Stedenbouwkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Stedenbouwkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep stedenbouwkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je stedenbouwkundige wordt.

 

Wat is een Stedenbouwkundige?

De Stedenbouwkundige draagt bij aan de ontwikkeling van openbare ruimte in stedelijke gebieden. Een Stedenbouwkundige onderzoekt diverse mogelijkheden voor de inrichting van stedelijke gebieden en bekijkt of de toekomstvisies haal- en wensbaar zijn. De Stedenbouwkundige is niet alleen adviseur als het gaat om nieuw te ontwikkelen stedelijk gebied, maar houdt zich ook bezig met bestaande bouw of infrastuctuur. Als uit onderzoek blijkt dat een bepaalde ontwikkeling in bijvoorbeeld infrastuctuur gewenst en mogelijk is, moet de Stedenbouwkundige aan de slag om deze plannen ook formeel op te stellen. Hiervoor maakt hij o.a. schetsen en plattegronden.

Een Stedenbouwkundige ontwikkelt en werkt binnen de kaders van de wet en levert bijdragen aan nieuwe wetgeving. Zo kunnen alle andere organen die verantwoordelijk zijn voor de planning en realisatie van ontwikkeling van de openbare ruimte volgens strakke richtlijnen werken. Contacten met andere medewerkers en particuliere ontwikkelaars zijn dan ook net zo belangrijk als contact met de inwoners van het gebied zelf. Een Stedenbouwkundige is dan ook tegelijkertijd onderzoeker, wetontwerper, adviseur en vraagbaak, afhankelijk van welke rol benadrukt moet worden. Het is dan ook belangrijk voor een Stedenbouwkundige om kennis te hebben die verder reikt dan het eigen vakgebied.Wil je werken als Stedenbouwkundige?

Werk je al als Stedenbouwkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Stedenbouwkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Stedenbouwkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Stedenbouwkundige in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Planoloog
 • Ambtenaar
 • Burger
 • Ontwikkelaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2167 tot €6524

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

7


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stedenbouwkundige

Wat verdient een Stedenbouwkundige?

Stedenbouwkundigen werken over het algemeen bij de overheid, waardoor de arbeidsvoorwaarden conform die CAO zijn. Salaris start rond de €2167, in schaal 9, en kan oplopen tot €6524 in schaal 15. Dit doorgaans alleen als de Stedenbouwkundige een eigen afdeling gaat leiden.

Salarisschaal Stedenbouwkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Stedenbouwkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Stedenbouwkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Stedenbouwkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Stedenbouwkundige vacatures

Vacature Stedenbouwkundige
Matchpartner
Voor een Gemeente regio van Apeldoorn zijn wij op zoek naar een Stedenbouwkundige Functieomschrijving Heb jij afgelopen jaren kennis opgedaan als stedenbouwkundige en ben jij wel toe aan een flinke …
Vacature Stedenbouwkundige
YER
Het werk kenmerkt zich door bijdrage leveren aan lopende processen, projecten en bestemmingsplannen, zitting nemen en ondersteunen tijdens kwaliteitsteam(s) en het zelfstandig uitwerken van planvoorstellen, beeldkwaliteitsplannen en advieswerkzaamheden. Dit allemaal …
Vacature Stedenbouwkundige
Matchpartner
Heb jij afgelopen jaren kennis opgedaan als stedenbouwkundige en ben jij wel toe aan een flinke uitdaging? Wil je meedenken over duurzame verdichting? Lees dan gauw verder want wie weet …
Vacature Planoloog
Continu
Als Planoloog vind je het natuurlijk tof om onze openbare ruimte in te mogen richten. Maar wat als je jouw eigen functie als Planoloog óók zelf in mag richten? Vind …
Vacature Landschapsarchitect / Stedenbouwkundige
BugelHajema Adviseurs B.V. Amersfoort
BugelHajema Adviseurs B.V. - Amersfoort zoekt een Landschapsarchitect / Stedenbouwkundige te Universitair geplaatst op 22-09-2020 Landschapsarchitect/Stedenbouwkundige (32/40 uur) Heb jij passie voor de fysieke leefomgeving en werk jij graag in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Stedenbouwkundige

Wat is de toekomst van Stedenbouwkundige?

Het arbeidsmarktperspectief is over het algemeen goed, aangezien er niet zo veel Stedenbouwkundigen zijn, maar wel veel stedelijke gebieden. Als Stedenbouwkundige kan men er voor kiezen om een eigen adviesbureau op te zetten, buiten de overheid, of om ernaar te streven om uiteindelijk afdelingshoofd te worden in een grote gemeente.

Baankans Stedenbouwkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

7


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Stedenbouwkundige worden: Opleidingen tot Stedenbouwkundige

Wil je Stedenbouwkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Stedenbouwkundige.

Hoe word je een Stedenbouwkundige? 

Na een Bachelor in Bouwkunde met specialisatie in de stedenbouw moet men minstens een Master in de Stedenbouw (WO) voltooien om als Stedenbouwkundige aan het werk te kunnen gaan. Dit kan aan een Technische Universiteit of aan de Academie voor Bouwkunst.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Stedenbouwkundige

Basisopleiding Planeconomie en Vastgoedrecht
Deze opleiding is gericht op alle financiële en juridische aspecten van gebiedsontwikkeling. Je leert rekenen met gebieds- en grondexploitaties en het publiek- en privaatrecht van gebiedsontwikkeling. Leerdoelen Als beginnende planeconoom en/of …
Basisopleiding Planeconomie en Vastgoedrecht

Omscholen of doorgroeien tot Stedenbouwkundige

Als je Stedenbouwkundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Stedenbouwkundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Stedenbouwkundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Stedenbouwkundige?

Competenties en Vaardigheden Stedenbouwkundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Stedenbouwkundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Stedenbouwkundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Stedenbouwkundige

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Stedenbouwkundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Stedenbouwkundige. Als Stedenbouwkundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Stedenbouwkundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Stedenbouwkundige

Vakkennis voor een Stedenbouwkundige

Het is voor een Stedenbouwkundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Stedenbouwkundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Stedenbouwkundige


Werkervaring Stedenbouwkundige

Het is voor een startend Stedenbouwkundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Stedenbouwkundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Planoloog .

Iets anders leren?

Is Stedenbouwkundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Stedenbouwkundige

Met wie werkt een Stedenbouwkundige samen? 

Doordat er veel overlap is tussen de disciplines heeft een Stedenbouwkundige veelal te maken met planologen. In zijn rol van adviseur spreekt de Stedenbouwkundige bovendien veel andere ambtenaren en dan vooral die ambtenaren die plannen aandragen voor de inrichting van de openbare ruimte. Burgers zijn een belangrijke doelgroep om rekening mee te houden in de planning en kunnen ook erg tegenwerken als er bijvoorbeeld niet met hen gecommuniceerd wordt. Verder heeft een Stedenbouwkundige contacten met ontwikkelaars, om zo de uit te voeren aanpassingen bij de meest geschikte ontwikkelaar neer te kunnen leggen.


 • Planoloog
 • Ambtenaar
 • Burger
 • Ontwikkelaar
Stedenbouwkundige


Organisaties waar een Stedenbouwkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Stedenbouwkundige meestal werkt.

Waar werkt een Stedenbouwkundige?

Hoewel het meeste werk voor een Stedenbouwkundige in dienst van de overheid is, bestaan er ook particuliere bureaus die de overheid adviseren en ontwerptekeningen voorleggen. Deze bureaus zijn over het algemeen klein en moeilijk te vinden.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Stedenbouwkundige

Waar kun je het beste werken als Stedenbouwkundige? Hieronder vind je de best door de Stedenbouwkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Stedenbouwkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Stedenbouwkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Stedenbouwkundige.

Welke competenties heeft een Stedenbouwkundige nodig?

Een Stedenbouwkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Stedenbouwkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Stedenbouwkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Stedenbouwkundige nodig? 

De Stedenbouwkundige moet goed overzicht hebben over de openbare ruimte en daarmee de verschillende tegenstrijdigheden goed in de gaten kunnen houden , zodat de goede beslissingen genomen worden (Waarnemer). Daarnaast moet de Stedenbouwkundige kunnen bemiddelen tussen de belangen van de verschillende groepen , zowel binnen de overheid als daarbuiten (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Stedenbouwkundige


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Stedenbouwkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Stedenbouwkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Stedenbouwkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Stedenbouwkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Stedenbouwkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Stedenbouwkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Stedenbouwkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Stedenbouwkundige iets voor je?

Zou je graag Stedenbouwkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Stedenbouwkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Stedenbouwkundige?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Stedenbouwkundige

Vacature Stedenbouwkundige
Daan vestiging Rotterdam
Afhankelijk van de opdracht hou jij je als stedenbouwkundige bezig met het vormen van beleid en het begeleiden en sturen van bouw- en ontwerpprocessen. Daarnaast doe je onderzoek naar de …
Vacature Medior/ Senior Stedenbouwkundige
Daan vestiging Rotterdam
Als stedenbouwkundige ga je aan de slag met het uitwerken van adviezen rondom stedenbouwkundige opgaven van gemiddelde omvang en complexiteit. Daarnaast schakel je met de verschillende interne en externe stakeholders …

Actuele blogposts


reacties op Stedenbouwkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar