Statisticus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Statisticus? Lees de functieomschrijving.

Een Statisticus houdt zich bezig met statistieken. Hiervoor is een wiskundige achtergrond essentieel.

De Statisticus doet onderzoek naar een bepaald fenomeen en berekent vervolgens de benodigde kansen om de onderzoeksvraag mee te beantwoorden. Naast het zelf opzetten van onderzoek verzamelt de Statisticus soms ook gegevens ter controle van de kwaliteit van producten die in het bedrijf waar de Statisticus voor werkt belangrijk zijn. Dit ter bevordering van de richtlijnen die het bedrijf van tevoren heeft opgesteld. Zo kan een Statisticus uitrekenen hoe een machine ingesteld moet worden om een acceptabele “margin of error” weer te geven. Dit voorkomt dat een balk door een machine te dik gezaagd wordt, bijvoorbeeld.

Een Statisticus kan aan de slag bij Universiteiten of planbureaus, maar ook bij banken of verzekeringsmaatschappijen. Overal waar statistieken en de kwaliteit van producten deel uitmaken van het werk, is een Statisticus nodig. Nadat de statistieken zijn berekend is het ook belangrijk dat de Statisticus de resultaten omzet in een verslag of artikel, zodat de implicaties van zijn duidelijk overgebracht kunnen worden. Omdat de onderzoeksmethodes van Statistici nogal uiteen lopen bestaat natuurlijk de kans dat de resultaten verkeerd geïnterpreteerd worden. Het kan handig zijn voor een Statisticus om over goede sociale vaardigheden te beschikken, om zo de onderzoeksresultaten uit te leggen en, indien nodig, in het openbaar te verdedigen.

Wil je werken als Statisticus?

Werk je al als Statisticus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Statisticus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Statisticus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Statisticus in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Statisticus
 • Werkgevers
 • Onderzoeker
 • Wiskundige

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2046 tot €5022

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Statisticus

Wat verdient een Statisticus?

Het salaris van de Statisticus is afhankelijk van de branche waarin hij werkt. Een starterssalaris kan rond de €2000 liggen, maar in de particuliere sector of de gezondheidszorg (in combinatie met een academische titel) kan dit salaris  oplopen tot wel €5000. Zulk werk is wel vaak tijdelijk, waardoor de arbeidsvoorwaarden voor beter betaalde banen vaak minder zijn dan wanneer sprake is van een vast dienstverband en het lagere salaris dat daarbij hoort.

Salarisschaal Statisticus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Statisticus

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Statisticus

Hoe goed is de toekomst voor de Statisticus? 

Voor veel posities heeft een Statisticus te maken met concurrentie van wiskundigen. Daarnaast is er maar een gelimiteerd aantal plaatsen voor onderzoekers die aan de Universiteit willen werken en verder willen groeien naar bijvoorbeeld de positie van hoogleraar. Als een Statisticus eenmaal een specialisatie heeft gekozen, is er naast het opzoeken van publiciteit geen verdere manier om een meer algemene baan aan te kunnen gaan. De enige doorgroeimogelijkheden zitten dan in het behalen van senioriteit als onderzoeker.

Baankans Statisticus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Statisticus worden: Opleidingen tot Statisticus

Hoe word je een Statisticus? 

Om Statisticus te kunnen worden moet men een Bachelor in Wiskunde (WO) volgen. Daarnaast is een Master of Science met de focus op Statistiek voor sommige vacatures ook een vereiste. Verdere specialisatie geeft in ieder geval voorrang voor sommige banen en meer kans op een baan bij de Universiteit zelf.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Statisticus

Meer opleidingen Statisticus

Weet je nog niet of je Statisticus wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Statisticus of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Statisticus

Met wie werkt een Statisticus samen? 

Aangezien er meerdere stromingen in de statistiek bestaan, is er vaak sprake van overleg of discussie met anders ingestelde Statistici. Dit gebeurt op persoonlijk vlak via instellingen maar ook via publicaties. Daarnaast zijn de werkgevers een belangrijke schakel in de communicatie, ook wat betreft feedback. Andere soorten wetenschappers, waaronder ook wiskundigen, vormen weer een ander referentiepunt voor zowel coöperatie als concurrentie.


 • Statisticus
 • Werkgevers
 • Onderzoeker
 • Wiskundige
Statisticus


Organisaties waar een Statisticus werkzaam is

Waar werkt een Statisticus meestal? 

Een Statisticus kan voor grotere particuliere bedrijven werken, zoals bijvoorbeeld bij een marketingbureau, maar ook bij overheidsinstellingen of op de Universiteit. Vaak bepalen de opleiding en specialisatie, maar ook de werkgelegenheid, waar een Statisticus terecht komt.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Statisticus

Waar kun je het beste werken als Statisticus? Hieronder vindt je de best door de Statisticus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Statisticus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Statisticus:

Welke competenties heeft een een Statisticus nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Statisticus

Wat voor persoonlijkheid heb je als Statisticus nodig? 

Aangezien het bij statistiek veelal om kleine verschillen gaat, moet een Statisticus oog hebben (en houden) voor detail, geconcentreerd kunnen werken en precies weten wat de beste mogelijkheden zijn om bepaalde onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden (Waarnemer). De Statisticus moet zeker van het eigen kunnen zijn en dus uit zichzelf een perfectionistische houding hebben. Elk detail is belangrijk en alles moet op de goede manier geanalyseerd worden  (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Statisticus


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Statisticus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Statisticus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Statisticus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Statisticus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Statisticus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Statisticus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Statisticus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Statisticus iets voor je?

Zou je graag Statisticus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Statisticus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Statisticus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar