ook geen specifieke opleiding meer voor.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sigarenmaker

Er zijn geen opleidingen Sigarenmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sigarenmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Sigarenmaker worden: Omscholen tot Sigarenmaker

Als je je wilt omscholen tot Sigarenmaker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Sigarenmaker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Sigarenmaker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sigarenmaker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sigarenmaker

Als je Sigarenmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sigarenmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sigarenmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sigarenmaker?


Competenties en Vaardigheden Sigarenmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sigarenmaker.

Welke competenties heeft een Sigarenmaker nodig?

Een Sigarenmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Ondernemerschap
Ondernemerschap

Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk

Omschrijving

Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.  

Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.

Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Vaardigheden Sigarenmaker

 • Ambitie
 • Kansen zien
 • Durf
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Leervermogen
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Analytisch vermogen
 • Beoordelen
 • Aandacht voor details

Persoonlijkheid en Eigenschappen Sigarenmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sigarenmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sigarenmaker nodig? 

De Sigarenmaker moet een gedegen kennis hebben van sigaren, de diverse soorten en de manier van vervaardigen (Waarnemer). Daarnaast moet de Sigarenmaker onafhankelijk en zelfverzekerd te werk gaan (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Sigarenmaker


Eigenschappen Sigarenmaker

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Sigarenmaker

Wat zijn de baankansen voor een Sigarenmaker?

Het beroep Sigarenmaker zoals dat vroeger uitgevoerd wordt, bestaat nu bijna niet meer. Het maken van sigaren gebeurt nu machinaal en wordt bijna niet meer met de hand gedaan.

De actuele kans op werk voor een Sigarenmaker

De kans op werk voor het beroep Sigarenmaker is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Sigarenmaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Sigarenmaker

Je kunt als Sigarenmaker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Sigarenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Tabaksbereiders en vervaardigers van tabaksproducten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Sigarenmaker


Organisaties waar een Sigarenmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sigarenmaker meestal werkt.

Waar werkt een Sigarenmaker?

De Sigarenmaker werkt vaak als zelfstandige of in een sigarenmakerij samen met andere Sigarenmaker. De Sigarenmaker maakt de sigaren meestal met het doel deze weer te verkopen en is daarom werkzaam in de profit sector.


Netwerk Sigarenmaker

Met wie werkt een Sigarenmaker samen? 

De Sigarenmaker werkt vaak als zelfstandige. Soms werkt de Sigarenmaker samen met andere Sigarenmakers. Rond 1900 hadden Sigarenmakers vaak een speciale poppenmaakster in dienst die de poppen maakten. Ook heeft de Sigarenmaker te maken met klanten die de sigaren van de Sigarenmaker kopen.


Sigarenmaker

Interview met een Sigarenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Sigarenmaker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar