Thuiskok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Thuiskok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Thuiskok? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Thuiskok wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Thuiskok, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Thuiskok


Vacatures Thuiskok

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Thuiskok?

Heb jij een verjaardagsfeest, bruiloft, een behaald examen of een gewoon een gezellig diner en heb je geen zin om zelf te koken? Dan kan de Thuiskok je helpen. De Thuiskok komt bij je thuis of op locatie om speciaal voor jouw gelegenheid te koken. Hiermee kan je het eten volledig aan je eigen wensen aanpassen en heb je je eigen privé kok.

Privé kok

Een diner voorbereiden, de boodschappen halen en alles plannen kost heel veel tijd. Deze tijd kan je goed uitbesteden door een Thuiskok in te huren. Doordat de Thuiskok het meeste werk van je overneemt, kan je zelf optimaal geniet van je gasten en de gezelligheid. Je bespreekt samen met de Thuiskok je wensen, de locatie, de gasten die gaan komen en wat voor eten je wilt. De Thuiskok gaat hiermee aan de slag en neemt al je werk uit handen. En aan het eind wordt ook alles in de keuken weer netje voor je opgeruimd. Je hebt er zelf dus helemaal geen werk van en hoeft alleen maar te genieten. 

Culinair en veelzijdig

De Thuiskok moet hiervoor beschikken over voldoende culinaire kennis om voor diverse gelegenheden te kunnen koken. Van een uitgebreid verjaardagsdiner tot een chique bruiloftsdiner, de Thuiskok moet voor alles een overheerlijke maaltijd op tafel kunnen zetten. Hierbij moet de Thuiskok altijd de wensen van de klant voor ogen houden en hier aan voldoen.


Past het beroep Thuiskok bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Thuiskok per stad

Vacatures Thuiskok Alkmaar

Vacatures Thuiskok Almelo

Vacatures Thuiskok Almere

Vacatures Thuiskok Alphen aan den Rijn

Vacatures Thuiskok Amersfoort

Vacatures Thuiskok Amstelveen

Vacatures Thuiskok Amsterdam

Vacatures Thuiskok Apeldoorn

Vacatures Thuiskok Arnhem

Vacatures Thuiskok Assen

Vacatures Thuiskok Bergen op Zoom

Vacatures Thuiskok Breda

Vacatures Thuiskok Capelle aan den IJssel

Vacatures Thuiskok Delft

Vacatures Thuiskok Den Bosch

Vacatures Thuiskok Den Haag

Vacatures Thuiskok Den Helder

Vacatures Thuiskok Deventer

Vacatures Thuiskok Doetinchem

Vacatures Thuiskok Dordrecht

Vacatures Thuiskok Ede

Vacatures Thuiskok Eindhoven

Vacatures Thuiskok Emmen

Vacatures Thuiskok Enschede

Vacatures Thuiskok Gouda

Vacatures Thuiskok Groningen

Vacatures Thuiskok Haarlem

Vacatures Thuiskok Haarlemmermeer

Vacatures Thuiskok Heerlen

Vacatures Thuiskok Helmond

Vacatures Thuiskok Hengelo

Vacatures Thuiskok Hilversum

Vacatures Thuiskok Hoogeveen

Vacatures Thuiskok Hoorn

Vacatures Thuiskok Katwijk

Vacatures Thuiskok Leeuwarden

Vacatures Thuiskok Leiden

Vacatures Thuiskok Lelystad

Vacatures Thuiskok Maastricht

Vacatures Thuiskok Middelburg

Vacatures Thuiskok Nieuwegein

Vacatures Thuiskok Nijmegen

Vacatures Thuiskok Oss

Vacatures Thuiskok Purmerend

Vacatures Thuiskok Roermond

Vacatures Thuiskok Roosendaal

Vacatures Thuiskok Rotterdam

Vacatures Thuiskok Schiedam

Vacatures Thuiskok Spijkenisse

Vacatures Thuiskok Terneuzen

Vacatures Thuiskok Tilburg

Vacatures Thuiskok Utrecht

Vacatures Thuiskok Veenendaal

Vacatures Thuiskok Venlo

Vacatures Thuiskok Vlaardingen

Vacatures Thuiskok Westland

Vacatures Thuiskok Zaanstad

Vacatures Thuiskok Zeist

Vacatures Thuiskok Zoetermeer

Vacatures Thuiskok Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Thuiskok

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Thuiskok?

Het salaris van de Thuiskok is afhankelijk van het aantal klussen en de grootte van de klussen die de Thuiskok heeft. Gemiddeld zal de Thuiskok tussen de €1725,- en €2700,- verdienen.


Meer weten over het salaris Thuiskok

Salaris aankomend Thuiskok Salaris junior Thuiskok Wat is het salaris van een medior Thuiskok? Welk salaris krijgt een senior Thuiskok?


Hoe word je een Thuiskok? 

Om aan de slag te kunnen als Thuiskok is het het beste om een culinaire opleiding te volgen. Je moet weten welke producten je het beste kan gebruiken om de lekkerste gerechten mee te maken. Dit zijn veelal opleidingen op MBO-niveau zoals Kok en Zelfstandig Werkende Kok.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Thuiskok

Er zijn geen opleidingen Thuiskok aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Thuiskok in werkt

Bekijk alle opleidingen Horeca


Omscholen tot Thuiskok

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Thuiskok. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Thuiskok

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Thuiskok

Als je Thuiskok wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Thuiskok zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Thuiskok

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Thuiskok?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Thuiskok

Een Thuiskok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Thuiskok

 • Durf
 • Luistervaardigheid
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Belangstelling hebben
 • Vragen stellen
 • Zelfsturing
 • Zelfontwikkeling
 • Spontaniteit
 • Sociaal gevoel
 • Doorzettingsvermogen
 • Consequent handelen
 • Ambitie
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Proactiviteit
 • Doelgericht werken
 • Wendbaarheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Thuiskok nodig? 

De Thuiskok moet energiek en optimistisch te werk gaan (Levensgenieter). De Thuiskok moet hard kunnen werken en openstaan voor de wensen en behoeften van anderen (Gever). De Thuiskok moet op tafel kunnen zetten wat de klant voor ogen heeft. De Thuiskok moet passie hebben voor koken en beschikken over voldoende culinaire kennis en vaardigheden.


Eigenschappen Thuiskok

 • Empathie
 • Behulpzaamheid
 • Vriendelijkheid
 • Optimisme
 • Energiek
 • VindingrijkheidWat zijn de baankansen voor een Thuiskok?

Er is een gemiddelde vraag naar Thuiskoks. Door een goede klantenkring op te bouwen en naamsbekendheid op te doen kan de Thuiskok verdere groeien en voor grotere gelegenheden gaan koken.

De actuele kans op werk voor een Thuiskok

Het beroep Thuiskok is onderdeel van de beroepsfamilie Chef-koks restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Chef-koks restaurant is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Thuiskok

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Thuiskok

Het beroep Thuiskok is onderdeel van de beroepsfamilie Chef-koks restaurant.


Waar werkt een Thuiskok?

De Thuiskok werkt meestal als zelfstandige of voor een organisatie die meerdere Thuiskoks in dienst heeft. De Thuiskok werkt bijna altijd in de profit sector.


Met wie werkt een Thuiskok samen? 

De Thuiskok werkt vaak zelfstandig. Soms heeft de Thuiskok hulp van een hulpkok of werkt samen met een andere kok.


 • Hulpkok
Thuiskok

Alles over het beroep Thuiskok in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Hulpkok

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1725 tot €2700

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar