Toneelregisseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Toneelregisseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep toneelregisseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je toneelregisseur wordt.

 

Wat is een Toneelregisseur?

 

Een Toneelregisseur geeft een toneeluitvoering vorm. De Toneelregisseur schrijft zelf een toneelstuk, laat er een schrijven of kiest een al geschreven stuk uit en bewerkt deze eventueel, zodat het precies uitdraagt wat de Toneelregisseur wil. Hij regelt vervolgens acteurs en zorgt dat zij hun rol spelen zoals hij het voor ogen heeft. De Toneelregisseur geeft de acteurs aanwijzingen en helpt hen. Ook brengt hij zijn visie over op de Decorbouwers, de Kostuummakers, de Souffleurs, de Grimeurs en de Licht- en Geluidtechnici. Soms regelt een Toneelregisseur tevens mensen die het stuk komen filmen en monteren. De Toneelregisseur is dus bij zo ongeveer elke stap aanwezig. Hij loopt rond op de set en zorgt dat alles soepel verloopt en iedereen weet wat hij of zij moet doen. De Toneelregisseur is verantwoordelijk voor alle keuzes die worden gemaakt.

Tegenwoordig werkt een Toneelregisseur, vooral bij grote voorstellingen, vaak samen met een Theaterproducent. De Toneelregisseur werkt soms ook samen met een Dramaturg, die zich bezighoudt met de inhoud van het stuk.

De Toneelregisseur moet steeds bekijken of de inhoud van de toneelstukken past bij zijn beoogde publiek. Hij houdt bijvoorbeeld rekening met het genre. Soms zal hij zich specialiseren in een bepaald genre, soms zal hij steeds een ander genre uitkiezen. Dit doet de Toneelregisseur steeds in samenspraak met de Producent. Een topregisseur heeft een unieke, herkenbare stijl en een eigen perspectief.Wil je werken als Toneelregisseur?

Werk je al als Toneelregisseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Toneelregisseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Toneelregisseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Toneelregisseur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Toneelspelers
 • Souffleur
 • Producent
 • Technici
 • Kostuummakers
 • Grimeurs

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Toneelregisseur

Wat verdient een Toneelregisseur?

 

Het is lastig een salarisindicatie voor een Toneelregisseur te geven. Het inkomen van een Toneelregisseur hangt bijvoorbeeld af van het soort productie en zijn naamsbekendheid. Een Toneelregisseur zal voor elk project weer moeten onderhandelen over zijn salaris.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zullen ook per productie verschillen. Soms zal een Toneelregisseur bonussen ontvangen en een reisvergoeding krijgen of zelfs een eigen Chauffeur krijgen, maar dit is lang niet overal het geval.

Salarisschaal Toneelregisseur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Toneelregisseur

Er zijn geen vacatures Toneelregisseur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Toneelregisseur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Toneelregisseur in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Toneelregisseur

Wat zijn de baankansen voor een Toneelregisseur?

 

Zonder ervaring komt een Toneelregisseur heel erg moeilijk aan werk. Naarmate hij meer ervaring heeft, een groot netwerk heeft opgebouwd en een goede naam hebt opgebouwd, zal hij veel eerder gevraagd worden voor een stuk.

Als je een goede naam hebt opgebouwd, kan de Toneelregisseur steeds grotere producties krijgen toegewezen. Eventueel kan hij uiteindelijk een eigen productiebedrijf beginnen.
 

De actuele kans op werk voor een Toneelregisseur

De kans op werk voor het beroep Toneelregisseur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Toneelregisseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Toneelregisseur worden: Opleidingen tot Toneelregisseur

Wil je Toneelregisseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Toneelregisseur.

Hoe word je een Toneelregisseur? 

 

Om Toneelregisseur te worden, kan bijvoorbeeld de vierjarige HBO-opleiding Regie worden gedaan aan de Theaterschool. Ook via het opdoen van heel veel ervaring en het volgen van enkele cursussen kan iemand Toneelregisseur worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Toneelregisseur

Er zijn geen opleidingen Toneelregisseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Toneelregisseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Toneelregisseur

Als je Toneelregisseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Toneelregisseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Toneelregisseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Toneelregisseur?

Competenties en Vaardigheden Toneelregisseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Toneelregisseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Toneelregisseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Toneelregisseur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Toneelregisseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Toneelregisseur. Als Toneelregisseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Toneelregisseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Toneelregisseur

Vakkennis voor een Toneelregisseur

Het is voor een Toneelregisseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Toneelregisseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Toneelregisseur


Werkervaring Toneelregisseur

Het is voor een startend Toneelregisseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Toneelregisseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Regisseur, Theateragent .

Iets anders leren?

Is Toneelregisseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Toneelregisseur

Met wie werkt een Toneelregisseur samen? 

 

Een Toneelregisseur komt in aanraking met heel veel mensen die zich bezighouden met de productie, zoals de Toneelspelers, de Souffleur, de Producent, Licht- en Geluidtechnici, de Kostuummakers en de Grimeurs. De Toneelregisseur bemoeit zich als het ware overal mee.


 • Toneelspelers
 • Souffleur
 • Producent
 • Technici
 • Kostuummakers
 • Grimeurs
Toneelregisseur


Organisaties waar een Toneelregisseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Toneelregisseur meestal werkt.

Waar werkt een Toneelregisseur?

 

Veel Toneelregisseurs werken op freelancebasis. Ze promoten zichzelf, netwerken veel en ontwikkelen een eigen stijl, zodat Producenten de Toneelregisseur kennen en weten wat voor werk hij maakt. Zo zal hij sneller worden ingehuurd dat een Toneelregisseur die niet in de belangstelling wil staan en geen unieke stijl heeft. Een zelfstandige Toneelregisseur zal op heel verschillende plekken werkzaam zijn.

Soms werkt een Toneelregisseur in dienst bij bijvoorbeeld een Theater. Hij is dan werkzaam in de profitsector. Eventueel werkt een Toneelregisseur tevens als docent bij een Regieopleiding. Scholen horen thuis in de non-profitsector.

Meer weten over werken in de Projectmanagement?

Bekijk werken in Projectmanagement

Best beoordeelde werkgevers Toneelregisseur

Waar kun je het beste werken als Toneelregisseur? Hieronder vind je de best door de Toneelregisseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Toneelregisseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Toneelregisseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Toneelregisseur.

Welke competenties heeft een Toneelregisseur nodig?

Een Toneelregisseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Toneelregisseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Toneelregisseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Toneelregisseur nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Toneelregisseur zijn Perfectionist en Baas.

Alle keuzes die een Toneelregisseur maakt, moeten aansluiten bij zijn visie. De acteurs moeten een passend karakter spelen, het licht, geluid, decor en de kostuums moeten aansluiten bij het stuk en het publiek moet vermaakt worden. De Toneelregisseur moet dus kritisch zijn en weloverwogen beslissingen nemen (Perfectionist).

Tevens is het van belang dat een Toneelregisseur perfect leiding kan geven. Hij moet stressbestendig zijn, kunnen delegeren en duidelijk en geduldig zijn om zo het gewenste resultaat te kunnen bereiken (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Toneelregisseur


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Toneelregisseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Toneelregisseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Toneelregisseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Toneelregisseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Toneelregisseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Toneelregisseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Toneelregisseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Toneelregisseur iets voor je?

Zou je graag Toneelregisseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Toneelregisseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Toneelregisseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar