Souffleur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Souffleur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep souffleur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je souffleur wordt.

 

Wat is een Souffleur?

Een Souffleur werd lange tijd als een belangrijk persoon binnen een toneelgezelschap gezien. Hij had een centrale plaats voor het toneel in een zogeheten Souffleurshokje waar hij zijn werkzaamheden verrichtte. Tegenwoordig wordt het werk van een Souffleur niet meer gezien als onmisbaar werk binnen de theaterwereld, onder andere omdat er veel meer dan eerst van een acteur of toneelspeler verwacht wordt dat hij kan improviseren.

Het woord Souffleur komt uit het Frans en betekent ‘fluisteraar’. Dit is het kernwoord van de werkzaamheden van een Souffleur. Als een acteur of toneelspeler zijn tekst kwijtraakt, fluistert de Souffleur de tekst voor, waarna hopelijk de acteur of toneelspeler de draad weer op kan pakken. De Souffleur hoeft de tekst niet uit het hoofd te leren, omdat hij een onzichtbare positie voor het toneel inneemt. De Souffleer leest in het script mee. Daarnaast houdt een Souffleur toezicht op de positie van de acteur en wijst hij hem terecht als hij zich op een verkeerde plaats positioneert.
 Wil je werken als Souffleur?

Werk je al als Souffleur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Souffleur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Souffleur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Souffleur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Souffleur

Wat verdient een Souffleur?

Een Souffleur die niet in dienst is bij een theatergezelschap zal per maand meer kunnen verdienen dan een Souffleur die dat wel is, omdat een zelfstandige meer invloed heeft op de prijs die hij rekent. Daarentegen heeft een Souffleur die wel in dienst is bij een theater(groep), meer vastigheid en valt hij soms onder een cao. Dit voordeel heeft een zelfstandige Souffleur niet. Als secundaire arbeidsvoorwaarde kan genoemd worden dat een Souffleur doorgaans korting krijgt op theatervoorstellingen.
 

Salarisschaal Souffleur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Souffleur

Er zijn geen vacatures Souffleur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Souffleur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Souffleur in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Souffleur

Wat is de toekomst van Souffleur?

De arbeidsmarkt van een Souffleur is tegenwoordig slecht te noemen. Steeds meer verlangen regisseurs van hun acteurs dat zij, in het geval dat ze de tekst kwijt zijn, kunnen improviseren. Daarnaast besteden regisseurs steeds vaker de werkzaamheden van een Souffleur uit aan een assistent. Doordat dit tegenwoordig zo gedaan wordt en dat de verwachtingen zijn dat regisseurs steeds minder met Souffleurs gaan werken, is de werkgelegenheid slecht en zal deze in de toekomst alleen nog maar slechter worden.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Souffleur weinig tot redelijk, maar dit hangt sterk af van de achtergrond van de Souffleur, want doorgroeimogelijkheden naar functies die soortgelijke werkzaamheden verrichten zijn er niet. Een Souffleur die een theateropleiding gedaan heeft, maar voor het vak van Souffleur gekozen heeft, zal terug kunnen gaan naar de algemene kennis die hij tijdens de opleiding geleerd heeft en op die manieren mogelijk een andere functie binnen het theater kunnen vervullen. Echter, heeft een Souffleur nooit een theateropleiding genoten, dan wordt de kans op zo’n functie noemenswaardig kleiner.
 

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Souffleur worden: Opleidingen tot Souffleur

Wil je Souffleur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Souffleur.

Hoe word je een Souffleur? 

Er is geen opleiding die een student specifiek opleidt tot het beroep van Souffleur. Veel Souffleurs hebben een opleiding richting theater gevolgd en maakte via die weg kennis met het beroep van Souffleur. Het voordeel hiervan is dat de Souffleur al bekend is met voorstellingen, de zaken die bij een voorstelling komen kijken en het theater in het algemeen. Het volgen van een theateropleiding wordt vaak niet vereist van een Souffleur.

Arbeidsvoorwaarden: ·Een Souffleur die niet in dienst is bij een theatergezelschap zal per maand meer kunnen verdienen dan een Souffleur die dat wel is, omdat een zelfstandige meer invloed heeft op de prijs die hij rekent. Daarentegen heeft een Souffleur die wel in dienst is bij een theater(groep), meer vastigheid en valt hij soms onder een cao. Dit voordeel heeft een zelfstandige Souffleur niet. Als secundaire arbeidsvoorwaarde kan genoemd worden dat een Souffleur doorgaans korting krijgt op theatervoorstellingen.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Souffleur

Er zijn geen opleidingen Souffleur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Souffleur in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Souffleur

Als je Souffleur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Souffleur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Souffleur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Souffleur?

Competenties en Vaardigheden Souffleur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Souffleur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Souffleur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Souffleur

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Souffleur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Souffleur. Als Souffleur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Souffleur:


zie volledige beschrijving persoonstype Souffleur

Vakkennis voor een Souffleur

Het is voor een Souffleur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Souffleur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Souffleur


Werkervaring Souffleur

Het is voor een startend Souffleur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Souffleur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Regisseur .

Iets anders leren?

Is Souffleur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Souffleur

Met wie werkt een Souffleur samen? 

Een Souffleur is het vangnet voor acteurs tijdens de repetities en de voorstellingen. Een Souffleur zal dan ook tijdens zijn werkzaamheden het meeste contact hebben met deze acteurs. Naast dit contact heeft een Souffleur ook contact met de regisseur van het stuk, ware het niet dat dit contact niet zo intens is als met de acteurs. Met de regisseur kan een Souffleur de details van het stuk doornemen. De werkzaamheden van een Souffleur bestaan grotendeels uit het bijhouden van de tekst, maar ook details als de plaats op het toneel waar een speler hoort te staan, dient een Souffleur te bewaken. Deze details krijgt hij doorgaans te horen van de regisseur.
 


Souffleur


Organisaties waar een Souffleur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Souffleur meestal werkt.

Waar werkt een Souffleur?

Een Souffleur verricht de werkzaamheden doorgaans of zelfstandig, of in dienst van een bepaald theater of een bepaalde theatergroep. Dit hangt af van de organisatie of dit een profit of een non-profit organisatie is, waarbij uiteraard een Souffleur die zelfstandige is, zal streven naar het maken van winst en dus een profit-organisatie is.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Souffleur

Waar kun je het beste werken als Souffleur? Hieronder vind je de best door de Souffleur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Souffleur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Souffleur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Souffleur.

Welke competenties heeft een Souffleur nodig?

Een Souffleur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Souffleur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Souffleur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Souffleur nodig? 

Een Souffleur moet zowel de persoonseigenschappen van een gever als van een waarnemer bezitten.

Eigenschappen van een gever zijn: gevoelig voor de behoefte van anderen en verzorgend. Deze eigenschappen sluiten precies aan bij de werkzaamheden van een Souffleur. Een Souffleur moet namelijk inspelen op de behoefte van de acteur en hij moet verzorgend naar het optreden toe zijn, omdat hij deze zo goed mogelijk wil zien te verzorgen.

Eigenschappen van een waarnemer zijn: inzichtelijk en analytisch. Een Souffleur houdt constant toezicht op de tekst van een bepaald optreden. Hij moet dan ook de gehele tijd inzicht hebben in de situatie. Alleen als de Souffleur dat heeft, zal hij op het juiste tijdstip zijn werkzaamheden kunnen verrichten, dus bijvoorbeeld het fluisteren van de tekst als een acteur deze even kwijt is.

Bekijk de persoonstypen voor Souffleur


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Souffleur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Souffleur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Souffleur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Souffleur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Souffleur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Souffleur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Souffleur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Souffleur iets voor je?

Zou je graag Souffleur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Souffleur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Souffleur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar