Stuntman Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Stuntman? Lees de functieomschrijving.

Een stuntman is iemand die gevaarlijke stunts uithaalt op het podium of voor films of televisieprogramma's.

De stuntman wordt meestal ingehuurd door filmmakers die een stunt double zoeken voor de gevaarlijke stunts of acties die zijn in hun film geschreven hebben, maar die de acteurs die ze gecast hebben niet kunnen, mogen, of durven te doen. De stuntman is gespecialiseerd in het maken en uitvoeren van gevaarlijke stunts en acties en kan deze op zowel een veilige als overtuigende manier weten te brengen. Daarnaast kan de stuntman werkzaam zijn als stunt coördinator (waar hij stunts in televisieprogramma's, theatervoorstellingen, performances, muziekvideo's en films coördineert).

De stuntman kan ook zelfstandig werkzaam zijn door in eigen theatershows of televisieprogramma's baanbrekende, gevaarlijke stunts uit te halen. Hij maakt een eigen voorstelling en performance, waarin hij meerdere stunts achter elkaar plaatst, en gaat deze stunts vervolgens op straat of op het toneel performen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Amerikaanse Steve-O, die met bizarre, gevaarlijke en smerige stunts door de hele wereld toerde om zijn show voor mensen op te voeren.

Het beroep van stuntman is zeer gevaarlijk. De stuntman heeft jarenlang getraind om verschillende stunts en acts zo veilig mogelijk op te voeren. Voor het worden van stuntman is daarom een ijzersterkte conditie en lef vereist en het beroep is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Wil je werken als Stuntman?

Werk je al als Stuntman en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Stuntman worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Stuntman, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Stuntman in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Filmmakers
 • Programmamakers
 • Stuntmannen
 • Publiek

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5000 tot €70000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stuntman

Wat verdient een Stuntman?

Het precieze salaris van een stuntman verschilt per persoon en wat voor werkzaamheden hij verricht. Zo kan een stuntman die met een eigen theatershow toert meer verdienen dan een stuntman die alleen voor films of televisieprogramma's werkt. De inkomsten hangen voor laatsgenoemde ook volledig af van de werkgelegenheid. Daarom valt er in principe geen precieze indicatie voor dit beroep te geven, alhoewel vele Amerikaanse experts zeggen dat de salarissen in Amerika tussen de €5000,- en €70000,- liggen.

Salarisschaal Stuntman

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Stuntman

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Stuntman

Hoe goed is de toekomst voor de Stuntman? 

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden hangen in principe af van de desbetreffende stuntman zelf. Zo zal de stuntman die zich alleen op het werk als stuntman voor  televisieprogramma's of films richt minder werk krijgen dan de stuntman die ook met een eigen show rondtourt, workshops geeft of als stunt coördinator werkzaam is.

Daarnaast wordt de werkgelegenheid in films en televisieseries voor de stuntman steeds kleiner omdat er steeds meer met computer technische beelden wordt gewerkt.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Stuntman worden: Opleidingen tot Stuntman

Hoe word je een Stuntman? 

De meeste opleidingen tot stuntman zijn eigenlijk alleen in Amerika te volgen (en zijn daar over het algemeen HBO). In Nederland zijn er wel cursussen en workshops, die meestal door erkende stuntmannen worden gegeven.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Stuntman

Meer opleidingen Stuntman

Weet je nog niet of je Stuntman wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Stuntman of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Stuntman

Met wie werkt een Stuntman samen? 

Het netwerk van de stuntman bestaat uit filmmakers of televisieprogrammamakers (die hem als stunt double kunnen inhuren of voor wie hij de stunts kan coördineren), beginnende stuntmannen die hij cursussen kan geven of uit publiek (als hij zelfstandig met een eigen show langs theaters of podia gaat om deze voor hen op te voeren). 


 • Filmmakers
 • Programmamakers
 • Stuntmannen
 • Publiek
Stuntman


Organisaties waar een Stuntman werkzaam is

Waar werkt een Stuntman meestal? 

De stuntman is over het algemeen een eigen ondernemer en kan ingehuurd worden door filmmakers of de makers van een televisieprogramma. Daarnaast kan hij bij laatstgenoemden ook in dienst zijn als stunt coördinator of kan hij met een eigen show langs theaters en podia gaan.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Stuntman

Waar kun je het beste werken als Stuntman? Hieronder vindt je de best door de Stuntman beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Stuntman.

Competenties, Skills en Vaardigheden Stuntman:

Welke competenties heeft een een Stuntman nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Stuntman

Wat voor persoonlijkheid heb je als Stuntman nodig? 

De stuntman moet goed kunnen waarnemen welke stunts hij op welke manier kan uitvoeren. Hij moet oog hebben voor de kleinste details omdat de kleinste verkeerde inschatting al voor de grootste fouten en blessures kan zorgen. Veel stunts zijn levensgevaarlijk en daarom mogen er geen fouten worden gemaakt. De stuntman moet daarom ten alle tijden niet alleen voorzichtig en accuraat maar ook succesvol en perfectionistisch te werk gaan omdat elke fout het einde van zijn carrière (of in sommige gevallen zelfs zijn leven) kan betekenen. (waarnemer, perfectionist en succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Stuntman


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Stuntman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Stuntman

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Stuntman

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Stuntman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Stuntman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Stuntman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Stuntman. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Stuntman iets voor je?

Zou je graag Stuntman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Stuntman bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar