Sociaal Psycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociaal Psycholoog? Lees de functieomschrijving.

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

De Sociaal Psychologie is de wetenschap die de relatie tussen een individu en (imaginaire) groepen onderzoekt, ofwel in hoeverre en hoe een individu wordt beïnvloed door zijn omgeving. Sociaal Psychologen zijn vaak actief als wetenschappelijk onderzoeker, als deskundige op een bepaald gebied (reclame, loopbaanontwikkeling) of meer praktisch werkzaam in bijv. training en communicatie.

Het specialisme van de Sociaal Psycholoog maakt hem (meer dan andere Psychologen) interessant voor de profit sector. Een Sociaal Psycholoog kan bijvoorbeeld inzicht geven in hoe reclame een bepaalde doelgroep maximaal bereikt en beïnvloedt en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de marketingstrategie van een bedrijf. Hij kan echter ook bijdragen aan de effectiviteit van een politieke campagne. In het verlengde hiervan vind je ze ook bij organisaties die zich richten op voorlichting en bij goede doelen. Een Sociaal Psycholoog kan bij iedere organisatie die op een of andere manier mensen wil sturen terecht.

Het vakgebied van de Sociaal Psycholoog kent een overlap met dat van de Organisatiepsycholoog. Social Psychologen kunnen dan ook werken op HR afdelingen, adviseren bij reorganisaties en bijdragen aan scholing en trianing van personeel. Bij dat laatste zal de nadruk vooral liggen op communicatietraining.

Sociaal Psychologen die wetenschappelijk onderzoek doen houden zich bezig met onderwerpen als de invloed van culturele verschillen op communicatie op de werkvloer, de menselijke neiging zijn zich te conformeren naar een meerderheidsstandpunt of het gebruik van stereotyperingen om groepen te mobiliseren (bijvoorbeeld in conflictsituaties).

Wil je werken als Sociaal Psycholoog?

Werk je al als Sociaal Psycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociaal Psycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Sociaal Psycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Sociaal Psycholoog in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2348 tot €6215

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociaal Psycholoog

Wat verdient een Sociaal Psycholoog?

De Sociaal Psycholoog heeft een sterk variërend salaris, dat ligt tussen de €2348 en €6215 bruto per maand. De hoogte van het salaris is sterk afhankelijk van in de eerste plaats te werkgever (in de profit sector verdien je vrijwel altijd meer dan in de non-profit) en verder opleiding en ervaring.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn eveneens afhankelijk van de werkgever en kunnen zijn een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, scholingsmogelijkheden, reiskostenvergoeding en eventueel telefoon van de zaak.

Salarisschaal Sociaal Psycholoog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Sociaal Psycholoog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociaal Psycholoog

Hoe goed is de toekomst voor de Sociaal Psycholoog? 

Voornamelijk in de wereld van trainingen en cursussen geven is er veel vraag naar de Sociaal Psycholoog. Ook in de onderzoekswereld is er plek. Sociaal Psychologen vinden na hun afstuderen relatief snel een baan (gem. binnen een half jaar).

Doorgroeimogelijkheden zijn er door als junior in te stappen en een seniorfunctie te verkrijgen, waarbij vaak coördinerende of leidinggevende taken komen kijken.

Baankans Sociaal Psycholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Sociaal Psycholoog worden: Opleidingen tot Sociaal Psycholoog

Hoe word je een Sociaal Psycholoog? 

Om Sociaal Psycholoog te worden moet je de studie Psychologie (WO) afronden. Deze bestaat uit twee fasen: drie jaar Bachelor en één of twee jaar Master. De specialisatie of hoofdrichting is dan Sociale Psychologie, waarin ook een Master gevolgd wordt. 

Ook op het HBO worden opleidingen aangeboden tot Sociaal Psycholoog, als specialisatie of richting binnen Toegepaste Psychologie (vier jaar). De wetenschappelijk geschoolde Sociaal Psycholoog heeft echter veel meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Sociaal Psycholoog

Psychologie (inleiding)
Uitgebreid Inhoud/thema’s Het gaat in ons dagelijks leven voortdurend om mensen en hun gedrag. Of we nu thuis aan de keukentafel een gesprek voeren met onze partner, een peuter of …
Expert cursus: Psychologie Expert (met certificaat)
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 50 euro. De laatste is …
Training Persuasion & pre-suasion
Overtuigen is geen trucje, maar een wetenschap. Het zijn bekende woorden van psycholoog Robert Cialdini, die met zijn 7 universele overtuigingsprincipes van iedereen een meester in persuasion kan maken. Hoe …
Psychologie een inleiding
Resultaat Je hebt kennisgemaakt met verschillende principes uit de psychologie Je bent op de hoogte van actuele wetenschappelijke inzichten Je kent psychologische processen die belangrijk zijn in organisaties Je kunt verklaren …
Masterprogramma (Organisatie)psychologie
Resultaat Je kent toonaangevende theorieën over psychologie  Je kunt het functioneren van de mensen in jouw organisatie verbeteren Je bent op de hoogte van inzichten op het gebied van breinwetenschappen …
Meer opleidingen Sociaal Psycholoog

Weet je nog niet of je Sociaal Psycholoog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Sociaal Psycholoog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Sociaal Psycholoog

Met wie werkt een Sociaal Psycholoog samen? 

De Sociaal Psycholoog heeft een grote verscheidenheid aan contacten, afhankelijk van welke functie hij bekleedt. In de onderzoekswereld heeft de Sociaal Psycholoog voornamelijk contact met andere wetenschappelijk onderzoekers; Sociaal Psychologen, maar ook Sociologen. Onderzoeksondersteunend en onderwijzend personeel (van een Universiteit) kan dan ook tot zijn netwerk behoren.
Als hij trainingen geeft heeft hij te maken met cursisten en opdrachtgever, bij bedrijven mogelijk met marketingmedewerkers en een marketing manager.


Sociaal Psycholoog


Organisaties waar een Sociaal Psycholoog werkzaam is

Waar werkt een Sociaal Psycholoog meestal? 
  • Reclamebureau
  • Werkmaatschappij 
  • Trainingsbureau
  • Universiteit
  • Onderzoeksbureau
  • Bedrijven

Meer weten over werken in de Marketing & Product?

Bekijk werken in Marketing & Product

Best beoordeelde werkgevers Sociaal Psycholoog

Waar kun je het beste werken als Sociaal Psycholoog? Hieronder vindt je de best door de Sociaal Psycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociaal Psycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociaal Psycholoog:

Welke competenties heeft een een Sociaal Psycholoog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Sociaal Psycholoog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Sociaal Psycholoog nodig? 

De Sociaal Psycholoog is zelfverzekerd en communiceert gemakkelijk met verschillende mensen en partijen. Hij is energiek en enthousiast en weet anderen hiermee te mobiliseren. Deze eigenschappen helpen hem om onderzoeksresultaten en adviezen overtuigend te presenteren (Succesvolle werker).

De Sociaal Psycholoog is echter ook een echte wetenschapper. Hij gebruikt zijn kennis om deze toe te passen in de praktijk (door bijvoorbeeld te adviseren over marketingstrategieën) of doet onderzoek om zijn kennis te vergroten. Hiervoor moet hij hoofd- en bijzaken kunnen scheiden en beschikken over een groot analytisch vermogen. Hij is in staat om zaken van alle kanten te bekijken en met een weloverwogen advies of oordeel te komen en beschikt over het vermogen om ánders naar zaken te kijken dan anderen (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Sociaal Psycholoog


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Sociaal Psycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociaal Psycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociaal Psycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociaal Psycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociaal Psycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociaal Psycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociaal Psycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociaal Psycholoog iets voor je?

Zou je graag Sociaal Psycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociaal Psycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sociaal Psycholoog

Koen Schouten

Mochten er mensen zijn die al reeds ervaringen hebben in dit beroep dan zou ik graag vernemen hoe het bevallen is en of de persoonlijke verwachtingen hiervover waargemaakt zijn. Vast dank en groet, Koen Schouten k.j.schouten1989@gmail.com

Koen Schouten

Mochten er mensen zijn die al reeds ervaringen hebben in dit beroep dan zou ik graag vernemen hoe het bevallen is en of de persoonlijke verwachtingen hiervover waargemaakt zijn. Vast dank en groet, Koen Schouten k.j.schouten1989@gmail.com

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar